İçeriğe atla

Volkspistole

Volkspistole
Çeşidi Tabanca
Uyruğu Nazi Almanyası Nazi Almanyası
Üretim tarihi
Üretici Mauser-Werke AG, Oberndorf-am-Neckar
Üretildiği tarih 1944-1945
Özellikler
Ağırlık 0,96 kg
Uzunluk 286 mm
Namlu uzunluğu 130 mm

Mühimmat9x19mm Parabellum
Etkili menzil 50m
Nişangah Demir nişangah

Volkspistole (Türkçe anlamı: Halkın tabancası), II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru acil bir şekilde tasarlanan Nazi Almanyası tabancasıdır. Bu tabanca, Nazi Almanyası'nın savaşta kaybettiği ekonomik güç yüzünden basit çelikten parçalar kullanılarak, oldukça az malzemeyle yapılmıştır. II. Dünya Savaşı sonlanmadan önce sadece bu tabancaların sadece prototipleri üretilmiştir. Bu prototiplerin yanıcı gazı öne iterek mermi tabancadan çıkana kadar namlunun hareket etmesini önleyen sıra dışı bir kilit sistemi vardı. Bu silahlar Mauser-Werke ve Oberndorf-am-Neckar üretimi olsa da, bazı prototipler Walther Arms ve Gustloff-Werke tarafından üretilmiştir. Üretilen bu prototiplerin kullanım şekli diğerlerinden daha farklıdır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leichter Panzerspähwagen</span>

Leichter Panzerspähwagen, 4 x 4 çekerli Nazi Almanyası tarafından 1935 ile 1944 yılları arasında üretilen zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Hummel (araç)</span>

Hummel Nazi Almanyası'nın ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Geschützwagen III/IV şasesi üzerine yerleştirilen 150 mm obüsten oluşmuştur. 1942 yılından itibaren savaşın sonuna kadar kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Flakpanzer 38(t)</span> Nazi Almanyası tarafından kullanılan bir uçaksavar

Flakpanzer 38(t), resmi adı Flakpanzer 38(t) auf Selbstfahrlafette 38(t) Ausf M (Sd.Kfz. 140), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tür kundağı motorlu uçaksavar silahıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ostwind</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve kullanılan bir uçaksavar

Flakpanzer IV "Ostwind" Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Panzer IV şasesi ile üretilmiş bir tür uçaksavar silahıydı. 1944 yılında üretimine başlandı. Wirbelwind modelindeki uçaksavar silahından daha başarılı oldu. Panzer IV tankına ait taret çıkartılarak yerine üstü açık altıgen bir taret konmuş bunu içerisine bir adet 3.7 cm FlaK 43 topu takılmıştı. Her ne kadar uçaksavar olarak üretilmiş ise de hızlı ateş etme özelliğinden dolayı düşman piyade ve hafif zırhlı araçlarına karşıda epey etkili olmuştur. Üstü kapalı bir taret önce tercih edilmiş ancak silahın yarattığı duman yüzünden üstü açık taret kullanılmıştır. Araç Duisburg'da bulunan Deutsche Eisenwerke fabrikasında üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm Infanteriegeschütz 37</span>

7.5 cm Infantriegeschütz 37 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında piyade birliklerine destek amacıyla kullanılan bir toptu. 7.5 cm PaK 37 topu temel alınarak üretilmiştir. IG 37 modeli 1944 Kızıl Ordudan ganimet olarak alınan 3.7 cm PaK 35/36 ve 3.7 cm PaK 158(r) ait namlu ve kundaklar kullanılarak üretilmiştir.

