İçeriğe atla

Volga Almanları

Schneidemühl mülteci kampında iki Volga Almanı, Almanya, 1920

Volga Almanları (AlmancaWolgadeutsche veya Russlanddeutsche, Rusçaповолжские немцы, povolzşkye nemtsi) İdil Nehri boyunca yaşayan, ağırlıklı olarak güneydoğu Rusya'nın Saratov şehri civarında yaşamış Alman asıllı göçebelerdir.

18. yüzyılda Avrupa ülkelerinin kendi kültürleri ile diğer ülkelerde yaşama ve yayma hedefi doğrultusunda Rusya'ya göçmüş olan Volga Almanları, takip eden her yüzyılda değişik sebeplerle sürgün edilmiş veya iltica etmek zorunda bırakılmışlardır. 19. ve 20. yüzyılda Rusya'dan da; anavatanları olan Almanya'ya, Amerika kıtasında; Kanada, Arjantin, Brezilya ve ağırlıklı Dakota olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne göçmüşlerdir.

En bilinen Volga Alman soyundan gelen isim Vladimir Lenin olup Lenin'in annesi olan Maria Aleksandrovna Ulyanova'nın babası Alman'dır.[1][2] Ayrıca bilinen bir Volga Alman da futbolcu Gabriel Heinze'dir.

II. Katerina

Volga Almanlarının var olma sebeplerinden olan, Rus Çariçesi II. Katerina, aslen Alman bir Lüteryan olup zamanın Prusya'sında Szczecin'de doğdu. Eşi III. Petro'nun ölümünden sonra, Rus Çariçesi unvanıyla hanedanı yöneten II. Katerina, 1762 ve 1763'te çıkardığı manifestolar ile Avrupalıları (Yahudiler hariç olmak üzere) kendi kültür ve inançları ile Rusya'da yaşamaya davet etti.[3]

Kendi kültürlerini, Rusya'ya taşıyarak yaşamaları için Avrupa halklarına gönderilen ilk davet istenilmese bile, akabindeki davete Avrupalı yöneticiler tarafından icabet edildi. İngiliz ve Fransızlar ağırlıklı olarak Rusya'nın Amerika kıtasına yakın yerlerinde kolonileşmeyi seçtiler. Avusturya'da kesin olarak Rusya'ya göç yasaklanırken, zamanın Prusya'sında bulunan Bavyera, Baden, Hessen, Palatinate ve Rhineland bölgelerinden, 1763 ve 1767 yılları boyunca, Rusya'nın içlerine Alman göçü gerçekleşti. Volga Almanları, bu göçlerle Rusya'ya gelen Alman halkından oluşmuştur.

Sovyet Devrimi ve II. Dünya Savaşı

Volga Alman Otonom Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 1924-1941

Sovyet Devrimi sonrası 1924 yılında Volga Almanlarının yaşadığı bölge, Volga Alman Otonom Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti olarak kuruldu ve başkenti Engels oldu. İkinci Dünya Savaşı'nın ortaya çıkışı ile birlikte 1941 yılında Sovyet ordusuna Alman kökenli asker alınması durduruldu.[4]

Almanya Rusya'ya savaş açmasıyla birlikte Stalin, Volga Almanlarının Almanlarla işbirliği yapmasından endişe ederek Volga Alman Otonom Bölgesindeki Almanları sürgün etti. Yaklaşık 400.000 Volga Almanı, Rusya içlerine Altay Krayı ağırlıklı olmak üzere Sibirya bölgesine, ağırlıklı Karağandı olmak üzere Kazakistan bölgesine sürgün edildiler.[5]

Sonraki yıllar ve günümüz Volga Almanları

Savaş sonrası Sibirya, Ural, Altay, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'da yaşantılarına devam ettiler. 1979 yılında yaklaşık 936.000 Alman kökenli Kazakistan bölgesinde yaşamaktaydı. 1980 yılından Sovyetler Birliği'nin yıkılmasına kadar ise Volga Almanları tekrar Engels'e göçmeye başlasa da Sovyet çöküşü ile ağırlıklı olarak Almanya'ya göç ettiler.

