İçeriğe atla

Volksgemeinschaft

Volksgemeinschaft, Volk bileşeninin çevirisine bağlı olarak "halk topluluğu",[1][2] "ulusal topluluk",[3] veya "ırksal topluluk"[4] anlamına gelen Almanca bir ifadedir. Bu ifade ilk olarak I. Dünya Savaşı sırasında Almanların savaşı desteklemek için bir araya gelmesiyle popüler hale geldi ve birçoğu "bir anda tüm sosyal ve politik bölünmelerin büyük ulusal denklemde çözülebileceğine dair bir rahatlama" yaşadı.[5] Volksgemeinschaft fikrinin kökleri, milli bir amaca ulaşmak için sınıfsal bölünmelerin ötesindeki insanları birleştirme fikrine ve milli birliğin "işverenler ve çalışanlar, kasaba ve kırsal, üreticiler ve tüketiciler, sanayi ve zanaat arasındaki tüm çatışmaları ortadan kaldıracağı umuduna dayanıyordu."[6]

Almanya'nın I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinden sonra, Volksgemeinschaft kavramı, Sosyal Demokratlar ve Komünistler gibi Marksist partilerin savunduğu sınıf mücadelesine karşı, özellikle Alman siyasetinin sağ kanadında popülerliğini korudu.[7] Alman Muhafazakar Partisi, Alman Ulusal Halk Partisi oldu ve Ulusal Liberal Parti, kısmen Volksgemeinschaft'a atıfta bulunmak amacıyla yeni isimlerle Alman Halk Partisi ismi altında yeniden örgütlendi.[7] Bununla birlikte, kavramın otoriter devletçi çerçevesine, hem aşırı sağ tarafından ırksallaştırılmasına hem de Marksistlerin ekonomik determinizmi olarak gördüklerine karşı çıkan liberter sol görüşlü kesimler tarafından bu fikre itiraz edildi.

Volksgemeinschaft konsepti, 1920'lerde yeni kurulan Nazi Partisi tarafından meşhur bir şekilde benimsendi ve sonunda Adolf Hitler'in iktidara gelmesinden sonra Nazizm ile güçlü bir şekilde ilişkilendirildi. Nazilerin Volksgemeinschaft vizyonunda, toplum (yetenek, mülkiyet veya mesleğe dayalı) sınıflar halinde örgütlenmeye devam edecekti, ancak sınıf çatışması olmayacaktı. Çünkü ortak bir milli bilinç, farklı ekonomik ve sosyal sınıflara uyum içinde yaşamaları ve ulus için çalışmaları için ilham verecekti.[8] Nazi Volksgemeinschaft'ın önemli bir ırksal yönü de vardı: sadece Aryan kanından insanlar üye olabilirdi.[9] Bu son koşul, terimin sosyal Darwinci hayatta kalmayı değil, dayanışmacı karşılıklı yardımlaşmayı vurgulayan daha önceki bazı kullanımlarıyla tam bir tezat oluşturuyordu.

Çocuklar ve gençler

Hitler Gençliği tüfek taliminde, 1933

Naziler, topyekûn bir devlet kurma arzularında, ideolojilerini gençlere “satmanın” önemini anladılar. Bunu başarmak için Hitler, Nazi gençlik grupları kurdu. 6-10 yaş arası genç erkekler, yavru izcilere benzer şekilde Pimpfen'ne katıldı. 10-14 yaşındaki erkekler Deutsches Jungvolk'a, 14-18 yaşındaki erkekler ise Hitler Gençliği'ne (Hitler Jugend) katıldı.[10] İki eski grup, görev, itaat, onur, cesaret, güç ve acımasızlık gibi askeri değerleri ve erdemler ile beslendi. Üniformalar ve düzenli askeri tatbikatlar, savaşta ölenleri onurlandıran törenlerle de destek verildi. En önemlisi, Hitler Gençliği, Almanya gençliğine Nazizmin ideolojik değerlerini aşılamak için elinden geleni yaptı. Gençlik liderleri gençliğe ateşli bir vatanseverlik ve Hitler'e mutlak bağlılık duygusu aşıladı. Buna, Wehrmacht'a katılmaya hazır olmak için askeri eğitim almaları da dahildi. 1939'da, Hitler Gençliği üyeliği zorunlu hale geldiğinde, Jungvolk'un her yeni üyesinin Führer'e tam bağlılık yemini etmesi gerekiyordu.

