İçeriğe atla

Vladimir Kozlov (siyasetçi)

Vladimir İvanoviç Kozlov
Doğum10 Ağustos 1960
Aktöbe, Kazakistan SSC, Sovyetler Birliği
MilliyetKazakistan Kazak
MeslekGazeteci ve politikacı
EvlilikAliya Turusbekova

Vladimir İvanoviç Kozlov (Rusça ve Kazakça: Владимир Иванович Козлов; d. 10 Ağustos 1960), Kazakistan'da demokratik muhalefetin lideri ve ülkesinin cumhurbaşkanlığı adayı olan bir Kazak gazeteci ve politikacıdır. 2012'de Deutsche Welle'nin "Kazakistan'daki ilk siyasi duruşma" olarak tanımladığı davanın sanıkıydı. ABD Kazakistan'ı cezai adalet sistemini "önde gelen muhalefetin sesini susturmak için" kullanmakla suçladı. Suçlu bulunan ve hapis cezasına çarptırılan Kozlov, Uluslararası Af Örgütü tarafından "vicdan tutsağı" ilan edildi.[1] 2016 yılında serbest bırakıldı.

Hayatı ve eğitim

Kozlov, 10 Ağustos 1960'ta Aktöbe'de doğdu.[2]

Medya kariyeri

1990'dan 1996'ya kadar Kozlov, AKTiVi TV kanalında editör olarak çalıştı.

1996-1998 yılları arasında reklamcılık ve halkla ilişkiler alanlarında çalıştı. Daha sonra Mangyshlak Nükleer Santrali için iletişim uzmanı olarak görev yaptı.

Kazakistan'ın ilk özel televizyon kanalı olan Aktau-Lada'nın kurucu ortağıdır.[2]

Siyasi kariyeri

2001 yılında muhalefet partisi Kazakistan'ın Demokratik Seçimi'ne katılarak siyasete girdi. 2003'te partinin Siyasi Konseyi'ne seçildi ve daha sonra Siyasi Konsey Başkanlığı'na üye oldu.

Kozlov, 2004 yılında Ukrayna'ya yaptığı ziyarette, o ülkede demokratik değerleri artıran Turuncu Devrim'in etkileriyle sarsıldı. Bu deneyimin bir sonucu olarak, politik olarak daha aktif olmaya karar verdi.

Kaynakça

  1. ^ "Kazakh opposition leader charged, associates say". Fox News. 27 Haziran 2012. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2013. 
  2. ^ a b "Vladimir Kozlov - Kazakh political prisoner". Vladimir Kozlov. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan</span> Doğu Avrupa ve Orta Asyada yer alan egemen devlet

Kazakistan, resmî adıyla Kazakistan Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Orta Asya'da, küçük bir bölümü Doğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kazakistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. 2.724.900 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Müslüman çoğunluklu ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir. Kazakistan Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkez üssü; Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının beşiği olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Astana</span> Kazakistanın başkenti

Astana, daha önce Akmola, Akmolinsk, Tselinograd ve Nur-Sultan olarak da adlandırıldı, Kazakistan'ın başkenti ve ikinci büyük şehridir. Şehir, Kazakistan'ın kuzeyinde Akmola Eyaleti içerisinde İşim Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Nüfusun ülkenin güney kesiminde yığılmasını önlemek amacıyla, 1998'de Kazakistan'ın başkenti ilan edilmiş ve başkent Almatı'dan buraya taşınmıştır. Astana, ülkenin en büyük kenti Almatı ile birlikte "doğrudan yönetilen cumhuriyet şehri" statüsüne sahiptir. Nüfusu 1 Aralık 2017 tarihi itibarı ile 1,029,556'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tenge</span> Kazakistan para birimi

