İçeriğe atla

Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtlar

Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtlar
UNESCO Dünya Mirası
Konum Rusya
KriterKültürel: i, ii, iv
Referans633
Tescil1992 (16. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Rusya'daki Vladimir ve Suzdal'ın Beyaz Anıtları, 1992 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenen bir alandır. Miras Alanı, Zalesye'nin 12. ve 13. yüzyılın sonlarından kalma sekiz Orta Çağ anıtına ev sahipliği yapmaktadır. Bunlara Rus Ortodoks kiliseleri ve manastırın yanı sıra bir kale ve tarihi kapı da dahildir:

Zalesye ile ilgili olup da Dünya Mirasları listesinde yer almayan bazı eserler de bulunmaktadır:

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Toruń</span>

Toruń, Polonya'nın kuzey kesiminde Vistül Irmağı üstündedir. Haziran 2014 sayımlarına göre şehirde 203.148 kişi yaşamaktadır. Mikolaj Kopernik'in doğum yeri olan bu Orta Çağ şehri, UNESCO Dünya Tarihî Miras Sit Alanı listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Meydan</span> Rusya, Moskovada yer alan meydan

Kızıl Meydan, Moskova'da yer alan meydandır. Hem Rusya, hem de eski SSCB'nin toplumsal ve siyasi tarihinde önemli bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ripon</span>

Ripon şehri, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Yorkshire ve Humber bölgesinde bulunan metropoliten-olmayan "Kuzey Yorkshire Kontluğu"'na bağlı ikincil bölge "Harrogate Beldesi Yerel İdaresi"'ne bağlı ve çok sınırlı bir "mahalle yerel idaresi " bulunan ve orta-çağlardan kalan katedrali bulunması dolayısıyla şehir olma statüsü de taşıyan bir şehirsel yerleşkedir. Ripon küçük bir şehir olup İngiltere ülkesinde bulunan şehir statüsü taşıyan beldeler arasında nüfus sıralamasında alttan dördüncü sıradadır. Ripon'un coğrafi olarak ve kraliyet törenleri için "Kuzey Yorkshire" törensel kontluğuna bağlı olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans mimarisi</span> Doğu Roma mimarisine genel bakış

Bizans mimarisi, Bizans İmparatorluğu mimarisidir. İmparatorluk, Büyük Konstantin, Roma İmparatorluğu başkentini Roma'dan Byzantion'uma doğuya taşıdığı 330 yılından sonraki Roma İmparatorluğu'nun sanatsal ve kültürel varlığını adresler. Byzantion, "Yeni Roma", sonradan Konstantinopolis ismini almıştır, bugün İstanbul olarak adlandırılmaktadır. İmparatorluk, bir Milenyumdan fazla yaşamış, Avrupa'da Orta Çağ ve Rönesans mimarlığını etkin şekilde etkilemiş, 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı mimarisini etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya Katedrali (Kiev)</span>

Ayasofya Katedrali Kiev'de şehrin sembollerinden biri olan, temeli 11. yüzyıl başında atılmış tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Stepanos Manastırı</span>

Aziz Stepanos Manastırı, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin kuzeybatısındaki Ermeni manastırıdır. Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinin yaklaşık 15 km kuzeybatısında, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile İran arasındaki sınırın İran tarafındaki Aras nehri boyunca derin bir kanyonun içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kidekşa Kilisesi</span>

Boris ve Gleb Kilisesi, 1152 yılında, Nert Nehri üzerindeki Kideksha'da, "Aziz Boris'in kamp yerinin" bulunduğu alana, Prens Yuri Dolgorukiy'nin emri üzerine kurulmuş bir kilisedir. Muhtemelen bir ahşap saray kompleksinin bir parçasıydı, ancak 1155 yılında Kiev Büyük Prensi oluşundan birkaç yıl önce sadece Dolgorukii tarafından kullanıldı. Suzdal'ın dört kilometre doğusunda yer alan köy, önemli bir kasabaydı. Moğollar tarafından yıkldı ve önemini kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Doğuş Katedrali (Suzdal)</span>

Meryem'in Doğuşu Katedrali, Rusya'nın Suzdal bölgesinde yer alan bir Dünya Mirası Sitesidir. Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtlar'dan biridir. Rus Orta Çağ mimarisinin en kompleks anıtlarından biridir. İlk olarak 11. yüzyılın sonlarında Vladimir II. Monomakh döneminde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Euthymius Manastırı</span>

Kurtarıcı Euthymius Manastırı, Rusya'nın Suzdal kentinde yer alan bir manastırdır.

