İçeriğe atla

Vodafone Ukrayna

Vodafone Ukrayna, Ukrayna’nın ikinci en büyük mobil operatörüdür. 2019 yılının sonunda abone sayısı 19,7 milyon müşteriyi buldu. 50, 66, 95 ile 99 gibi 4 ağ kodu Vodafone’a aittir. VF Ukrayna A.Ş.’nin net geliri 2019 yılında 2,5 milyar grivna buldu.[1]

UMC

UMC (Ukrainian Mobile Communications – Ukrayna Mobil Ağı) şirketi, 11 Kasım 1992 tarihinde Ukrtelekom açık anonim şirketi (Ukrayna, %51 hisse), TDC Tele Danmark (Danimarka, %16,3), Royal KPN N.V. (Hollanda, %16,3), Deutsche Telekom (Almanya, %16,3) gibi 4 şirketin ortak işletme olarak kuruldu.

1992 yılının sonunda yeni kurulan mobil operatör, Kyiv’de NMT-450i standartlı (1G ağı analogu) ilk nesil ağı dağıtımı için Nokia (Finlandiya) tarafından üretilen ilk ağ anahtarı ve altı temel istasyonun Ukrayna’ya teslimatını gerçekleştirmekte.[2] 1 Temmuz 1993 tarihinde Ukrayna’nın ilk Devlet Başkanı olan Leonid Kravchuk Almanya’da Ukrayna Büyükelçisi Ivan Piskov’u arayarak ilk aramayı yapmakta. Bir yıl içinde mobil ağ Kharkiv, Odesa, Lviv, Dnipropetrovsk (halen Dnipro), Simferopol ve Sevastopol’de kullanıma sunuldu. 1995 yılında mobil ağ ülkenin 12 oblast merkezini kapsamakta, UMC abonesi sayısı 14 bin kişiyi bulmakta. 1996 yılında ise şirket, NMT ağıyla Ukrayna’nın tüm oblast merkezlerini kapsamakta. Toplam yılın sonu UMC hizmetleri 93 kentte ve 4 bin kilometrelik temel anayollarda kullanıma sunulmuş olmakta. NMT standartlı ağı, Ukrayna %42 nüfusunun (20 milyondan fazla kişi) oturduğu alanı kapsamaktadır. Abonelerin toplam sayısı 30 bindir.

1 Eylül 1997 tarihinde UMC, gerekli sözleşmeyi imzalayarak “Московская сотовая связь” (Moskova hücresel ağı) operatörüyle Rusya ile NMT-450 standartlı otomatik dolaşım ve Swisscom şirketi üzerinden İsviçre ile GSM-900 standartlı otomatik dolaşımı ilk defa Ukrayna’da uygulamakta. 1997 Eylül ayında UMC, ilk dijital nesil 2G’e ait olan GSM-900 standartlı ağ Kyiv’de çalıştırılmakta. Aralık ayında ise yeni ağ Odesa’da kullanılmaya başlamakta.

1999 Mart ayında Ukrayna’nın hemen on şehrinde UMC şirketinin SIM-SIM adlı ticari markası altında önceden ödenmiş hizmet satışı başlamakta. Yılın sonunda SIM-SIM, UMC’ye 58 bin yeni abone getirmekte. Yazın UMC, İnternet adlı dünyaca ünlü ağa girmekte. Şirket, kendi hakkında bilgiyi kurumsal ve mobil ağ önceden ödenmiş hizmetleri sitesi gibi hemen iki sitede sunmaktadır. 1999 Aralık ayında UMC, mobil ağ hizmetlerini Kyiv metrosunda vermeye başlamakta. Şirket, Kreshchatyk ve Maidan Nezalezhnosti gibi iki istasyonda ağı hayata geçirmekte. UMC, 200 yerleşim birimi ile 7,5 bin kilometrelik otoyolları kapsayarak bölge mobil ağı gelişimine devam etmekte. Yılın sonuna kadar ülkede yaklaşık 300 bin mobil abone bulunmakta, 186 bini ise UMC tarafından hizmet edilir.

