İçeriğe atla

Voldemort etkisi

Lord Voldemort, Harry Potter serisindeki , terimin ortaya çıkışını etkileyen ana kötü adamdır.

Voldemort etkisi, insanların birisinin adını vermekten, bir şeyden bahsetmekten veya var olduğunu kabul etmekten korktukları ve bu nedenle onunla yüzleşmeye yönelik her türlü girişimi raydan çıkardıkları sosyal olgudur.[1][2] Voldemort etkisi, Harry Potter serisinde Lord Voldemort'la ilişkilendirilen dizeden ilham almaktadır: 'kim olduğunu bilirsin seni', çünkü ona isim vermekten korkmaktadırlar ya da onun varlığını inkâr etmektedirler.[3][4][5][6]

Arka plan

Bu ifade 2015 yılında İngiliz aktivist Maajid Nawaz tarafından popüler hale getirilmiş ve Nawaz bu ifadeyi Cihatçı terörizm altında yatan neden olan İslamcılık ideolojisini dile getirmekten korkan ya da çekinen analistler, uzmanlar, sosyal yorumcular ve politikacılar için kullanmıştır [7]

Nawaz, Radikal İslam'ı tanımayı reddeden insanların Voldemort'un adını anmayı reddeden Hogwarts üyelerine benzediğini ve onu adlandırmayı reddederek, başarılabilir bir çözüm hakkında açık bir tartışma yapılmasını önlediklerini, bu nedenle durumu daha da kötüleştirdiğini, daha fazla korku ve paniğe neden olduğunu ve güçlü doğası efsanesini daha da yücelttiğini belirtmiştir.[8] Majid'in belirttiği gibi, "Bir sorunu adlandırmayı reddetmek ve onu tanımakta başarısız olmak, onu çözmek için asla iyi bir yol değildir." [6]

Geçmişteki kullanımı

"Voldemort etkisi "nin ilk kullanımı 2008 yılında Avustralya'da yapılan bir bebek sağlığı araştırmasında, mamayla beslenmenin yayın başlıklarında veya özetlerinde bebekler için bir sağlık riski faktörü olarak nadiren adlandırıldığını bildiren bir raporda yer almıştır.[9]

Bu terim 2011 yılında Amerikan siyaseti için kullanıldığında farklı bir anlama geliyordu ve sırf "karşı tarafı çıldırtmak" için en sevdikleri siyasi figürlere işaret eden politikacıları tanımlamak için kullanılıyordu.[4]

2013 yılında Dr. Rich Melheim tarafından yazılan Hristiyan kitabı Ailenizi Bir Arada Tutun 'da bu terim, kendilerini korkutan ya da sorun yaratan bir şeyin adını söylemek istemeyenler için kullanılmıştır. Yazar, okuyucuyu "o enayinin adını yüksek sesle söylemeye... Ona ne olduğunu ve kim olduğunu söyleyeceğiz ki efsaneyle değil, gerçek sorunla başa çıkabilelim" diye teşvik ediyordu, çünkü söylenemeyen adı söyledikten sonra, "Sessizlik bozulduğu anda, güç uğursuz kaynağından akmaya başlar ve onunla başa çıkmaya cesaret edenlere doğru hareket etmeye başlar.[10]

Bu terim, 2020 yılındaki salgın sırasında insanların sosyal mesafe kurallarını göz ardı etmeye ve hatta virüsün varlığını göz ardı etmeye başlamasıyla birlikte COVID-19 için kullanıldı. Bu terim bu bağlamda kullanıldı çünkü COVID-19 dünyada barışı tehdit eden ciddi bir sorun olmasının yanı sıra insanlar ona yokmuş gibi davranıyordu, tıpkı Voldemort'un barış için bir tehdit olması ve Büyücülük Dünyası 'ndaki pek çok kişinin onun dönüşünü inkar etmeyi seçmesine rağmen yıllarca ciddi bir sorun olmaya devam etmesi örneğinde olduğu gibi.[11]

