İçeriğe atla

Volkan Aytar

Volkan Aytar
Doğum27 Ekim 1971 (52 yaşında)
MeslekYazar
DilTürkçe
Vatandaşlık Türkiye
EğitimBilkent Üniversitesi

Volkan Aytar (d. 27 Ekim 1971, Kuşadası), Türk yazar.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı Demokratikleşme Programı eski yöneticisi. Aytar, Bahçeşehir Üniversitesi'nde ders vermekte ve sivil toplum kuruluşları alanında demokratikleşme, güvenlik sektörü ve sosyoloji çalışmaları yürütmektedir.

Hayatı

İzmir Tevfik Fikret Lisesini bitirdi. Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü tamamladı. 1995 yılında Ankara’da yerleşik Siyah Beyaz (daha sonra Günlük Haber) gazetesinin (Tanıl Bora, Kemal Can, Ogün Duman, Metin Solmaz ve Alpagut Erenuluğ ile birlikte) kurucu ekibinde yer aldıktan sonra Binghamton’daki New York Eyalet Üniversitesi’nde State University of New York at Binghamton sosyoloji alanında yüksek lisans derecesini edindi. Burada yine aynı branşta ders verdi ve Lisansüstü Öğrenci Derneği (Graduate Student Organization, GSO) başkanlığını yürüttü. 2003 yılında İstanbul'a dönen ve Sabancı Üniversitesi'nde Kent Sosyolojisi dersi verdikten sonra 2003-2009 yılları arasında Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nda (TESEV)[1] Demokratikleşme Programı Yöneticisi olarak çalışmıştır. Aytar, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümünün akademik kadrosunda 2007'den itibaren yarı zamanlı, 2010'dan sonra da tam zamanlı olarak katılmıştır. BAU ile Potsdam Üniversitesi ve Potsdam Teknoloji Üniversitesi tarafından kurulan Avrupa Medya Kültür Çalışmaları Programı'nın[2] medya ve kamusal erişim danışmanlığını yapmıştır. 2010 yılında Max Planck Institute for the Study of Religious and Ethnic Diversity'de[3] konuk araştırmacı olarak bulunmuştur. 2012'de kurulan Bahçeşehir Üniversitesi Kreatif Endüstriler Merkezi (BAUKEM) [1] Direktör Yardımcılığı görevinin ardından 2016'dan itibaren Direktörlük görevini üstlenmiştir. Sosyoloji ve Antropoloji alanlarındaki doktorasını Amsterdam Üniversitesi'nde 2014 yılında tamamlamıştır. 2016 yılında Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanlığına atanmıştır. BAU İletişim Fakültesi'nin Doğan Haber Ajansı (DHA-daha sonra Demirören Haber Ajansı ismini aldı) ile birlikte kurduğu "International News Academy"nin kadrosunda da yönetici ve eğitmen olarak yer aldı.

Çalışmaları

  • 1998 ile 2003 yılları arasında, New York'ta yayımlanan ve dünyanın 200 ülkesinin hükûmetleri ve siyasi parti sistemleri hakkında bilgi içeren Political Handbook of the World*[4] adlı referans kitabının yardımcı editörlüğünü üstlendi.
  • Demokratikleşme programı yöneticisi olarak görev aldığı Tesev'de, 2005 yılında DCAF-TESEV Güvenlik Sektörü Çalışmaları Kitap Dizisi bünyesinde Güvenlik Sektörünün Demokratik Denetimi: Türkiye ve Dünya adlı derleme kitabı yayımlandı. Yine aynı diziden Prof. Ümit Cizre editörlüğünde hazırlanan Almanak Türkiye 2005 kitabında eleştirel medya okuması üzerine bir makalesi yer aldı.
  • Aytar'ın kent sosyolojisi ve özelinde metropol kavramı üzerine yazdığı Metropol adlı kitabı, yine aynı yıl içerisinde çıktı.
  • Kübra Parmaksızoğlu ile birlikte derlediği ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Türkiye Bilimler Akademisi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yayımlanan İstanbul'da Eğlence adlı kitabı 2011'de yayımlandı.[5]
  • Profesör Jan Rath ile birlikte derlediği Selling Ethnic Neighborhoods: Rise of Neighborhoods as Places of Leisure and Consumption başlıklı kitabı Routledge (New York ve Londra) tarafından 2012'da yayımlanmıştır.[6]
  • Volkan Aytar, kent sosyolojisi hakkında Floransa, Brüksel, Amsterdam, Lizbon ve Barselona gibi kentlerde sunduğu çalışmalarını, yapımcılığını ve proje tasarımını yaptığı ve Dağhan İş tarafından yönetilen Frequencies: Istanbul’s Multiple Forms of Sounds[7] adlı kısa filmle tamamladı. Frequencies 2006'da Kadıköy Kısa Film Festivali'nde gösterildi.
  • Ayrıca Dimitri Kitsikis tarafından kaleme alınan ve Türk-Yunan İmparatorluğu[8] adı altında yayımlanmış bir de kitap çevirisi bulunuyor.