2000 Temmuz ayında UMC aboneleri, sözleşmeli aboneler için uygulanan WAP-hizmetleri ticari işletilmesi sayesinde cep telefonu üzerine İnternet erişimi aldılar. WAP-hizmetinin ilk takımı oldukça basit, yani haber, anekdot, horoskop, hava durumu, döviz kurları vardır. 2001 yılında UMC, GSM-1800 standartlı yeni ağa yol açtı. UMC abone sayısı 500 bin kişiyi aşmakta, şirket 1 milyon kişiyle rekoru kırarak Yeni Yıla girmekte.

2002 yılında operatör, GPRS teknolojisini kullanarak İnternet erişimi hizmetini sağlamaya başlamakta.

2003 baharında Rusya’nın ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin en büyük operatörü olan Mobil TeleSistemler (MTS) şirketi, UMC %57,7 hisselerinin sahibi olup geri kalan UMC hisselerini de almaya niyetli olduğunu duyurmakta. 25 Temmuz 2003 tarihinde UMC katılımcı toplantısı, Danimarka şirketi TDC’ye ait olan %16,3 hisselerinin MTS şirketine teslim edilmesini onaylamakta. Dolayısıyla Mobil TeleSistemler şirketi, UMC’nin %100 sahibi olmakta. Ukrayna mobil ağ piyasasına JEANS adlı ilk sanal operatör çıkmakta. JEANS tarifesi ana avantajı, diğer operatörlere örnek gösteren ve Tüketici Hakları Koruma Ukrayna kanununa göre uygun olan gelen aramanın ödemesinin olmamasıdır. Üç ay içinde JEANS operatörü abonesi sayısı 200 bini aşmakta.

2004 Nisan ayında Simferopol’da 300 bin numara için Alcatel adlı değişim merkezi açılmakta. UMC abone sayısı 4 milyon kişiyi aşmakta, 1 milyonu ise JEANS aboneleridir, Kasım ayında ülkedeki mobil ağ abone sayısı sabit ağ abone sayısını aşmakta, çoğu, yani 6 milyonu UMC aboneleridir, Aralık ayında da 7 milyon var, onların 1 milyonu sözleşmeli, Mart ayında ise UMC abone sayısı 8 milyon kişiyi aştı. 2005 Nisan ayında abone temelinin aktif bir şekilde arttığı için şirket, 8 milyondan fazla abonenin bilgi desteği verildiği çağrı merkezi zincirini genişletmekte.

12 Temmuz ayında UMC, 300. dolaşım ortağı olan Qatar Telekom (Qtel), Katar, GSM 900/ 1800 operatörüyle uluslararası dolaşım hizmeti ticari kullanmasını açmaktadır. 15 Temmuz 2005 tarihinde UMC, 10 milyon abonesi hakkında duyuru yapmaktadır. Şirketin sözleşmeli abone temeli 1 144 922 kişiyi, SIM-SIM önceden ödenmiş ağ hizmetleri abone temeli 4 377 435 kişi bulmakta. Ukrayna’daki JEANS sanal operatör abone sayısı 4 480 301 kişidir. 15 Ekim 2005 tarihinde Ukrayna’nın iki en büyük mobil ağ operatörü olan UMC ve Kyivstar şirketleri, aboneleri arasında MMS mesajlaşma hizmetini uyguladılar. Aboneleri resim ve sesli selamlaşmayı birbirlerine serbestçe atmasını sağlayabilmiş oldular. Yılın son ayı içinde UMC, Ukrayna piyasası için rekor olan 1 425 000 aboneden fazla bağladı. Haziran 2006 tarihinde ise UMC, Ukrayna’daki mobil operatörlerden ilki olup Wi-Fi hizmetini ticari kullanıma sunmakta.

Mart 2007 tarihinde şirket, işletme sosyal sorumluluğu ilkelerini belirleyen BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ağına katılmış olmakta. 15 Şubat ayında Ecotel adlı sanal operatörün piyasaya girişidir. Onun çıkmasından iki hafta önce yaklaşık 27 bin abone ona bağlandı. Temmuz ayında da Ukrayna’daki ilk CDMA teknolojisi temelinde olan yüksek hızlı kablosuz İnternet ağının teknik denemesi başlamakta.