İslâm

"Ben buna J.K. Rowling'in Harry Potter kitaplarındaki kötü karaktere atfen Voldemort etkisi diyorum. Bayan Rowling'in kurgusal dünyasındaki pek çok iyi niyetli insan Voldemort'un kötülüğünden öylesine korkuyor ki iki şey yapıyorlar: Voldemort'a ismiyle hitap etmeyi reddediyorlar, bunun yerine 'kim olduğunu bilirsin sen'den bahsediyorlar ve en başta onun var olduğunu inkar ediyorlar. Böyle bir korku sadece halkın histerisini arttırıyor ve böylece Voldemort'un gücünün cazibesini büyütüyor."

Maajid Nawaz, My Origin, My Destiny Christianity's Basic "Value Proposition"[8]

Nawaz'ın 2015'te bu ifadeyi bayağılaştırmasının ardından bu ifade, İslam'a yönelik her türlü meşru eleştiriyi yüksek sesle kınayan ve bunun yerine Haçlı Seferleri gibi nevzuhurlukları gündeme getiren solcuları eleştirmek için kullanılmıştır; hatta bazıları kurban olanları suçlayacak kadar ileri gitmiştir( Charlie Hebdo karikatüristleri gibi). Bu pozisyon 'Voldemort etkisi' terimini etkilemiştir; Harry Potter serisinde Karanlık Büyücü'nün adını anmak bir tabudur ve bu durumda tabu, sadece İslami faşizmin eleştirilere açık olması gerektiğini "dinin olmaması gerekn bir biçimde politize edilmiş olduğunu" belirtmektir.[12]

2015 yılında bu terim İngiliz terörle mücadele uzmanı Haras Rafiq tarafından kullanılmış ve Rafiq, İslami aşırıcılığın Birleşik Krallık'ta "Lord Voldermort" tabusu gibi muamele gördüğünü, Batılı liderlerin İslamcı ideolojiyi olduğu gibi etiketleyip kınamamasının gençleri IŞİD'e katılmaya teşvik ettiğini belirtmiştir. Rafiq, "şu ana kadar hiç kimsenin çıkıp da bunun İslamcı bir ideoloji olduğunu söylemediği bir Voldemort etkisi -adını vermeyelim- yaşandı" dedi.[13]

Özellikle Obama yönetimi, köktenci İslam'ı kabul etmemekle ve onun yerine "şiddet içeren aşırıcılık" retoriğini tercih etmekle eleştirilmektedir. Gizlemenin bir örneği, 2016'daki Orlando gece kulübü saldırısından sonraydı; yönetim , tetikçinin 911 memuruyla yaptığı konuşmanın oldukça düzeltilmiş transkriptlerini yayınladı; IŞİD'e olan yeminli bağlılığı ve kendisini "İslamcı bir asker" olarak tanımlaması tutanaklardan çıkarılmıştır.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Brian Morris. "Islamism, Atheism And The 'Voldemort' Effect". 30 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  2. ^ Clara Henry (15 Ağustos 2017). I've Got My Period. So What?. Sky Pony Press. ISBN 9781510714236. 
  3. ^ "Reformed ex-Islamist says society needs to take on 'Voldemort-effect'". Nine News Australia. 30 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  4. ^ a b Matthew Yglesias. "The Voldemort Effect". 30 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  5. ^ Rev. Peter Hendriks Okello (8 Ağustos 2018). The Real Deal: Making the Case for the One True God. FriesenPress. ISBN 9781525530234. 
  6. ^ a b c Ali A. Rizvi (22 Kasım 2016). The Atheist Muslim: A Journey from Religion to Reason. St. Martin's Publishing Group. ISBN 9781250094452. 
  7. ^ Maajid Nawaz. "We Treat Radical Islam Like Voldemort — That's Bad for a Very Counterintuitive Reason". 30 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  8. ^ a b D.C. Collier (December 2016). My Origin, My Destiny Christianity's Basic "Value Proposition". WestBow Press. ISBN 9781512766202. 
  9. ^ Julie P. Smith, Mark D Dunstone, Megan E Elliott-Rudder (December 2008). ‘Voldemort’ and health professional knowledge of breastfeeding – do journal titles and abstracts accurately convey findings on differential health outcomes for formula fed infants?. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  10. ^ Dr. Rich Melheim (30 Nisan 2013). Holding Your Family Together. Baker Publishing Group. ISBN 9781441266668. 
  11. ^ Emiley Bailey. "The Voldemort Effect: College with COVID-19". 30 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  12. ^ Brian Morris (1 Aralık 2015). "Islamism, atheism, and the 'Voldemort' effect". 30 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  13. ^ Matt Dathan. "Western leaders have been treating Islamic extremism like 'Lord Voldemort'". The Independent. 30 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslamcılık</span> Politik bir akım