Tenge, Kazakistan'ın para birimidir. Ülkenin SSCB'den ayrılması sonucu ekonominin yeniden yapılandırılması ve 1993 yılında ulusal para birimi olan tenge, Kazakistan Ulusal Bankası tarafından tedavüle sürüldü. Kazakistan'ın bağımsız bir ekonomik gelişme yolunda ilerleme çabaları 1996 yılından itibaren sonuç vermeye başladı ve bağımsızlık tarihinde ilk defa büyümeye geçmiş, aynı yıl içerisinde enflasyon denetim altına alınmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nursultan Nazarbayev</span> Kazakistan Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Nursultan Äbişulı Nazarbayev ;, Kazak siyasetçi ve devlet adamı. Kazakistan Cumhuriyeti'nin ilk Devlet Başkanı. 24 Aralık 1990'da başladığı cumhurbaşkanlığı görevinden 19 Mart 2019'da istifa etti. Günümüzde Türk Devletleri Teşkilatı ömür boyu onursal başkanıdır.

Amanat ya da eski ismiyle Nur Otan, 850.000 üyesiyle Kazakistan'ın en büyük siyasi ve 1999 yılından beri iktidar partisidir. Partinin Genel başkanlığı görevini 26 Nisan 2022 tarihinden beri Yerlan Koşanov yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Güvenlik Kurulu (Kazakistan)</span>

Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Kurulu Kazakistan'da bir istihbarat organıdır. 13 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuştur.

Suriye Türkmen Hareketi, 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı sonrasında Suriye Türkmenleri arasında birlik oluşturma amacıyla kurulan ilk siyasi ve sivil örgütlenme çabasıdır. Kasım 2011 tarihinde Suriye Türkmenler Birliği ile birleşerek Suriye Türkmen Kitlesi adındaki ilk Türkmen siyasi partisinin oluşumunu sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandër Meksi</span>

Aleksandër Gabriel Meksi, Arnavut siyasetçi ve arkeolog. Arnavutluk'un 13 Nisan 1992'den 11 Mart 1997 tarihine kadar 27. Başbakanıydı. Eski bir arkeolog olarak, komünist yönetimin sona ermesinden sonra Arnavutluk'un başbakanlığı yapan ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan cumhurbaşkanı</span> Kazakistanın devlet başkanı

Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti'nin devlet başkanı ve Kazakistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri başkomutanıdır. Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti içindeki en yüksek makamın sahibidir. Bu pozisyonun yetkileri Kazakistan Anayasası'nın özel bir bölümünde açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da insan hakları</span>

Kazakistan'da insan hakları, bağımsız gözlemciler tarafından tek tip zayıf olarak tanımlanmaktadır. İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Kazakistan toplanma, konuşma ve din özgürlüğünü büyük ölçüde kısıtlıyor. 2014 yılında yetkililer, gazeteleri kapattılar, barışçıl ama onaylanmamış protestolar sonrasında onlarca insanı hapse attılar ya da para cezasına çarptırdılar ve dini devlet kontrolleri dışında uyguladıkları için ibadet edenler para cezasına çarptırıldılar. Muhalefet lideri Vladimir Kozlov da dahil olmak üzere hükûmet eleştirmenleri haksız davalardan sonra gözaltında kaldı. İşkence, gözaltı yerlerinde uygulanmaya devam ediyor."

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da turizm</span>

Kazakistan, yüzölçümü bakımından dokuzuncu ve denize kıyısı olmayan ülkeler arasında en büyük kara ülkesidir. Günümüzde turizm ekonominin önemli bir bileşeni değildir. 2014 itibarıyla, turizm Kazakistan'ın GSYİH'nın %0,3'ünü oluşturuyor, ancak hükûmet 2020'ye kadar %3'e yükseltmeyi planlıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun Seyahat ve Turizm Rekabet Edebilirliği Raporu 2017'ye göre, Kazakistan'da seyahat ve turizm sektörü 3.08 milyar dolar veya toplam GSYİH'nın yüzde 1.6'sını oluşturuyor. WEF, Kazakistan'ın bir önceki döneme göre dört sıra daha yüksek olduğu 2017 raporunda 81. sırada. Kazakistan 2016 yılında 6,5 milyon turist aldı.