Kaynakça

  1. ^ "NEQSOL Holding". web.archive.org. 17 Şubat 2020. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Компанія Vodafone Україна". web.archive.org. 17 Şubat 2020. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GSM</span>

Global System for Mobile Communications veya kısaca GSM, bir cep telefonu iletişim protokolüdür. Önceleri Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi'nin Groupe Spéciale Mobile isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM, daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. En yaygın olan cep telefonu standardı olarak 212 ülkede 2 milyardan fazla insan tarafından kullanılmaktadır. En kullanışlı özelliklerinden birisi kullanıcıların aynı hat ile değişik ülkelerden görüşme (roaming) yapabilmeleridir. Tüm GSM standartları, hücresel ağ kullanır ve dolaşım sırasında bile hücreler arası geçiş yapma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla teoride, eğer kapsama alanından çıkmazsanız, cep telefonu ile tüm dünyayı telefon konuşmasını kesmeden dolaşmak mümkündür.

Vodafone, 1991 yılında kurulmuş ve Newbury, Birleşik Krallık merkezli uluslararası bir telekomünikasyon şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">UMTS</span>

Universal Mobile Telecommunications System (UMTS), GSM standardına dayalı ağlar için üçüncü nesil (3G) bir mobil hücresel sistemdir. 3GPP tarafından geliştirilmiş ve sürdürülmüştür. UMTS, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği IMT-2000 standart setinin bir bileşenidir ve rakip cdmaOne teknolojisine dayalı ağlar için belirlenen CDMA2000 standardıyla karşılaştırır. UMTS, mobil ağ operatörlerine daha fazla spektral verimlilik ve bant genişliği sunmak için geniş bant kod bölmeli çoklu erişim (W-CDMA) ve radyo erişim teknolojisini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil terminal</span>

Mobil terminal, bir mobil ağ ile iletişim için gerekli tüm kullanıcı ekipmanını ve yazılımı içerir. Popüler örnekler olarak cep telefonu veya Wi-fi destekli bir dizüstü bilgisayar gösterilebilir.

Dolaşım özelliği, GSM ile birlikte ortaya çıkmış bir teknolojidir ve bir mobil ağın abonesi olan bir kullanıcının bu aboneliğini diğer ağlarda da kullanabilmesine olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Turkcell</span> Türk Telekomünikasyon Şirketi

Turkcell, Türkiye merkezli teknolojik iletişim operatör şirketidir. GSM, 2G, 3G, 4G ve 4.5G operatörüdür. GSM 900, UMTS2100, LTE800, LTE900, LTE1800, LTE2100, LTE2600 teknolojilerini kullanarak hizmet vermektedir.

Vodafone Telekomünikasyon Anonim Şirketi ya da Vodafone Türkiye, Türkiye'de GSM hizmeti veren bir mobil telekomünikasyon işletmecisidir. Uzan Holding tarafından kurulan Telsim, tüm varlıkları, lisans hakları ve baz istasyonları için 2005 yılında İngiliz telekomünikasyon şirketi Vodafone tarafından satın alınana dek hizmet vermiştir. 9.7 milyon abonesi olan Telsim, 28 Aralık 2005'te Vodafone'a bağlanmış, 24 Mayıs 2006'da adı Vodafone Türkiye olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">E-Plus</span>

E-Plus, Almanya'da bir mobil telekomünikasyon operatörüydü. 25 milyondan fazla abonesi ile E-Plus, Ekim 2014'te Telefónica Germany'den devralınana kadar Almanya'nın üçüncü en büyük mobil operatörüydü.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Orange (GSM operatörü)</span> Fransa merkezli uluslararası GSM Operatörü

Orange Fransız menşeli, uluslararası GSM Operatörü.

<span class="mw-page-title-main">KKTC Telsim</span>

KKTC Telsim, Kuzey Kıbrıs'ın ilk GSM operatörüdür.

