İçeriğe atla

Vladimir Kernig

Woldemar Kernig
DoğumJune 28, 1840
Sankt-Peterburg, Russia Rusya
ÖlümApril 18, 1917 Şablon:C
St. Petersburg, Russia
VatandaşlıkRus İmparatorluğu
EğitimUniversity of Tartu
Kariyeri
Dalıinternal medicine, neurology

Vladimir Mihayloviç Kernig, (Almanca: Woldemar Friedrich Michael Kernig, Rusça: Владимир Михайлович Керниг, d. 28 Haziran 1840, Sankt-Petersburg, Rus İmparatorluğu - ö. 18 Nisan 1917, Sankt Petersburg, Rusya) menenjit hastalığı ile ilgili keşifleriyle tanınan Rus ve Baltık Almanı nöroloji ve iç hastalıkları mütehassısı tabip.

Eğitim ve meslek hayatı

Wladimir Kernig, Adolf Wachsmuth'un (1827-1865) öğrencilerinden biri olduğu Tartu Üniversitesi'nden mezun oldu. 1864'te doktor unvanını aldı ve ardından St. Petersburg'da Obukhov Hastanesi'nde asistan doktor olarak çalışmaya başladı. 1865'te ordinatör oldu ve bu görevi yüzyılın sonuna kadar sürdürdü.

Vladimir Kernig, 1882 yılında St. Petersburg Medizinischen Wochenschrift'de daha sonra Kernig bulgusu adı verilecek olan keşfi hakkındaki makalesini yayınladı. 1890'dan itibaren Obukhov'daki kadın hastalıkları kliniğinde başhekim olarak hizmet verdi. 1873'ten 1890'a kadar St. Petersburg'daki sağır ve dilsizler okulunda çalıştı. 1881'den 1886'ya kadar İmparatoriçe Maria Kurumu enstitülerinde iç hastalıkları alanında öğretmen tabip olarak çalıştı.

Kernig Bulgusu

Nörolojik bir bozukluk belirtisi olan Kernig bulgusu, Vladimir Kenig'in adını taşımaktadır.[1]

Yayınlar

  • Über Milzabscesse nach Febris recurrens, St. Petersburger Medicinische Zeitschrift, 1867, XII.
  • Über subfebrile Zustände von erheblicher Dauer, Deutsches Archiv für klinische Medicin, Leipzig, 1879, XXIV.
  • Über ein krankheitssymptom der acuten meningitis, St. Petersburger Medizinische Woschenschrift, 1882;7:398
  • Vorläufiger Bericht über die in der Frauenabteilung des Obuchow-Hospitals nach Koch’scher Methode behandelten Schwindsüchtigen, Deutsches Archiv für klinische Medicin, Leipzig, 1891, XVI.
  • Über subcutane Injectionen an den Lungenspitzen ohne pathologische Veränderungen an denselben, Deutsches Archiv für klinische Medicin, Leipzig, 1898; XXXIV.
  • Bericht über die mit Tuberculin R im Obuchow-Frauenhospital behandelten Lungenkranken, St. Petersburger medicinische Wochenschrift, 1898; XXIII.

Konuyla ilgili yayınlar

  • M. Welz, A. Lindner. Vladimir Kernig (1840-1917). Der Nervenarzt 2003; 74: 935-936 (Almanca)
  • M Krasnianski, P Tacik, T Müller, S Zierz. Eşlik eden hemiparezi ile Kernig işaretinin zayıflaması: iyi bilinen bir klinik testin unutulmuş yönleri. Nöroloji, Nöroşirürji ve Psikiyatri Dergisi 2007; 78: 1413-1414

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Saberi (Temmuz 1999). "Meningeal Signs: Kernig's Sign and Brudzinski's Sign" (PDF). Hospital Physician. Wayne, PA: Turner White Communications: 23-24. 21 Mart 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche</span> Alman filozof, filolog ve şair (1844–1900)

Friedrich Wilhelm Nietzsche, Alman klasik filolog ve filozoftur. Nietzsche'nin fikirleri ve üslubu, yerleşik düşünce kalıplarını kırmıştır, bu nedenle yaşadığı dönemde var olan bir klasik disipline sokulamamıştır. Nietzsche, günümüzde yepyeni bir felsefi ekol olarak yaşam felsefesi disiplininin kurucusu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Reich</span> Macar-Amerikalı ruhçözümcü (1897 – 1957)

Wilhelm Reich, Avusturyalı-Amerikalı psikiyatrist ve psikanalist, psikiyatri tarihinin en radikal isimlerden biri, Faşizmin Kitle Psikolojisi ve Kişilik Çözümlemesi gibi çok bilinen ve dikkate değer kitapların yazarı, Sigmund Freud'un öğrencilerinden biri, Carl Gustav Jung ve Alfred Adler'in tersine Sigmund Freud'un cinsellikle ilgili tezlerini daha ilerilere götürmeye çalışmıştır.