Nazi Almanyası'nda genç kızlar da Hitler Gençliği'nin bir parçasıydı. 10 ila 14 yaşındaki kızlar Jungmädelbund'un üyeleriydi, on dört ila on sekiz arasındaki kızlar ise Bund Deutscher Mädel'e aitti.[10] Hitler genç kızlarına hizmet, disiplin, itaat ve disiplin ilkeleri öğretildi. Kızlara saygılı eşler ve anneler olmaları öğretildi. Bund Deutscher Mädel üyeleri, ev işleri, hemşirelik ve hijyen dalında gerekli beceriler konusunda eğitim aldı.

Nazi Almanya'sında günlük yaşam, Nazi yönetiminin başlangıcından itibaren manipüle edildi. Propaganda, popüler kültüre ve eğlenceye egemen oldu. Son olarak, Hitler ve parti, Alman neslinin Alman Volk'unun ve "Büyük Alman Reich'ının" güçlendirilmesine ve korunmasına adanmasını istedikleri için Reich'ı sürdürmenin bir yolu olarak Almanya'nın gençliğini kontrol etme olanaklarını fark ettiler.

Kaynakça

  1. ^ Peter Fritzsche. Life and Death in the Third Reich. President and Fellows of Harvard College, 2008. p. 38.
  2. ^ "Norbert Götz. Ungleiche Geschwister: Die Konstruktion von nationalsozialistischer Volksgemeinschaft und schwedischem Volksheim. Baden-Baden: Nomos, 2001". 16 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  3. ^ Timothy W. Mason. Social Policy in the Third Reich: The Working Class and the National Community. Berg Publishers, 1993. Editor's Note, p. xvii.
  4. ^ Joseph W. Bendersky. A Concise History of Nazi Germany. Rowman & Littlefield Publishers, 2014. p. 32.
  5. ^ Fritzsche, p. 39.
  6. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Grunberger44 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  7. ^ a b Conan Fischer. The Rise of the Nazis. Manchester University Press, 1995. p. 36.
  8. ^ Joseph W. Bendersky. A Concise History of Nazi Germany. Rowman & Littlefield Publishers, 2014. p. 35.
  9. ^ Diemut Majer, Peter Thomas Hill, Edward Vance Humphrey. "Non-Germans" Under the Third Reich: The Nazi Judicial and Administrative System in Germany and Occupied Eastern Europe, with Special Regard to Occupied Poland, 1939-1945. Texas Tech University Press, 2003. p. 49-50
  10. ^ a b Walter S. Zapotoczny, "Rulers of the World: The Hitler Youth 19 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."

İlgili Araştırma Makaleleri

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hitler Gençliği</span>

Hitler Gençliği, genç Alman erkeklere nasyonal sosyalist ilkeleri öğretmek ve onları bu ilkeler doğrultusunda yetiştirmek amacıyla Baldur von Schirach'ın 1922'de kurduğu bir örgüttür. Örgüt Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin alt kuruluşu olarak doğrudan Adolf Hitler'e bağlıydı. 1933'ten itibaren Almanya'da 8,7 milyon üyesiyle devlet tarafından tanınan tek gençlik derneği haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Kız Birliği</span>

Alman Kız Birliği, Nazi Almanyası'nda 1933-1945 yılları arasında kızlara yönelik faaliyet göstermiş örgüt.

Jutta Rüdiger, Alman ruhbilimci ve Nazi Partisi'nin 1937-1945 yılları arası Bund Deutscher Mädel 'nin başıydı.