Kitap ve makaleleri

  • (editör) Selling Ethnic Neigborhoods: Rise of Neigborhoods as Places of Leisure and Consumption Routledge:New York ve Londra, 2012[6]
  • (editör) İstanbul'da Eğlence İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, Istanbul, 2011.[5]
  • (editör) Güvenlik Sektöründe Demokratik Gözetim: Türkiye ve Dünya/Democratic Oversight of the Security Sector: Turkey and the World[9]
  • (Ayşe Çavdar'la birlikte editör) Medya ve Güvenlik Sektörü Gözetimi[10]
  • (Itır Toksöz ile birlikte) 'Güvenlik Gelişmeleri ve Basın Yansımaları' Almanak Türkiye 2005: Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim içinde (ed.) Ümit Cizre *[11]
  • Overcoming The Two Cultures: Science Versus The Humanities In The Modern World-system (Ayşe Betül Çelik ile)*[12]
  • Caterers of the Consumed Metropolis: Ethnicized, Tourism and Entertainment Laborscapes in Istanbul (Jan Rath, Tourism, Ethnic Diversity and the City[13] içinde, Routledge, 2006)
  • Türkiye’de Evlenme Sembolizmi ve Çeyiz Itinerari d’Impresa’da adlı dergi için (Ayşe Çavdar ve Jaklin Çelik ile)

İstanbul Dergisi

Tarih Vakfı tarafından çıkarılan, üç aylık İstanbul: Kent Kültürü dergisinin yayın kurulunda yer alan Aytar, Küreselleşen İstanbul’u Kimler Eğlendiriyor? ve Tan Morgül ile beraber hazırladığı Türkiye'nin 'Özel' Güvenliği gibi yazılarla dergi yazarlığını sürdürüyor. Ayrıca İstanbul Dergisi’nin Ocak 2008’de yayınlanan Eğlencenin Önü Arkası adlı sayının editörlüğünü üstlendi.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2010. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2010. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2010. 
  4. ^ "CQ Press Anasayfası". 16 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2008. 
  5. ^ a b http://www.bilgiyay.com/bookdetails.asp?ID=343[]
  6. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 1 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2012. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2010. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2010. 
  9. ^ http://www.tesev.org.tr/default.asp?PG=DMKMMMDTR&MMM00_ITEM_CODE=DEMCPR6B2-8&MMH00_CODE=010406&MMG00_CODE=001&MMM20_CODE=&MMM21_CODE=[]
  10. ^ http://www.tesev.org.tr/UD_OBJS/9641medyaElKitabiWEB08_06_09.pdf[]
  11. ^ Almanak Türkiye 2005[]
  12. ^ "Overcoming The Two Cultures". 4 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2008. 
  13. ^ http://www.routledge.com/books/details/9780415333900/ []

Dış bağlantılar

  • İki Kültürü Aşmak, Metis Yayınları [2]
  • DCAF-TESEV, Güvenlik Sektörü Reformu [3][]
  • Türk-Yunan İmparatorluğu, İletişim Yayınları [4][]

İlgili Araştırma Makaleleri

Ali Saydam, Türk gazeteci, yazar, iletişim profesyoneli, öğretim görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Din sosyolojisi</span> sosyolojinin bir dalı

Din sosyolojisi, dini kurum ve dini yapılanmaları, dini temalarla toplumsal yapı arasındaki ilişkileri ve dinin toplum, toplumun din üzerindeki etkilerini araştıran bilimsel bir disiplindir. Din sosyologları toplumun din üzerinde dinin toplum üzerindeki etkilerini bir başka deyişle toplum ve din arasındaki diyalektik ilişkiyi açıklamaya çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Bahçeşehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), İstanbul'da Boğaziçi'nin etrafında bulunan bir vakıf üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı tarafından 1998 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'nin kurulmasına izin vermiştir. Kısa bir süre sonra Kaliforniya, ABD'deki San Diego Devlet Üniversitesi ile akademik ve stratejik bir protokol imzalanmıştır. İlk öğrencilerin kaydı, 1999-2000 öğretim yılındaki ilk yerleştirme sınavı sonrasında yapılmıştır.