Psikiyatri ya da ruh hekimliği, ruhsal durumların teşhisi, korunması ve tedavisine adanmış tıbbi uzmanlık alanıdır. Bunlar ruh hali, davranış, bilişsellik ve algılarla ilgili çeşitli konuları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Radlov</span> Alman asıllı Rus doğubilimci ve Türkolog

Vasili Vasilyeviç Radlof veya Wilhelm Radloff, Alman asıllı Rus doğu bilimci ve Türkolojinin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Putin</span> 2. Rusya devlet başkanı (1999–2008, 2012–görevde)

Vladimir Vladimiroviç Putin, Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm</span> yaşamsal fonksiyonların kalıcı olarak durması

Ölüm, bir organizmayı ayakta tutan tüm biyolojik işlevlerin geri döndürülemez bir şekilde sona ermesidir. Beyni olan organizmalar için ölüm, beyinsapı da dahil olmak üzere tüm beynin işlevinin geri döndürülemez bir şekilde sona ermesi olarak da tanımlanabilir ve beyin ölümü bazen ölümün yasal tanımı olarak kullanılır. Eski bir organizmanın kalıntıları normalde ölümden kısa bir süre sonra çürümeye başlar. Ölüm, önünde sonunda tüm organizmalarda meydana gelen kaçınılmaz bir süreçtir. Turritopsis dohrnii gibi bazı organizmalar biyolojik olarak ölümsüzdür. Ancak yine de yaşlanma dışında başka nedenlerle de ölebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Parasetamol</span> ateş düşürücü ve ağrı kesici özelliklere sahip kimyasal bileşik

Parasetamol, ateş ve hafif ila orta şiddette ağrı tedavisinde kullanılan opioid olmayan analjezik ve antipiretik bir ajandır. Reçetesiz satılan yaygın bir ilaçtır ve yaygın marka isimleri arasında Tylenol ve Panadol bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nadejda Krupskaya</span> Rus devrimci ve siyasetçi

Nadejda Konstantinovna Krupskaya, Rus kadın devrimci. Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Lenin'in eşi. Sovyetler Birliği Eğitim Halk Komiseri (bakan) yardımcısı (1929-1939). SSCB Bilimler Akademisi onursal üyesi (1931).

<span class="mw-page-title-main">İnguşetya</span> Rusyaya bağlı federe cumhuriyet

İnguşetya, İnguşya ya da resmî adıyla İnguşetya Cumhuriyeti Kuzey Kafkasya’da, Rusya Federasyonu’na bağlı federe cumhuriyet. Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’ne dâhil olan İnguşetya’nın güney sınırı; Rusya Federasyonu’nun Gürcistan sınırının parçasıdır. Doğusunda Rusya’nın özerk cumhuriyetlerinden Çeçenya; batısında ise yine aynı statüdeki cumhuriyetlerden Kuzey Osetya-Alanya bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sibylle Berg</span> Alman yazar

Sibylle Berg, Weimar, Alman-İsviçreli çağdaş yazar ve oyun yazarıdır. Romanlar, denemeler, kısa kurgular, oyunlar, radyo oyunları ve köşe yazıları yazmaktadırlar. Yazdıkları 17 kitap 30 dile çevrilmiştir. Thüringer Literaturpreis, Bertolt-Brecht-Literaturpreis ve Johann-Peter-Hebel-Preis dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazanmışlardır. Alman alternatif alt kültürlerinde ikonik bir figür haline gelmiş, LGBT topluluğu ve Avrupa sanat toplulukları arasında geniş bir hayran kitlesi kazanmışlardır.Şablon:Atıf gerekli İsviçre ve İsrail'de yaşamaktadırlar. 2019 tarihli çalışmaları GRM. Brainfuck, distopik bir yakın gelecekte geçen bir bilimkurgu romanı İsviçre Kitap Ödülü'nü kazandı ve Washington Post tarafından fark edildi, ve Spiegel En Çok Satanlar listesinde dördüncü sıraya yükseldi, devam kitabı RCE ise 14. sıradan haftanın en yüksek girişi olarak listeye girdi. 1 Mart 2023 tarihinde Berg, Graz'daki yüksek profilli Elevate Festival'in açılışına özel konuk olarak davet edildi.