<span class="mw-page-title-main">Meryem'in Ölümü Katedrali (Vladimir)</span>

Vladimir'deki Meryem'in Ölümü Katedrali, 13. ve 14. yüzyıllar arasında, Orta Çağ Rusyasının ana kilisesi idi. Bir Dünya Mirası Alanı olan Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtların bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suzdal Kremlini</span>

Suzdal Kremlini, tarihi 10. yüzyıla kadar gide Rus şehri Suzdal kentinin en eski kesimidir. Diğer Rus Kremlinleri gibi, orijinalinde bir kale idi ve kentin dini ve idari merkezi idi. Özellikle, Doğuş Katedrali ile dikkat çekmektedir. Bir Dünya Mirası Alanı olan Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtların bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nerl'deki Meryem'in Şefaati Kilisesi</span>

Nerl Nehri üzerindeki Meryem'in Şefaati Kilisesi bir Ortodoks kilisesi ve Orta Çağ Rusya'sının simgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Altın Kapı (Vladimir)</span>

Vladimir Altın Kapısı, 1158-1164 yılları arasında inşa edilmiştir ve antik Rusya şehir kapısının korunmuş halidir. Tarihi yapının içinde yer alan bir müzede, 13. yüzyılda gerçekleştirilen Moğol istilası ile ilgili eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Demetrius Katedrali</span>

Aziz Demetrius Katedrali, eski Rus kenti Vladimir'de yer alan bir katedraldir. 1191'de Vladimir-Suzdal Knezliği'nin Büyük Prensi Vsevolod the Big Nest'in hükümdarlığı sırasında Selanikli Aziz Demetrius'un onuruna inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kidekşa</span>

Kideksha, Rusya'nın, Vladimir Oblastı'ndaki Suzdalsky Bölgesi'nde, Suzdal'ın 4 kilometre doğusunda, Kamenka ve Nerl Nehirlerinin birleştiği yerde bulunan bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Alaverdi Manastırı</span>

Alaverdi Manastırı Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Ahmeta kentine 25 km uzaklıkta bulunan bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Manastırın bazı bölümlerinin tarihi 6. yüzyıla dayansa da, günümüzdeki katedral 11. yüzyılda III. Kvirike tarafından eski Aziz Yorgi kilisesinin yerine yapılmıştır. Katedral, özellikle 15 ve 18. yüzyıllarda gerçekleşen depremlerde birkaç kez hasar gördü. Kilisenin freskleri 19. yüzyılda boyanmıştır, ancak 1966'da kısmen yenilenmiştir. Katedralin dış duvarları, katedral kilisesi mimarisinin tipik bir örneği olacak şekilde çok az süslüdür. Kilisenin içinin yüksekliği 42 metreden yüksektir. Kilisenin UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olması için 2007 yılında başvuru yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan mimarisi</span> gürcistan mimarisine genel bakış

Gürcistan mimarisi, Gürcistan'da bulunan mimari tarzları ifade eder. Ülke mimari anıtlar açısından son derece zengindir. Gürcü mimarisinin karakteristik özellikleri, anıtsallık, net kompozisyon, katı orantılar, makul derecede dekorasyon kullanımı ve hepsinden önemlisi doğa ile uyumlu etkileşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Bizans mimarisi</span> Uyanış mimarisi akımı

Bizans Uyanış çoğunlukla dini, kurumsal ve kamu binalarında görülen bir mimari uyanış hareketidir. Özellikle İstanbul ve Ravenna Eksarhlığı olmak üzere 5. ila 11. yüzyıllardan kalma Doğu ve Ortodoks Hristiyan mimarisiyle ilişkili Bizans stilinin unsurlarını içerir. Yeni Bizans mimarisi 1840'larda Batı Avrupa'da ortaya çıktı ve 19. yüzyılın son çeyreğinde Rusya İmparatorluğu'nda ve daha sonra Bulgaristan'da zirveye ulaştı. Yeni Bizans ekolü Yugoslavya'da I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasında etkindi.

<span class="mw-page-title-main">Zalesye</span>

Zalesye veya Opolye, Rusya'nın tarihi bir bölgesidir. Bölge; Vladimir Oblastı'nın batı kısımları, Moskova Oblastı'nın kuzey-doğusu ve Yaroslavl Oblastı'nın güneyinden oluşmaktaydı. Vladimir-Suzdal Knezliği'nin çekirdeği olan bu bölge, Rus devletinin gelişmesinde hayati bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Bogolyubovo</span>

Bogolyubovo, Rusya'nın Vladimir Oblastı'na bağlı Suzdal rayonunda bulunan bir kırsal yerleşimdir. Yüzölçümü 118,67 km² olan yerleşimin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 4.494'tür.