Sedat Laçiner, Türk akademisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Çağrı Erhan</span>

Çağrı Erhan, Altınbaş Üniversitesi Rektörü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Dergi</span> yayın türü

Dergi, belirli aralıklarla yayımlanan, genellikle kuşe veya mat kâğıda basılan ya da elektronik olarak dağıtılan süreli yayın. Dergiler genellikle belirli zaman aralıklarıyla piyasaya çıkan sayılar halinde yayımlanır ve her sayı birden fazla içerik barındırır. Reklam alma, satış ve abonelik yöntemleriyle gelir elde ederler.

<i>Cem Vakfı</i>

Cem Vakfı, diğer adıyla Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı, 27 Mart 1995 tarihinden bu yana faaliyet göstermekte olan vakıf. Kuruluşundan itibaren genel başkanlığını uluslararası hukuk profesörü İzzettin Doğan yürütmektedir. Cem Vakfı, çeşitli kitap, dergi ve broşür çıkardı, sayısız seminerler, konferanslar, sohbet toplantıları düzenledi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı</span> İstanbul merkezli sivil toplum kuruluşu

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşu.

Bedii Süheyl Batum, Türk hukuk profesörü ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi'nden TBMM 24. Dönem Eskişehir milletvekili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Ülke Kaynak</span> Türk akademisyen, Mahir Kaynakın kızı

Deniz Ülke Kaynak, Türk akademisyen.

Hıdır Geviş, gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Sirkeci</span>

İbrahim Sirkeci İngiltere'de yaşayan bir Türk akademisyen olarak uluslararası pazarlama alanında dersler vermektedir. Uzun yıllar Londra Avrupa İşletme Okulu'nda Profesör olarak görev yapmıştır. 1984'te Bulgurca İlkokulu'nu, 1987'de ise Bulgurca Ortaokulu'nu bitirdi. Öğrenimini Buca Lisesi'nde ve daha sonra Bilkent Üniversitesi'nde sürdürdü. Doktorasını İngiltere'de Sheffield Üniversitesi'nde tamamlayan Sirkeci, 2005-2021 yılları arasında Londra Regent's Üniversitesi'nde profesör olarak görev yaptı. Daha sonra Hertfordshire Üniversitesi, Coventry Üniversitesi, Edinburgh Napier Üniversitesi ve Salford Üniversitesi'nde görev yapan Profesör Sirkeci Manchester'da International Business School kurucuları arasında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Özdem Sanberk</span>

Özdem Sanberk, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">I. Ioannes Paulus</span> 263. Katolik Kilisesi papası (1912-1978; pd. 1978)

Papa I. Ioannes Paulus, asıl adı Albino Luciani. 26 Ağustos 1978 ile 28 Eylül 1978 arasında 33 gün papalık yapmıştır.

Ertuğrul Aydın Türk şair, yazar, akademisyen, sosyal bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Zühtü Arslan</span> 18. T.C. Anayasa Mahkemesi Başkanı

Zühtü Arslan, Türk akademisyen ve bürokrat. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi’nin eski başkanı. Eski Polis Akademisi Başkanı ve Güvenlik Bilimleri Fakültesi öğretim üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Mannheim</span>

Karl Mannheim, 20. yüzyılın ilk yarısında çalışmalarını yürütmüş Macar-Alman sosyolog ve düşünür. Bilgi sosyolojisinin kurucularından biri olduğu kadar klasik sosyolojide de kilit bir figürdür. Mannheim en çok, kısmî ve toplam ideolojileri birbirinden ayırdığı, belirli sosyal gruplara özgü kapsamlı dünya görüşlerini ve ayrıca mevcut sosyal düzenlemeler için modası geçmiş destek sağlayan ideolojileri temsil ettiği Ideology and Utopia (1929-1936) adlı kitabıyla tanınır.

Zeynel Lüle, Türk gazeteci ve köşe yazarı.

Turgut Tarhanlı, Türk hukukçu, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Irk ve etnik ilişkiler sosyolojisi</span>

Irk ve etnik ilişkiler sosyolojisi, toplumun tüm seviyelerinde ırklar ve etnik gruplar arasındaki toplumsal, politik ve ekonomik ilişkilerin incelenmesini kapsar. Bu alan, konut ayrımı, farklı ırk ve etnik gruplar arasındaki diğer karmaşık sosyal süreçler gibi sistematik ırkçılık üzerine yapılan çalışmalarla da ilgilenir.