İslamcılık, modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir. Bu akımlardaki hakim anlayış Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker'in yerine getirilmesidir. Siyasal İslam'ın Seyyid Kutub ve Mevdudî gibi köktendinci öncüleri "Allah'ın sistemi" olarak gördükleri şeriata dayanmayan güç sahipleri olarak tanımladıkları tağuta isyanı tevhidin ön şartı olarak sundular.

<span class="mw-page-title-main">Harry Potter (karakter)</span> kurgusal kahraman

Harry James Potter J.K. Rowling tarafından yazılmış Harry Potter serisinin baş karakteri olan kurgusal kahraman. James Potter ve Lily Evans'ın tek çocuğudur. Avada Kedavra lanetinden sağ kurtulan tek kişidir. Daha sonra Dursley ailesi tarafından büyütülmüştür. Hogwarts'a gitmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lord Voldemort</span>

Lord Voldemort, J.K. Rowling tarafından yazılmış Harry Potter serisinin ortaya çıkma nedeni olan kurgusal karakter. Lord Voldemort aynı zamanda sadece Safkan Büyücü Irkından olanların Büyü Dünyasında yaşamasına izin veren Safkan Rejimi Hareketinin Lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Sihir Bakanlığı</span>

Sihir Bakanlığı, J. K. Rowling'in Harry Potter serisinde oluşturduğu evrende, Londra'da kurulmuş olan kurgusal bir bakanlıktır. Bu kurum, Britanya'daki büyücü dünyasının yönetiminden sorumludur. Temel görevi, Mugglelar ve büyücülerin uyum içinde yaşamasını sağlayan yasal düzenlemeler yapmaktır. Bu karmaşık ve çok fazla bürokrasi gerektiren bir görevdir.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm Yiyen</span> Harry Potter evrenindeki Voldemortun kurgusal hizmetçileri

Ölüm Yiyen, J.K. Rowling tarafından yazılmış olan Harry Potter serisinde Lord Voldemort'un hizmetkarlarına verilen genel isimdir. Ölüm Yiyenler genellikle kukuleta giyer ve maske takarlar. Her birinin sol kolunda Karanlık İşaret bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Dumbledore'un Ordusu</span> Harry Potter serisinde bir öğrenci topluluğu

Dumbledore'un Ordusu, J.K. Rowling tarafından yazılmış olan Harry Potter serisinde bir öğrenci grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Zümrüdüanka Yoldaşlığı</span> Gizli örgüt

Zümrüdüanka Yoldaşlığı, J.K. Rowling tarafından yazılmış olan Harry Potter serisinin kurgusal gizli bir örgütüdür. Lord Voldemort ve onun takipçileri olan Ölüm Yiyenler'e karşı mücadele eden, serinin beşinci kitabı olan Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı'na da adını veren yoldaşlık Albus Dumbledore tarafından kuruldu.