<span class="mw-page-title-main">Erdheim-Chester hastalığı</span>

Erdheim Chester hastalığı ya da ECD, nadir rastlanan bir hastalık. Akyuvarın histiosit denilen özel bir türünün ya da makrofaj dokunun anormal çoğalması ile ayırt edilir. İlk kez, 1930 senesinde Amerikan patolog William Chester tarafından fark edilmiştir.(Teknik olarak, bu hastaklık Langerhans hücreli olmayan histiositozis olarak adlandırılır.) Hastalık, 2016 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından histiositik neoplazm olarak ilan edildi. Başlangıcı tipik vakalarda olarak orta yaşta görülür Hastalık, lipid yüklü makrofajların, çok çekirdekli dev hücrelerin, kemik iliğinde inflamatuar bir lenfosit ve histiyosit sızıntısına ve uzun kemiklerin genelleştirilmiş bir sklerozuna sebep olur.

<span class="mw-page-title-main">Crush sendromu</span> tıbbi durum

Crush sendromu, iskelet kasında ezilme yaralanmasından sonra büyük şok ve böbrek yetmezliği ile karakterize tıbbi bir durumdur. Ezilme yaralanması, vücudun etkilenen bölgelerinde kas şişmesine ve/veya nörolojik rahatsızlıklara neden olan kolların, bacakların veya vücudun diğer kısımlarının sıkışması iken, crush sendromu sistemik belirtilerle birlikte lokalize ezilme yaralanmasıdır. Vakalar genellikle deprem gibi felaketlerde, devrilen duvarların altında kalan kişilerde görülür.

<span class="mw-page-title-main">Albert Neisser</span>

Albert Ludwig Sigesmund Neisser, bel soğukluğunun etkenini bulan Alman doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustav Axel Harnack</span> Baltık asıllı Alman matematikçi (1851-1888)

Carl Gustav Axel Harnack (7 Mayıs [E.U. 25 Nisan] 1851, Dorpat potansiyel teoriye katkıda bulunan bir Baltık Alman matematikçi. Harnack eşitsizliği harmonik fonksiyonlara uygulandı. Ayrıca, gerçek düzlem cebirsel eğriler için Harnack eğri teoremini kanıtlayarak düzlem eğrilerinin gerçek cebirsel geometrisi üzerinde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Virchow</span> Alman doktor ve polimat (1821-1902)

Rudolf Ludwig Carl Virchow Alman hekim, antropolog, patolog, prehistoryacı, biyolog, yazar, editör ve siyasetçidir. "Modern patolojinin babası", sosyal tıbbın kurucusu ve meslektaşları tarafından "tıbbın Papa'sı" olarak bilinir.

Deutsche Theatrum Chemicum, yayıncı, matbaacı ve bibliyografya yazarı olarak bilinen Friedrich Roth-Scholtz (1687-1736) tarafından Nürnberg'de belirli aralıklarla üç cilt halinde yayınlanan, büyük bir kısmı Almanca çeviri olan simya metinlerinden oluşan bir koleksiyondur.

<span class="mw-page-title-main">Livedo retikülaris</span> ciltte dantel benzeri morumsu bir renk değişikliği olarak görülen benekli ağsı damar deseninden oluşan yaygın bir cilt bulgusu

Livedo retikülaris, ciltte dantel benzeri morumsu bir renk değişikliği olarak görülen benekli ağsı damar deseninden oluşan yaygın bir cilt bulgusudur. Renk değişikliği, kutanöz kılcal damarları besleyen arteriyollerdeki kan akışının azalmasından kaynaklanır, bu da oksijensiz kanın mavi renk değişikliği olarak görülmesine neden olur. Bu, çok çeşitli patolojik ve patolojik olmayan durumlar da dahil olmak üzere, kişinin kan pıhtısı oluşturma riskini artıran bir durumun ikincil bir etkisi olabilir. Örnekler arasında hiperlipidemi, mikrovasküler hematolojik veya anemi durumları, beslenme eksiklikleri, hiper ve otoimmün hastalıklar ve ilaçlar/toksinler yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Gehrts</span> Alman illüstratör ve ressam (1853-1898)

Karl Gehrts, diğer adıyla Carl Gehrts, tam adı Karl Heinrich Julius Gehrts Alman ressam, illüstratör ve akademisyendi. Profesör olarak Kunstakademie Düsseldorf'ta ders vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Betz</span>

Vladimir Alekseyeviç Betz, ayrıca Volodymyr Oleksiyovych Betz Rus ve Ukraynalı anatomist ve histolog. Kiev'deki Saint Vladimir Üniversitesi'nde profesör olarak görev yaptı.