Q-pop veya Qazaq pop, Kazakistan kökenli bir müzik türüdür. Q-pop, Batının pop müziği ile Kazakistan'ın Hip hop, EDM, R&B ve Toi-pop unsurlarının birleştirilmesi ve Güney Kore'nin K-pop kültüründen esinlenilmesi ile oluşmuştur. Tür ilk kez 2015'te, ilk Q-pop grubu olan Ninety One'ın çıkışıyla ortaya çıktı. O zamandan beri Q-pop, Kazakistanlı gençler giderek popülerleşti, daha fazla Q-pop grupları veya sanatçıları çıkış yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Kozlov</span> Ukraynalı-Amerikalı güreşçi

Oleg Aleksandrovich Prudius bilinen ring ismiyle Vladimir Kozlov, Ukraynalı oyuncu, profesyonel güreşçi ve film yapımcısı.

Kazakistan'da internet hızla büyümektedir. 2001 ve 2005 yılları arasında İnternet kullanıcılarının sayısı 200.000'den 1 milyona çıktı. Kazakistan 2007'ye kadar internet kullanım oranlarını yüzde 8.5 olarak bildirdi, 2008'de yüzde 12.4'e, 2010'da ise yüzde 34.3'e yükseldi. Kazakistanlı yetkililer, 2013 yılına kadar yaklaşık 10 milyon kullanıcıyla İnternet kullanım oranlarının yüzde 62.2 olduğunu bildirdi. Birinci kademe İSS'lerden internet trafiği satın alan uluslararası internet bağlantılarına sahip beş birinci kademe İSS ve yaklaşık 100 ikinci kademe İSS vardır. 2019 itibarıyla, Kazakistan nüfusunun %75'inden fazlasının internet erişimi var, bu Orta Asya'daki diğer tüm ülkelerden çok daha ileride bir rakam.

<span class="mw-page-title-main">Muhtar Ablyazov</span>

Muhtar Kabiloğlu Ablyazov Bank Turan Alem'in başkanı olarak görev yapmış bir Kazak iş insanı ve kayıt dışı siyasi parti Kazakistan Demokratik Seçimi'nin (QDT) lideri olan siyasi aktivisttir. Aynı zamanda devlete ait Kazakistan Elektrik Şebekesi İşletmesi Şirketi'nin (KEGOC) eski başkanıydı ve Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'e muhalif olmak için istifa eden kadar Balgimbayev'in kabinesinde Enerji, Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak görev yaptı. Kasım 2001'de, diğer eski Kazak hükûmet yetkilileriyle birlikte Kazakistan Demokratik Seçimi'ni (QDT) kurdu. Sonuç olarak, Ablyazov, 2003 yılında Nazarbayev tarafından affedilene kadar, Mart 2002'de mali dolandırıcılık ve siyasi suistimal suçlamaları nedeniyle hapsedildi. Hapisten çıktıktan sonra, muhalefetteki resmi siyasi faaliyetlerini durdurdu.

<span class="mw-page-title-main">Çekya-Kazakistan ilişkileri</span> Çek Cumhuriyeti-Kazakistan ikili ilişkileri - Kazakistan Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar

Çek Cumhuriyeti-Kazakistan ikili ilişkileri - Kazakistan Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Kazakistan ilişkileri</span>

Fransa-Kazakistan ilişkileri - Fransa ve Kazakistan arasındaki mevcut ikili ilişkiler. Ülkeler Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yerlan İdrisov</span> Kazak siyasetçi

Yerlan Abilfayizuli İdrisov, Kazak siyasetçi. 1999-2002 ve 2012-2016 yılları arasında Kazakistan dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Kazakistan ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri ve Kazakistan Cumhuriyeti, 16 Aralık 1991'de diplomatik ilişkiler kurdu. Amerika Birleşik Devletleri Ocak 1992'de Almatı'da büyükelçiliğini açtı ve daha sonra 2006'da Astana'a taşıdı.