Volga Almanları günümüzde Kuzey Amerika kıtasında, özellikle Chicago'da yaşamaktadırlar.[6] Güney Amerika'ya ise çeşitli tarihlerde göç eden Volga Almanlarına dair kısmen net bilgiler içerse de tahmini nüfuslar aşağıdadır:

Kaynakça

  1. ^ Christopher Read, Lenin: A Revolutionary Life. Routledge, 2005, p.4. ISBN 0-415-20649-9
  2. ^ "Maria Alexandrovna Ulyanova". 29 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2013. 
  3. ^ Lewis, Bernard, Semites and Anti-Semites, New York, W. W. Norton & Company, 1999 edition, ISBN 0-393-31839-7, p. 61.
  4. ^ J. Otto Pohl, Ethnic cleansing in the USSR, 1937-1949, Greenwood Publishing Group, via books.google.com, accessed 12 October 2010
  5. ^ Robert Conquest, The Nation Killers (Macmillan, 1970), pages 59-61.
  6. ^ "German Russians in Chicagoland", Newsletter, March 1995, American Historical Society of Germans from Russia
  7. ^ "Centro Argentino Cultural Wolgadeutsche". 6 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2013. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2013. 
  9. ^ "Güney Amerika'ya göçen Volga Almanları Hakkında İngilizce makale webbitt.com". 15 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Baraba Tatarları; Batı Sibirya'da, Altay ve Tuva cumhuriyetlerinin kuzeyinde, Tomsk, Abakan, Krasnoyarsk kentleri çevresinde ve bu bölgenin batısındaki Tobol Nehri'nin kenarına kurulu, Tümen, Tobolsk, Tara, Barabinsk kentleri çevresinde, ayrıca yukarıda saydığım iki bölgenin arasındaki Baraba bozkırlarında yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya</span> Rusyanın, Ural Dağlarından Büyük Okyanusa kadar uzanan toprakları

Sibirya, Rusya'nın, Ural Dağları'ndan Büyük Okyanus'a kadar uzanan topraklarına verilen ad. Sibirya, Kazakistan ve Orta Asya'yı meydana getiren diğer cumhuriyetleri de ihtiva eder. Yaklaşık olarak 13 milyon km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir. Sibirya bölgesinde 30 milyon civarında insan yaşar. Kuzeyinde Arktik Okyanusu, doğusunda Pasifik Okyanusu, güneyinde Kazakistan, Moğolistan ve Mançurya ülkeleri bulunur. Batısında ise Ural Dağları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">II. Katerina</span> Rus Çariçesi

Çariçe II. Katerina veya Büyük Katerina, 34 yıl boyunca Rus İmparatorluğu'nu yönetmiş ve 18. yüzyıl Rusyası'na damgasını vuran Rusya imparatoriçesiydi. Kırım Hanlığı'nı Rusya topraklarına katmasıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Altay Dağları</span> Orta Asyada bir sıradağ

Altay dağları, Orta ve Doğu Asya'da bulunan; Rusya, Çin, Moğolistan ve Kazakistan'ın birleştiği ve İrtiş ve Obi nehirlerinin kaynaklarının bulunduğu sıradağdır. Sıradağ, kuzeydoğuda Sayan Dağları ile birleşir ve güneydoğuda giderek alçalarak Gobi Çölü'nün yüksek platosuyla birleşir. Yaklaşık 45° ila 52° K ve yaklaşık 84° ila 99° D arasında uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya tarihi</span>

Polonya tarihi ya da Lehistan tarihi bugünkü Polonya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Kazakistan tarihi günümüzdeki Kazakistan'ın sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.

Rusya'daki Kürtler, Rusya'da yaşayan Kürt azınlıklar tahminen[kim?] sayıları 100.000'i geçen Rusya'daki Yezidi ve Şii Kürtler, 1940'larda Josef Stalin tarafından Ermenistan ve Karabağ'dan Rusya'nın değişik bölgelerine sürgün edilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kalmuklar</span> Etnik topluluk

Kalmuklar veya Kalmıklar, Batı Moğol halkı Oyratlar'ın 17. yüzyılda Cungarya'dan Hazar Denizi'nin batısına göç etmiş olan koludur. Bugün çoğunlukla Rusya'nın Kalmukya Cumhuriyeti'nde yaşamaktadırlar. ABD, Fransa, Almanya, İsviçre ve Çekya'da azınlık olarak bulunurlar. Sovyet yazar Marietta Şaginyan Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Lenin'in babaannesi Anna Smirnov'un Kalmuk soyundan geldiğini belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya'nın İşgali</span>

Çekoslovakya'nın İşgali (1938-1945), Münih Antlaşması sonucu Almanya'nın, Südetler olarak bilinen bölgeyi işgal etmesiyle başlamıştır. 16 Mart 1939'da Alman birlikleri Çekoslovakya'nın geri kalanını da işgal ederek II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar ülkenin varlığına son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Almanları</span>

Kafkasya Almanları Kafkasya bölgesinde yaşayan Alman azınlık .XVIII-XIX yüzyıllarda şimdiki Kuzey Kafkasya, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye'nin Kars topraklarına göç etmişlerdir. 1941 yılında II. Dünya Savaşı'nın başlanmasıyla kafkas Almanları'nın çoğu Sovyet hakimiyeti tarafından "tehlikeli unsur" olarak görülüp Kazakistan'a ve Sibirya'ya sürgün edilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Roman Neustädter</span> Rus millî futbolcu

Roman Petroviç Neustädter, Defansif orta saha mevkiinde görev alan Ukrayna doğumlu Rus millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Ulyanov</span>

Dimitri İliç Ulyanov - Rus devrimci, parti önderi ve doktor. Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin ilk başkanı. Rus sosyalist devrimci ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir İliç Lenin’in erkek kardeşi.

