İçeriğe atla

Volksdeutsche

Çekoslovakya'daki Sudetendeutsches Freikorps üyesi bir Volksdeutsche grubu.

Volksdeutsche (Türkçe: Etnik Almanlar), Nazi Almanca terminolojisinde vatandaşlıktan bağımsız olarak “insan veya ırk bakımından Almanlar” (Etnik Almanlar) tanımlası idi. Bu terim Naziler tarafından Almanları vatandaşlıktan ziyade ırkları temelinde tanımlamak için kullanıldı ve böylece Yahudi kökenli olmadıkları sürece Nazi Almanyası sınırlarının ötesinde yaşayan Almanları da içeriyordu.[1]

Almanya'da yaşayan Alman vatandaşları olan İmparatorluk Almanlarının (Reichsdeutsche) aksine Volksdeutsche terimi, 1936'dan beri diğer ülkelerde yaşayan Alman vatandaşlarını gösteren Auslandsdeutsche (yurtdışındaki Almanlar, Alman gurbetçiler) terimiyle de çelişmektedir.[2] "İmparatorluk Almanı" ve "Etnik Alman" (Volksdeutsche) arasındaki fark, Etnik Alman olarak belirtilenlerin Almanya'da veya başka bölgeden olmasına rağmen, Almanya'da çalışmak veya oy kullanmak için yasal vatandaşlıklarını kanıtlayan evraklara sahip olmadıklarıydı. Bu evraklar I. Dünya Savaşı sırasında veya sonrasında Almanya tarafından kaybedilmişti.

Volksdeutsche, Naziler tarafından hazırlanan özel kültürel, sosyal ve tarihi kriterlere dayanarak, devlet içindeki azınlıklar da dahil olmak üzere "ırksal" gruplara ayrıldı.[3]

II. Dünya Savaşı sırasında esir alınıp Volksdeutsche olarak belirlenen kişiler serbest bırakıldı.[4] Bazıları Trawniki gruplarına dahil edildi.[5][6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ J. Nolan Cathal, The Greenwood Encyclopedia of International Relations: S-Z, 2002, s. 1793.
  2. ^ Cornelia Schmitz-Berning, Vokabular des Nationalsozialismus, 1998, s. 651.
  3. ^ Valdis O. Lumans, Himmler's Auxiliaries: The Volksdeutsche Mittelstelle and the German National Minorities of Europe, 1933-1945, 1993, s. 23.
  4. ^ Megargee, Geoffrey P. (2009). Front Wschodni 1941 (Lehçe). Świat Książki. s. 138. ISBN 978-83-247-1230-4. 
  5. ^ Gregory Procknow (2011). Recruiting and Training Genocidal Soldiers. Francis & Bernard Publishing. s. 35. ISBN 0986837407. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2019. 
  6. ^ Yitzhak Arad (1987). Belzec, Sobibor, Treblinka: The Operation Reinhard Death Camps. Indiana University Press. s. 21. ISBN 0253342937. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Almanlar</span> Almanya vatandaşları

Almanlar, Almanya'nın yerlileri veya sakinlerine ve bazen daha geniş olarak Almanca kökenli bir dili veya Almanca dilini anadili olarak konuşan kişilere denir. Almanya anayasası Almanya'da yaşayanları Alman vatandaşı olarak tanımlar. Bugün, Alman dili, Alman kimliğinin birincil kriteri olarak görülmektedir. Dünyadaki toplam Alman sayısına ilişkin tahminler 100 ile 150 milyon arasında değişmektedir ve çoğu Almanya'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Etnik temizlik</span> bir etnik gruba mensup insanların zorla yerinden edilmesini amaçlayan değişik siyasal politikalar

Etnik temizlik, bir etnik gruba mensup insanların zorla yerinden edilmesini amaçlayan değişik siyasal politikaları ifade eder. Genellikle, zorla göç ettirme, belirli bir nüfusun yerini değiştirme gibi uygulamaların sonucunda ortaya çıkar. Bu terim, etnosid ve jenosid ile yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Irkçılık</span> bir ırkın bir diğerine üstünlüğüne inanmak

Irkçılık, farklı bir ırk veya etnik kökene sahip oldukları için diğer insanlara yönelik önyargı, ayrımcılık veya düşmanlıktır. Irkçılık davranışını gösteren kişiye ise ırkçı adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

Çinliler ; çoğunlukla soy, etnisite, uyrukluk, vatandaşlık veya diğer bağlılık vasıtasıyla Çin ile ilişkili çeşitli kişiler veya gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Hauptamt Volksdeutsche Mittelstelle</span>