7,5 cm Pak 39 (L/48) (7,5 cm Panzerabwehrkanone 39) 7.5 sm çapında Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı en başarılı tanksavar toplarından biriydi. Bu silah SdKfz.162 Jagdpanzer IV/48 ve SdKfz.138/2 Jagdpanzer 38(t) "Hetzer" tank imha ediciler üzerine monte edildi. The Pak 39 elektrikli ateşlemeli ve yarı otomatik doldurma sistemi olan 48 kalibre namlulu bir top türüydü. Bu top düşman tanklarının korkulu rüyasıydı. 1.000 metreden rahatlıkla Müttefiklere ait çoğu tankı yok edebilirdi. Sdkfz.161 Panzerkampfwagen IV tankında kullanılan 7,5 cm KwK 40 ve Sturmgeschütz taarruz topu serisinde kullanılan 7.5 cm StuK 40 topları ile aynı 75 x 495R mühimmat kullanırdı. 1943 yılında Rheinmetall-Borsig AG ve Seitz-Werke firmaları tarafından üretildi. En çok kullandığı mühimmat türleri şunlardı: Panzergranatpatrone 39 APCBC, Sprenggranatpatrone 37 ve Granatpatrone 39 HL HEAT.

Sd.Kfz. 254, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan paletli keşif aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 252</span>

Sd.Kfz. 252 , Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan zırhlı yarı paletli mühimmat taşıma aracıydı. 1940 yılında Fransa cephesinde kullanıldı. Arkasına PLU178 model Sd.Anh.32 mühimmat taşıma treyleri takılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Lorraine 37L</span>

Lorraine 37L ya da Tracteur Blinde 37L (Lorraine), Fransız Ordusu tarafından kullanılan zırhlı personel taşıyıcı araçtı. Fransız ordusunun ana nakliye araçlarından birisiydi. Toplamda 387 adet araç Société Lorraine firmasında 1937 ile Mayıs 1940 arasında üretildi. Tasarımı İngiliz yapımı iki kişilik Universal Carrier modeline çok benzemekteydi. Renkli çizimi

<span class="mw-page-title-main">Panzer VII Löwe</span> Krupp firmasınca Wehrmacht için tasarlanan süper ağır tank sınıfı zırhlı savaş aracı

Panzerkampfwagen VII Löwe (Lion) II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht için Krupp firması tarafından tasarlanan süper ağır tank sınıfındaki zırhlı savaş aracıydı. Bu proje sadece çizim tahtasında kalmadı. 1942 yılında Panzer VIII Maus olarak üretildi.

Mauser C96, 1896 ile 1937 yılları arasında Alman silah fabrikası Mauser tarafından üretilen yarı otomatik tabanca. Lisanssız kopyaları Çin ve İspanya tarafından 20. yüzyılın ilk yarısında üretilmiştir. Mauser C96'yı diğer silahlardan ayıran en önemli özellikleri tetik önündeki şarjörün sabit, namlusunun diğer tabancalardan daha uzun ve arkasına dipçik takılabilir olmasıdır.

Day of Defeat: Source, çok oyunculu destekli ve Half-Life için bir mod olarak üretilmiş Day of Defeat adlı bilgisayar oyununun geliştirilerek yeniden piyasaya sürülen versiyonudur. Source motoru ile donanmış oyun, Steam üzerinden dağıtılmıştır. Aynı zamanda HDR teknolojisi kullanan ilk Source motorlu oyun özelliğini taşımaktadır. Oyun, II. Dünya Savaşı atmosferi altında Avrupa'da hazırlanmış belirli senaryolar içinde geçer ve ABD ile Nazi Almanyası birlikleri arasında taktiksel takım oyunu üzerine kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Tokarev TT-33</span>

Tokarev TT-33. Sovyetler Birliği'nin ürettiği ilk yarı-otomatik tabancalardandır. TT-33 olarak da bilinir. TT'nin açılımı "Tula, Tokarev"'dir. 1920'lerin sonunda Kızıl Ordu, fazlaca eskiyen Nagant M1895 revolverleri yerine yerli üretim bir yarı-otomatik tabanca arayışına girmiştir. Ordu, pek çok farklı silah prototipinin testi sonucunda, 1930 yılında Rus silah tasarımcısı Fedor Tokarev'in "TT-30" dizaynını uygulamaya koyma kararı almıştır. Sonrasında bu dizayn az biraz rötüşlanmış ve 1934'te "TT-33" adıyla seri üretime geçilmiştir. Daha önce Almanya'dan alınıp kullanılan Mauser C96'nın 7.63x25mm Mauser'lik mermisi temel alınıp, kovan boyutlarına neredeyse hiç dokunulmadan sadece barut rötüşlaması sonucunda 7.62x25mm TT cephanesi ortaya çıkarılmıştır ve bu da yeni silahın cephane türü olmuştur. Bu 2 mermi türü o kadar benzerdir ki bazı silahlarda değişmeli olarak bile kullanılabilir pek yaygın olmasa da.