<span class="mw-page-title-main">Volga Alman Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Volga Alman Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Sovyetler Birliğine bağlı olan bir özerk cumhuriyetti. Başkenti İdil Irmağı'nın kıyı şehirlerinden olan Engels.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Almanları</span>

Baltık Almanları veya Balt Almanlar günümüzde Estonya ve Letonya'nın bulunduğu Baltık Denizi'nin doğu kıyılarında yaşayan etnik Alman halk. 1939'da yeniden yerleştirilmelerinden bu yana, Baltık Almanlarının sayısı belirgin şekilde azalmıştır. Baltık Almanlarının soyundan gelen kişiler günümüzde en yoğun olarak Almanya ve Kanada'da yaşarlar. Letonya ve Estonya'da hala birkaç bin Balto-Almanın yaşadığı tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Yunanlar</span> Rumlar, Osmanlı hâkimiyetinden ayrılarak Güney Rusya ve Güney Kafkasyada Karadeniz kıyılarına yerleşmişlerdir

Sovyetler Birliği'nde Yunanlar, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Yunan kişi veya grupları betimler. Yunanlılar, MÖ 6. yüzyıldan itibaren bugünkü Güney Rusya'da mevcuttu. bu yerleşimciler yerli nüfusa asimile oldu. Modern Rusya'daki Yunan azınlıkların büyük çoğunluğu, Bizans İmparatorluğu, Doğu Trakya ve Trabzon İmparatorluğu'ndan Pontus Rumlarından gelen Orta Çağ Yunan mültecilerinin, tüccarlarının ve göçmenlerinin torunlarıdır. 15. yüzyıl ile 1828-29 İkinci Rus-Türk Savaşı arasında çeşitli dalgalar halinde ağırlıklı olarak Güney Rusya ve Güney Kafkasya'ya yerleşen Doğu Anadolulular. Pontus Rumlarının Soykırımı sırasında olduğu gibi, hayatta kalanlar Yukarı Pontus'a (SSCB'de) kaçtı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde İslam</span>

Sovyetler Birliği'nde İslam, Sovyetler Birliği'nde İslam inanışına ait konuları betimler.

Kazakistanlı Almanlar veya Alman Kazakistanlılar Kazakistan'da bir etnik gruptur ve nüfusun küçük bir yüzdesini oluşturur. Bugün çoğunlukla ülkenin kuzeydoğu kesiminde Astana ve Öskemen şehirleri arasında yaşıyorlar ve çoğunluğu şehirlilerden oluşuyor. Sovyetler Birliği'nin dağılması sırasında sayıları yaklaşık bir milyon oldu ve o zamandan beri genellikle Almanya veya Rusya'ya göç ettiler. Bununla birlikte, 1989'dan 2009 yıllarına kadar önemli bir düşüşün ardından 2015 yılına kadar sayı, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana ilk kez birkaç binlik hafif bir artış gördü.

Rusya, Ukrayna ve Sovyetler Birliği'ndeki Alman azınlık nüfusu, çeşitli dönemlerde birkaç dalga halinde oluşmuş nüfustur. 1914 yılındaki bir tahmin, Rus İmparatorluğu'nda yaşayan Almanların sayısını 2.416.290 kişi olarak gösteriyor. 1989'da Sovyetler Birliği'nin yaklaşık 2 milyon etnik Alman nüfusu vardı. 2002'ye gelindiğinde, 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşünü takiben, birçok etnik Alman göç etmiş ve nüfus yarı yarıya düşerek kabaca bir milyona düşmüştür. 597,212 Alman, 2002 Rusya nüfus sayımına göre kendilerini bu şekilde tanımlayarak, Almanları Rusya Federasyonu'ndaki en büyük beşinci etnik grup yaptı. Kazakistan'da 353.441, Kırgızistan'da 21.472 (1999) Alman varken; Ukrayna'da 33.300 Alman yaşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'ın etnik demografisi</span>

Kazakistan, nüfusun çoğunluğunu yerli etnik grup olan Kazakların oluşturduğu çok uluslu bir ülkedir. 2022 itibarıyla etnik Kazaklar nüfusun yaklaşık %70'ini, Ruslar ise yaklaşık %18'ini oluşturmaktadır. Kazaklar ve Ruslar dışında, Ukraynalılar, Özbekler, Almanlar, Tatarlar, Uygurlar, Koreliler ve Ahıska Türkleri de dahil olmak üzere çok çeşitli etnik grup yaşamaktadır.