<span class="mw-page-title-main">Artur Axmann</span>

Artur Axmann, Nazi Almanyası'nda 1940-1945 yılları arasında Hitler Gençliği (Hitlerjugend) lideri.

<i>Ein Volk, ein Reich, ein Führer</i>

"Ein Volk, ein Reich, ein Führer", nasyonal sosyalistlerin propaganda sözcüğü ve ilkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Deutsches Jungvolk</span>

Deutsches Jungvolk, 10-14 yaş arası erkeklerin alındığı Nazi Almanyası'ndaki bir gençlik örgütü olarak, Hitler Gençliği hareketinin bir bölümüydü. Deutsches Jungvolk, açık hava etkinlikleri, gösteriler ve spor programları sayesinde, nasyonal sosyalist ideolojinin ilkelerini genç üyelerine öğretmeyi amaçlanmaktaydı. Üyelik, 1939 yılında erkekler için kısmen zorunlu hale getirildi. II. Dünya Savaşı'nın sonunda Deutsches Jungvolk'tan bazı çocuk askerler oluşmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nda kadınlar</span>

Nazi Almanyası'nda kadınlar, Nazi Partisi (NSDAP) tarafından Nazizm öğretilerine tabi tutuldu ve kadınların yürütme organı ve yürütme komiteleri ile birlikte siyasi hayattan dışlanmalarını sağladı. Nazi Partisi'nde, "kadınların ne partiye ne de idari komiteye kabul edilebileceği" ilan edildi fakat bu çok sayıda kadının parti üyesi olmasını engellemedi. Nazi öğretisi, Alman vatandaşlarının savaş yeteneklerini ve kardeşliğini vurgulayarak Alman erkeklerinin rolünü artırdı.

Gleichschaltung, Nazi terminolojisine ait bir kavram olup "Nazileştirme süreci" denebilecek bir anlamı vardır. Bu sürecin amacı, Nazi Almanyası'nın "ekonomi ve ticaret birlikteliklerinden medyaya, kültüre ve eğitime" kadar topluluğun her alanında totaliter kontrol ve koordinasyon sistemi oluşturmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Yetki Kanunu</span> Adolf Hitlere verilen bağımsız kanun çıkarma yetkisi

Yetki Kanunu, 23 Mart 1933'te kabul edilip Şansölye Adolf Hitler'in hükûmetine parlamentonun müdahalesi olmaksızın kanun çıkarma yetkisi tanımış 5 maddelik bir kanundu. Resmi adı Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich idi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in askerî kariyeri</span> Alman asker ve "Führer" Adolf Hitlerin askeri hayatına genel bir bakış

Adolf Hitler'in askeri kariyeri, Adolf Hitler'in hayatının iki ayrı bölümüne bölünebilir. Esas olarak, I. Dünya Savaşı sırasındaki dönem Hitler'in Bavyera Ordusunda Gefreiter (onbaşı) olarak görev yaptığı dönem ve Nazi Almanyası Führer'i olarak Wehrmacht'ın Başkomutanı olarak görev yaptığı dönemdir.

<i>Tavşan Jojo</i> Taika Waititi’nin yönettiği 2019 yapımı film

Tavşan Jojo, Christine Leunens'in Gökyüzü Hapsi adlı kitabından uyarlanmış, Taika Waititi tarafından yazılmış ve yönetilmiş bir 2019 Amerikan komedi-drama filmidir. Roman Griffin Davis, bir Hitler Gençliği üyesi olan ana karakter Johannes "Jojo" Betzler'i canlandırmaktadır. Jojo'nun annesi bir Yahudi kızını çatılarında gizlemektedir. Bunun üzerine Jojo bir yandan inançlarını sorgularken, bir yandan da hayali arkadaşı olan daha gerçek dışı bir Adolf Hitler (Waititi) ile yüzleşmek zorundadır. Filmde ayrıca Rebel Wilson, Stephen Merchant, Alfie Allen ve Sam Rockwell yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Cermen Reich'ı</span>