Hauptamt Volksdeutsche Mittelstelle, Nazi Almanyası'nın sınırlarının dışında yaşayan Volksdeutsche'nin ilgilerini idare etmek için kurulan bir NSDAP acentesiydi ve sonrasında Allgemeine SS idaresinin altında, Doğu Avrupa'da Lebensraum'un Nazi ideolojisini gerçekleştirmesinden sorumlu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Genel Hükûmet</span>

Genel Hükûmet, aynı zamanda İşgal Altındaki Polonya Bölgesi Genel Valiliği olarak da anılır. İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında 1939'da Nazi Almanyası, Slovakya ve Sovyetler Birliği tarafından Polonya'nın işgalinden sonra kurulan bir Alman işgal bölgesiydi. Yeni işgal edilen İkinci Polonya Cumhuriyeti üç bölgeye ayrıldı: Merkezde Genel Hükûmet, batıda Nazi Almanyası tarafından ilhak edilen Polonya bölgeleri ve doğuda Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilen Polonya bölgeleri. Bölge, 1941'de, Sovyetler Birliği'nin Alman işgalinden sonra, yeni Galiçya Bölgesi'ni içerecek şekilde önemli ölçüde genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

ABD vatandaşı Almanların enterne edilmesi, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında ABD vatandaşı olan Alman asıllı kişilerin zorla enterne edilmeleridir. Bu kişilerden, ABD vatandaşı Japonların enterne edilmesi olayının tersine resmî olarak hiçbir şekilde özür dilenmemiş, tazminat ödenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">SS-Rasse und Siedlungshauptamt</span>

SS Irk ve İskan Ana Ofisi,, Nazi Almanyası'nda SS'in ırk "saflığını" korumaktan sorumlu örgütüydü. Görevlerinden biri, SS personelinin evliliklerini Nazi Almanyası'nın ırk politikasına uygun olarak denetlemekti.

<i>Untermensch</i> Terim

Untermensch veya alt insan, Naziler tarafından sık sık "Doğu’dan gelen kitleler" olarak adlandırılan, Aryan olmayan kitleleri alt insan olarak betimleyen terim. Yahudiler, Romanlar, Slavlar bu tanımlama içerisine sokulmuştur. Terim aynı zamanda Siyahlar, Mulattolar ve Fin-Asya'ya da uygulandı. Nihai Çözüm ile Yahudilerin Holokost ile Polonyalı ve Romanların, ayrıca fiziksel ve zihinsel engelli insanların yok edilme planları bu fikre dayanır. Generalplan Ost’a göre, Doğu-Orta Avrupa’nın Slav nüfusu kısmen Holokost’taki toplu cinayetlerle azaltılacaktı, çoğunluğu Asya’ya sürüldü ve Almanya'da köle emeği olarak kullanıldı. Bu kavram Nazi ırk politikasının önemli bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Almanları</span>

Baltık Almanları veya Balt Almanlar günümüzde Estonya ve Letonya'nın bulunduğu Baltık Denizi'nin doğu kıyılarında yaşayan etnik Alman halk. 1939'da yeniden yerleştirilmelerinden bu yana, Baltık Almanlarının sayısı belirgin şekilde azalmıştır. Baltık Almanlarının soyundan gelen kişiler günümüzde en yoğun olarak Almanya ve Kanada'da yaşarlar. Letonya ve Estonya'da hala birkaç bin Balto-Almanın yaşadığı tahmin edilmektedir.

Kazakistanlı Almanlar veya Alman Kazakistanlılar Kazakistan'da bir etnik gruptur ve nüfusun küçük bir yüzdesini oluşturur. Bugün çoğunlukla ülkenin kuzeydoğu kesiminde Astana ve Öskemen şehirleri arasında yaşıyorlar ve çoğunluğu şehirlilerden oluşuyor. Sovyetler Birliği'nin dağılması sırasında sayıları yaklaşık bir milyon oldu ve o zamandan beri genellikle Almanya veya Rusya'ya göç ettiler. Bununla birlikte, 1989'dan 2009 yıllarına kadar önemli bir düşüşün ardından 2015 yılına kadar sayı, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana ilk kez birkaç binlik hafif bir artış gördü.