<span class="mw-page-title-main">TT Mobil</span> Türk Telekomun GSM operatörü hizmetlerini sunan şirket

TT Mobil, Türkiye'de faaliyet gösteren GSM operatörü ve mobil iletişim hizmetleri şirketi. TT Mobil Anonim Şirketi ya da kısaca TT Mobil, Türk Telekom markaları birleşmesi ile Avea firmasının yeni ismidir. Türkiye'de faaliyet gösteren mobil servis sağlayıcılarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">O2 (Mobil)</span>

O2 Mobile, Telefónica Europe şirketinin geniş bant internet ve telekomünikasyon hizmeti sunan GSM operatörüdür. Şirket 1985 yılında Cellnet Telekom Securicor adıyla Birleşik Krallık'ta kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı</span> Türkiyedeki telefon numaralandırma sistemi ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlar

Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki telefon numaralandırma planı ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlarına denir. Düzenlemeler Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından ITU-T E.164 ve ITU tavsiye kararlarına uygun olarak yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azercell</span> 1996da Azerbaycanda kurulan bir GSM operatörü

Azercell, 19 Ocak 1996 tarihinde Azerbaycan'da kurulan bir GSM operatörüdür. Şirketin ilk kurucuları Türkiye'nin "Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş." şirketi ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı'dır. Azercell 15 Aralık 1996 tarihinde faturalı GSM hizmeti vermeye başlamıştır. 1998 yılında ise Azercell'in ön ödemeli GSM hattı olan SimSim kullanıma sunulmuştur.

Mobil imza, 15 Ocak 2004 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen 5070 sayılı Elektronik imza kanunu kapsamında ıslak imza ile eşdeğer olan sayısal imza sistemidir. E-imza'dan farklı olarak NES adı verilen dijital varlığın Elektonik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar (EHSH) tarafından taşınabilir USB aygıtı yerine GSM hattına tanımlanmasıdır.

Almanya'da telekomünikasyon oldukça gelişmiştir. Alman telekomünikasyon pazarı 1 Ocak 1998 tarihinde tamamen özelleştirilmiştir. Almanya; fiber-optik kablo, koaksiyel kablo, mikrodalga radyo rölesi ve yerel uydu sistemleriyle yaygın bir otomatik telefon santrali hizmeti sundu. Cep telefonu hizmeti geniş kapsama alanında, hızlıca gelişmekte ve yabancı ülkeler için roaming hizmeti sunmaktadır. Bu bir yoğun sermaye harcamalarının sonuçlarıdır. Ülkenin doğu kısmı eski ve modası geçmiş teknolojilerden arındırılıp en gelişmiş teknolojiler hızlıca yaygınlaştırılmıştır. Deutsche Telekom, FTTH ağlarını 2011 yılında kullanıma sundu, daha sonra 2010 yılında Hennigsdorf, Braunschweig ve Dresden'de pilot projeleri sundu.

<span class="mw-page-title-main">Monaco Telecom</span>

Monaco Telecom, Monako Prensliği'nin ana telekomünikasyon sağlayıcısıdır. Şirket, Monako hükümetinin devlete ait Office Monégasque des Téléphones'u özelleştirme kararının ardından 1997 yılında kuruldu.

Vodafone GmbH, Almanya'da merkezi Düsseldorf'ta bulunan bir mobil telekomünikasyon operatörüdür. Cep telefonu, LTE, 5G, kablo internet, sabit telefon, kablo TV ve IPTV hizmetleri sunmaktadır. 2021'in üçüncü çeyreği itibarıyla Vodafone GmbH'nin Almanya'da 31 milyondan fazla mobil müşterisi bulunmaktadır, bu da onu Almanya'da cep telefonu hizmetleri sağlayıcıları arasında üçüncü büyük yapıyor. Şirketin merkezi Düsseldorf'ın Heerdt banliyösündedir ve Almanya genelinde bölgesel ofisleri bulunmaktadır. Vodafone Almanya'nın ana rakipleri Telekom Deutschland ve Telefónica Germany'dir.

Netgsm, Türkiye'nin dördüncü GSM operatörü.