<span class="mw-page-title-main">SS-Obergruppenführer</span> Allgemeine SSde kullanılan rütbe

Obergruppenführer, Nazi Partisi'ne bağlı Allgemeine SS'de kullanılan rütbeydi. 1942'ye kadar en yüksek SS rütbesiydi. korgeneral rütbesine denktir. SS dışında SA'da SA-Obergruppenführer olarak ve NSKK'de de NSKK-Obergruppenführer olarak kullanılmıştır. Waffen SS'de ise buna denk gelen General der Waffen-SS rütbesi, SS-Obergruppenführer rütbesiyle birlikte verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Potsdam Konferansı</span>

Potsdam Konferansı, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın teslimiyetinden sonra 17 Temmuz 1945 - 2 Ağustos 1945 tarihleri arasında Almanya'nın başkenti Berlin'in 26 kilometre güneybatısında bulunan Cecilienhof Sarayı'nda düzenlenen ve Churchill, Truman ve Stalin olmak üzere "Big Three" 'nin katıldığı konferans.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Strauß</span>

Adolf Strauß, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nda Generaloberst.

<span class="mw-page-title-main">Nazi UFO'lar</span>

Bilimkurgu, komplo teorilerinde ve yeraltı çizgi romanlarda, UFO'lar ve nazileri birbirine bağlayan hikâyeler ya da iddialar dolaşmaktadır. Nazi UFO teorilerine göre, II. Dünya Savaşı sırasında ve öncesinde gelişmiş uçak veya uzay araçları geliştirmek için sözde başarılı girişimler olduğu ve daha da ötesi bu araçların savaş sonrasında korunarak Antarktika, Güney Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki gizli yeraltı üslerinde yaratıcılarıyla beraber muhafaza edildikleri ileri sürülmektedir. Medya kanununda UFO araçları için çeşitli kod adları ya da alt sınıflandırmalar tanımlamıştır: Rundflugzeug, Feuerball, Diskus, Haunebu, Hauneburg-Geräte, V7, VRIL, Kugelblitz, Andromeda-Geräte, Flugkreisel, Kugelwaffen, Reichsflugscheiben.

<span class="mw-page-title-main">MP 35</span>

MP 35, Nazi Almanyası tarafından üretilip ve kullanılan tam otomatik silah. Silahı Alman ordusu ve polisi kullanmıştır. Emil Bergmann tarafından tasarlanan silah Bergmann Silah Fabrikası tarafından üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Geschützwagen Tiger</span>

Geschützwagen Tiger, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın geliştirdiği kundağı motorlu topçudur. Tiger II şasesi üzerine yapılması planlanan araçtan sadece 1 adet prototip üretilmiştir. Aracın ana topunun 17 cm K 72 L/50 olması planlanmıştır. Aracın ikincil silahları ise makineli tüfek olmakla beraber MG 42 ve MG 34 arasında karar kılınamamıştır. Araç 7 mürettebat ile yönetilecekti. Uzunluğunun 13m, genişliğinin 3,27m, yüksekliğinin 3,15m, ağırlığının ise 58.000 kg olması planlanmıştı. Araçtaki benzin kapasitesi 860 litre olacaktı ve Maybach HL 230 P30 12 silindirli motorunu kullanacaktı. Vites kutusu ise 8 ileri 4'te geri olacaktı. Hızı 35 km/sa iken menzili 170 km olarak hesaplanmıştı. Zırh olarak en kalın zırhı 30mm en ince zırhı ise 16mm olarak kararlaştırılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Werke</span> şirket

Deutsche Werke Alman gemi inşa şirketidir. 1925 yılında kurulan şirket Kaiserliche Werft Kiel ve diğer tersanelerin birleştirilmesiyle oluştu. Alman savunma sanayisini küçülmeye zorlayan Versailles Antlaşması'nın bir sonucu olarak var olmuştur. Şirketin sahibi Weimar Cumhuriyeti hükûmetiydi ve genel merkezi Berlin'deydi.