Volksgemeinschaft
Volksgemeinschaft, Volk bileşeninin çevirisine bağlı olarak "halk topluluğu",[1][2] "ulusal topluluk",[3] veya "ırksal topluluk"[4] anlamına gelen Almanca bir ifadedir. Bu ifade ilk olarak I. Dünya Savaşı sırasında Almanların savaşı desteklemek için bir araya gelmesiyle popüler hale geldi ve birçoğu "bir anda tüm sosyal ve politik bölünmelerin büyük ulusal denklemde çözülebileceğine dair bir rahatlama" yaşadı.[5] Volksgemeinschaft fikrinin kökleri, milli bir amaca ulaşmak için sınıfsal bölünmelerin ötesindeki insanları birleştirme fikrine ve milli birliğin "işverenler ve çalışanlar, kasaba ve kırsal, üreticiler ve tüketiciler, sanayi ve zanaat arasındaki tüm çatışmaları ortadan kaldıracağı umuduna dayanıyordu."[6]
Almanya'nın I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinden sonra, Volksgemeinschaft kavramı, Sosyal Demokratlar ve Komünistler gibi Marksist partilerin savunduğu sınıf mücadelesine karşı, özellikle Alman siyasetinin sağ kanadında popülerliğini korudu.[7] Alman Muhafazakar Partisi, Alman Ulusal Halk Partisi oldu ve Ulusal Liberal Parti, kısmen Volksgemeinschaft'a atıfta bulunmak amacıyla yeni isimlerle Alman Halk Partisi ismi altında yeniden örgütlendi.[7] Bununla birlikte, kavramın otoriter devletçi çerçevesine, hem aşırı sağ tarafından ırksallaştırılmasına hem de Marksistlerin ekonomik determinizmi olarak gördüklerine karşı çıkan liberter sol görüşlü kesimler tarafından bu fikre itiraz edildi.
Volksgemeinschaft konsepti, 1920'lerde yeni kurulan Nazi Partisi tarafından meşhur bir şekilde benimsendi ve sonunda Adolf Hitler'in iktidara gelmesinden sonra Nazizm ile güçlü bir şekilde ilişkilendirildi. Nazilerin Volksgemeinschaft vizyonunda, toplum (yetenek, mülkiyet veya mesleğe dayalı) sınıflar halinde örgütlenmeye devam edecekti, ancak sınıf çatışması olmayacaktı. Çünkü ortak bir milli bilinç, farklı ekonomik ve sosyal sınıflara uyum içinde yaşamaları ve ulus için çalışmaları için ilham verecekti.[8] Nazi Volksgemeinschaft'ın önemli bir ırksal yönü de vardı: sadece Aryan kanından insanlar üye olabilirdi.[9] Bu son koşul, terimin sosyal Darwinci hayatta kalmayı değil, dayanışmacı karşılıklı yardımlaşmayı vurgulayan daha önceki bazı kullanımlarıyla tam bir tezat oluşturuyordu.
Çocuklar ve gençler
Naziler, topyekûn bir devlet kurma arzularında, ideolojilerini gençlere “satmanın” önemini anladılar. Bunu başarmak için Hitler, Nazi gençlik grupları kurdu. 6-10 yaş arası genç erkekler, yavru izcilere benzer şekilde Pimpfen'ne katıldı. 10-14 yaşındaki erkekler Deutsches Jungvolk'a, 14-18 yaşındaki erkekler ise Hitler Gençliği'ne (Hitler Jugend) katıldı.[10] İki eski grup, görev, itaat, onur, cesaret, güç ve acımasızlık gibi askeri değerleri ve erdemler ile beslendi. Üniformalar ve düzenli askeri tatbikatlar, savaşta ölenleri onurlandıran törenlerle de destek verildi. En önemlisi, Hitler Gençliği, Almanya gençliğine Nazizmin ideolojik değerlerini aşılamak için elinden geleni yaptı. Gençlik liderleri gençliğe ateşli bir vatanseverlik ve Hitler'e mutlak bağlılık duygusu aşıladı. Buna, Wehrmacht'a katılmaya hazır olmak için askeri eğitim almaları da dahildi. 1939'da, Hitler Gençliği üyeliği zorunlu hale geldiğinde, Jungvolk'un her yeni üyesinin Führer'e tam bağlılık yemini etmesi gerekiyordu.
Nazi Almanyası'nda genç kızlar da Hitler Gençliği'nin bir parçasıydı. 10 ila 14 yaşındaki kızlar Jungmädelbund'un üyeleriydi, on dört ila on sekiz arasındaki kızlar ise Bund Deutscher Mädel'e aitti.[10] Hitler genç kızlarına hizmet, disiplin, itaat ve disiplin ilkeleri öğretildi. Kızlara saygılı eşler ve anneler olmaları öğretildi. Bund Deutscher Mädel üyeleri, ev işleri, hemşirelik ve hijyen dalında gerekli beceriler konusunda eğitim aldı.
Nazi Almanya'sında günlük yaşam, Nazi yönetiminin başlangıcından itibaren manipüle edildi. Propaganda, popüler kültüre ve eğlenceye egemen oldu. Son olarak, Hitler ve parti, Alman neslinin Alman Volk'unun ve "Büyük Alman Reich'ının" güçlendirilmesine ve korunmasına adanmasını istedikleri için Reich'ı sürdürmenin bir yolu olarak Almanya'nın gençliğini kontrol etme olanaklarını fark ettiler.
Kaynakça
- ^ Peter Fritzsche. Life and Death in the Third Reich. President and Fellows of Harvard College, 2008. p. 38.
- ^ "Norbert Götz. Ungleiche Geschwister: Die Konstruktion von nationalsozialistischer Volksgemeinschaft und schwedischem Volksheim. Baden-Baden: Nomos, 2001". 16 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022.
- ^ Timothy W. Mason. Social Policy in the Third Reich: The Working Class and the National Community. Berg Publishers, 1993. Editor's Note, p. xvii.
- ^ Joseph W. Bendersky. A Concise History of Nazi Germany. Rowman & Littlefield Publishers, 2014. p. 32.
- ^ Fritzsche, p. 39.
- ^ Kaynak hatası: Geçersiz
<ref>
etiketi;Grunberger44
isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: ) - ^ a b Conan Fischer. The Rise of the Nazis. Manchester University Press, 1995. p. 36.
- ^ Joseph W. Bendersky. A Concise History of Nazi Germany. Rowman & Littlefield Publishers, 2014. p. 35.
- ^ Diemut Majer, Peter Thomas Hill, Edward Vance Humphrey. "Non-Germans" Under the Third Reich: The Nazi Judicial and Administrative System in Germany and Occupied Eastern Europe, with Special Regard to Occupied Poland, 1939-1945. Texas Tech University Press, 2003. p. 49-50
- ^ a b Walter S. Zapotoczny, "Rulers of the World: The Hitler Youth 19 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."