<span class="mw-page-title-main">Heim ins Reich</span>

Heim ins Reich, 1938'de başlayan, II. Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler tarafından izlenen bir dış politikaydı. Hitler'in girişiminin amacı, Nazi Almanyasının dışında yaşayan tüm Volksdeutsche'yi ikna etmekti. Nazi-Sovyet paktına uygun olarak Polonya'nın fethini takiben, bu bölgeleri Büyük Almanya'ya "yuva" getirmek için çabalamalılar, ancak aynı zamanda Alman kontrolü altında olmayan topraklardan yeniden yerleştirilmelilerdi. Heim ins Reich manifestosu, Versay Antlaşmasında yeni yeniden doğmuş Polonya ulusuna bırakılan bölgeleri, çeşitli göç alanlarını ve 6 Ekim 1939'dan sonra Avrupa'nın güneydoğu ve kuzeydoğu bölgelerini ve ayrıca Sudetenland, Danzig gibi önemli Alman nüfusunun yaşadığı diğer alanları hedef almıştır.

Völkisch Hareketi, 19. yüzyılın sonlarından Nazi dönemine kadar aktif olan ve daha sonra Federal Almanya Cumhuriyeti'nde kalıntıları olan bir Alman etno-milliyetçi hareketiydi. Tek beden metaforundan esinlenerek "kan ve toprak" fikri üzerine inşa edildi ve birlik içinde doğal olarak yetişen topluluklar fikriyle karakterize edildi. 1900'lerden itibaren organikçilik, ırkçılık, popülizm, tarımcılık, romantik milliyetçilik ve antisemitizm ile karakterize edildi. Völkisch milliyetçileri genellikle Yahudileri Almanlardan farklı bir Volk'a ait olan "yabancı bir ırk" olarak görüyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Werner Lorenz</span> Alman politikacı

Werner Lorenz Nazi döneminde bir SS görevlisiydi. II. Dünya Savaşı sırasında işgal altındaki toprakları kolonileştirmenin yanı sıra Avrupa'nın diğer bölgelerinden "Alman Reich'ına" etnik Almanları yerleştirmekle görevli bir örgüt olan Volksdeutsche Mittelstelle 'nin (VOMI) başkanı. Savaştan sonra, 1948'de insanlığa karşı suçlardan hapis cezasına çarptırıldı. 1955'te serbest bırakıldı ve 1974'te öldü.

Mischling Nazi Almanyası'nda, 1935'teki Nürnberg ırk yasalarında kodlandığı şekliyle, Yahudi gibi soydan gelen karışık "Aryan" ve Aryan olmayan kişileri belirtmek için kullanılmış aşağılayıcı bir yasal terim. Almancada, kelime genel olarak melez anlamına gelir. Resmi Nazi terminolojisindeki kullanımının dışında, Mischlingskinder terimi daha sonra II. Dünya Savaşı sonrasında beyaz olmayan askerler ve Alman annelerden doğan savaş bebeklerini ifade etmek için kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Alman Diasporası</span>

Alman diasporası, Alman halkı ve Almanya dışında yaşayan torunlarından oluşur. Özellikle Almanca konuşanların Orta Avrupa'dan dünyanın farklı ülkelerine göç etme yönlerini ifade etmek için kullanılır. Bu tanım, göçmen grupları farklı kültürel uygulamalara ve farklı Almanca çeşitlerine sahip farklı bölgelerden geldikleri için, "Alman" terimini ulusal olanın aksine toplumdilbilimsel bir grup olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Almanların kaçması ve sınır dışı edilmesi (1944–1950)</span>

II. Dünya Savaşı'nın sonraki aşamalarında ve savaş sonrası dönemde, Almanlar ve Volksdeutsche kaçtılar ve Çekoslovakya ve eski Alman eyaletleri Silezya, Pomeranya ve Doğu Prusya dahil olmak üzere çeşitli Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinden sürüldüler. Polonya ve Sovyetler Birliği Almanları ilhak edilmiş topraklardan kovma fikri, en azından 1942'den beri Londra'daki Polonya ve Çekoslovak sürgün hükümetleriyle birlikte Winston Churchill tarafından önerildi. Polonya başbakanı Tomasz Arciszewski, Alman topraklarının ilhakını destekledi, ancak sınır dışı etme fikrine karşı çıktı, bunun yerine Almanları Polonya vatandaşı olarak vatandaşlığa almak ve onları asimile etmek istedi.

<span class="mw-page-title-main">NSDAP/AO</span>

Nazi Partisi/Yabancı Örgüt, Nazi Partisi'nin bir şubesiydi ve 43. ve bölgesel olmayan tek Gau]] ("bölge") Almancada kuruluş NSDAP/AO olarak anılır; "AO", Almanca Almanca: Auslands-Organisation bileşik kelimesinin kısaltmasıdır. Her ne kadar Almanca: Auslands-Organisation tek kelime olarak doğru bir şekilde yazılacağı için, Naziler kısa çizgi ile eski bir yazım seçtiler.