İçeriğe atla

Vladimir Putin'in toplantı masası

2022'de Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ve Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron masadayken

Vladimir Putin'in toplantı masası, Kremlin'de bulunan beyaz tepeli oval bir masadır. Masa, 1990'ların sonlarında Boris Yeltsin'in başkanlığı sırasında kurulmuştur.[1] Masanın 6 metre uzunluğunda, tek levha kayın ağacından yapıldığı ve içi boş üç ahşap sehpa üzerinde taşındığı bildirilmektedir. Beyaz lakelidir ve yan tarafı altın kaplamadır.[2]

İtalya'nın Cantù kenti merkezli bir işletme olan OAK Furniture, 1995 ile 1997 yılları arasında Kremlin'in bazı kısımlarını döşeyen bir anlaşmanın parçası olarak masayı yaptığını iddia etti. OAK, 1999'da yayınlanan bir kitapta masanın bir resmini üretti.[2]

Tarihçe

2022'de Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, aralarında Emmanuel Macron, Olaf Scholz ve António Guterres'in de bulunduğu dünya liderleriyle yaptığı toplantılarda masayı kullandı.[3][4][5] Putin, çok uzun beyaz bir toplantı masasının bir ucunda otururken, diğer katılımcılar diğer uçta kendisinden uzakta oturmaktaydılar. Putin ayrıca diğer uzun masalarda kendi yetkilileriyle benzer şekilde mesafeli toplantılara katılırken resmedildi.[6] Bu durum çok sayıda internet memine konu oldu.[7]

Putin'in gözdağı vermek ve bir güç imajı yansıtmak amacıyla veya COVID-19'a yakalanma korkusuyla uzun masayı kullanmayı seçtiği tahmin edilmektedir.[3][8][9] Putin, aynı dönemde Çin Komünist Partisi genel sekreteri Xi Jinping ve Belarus cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile yakın temas halindeyken görüntülendi.[10]

Kaynakça

  1. ^ "To Russia with love: vast Italian table in Kremlin turns heads". Reuters. 15 Şubat 2022. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  2. ^ a b "Italian craftsman claims Putin's 'unique' oversized table". www.aljazeera.com. 18 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  3. ^ a b "Putin's massive table: powerplay or paranoia?". The Guardian. 8 Şubat 2022. 8 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  4. ^ Saul, Derek. "Putin's Long Tables Explained: Why He Puts Some Leaders, Including Germany's Scholz, At An Extreme Distance". Forbes. 15 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  5. ^ "Putin breaks out the Kremlin's ridiculously long table to meet with the head of the UN". Business Insider. 26 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  6. ^ "Photos: Putin keeps his distance during meetings". uk.news.yahoo.com. 28 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  7. ^ "Putin's White Table in Macron Talks Sparks Endless Memes". The Moscow Times. 9 Şubat 2022. 26 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  8. ^ "What Putin's very long table tells us about Russia's inner workings". NBC News. 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  9. ^ "Thumbelina Politics: a Seat at Putin's Table". artreview.com. 14 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  10. ^ "Xi and Putin urge Nato to rule out expansion as Ukraine tensions rise". The Guardian. 4 Şubat 2022. 4 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Putin</span> 2. Rusya devlet başkanı (1999–2008, 2012–görevde)

Vladimir Vladimiroviç Putin, Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">George Koval</span> Sovyet-Amerikalı istihbaratçı (1913 – 2006)

George Abramovich Koval, Sovyet atom bombası projesi için Sovyetler Birliği adına istihbarat görevlisi olarak görev yapan Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı casus, bilim insanı, kandidat. Sovyet kaynaklarına göre Koval'ın Sovyet İstihbarat İdaresi (GRU) ajanı olarak Manhattan Projesi'ne sızıp bilgi aktarması, Sovyetler Birliği'nin nükleer silah geliştirmesi için gereken süreyi büyük ölçüde azalttı.