<i>Harry Potter ve Melez Prens</i> (film) Harry Potter serisinin altıncı filmi (2008)

Harry Potter ve Melez Prens, Harry Potter serisinin aynı adı taşıyan, altıncı kitabından uyarlanan 2008 yılı fantastik macera filmi. Önceki filmin yönetmenliğini üstlenmiş olan David Yates bu filmin de yönetmenidir. Filmin yapımcıları David Heyman ve David Barron'dur. Filmin senaryosunu J. K. Rowling'in kitabına dayanarak Steve Kloves kaleme aldı. Filmin çekimlerine 24 Eylül 2007'de başlanmış ve filmin çekimleri 29 Temmuz 2008 itibarıyla tamamlanmış ve stüdyo çalışmalarına geçilmiştir. Önceki filmdeki gibi 6. filmde de bazı sahnelerinde IMAX teknoloji kullanılmıştır.

<i>Harry Potter</i> fantastik roman serisi

Harry Potter, İngiliz yazar J. K. Rowling tarafından yazılmış yedi fantastik romandan oluşan bir seridir. Romanlar, Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda eğitim gören genç büyücü Harry Potter ile arkadaşları Hermione Granger ve Ron Weasley'nin yaşamlarını konu alır. Ana hikâye Harry'nin karanlık bir büyücü olan Lord Voldemort'un ölümsüz olmayı, Sihir Bakanlığı olarak bilinen büyücü yönetim kurulunu devirmeyi ve tüm büyücüleri ve Muggle'ları boyun eğdirmeye çalışması ve buna karşı bir hayat mücadelesi vermesidir.

İngiliz yazar J. K. Rowling'in yarattığı Harry Potter serisinde sihir, doğanın kanunlarını geçersiz kılmak için kullanılabilecek doğaüstü bir güç olarak tasvir edilmiştir. Seride birçok kurgusal büyülü yaratık bulunduğu gibi sıradan hayali yaratıklar roman dünyasında yeni sihirli özellikler sergilemektedir. Nesneler de, büyülenebilir ya da büyülü özelliklerle geliştirilebilir. İnsanlar küçük bir kısmı büyü gücüne sahiptir ve bu insanlar büyü gücüne sahip olmayan muggleların aksine "cadı" ve "büyücü" olarak adlandırılır.

<i>Harry Potter ve Ölüm Yadigârları</i>

Harry Potter ve Ölüm Yadigârları, J. K. Rowling'in yazdığı Harry Potter serisinin yedinci kitabı. İngilizce baskısı 21 Temmuz 2007 tarihinde yayımlandı. Kitap, Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu tarafından Türkçeye çevrildi ve Yapı Kredi Yayınları tarafından 9 Ekim 2007 günü saat 10:00'da piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Harry Potter'daki büyülü yaratıklar</span> Vikimedya liste maddesi

J. K. Rowling'in Harry Potter serisinde geçen sihirli yaratıkların listesidir. Bu listede cincüceler, evcinleri, kurt adamlar, testraller ve tek boynuzlu atlar bulunabilir. Bunlar kitapta genellikle az ama önemli roller üstlenirler.

Harry Potter evrenine ait büyülü nesnelerin listesi. Tüm nesneler J. K. Rowling'in yazdığı kitaplarda adı ve işlevi ile anlatılmaktadır. Harry Potter evrenine ait bu nesneler çeşitli zamanlarda farklı işlevler için kullanılmıştır. İletişim ve ulaşım amaçlı olarak kullanılanlardan efsanevi eserlere, şaka nesnelerinden spesifik olarak ve bir kere kullanılmış olan nesnelere kadar farklı alanlarda ve amaçlarda belli başlı ve kayda değer olanlar listelenmiştir. Bazı nesneler dizi boyunca devamlı kullanıldığı gibi bazı nesneler sadece bir defa kullanılmış veya bahsedilmiştir. Burada nesneler işlevleri ve türlerine göre kategorize edilmiş olup bunlar seride yazar tarafından bu şekilde sınıflandırılmış olmayabilir.