Büyük Cermen Reich'ı, tamamen Alman Milletinin Büyük Cermen Reich'ı, Alman ulusunun Büyük Cermen Reich'ı tamamen tasarlanmış, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da kurmaya çalıştığı siyasi varlığın resmi devlet adıdır. Hitler ayrıca Mein Kampf adlı kitabında gelecekteki bir Alman Ulusunun sahip olduğu Alman Devletinden bahseder. Büyük Cermen Reich'ı için bölgesel hak iddiaları zamanla dalgalandı. 1933 sonbaharının başlarında Adolf Hitler, Bohemya, Batı Polonya ve Avusturya gibi bölgelerin Almanya'ya ilhak edilmesini ve kendi ekonomileri veya politikaları olmadan uydu veya kukla devletlerin yaratılmasını öngörüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in siyasi görüşleri</span> Hitlerin politik düşünceleri

Adolf Hitler'in siyasi görüşleri tarihçilere ve biyografilere bir miktar zorluk çıkarmıştır. Antisemitizm, anti-komünizm, anti-parlamentarizm, Alman Lebensraum gibi bazı sabit temalar olmasına rağmen, yazıları ve yöntemleri, Ari ırkının üstünlüğüne ve aşırı bir Alman milliyetçiliğine olan inancı genellikle ihtiyaca ve o dönemin koşullarına göre uyarlanmıştır. Hitler, kişisel olarak "Yahudi Bolşevizmi"ne karşı savaştığını iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler Okulları</span>

Adolf Hitler Okulları, 1937'den 1945'e kadar Nazi Almanyası'nda SS tarafından yönetilen 12 seçkin yatılı okuldu. Amaçları gençleri Nazi Partisi'nin ideolojilerine aşılamaktı. 14 ila 18 yaşları arasındaki gençler içindi ve tek cinsiyetliydi, üç kız okul ve geri kalanı erkekler içindi. Okullara kabul için yapılan seçim titizdi; öğrenciler, akademik yeteneklerinin aksine, politik adanmışlıkları ve fiziksel uygunluklarına göre seçilirdi. Etkinlikler akademik çalışmalardan çok siyasi telkinlere odaklanmıştı. SS genellikle okullardan geleceğin subaylarını seçerdi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişilik kültü</span>

Adolf Hitler'in kişilik kültü, Nazi Almanyası'nın (1933–1945) öne çıkan bir özelliğiydi, ve 1920'lerde Nazi Partisi'nin ilk günlerinde başladı. Führerprinzip'e dayanarak, aralıksız Nazi propagandasının her zaman öne sürerek, liderin her zaman haklı olduğu ve Hitler'in Almanya'nın ekonomik sorunlarını çözmedeki bariz başarısıyla, İkinci Dünya Savaşı öncesinde dış politikadaki kan dökmeden elde ettiği zaferleriyle pekiştirildi ve savaşın başlarında Polonya ve Fransa'daki hızlı askeri başarıları, sonunda Alman halkının Nazi kontrolünün merkezi bir yönü haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Jungmädelbund</span>

Jungmädelbund, Hitler Gençliği'nin 10-13 yaş arası kızlara yönelik bölümüydü.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Halkın Refahı</span>

Nasyonal Sosyalist Halkın Refahı, Üçüncü Reich döneminde bir sosyal yardım kuruluşuydu. NSV ilk olarak 1931'de Berlin şehrinde yerel olarak faaliyet gösteren küçük bir Nazi Partisi'ne bağlı yardım kuruluşu olarak kuruldu. 3 Mayıs 1933'te, Nazi Partisi Almanya'da iktidara geldikten kısa bir süre sonra, Adolf Hitler onu ülke çapında faaliyet gösterecek bir parti örgütüne dönüştürdü. NSV'nin yapısı, yerel, ilçe (Kreis) ve ilçe (Gau) yönetimleriyle Nazi Partisi modeline dayanıyordu.