<span class="mw-page-title-main">Rodina</span>

Rodina veya Anavatan - Ulusal Yurtsever Birlik Rusya'daki bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna Savaşı</span> Rusya ve Ukrayna arasında Şubat 2014te başlayan uzun süreli çatışma

Rusya-Ukrayna Savaşı, bir yanda Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçlerin, diğer yanda Ukrayna'nın dahil olduğu, sürmekte olan bir savaştır. Yevromaydan'ın ardından görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerginlik nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker göndermesini istemesinin ardından 2014 yılında başlayan ve Şubat 2022'de büyüyen askerî hareketliliktir. Bu savaşa Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler de dahildir. Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruduğunu iddia eden Devlet Başkanı Vladimir Putin, müdahale için parlamentodan onay almıştır. 21 Şubat 2022 de Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıdığını açıkladı.24 Şubat 2022 tarihinde ise Rusya lideri Putin Ukrayna'yı istilaya başladıklarını televizyondan duyurdu. 2021'de diplomatik krizin ardından Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapan Rusya, 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel Macron</span> 25. Fransa cumhurbaşkanı

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, 2017'den beri Fransa Cumhurbaşkanı olan Fransız siyasetçi, bankacı ve bürokrattır. Ayrıca Andorra'nın iki eş prensinden biridir. Daha önce 2014-2016 yılları arasında Cumhurbaşkanı François Hollande döneminde Ekonomi, Sanayi ve Dijital İşler Bakanı ve 2012-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı. Merkezci bir siyasi parti olan Rönesans'ın kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lüdmila Putina</span> Vladimir Putinin eşi (1983–2014)

Ludmila Aleksandrovna Putina, eski Rus first lady. 1983 ile 2013 yılları arası Rus Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile evli kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Rusya</span> Rusyada bir siyasi parti

Birleşik Rusya, Rusya'da muhafazakâr bir siyasi partidir. 2001'de Birlik ile Vatan - Bütün Rusya adlı siyasi partilerin birleşmesiyle kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Wagner Grubu</span> Rus özel askerî şirketi

PMC Wagner olarak da bilinen Wagner Grubu, bir Rus paramiliter örgütüdür. Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanıyor. Grup, özel askeri müteahhitlerin resmi olarak yasak olduğu Rusya'da yasaların ötesinde faaliyet gösteriyor. Wagner Grubu'nun kendisi ideolojik olarak yönlendirilmese de, Wagner'in çeşitli unsurları batı tarafından neo-Naziler ve aşırı sağcı aşırılık yanlıları ile ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri</span> Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri, BM 1945 Sözleşmesinin BM Güvenlik Konseyinde kalıcı bir koltuk verdiği beş egemen devlettir

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri, BM 1945 Sözleşmesinin BM Güvenlik Konseyi'nde kalıcı bir koltuk verdiği beş egemen devlettir: Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı ve Amerika Birleşik Devletleri.

<span class="mw-page-title-main">Rus irredantizmi</span>

Rus irredantizmi, günümüzde Rusya'da Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'ne öykünen irredantist bir düşünce hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">2021-2022 Rusya-Ukrayna krizi</span>

2021-2022 Rus-Ukrayna krizi, Rusya ve Ukrayna arasında 2021 ve 2022 arasında gerçekleşmiş siyasi gerginliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgali</span> 2022den bu yana Doğu Avrupada süregelen askerî mücadele

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, 2014 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı dahilinde yaşanan anlaşmazlıklar sonrası 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle başladı. İşgal her iki taraftan on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandı ve Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine neden oldu. Mayıs ayı sonuna kadar tahminî 8 milyon insan ülke içinde yer değiştirdi ve 3 Ekim 2022 itibarıyla 7,6 milyon Ukraynalı da ülkeyi terk etti. İşgalden sonraki beş hafta içinde Rusya, 1917 Ekim Devrimi'nden bu yana en büyük göçünü verdi. İşgal ayrıca küresel çapta gıda kıtlığına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da Uluslararası Ceza Mahkemesi soruşturması</span> Uluslararası Suç Mahkemesi tarafından devam eden soruşturma