<i>Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 2</i> Harry Potter serisinin sekizinci filmi (2010)

Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 2, J. K. Rowling'in aynı isimli kitabından iki bölüm olarak uyarlanan ve fantastik filmlerin ikincisi, Harry Potter film serisinin ise sekizinci ve son filmi. David Yates tarafından yönetilen, Steve Kloves tarafından yazılan, 2011'de gösterime giren Amerikan-İngiliz ortak yapımı filmin yapımcılığını David Heyman, David Barron ve J.K. Rowling üstlenmiştir. Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 1'in devamı olan filmde Harry Potter'ın Lord Voldemort'a ait Hortkulukları bulma ve yok etme mücadelesi anlatıtılır.

Aşağıdaki liste J. K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter serisinin yardımcı karakterleri listesidir.

Rufus Scrimgeour, J.K. Rowling tarafından yazılmış Harry Potter serisinin bir karakteridir. Lord Voldemort ve Ölüm Yiyenler'e karşı çok sert ve kararlı bir duruş sergilemesiyle tanınmıştır. Sihir Bakanlığı'na başlangıçta bir seherbaz olarak katılmıştır, hayatını karanlık büyücülerle savaşarak geçirmiştir. Rufus, Voldemort'un dönüşünün ortaya çıktığı ve Büyücü dünyasının kargaşa içinde olduğu tehlikeli bir zamanda Cornelius Fudge'ın yerine geçerek Sihir Bakanı olmuştur. Rufus, Voldemort tehdidini çok ciddiye almıştır ki aldığı önlemler ilerleme kaydetmiştir. Bakanlığa 1 Ağustos 1997'de Ölüm Yiyenler tarafından darbe yapılarak Voldemort bakanlığın kontrolünü ele geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bellatrix Lestrange</span>

Bellatrix Lestrange, J. K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter kitap serisindeki kurgusal bir karakterdir. Harry Potter ve Ateş Kadehi'nden sonra büyük bir düşmana dönüştü. Hikâyenin son bölümünde Rowling, onu Lord Voldemort'un "en iyi yardımcısı" olarak tanımladı. Bellatrix, kitaplarda tanıtılan ilk kadın Ölüm Yiyen'di ve Harry Potter ve Melez Prens'e kadar bu şekilde açıkça tanımlanan tek kadın olarak kaldı. Bellatrix'in adı çeşitli şekillerde diğer dillere çevrilmiştir. Danca "Bellatrix van Detta" olarak çevrildi. Romanların film uyarlamalarında Bellatrix karakteri, Helena Bonham Carter tarafından canlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Neville Longbottom</span>

Neville Longbottom, J. K. Rowling'in yazdığı Harry Potter kitap serisindeki kurgusal bir karakterdir. Ana karakter Harry Potter'ın Hogwarts'taki yılında yuvarlak yüzlü bir Gryffindor öğrencisi olarak tanımlanmaktadır. Seri boyunca Neville, Herboloji'de oldukça yetenekli olmasına rağmen, genellikle beceriksiz ve düzensiz bir karakter ve oldukça vasat bir öğrenci olarak tasvir edilir. Ancak, Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nda Dumbledore'un Ordusu'na katıldıktan sonra karakterin kişiliği bir dönüşüm geçirir. Aldığı cesaret, büyü yeteneklerinde kendisine öz güven verir ve onu daha yetkin bir büyücüye dönüştürür. Daha sonra Neville, Harry, Ron ve Hermione'nin Hortkuluklar'ı aradığı sırada Dumbledore'un Ordusu'nun lideri olur. Neville, Lord Voldemort'un düşüşünde etkili bir role sahiptir ve sonunda son Hortkuluk'u yok ederek Harry'nin Karanlık Lord'u sonsuza dek yenmesine yardımcı olur. Neville, serinin film uyarlamalarında Matthew Lewis tarafından canlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gerici sol</span>

Gerici sol, İslamcılığı hoş gören liberal solculara yönelik aşağılayıcı bir terimdir.

Post-İslamcılık, siyaset biliminde tartışmalı olan bir neologizmadır. Asef Bayat ve Olivier Roy, fikrin ana mimarları arasında yer almaktadır.