Ukrayna'da Uluslararası Ceza Mahkemesi soruşturması veya Ukrayna'daki Durum, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından 21 Kasım 2013'ten bu yana, Onur Devrimi, Rusya-Ukrayna Savaşı, 2014'te Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından ilhakı, Donbas'taki savaş ve 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında "açık bir şekilde" işlenmiş olabilecek savaş suçları ve insanlığa karşı suçlara ilişkin devam eden bir soruşturmadır. Tam soruşturma 2 Mart 2022'de yargı yetkisini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Güney ve Doğu Ukrayna'yı ilhakı</span> Luhansk, Donetsk, Zaporjiya, ve Herson oblastlarının Rusya tarafından ilhak etmesi

30 Eylül 2022'de Rusya Federasyonu, Ukrayna topraklarının yaklaşık %15'ini oluşturan kısmen işgal altındaki Ukrayna oblastlarından Luhansk, Donetsk, Zaporjiya ve Herson'u ilhak etmek için katılım antlaşması imzaladı. Rusya, çatışmaların sürdüğü dört bölgeden hiçbirini tamamen kontrol altına almadı ve bölgedeki nüfusun çoğu ve 2022 Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlangıcından bu yana kaçtı. İlhak, dört bölgenin başkanının ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla Moskova'da yapılan bir törenle resmîleştirildi. Ukrayna, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler, ilhak töreninin yasal bir değeri olmadığını belirtti.

<span class="mw-page-title-main">2022 G20 Bali zirvesi</span> Etkinlik

2022 G20 Bali zirvesi, 20 Grubu'nun (G20) 15-16 Kasım 2022 tarihlerinde Endonezya'nın Bali şehrinde gerçekleşmiş on yedinci zirvesidir. Dönem başkanı olan Endonezya'nın devir teslim töreni, Roma zirvesinin kapanışında G20 Başkanlığı Gavel'in İtalya başbakanı Mario Draghi'den Endonezya devlet başkanı Joko Widodo'ya devredildiği bir etkinlik olarak düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">2024 Rusya devlet başkanlığı seçimi</span>

2024 Rusya devlet başkanlığı seçimi, 15-17 Mart 2024 tarihleri arasında Rusya'da yapılan başkanlık seçimleridir. Görevdeki başkan Vladimir Putin, Sovyet sonrası Rusya'da bir başkanlık seçiminde en yüksek oy oranı olan %87 ile zafer kazandı ve yaygın olarak kesin sonuç olarak görülen seçimde beşinci dönemini kazandı. Putin'in 7 Mayıs 2024 tarihinde göreve başlaması planlanmaktadır.

2024 G20 Brezilya zirvesi, 2024'te Brezilya'da yapılması planlanan bir zirve olan G20 yaklaşan on dokuzuncu toplantısıdır.[

2022 yılında Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Çin'in tutumu belirsiz kalmıştır. Çin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesini onaylamaktan ve kendi yardımını Rusya'ya sunmaktan kaçınmıştır. Çin hükûmeti, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınamayı reddetmiş ve savaş hakkında tekrarlanan Rus propagandası ve dezenformasyona karşı çıkmamıştır. Ayrıca, Çin, Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlara karşı çıkmış ve Birleşmiş Milletler oylamalarında çekimser kalmış veya Rusya'nın yanında yer almıştır. The Economist'e göre, "Çin'in iddia ettiği tarafsızlık gerçekte Rusya yanlısı bir sözde tarafsızlıktır."

<span class="mw-page-title-main">Normandiya Dörtlüsü</span>

Normandiya Dörtlüsü veya Normandiya Formatı, Donbas'taki savaşı ve daha geniş anlamda Rusya-Ukrayna Savaşı'nı çözmek amacıyla bir araya gelen devletler grubudur. Grubu oluşturan dört ülke -Almanya, Rusya, Ukrayna ve Fransa- ilk kez 2014 yılında Fransa'nın Normandiya bölgesinde Normandiya Çıkarması kutlamaları sırasında gayri resmî olarak bir araya geldi.