İçeriğe atla

Vladimir Dıbo

Vladimir Dıbo
DoğumVladimir Antonoviç Dıbo
30 Ağustos 1931(1931-08-30)
Ölüm7 Mayıs 2023 (91 yaşında)
MilliyetRus
VatandaşlıkRusya
Kariyeri
DalıDilbilim
Çalıştığı kurumlarRusya Bilimler Akademisi

Vladimir Antonoviç Dıbo (Rusça: Влади́мир Анто́нович Дыбо́, 30 Ağustos 1931 - 7 Mayıs 2023), Rus dilbilimci. Slav dilleri, Nostratik diller ve Nil-Sahra dilleri üzerindeki çalışmalarıyla tanınmaktadır.

7 Mayıs 2023'te 92 yaşında öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ "obit: В. А. Дыбо (1931–2023)". Институт языкознания РАН (Rusça). 8 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Gogol</span> Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı

Nikolay Vasilyeviç Gogol, Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. En çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar’dır.

<span class="mw-page-title-main">Rusça</span> Doğu Slav dili

Rusça, Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri koluna bağlı bir dil. Rusça, Belarus ve Ukrayna dilleri ile yaşayan üç Doğu Slav dilinden biridir. Yaklaşık 260 milyon konuşanı olan Rusça dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olup Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova (Gagavuzya) ile kısmî olarak tanınan Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester'de resmî dil statüsündedir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biri ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun İngilizce ile birlikte kullanılan iki dilinden biridir. Orta Asya, Kafkasya, Ukrayna ve kısmen Baltık devletlerinde lingua franca olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukraynaca</span> Ukraynanın resmi dili

Ukraynaca, Doğu Slav dillerine ait bir dil. Ukrayna'nın resmî dilidir. Türkçede bu dilin adı için Ukrain/Ukrayn millet adından hareketle Ukraince veya Ukraynca kullanımı da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutça</span>

Arnavutça, başta Balkanlar'daki Arnavutlar olmak üzere Avrupa, Türkiye, Amerika ve Okyanusya'daki Arnavut diasporası tarafından konuşulan bir Hint-Avrupa dilidir. Dünyada yaklaşık 7.5 milyon insan tarafından konuşulan Arnavutça, Hint-Avrupa dil ailesinin özgün bir koludur ve hemen hemen hiçbir dille yakından akraba değildir.

<span class="mw-page-title-main">Kiril alfabesi</span> Slav dillerinin kullanımında rol oynayan bir alfabe

Kiril alfabesi, Avrasya'da çeşitli dillerin yazımı için kullanılan alfabedir. Çeşitli Slav, Kafkas, Moğol, Ural, ve İranî dillerinin resmî alfabesidir. En eski Slav kitaplarının yazıldığı iki alfabeden biri olan Kiril yazısı, Aziz Kiril ve kardeşi Metodius tarafından 9. yüzyılın ilk çeyreğinde oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Slav dilleri</span> Hint-Avrupa dil ailesinin Baltık-Slav dilleri kolu

Slav dilleri, Slavların konuştuğu dillerin oluşturduğu dil ailesi. Hint-Avrupa dil ailesinin Baltık-Slav dilleri koluna mensup olan bu dil grubu diğer Hint-Avrupa dilleri ile akraba olmasına rağmen aralarında pek çok farklılık bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belarusça</span> Belarusun resmî dili olan doğu Slav dili

Belarusça veya Beyaz Rusça, Rusça ile beraber Belarus'un resmî dili. Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri grubunun Doğu Slav dilleri alt grubuna dahil olup toplam konuşan sayısı yaklaşık 7 milyondur. Mevcut Anayasa uyarınca Belarus Cumhuriyeti'nde Rusça ile birlikte iki resmî dilden biridir. Ek olarak, Rusya, Litvanya, Letonya, Polonya ve Ukrayna'nın bazı bölgelerinde bu ülkelerdeki Belaruslu azınlıklar tarafından konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Slavları</span>

Doğu Slavları Eski Doğu Slavca kökenli Doğu Slav dillerini konuşan etnik gruplara verilen addır. 9. yüzyılda Kiev Knezliği’ni oluşturan Doğu Slavları günümüzdeki Ruslar, Ukraynalılar, Beyaz Ruslar ve Rusinlerin ataları olarak kabul edilirler.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Knezliği</span> Doğu Avrupada bir dönem faaliyet göstermiş eski bir devlet

Kiev Knezliği veya Kiev Dükalığı, Vareg prensi Rurik tarafından kurulan Rurik Hanedanı'nın hükümdarlığı altında 9. yüzyılın sonlarından 13. yüzyılın ortalarına kadar varlığını sürdüren bugünkü Ukrayna topraklarında kurulan bir federasyondu. Bu devlet Belarus, Rusya ve Ukrayna'nın atası sayılır. Ukraynalılar Kiev Knezliğinin devamıdır ve Slavların ataları olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusça Vikipedi</span> Vikipedinin Rusça sürümü

Rusça Vikipedi, Vikipedi'nin Rusça sürümüdür. 20 Mayıs 2001'de başlatıldı. 16 Ağustos 2006'da madde sayısı 100.000 maddeye ulaştı. 17 Mart 2008'de 250.000. maddesi oluşturuldu. 23 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Rusça Vikipedi'nin 2.005.698 maddesi, 3.649.675 kullanıcısı ve 66 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 140.681.448 kez katkıda bulunulmuştur. Madde sayısına göre 7. en büyük Vikipedi sürümüdür. Ayrıca Slav dillerinde Kiril alfabesiyle yazılan en büyük Vikipedi sürümüdür.

ь Rusça, Ukraynaca, Belarusça ve Bulgarca gibi birçok dilde yumuşatma işareti olarak kullanılır. Herhangi bir ses değeri yoktur. Slav dillerinde bütün harfler büyük yazılmadıkça bu harf büyük yazılmaz ve bir sözcüğün başında olamaz. Bazen hafif bir Y gibi okusa da genellikle bir ses değeri yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Rutence</span> Ukrayna dilinin, Belarusçanın, ve Rusçanın kökü olan ölü Slav dili

Rutence Ukrayna dilinin, Belarusçanın ve Rusçanın kökü olan ölü bir Slav dili. Doğu Slav dillerine mensuptur ve bu öbekteki dillerin atası olarak kabul edilir. 10-15. yüzyıllarda varlığını sürdürmüş olan Litvanya Büyük Dükalığının resmi diliydi.

Vladislav Markoviç İlliç-Svitıç, Sovyet dilbilimci. Holger Pedersen'in ortaya koyduğu ancak daha sonra unutulan Nostratik adlı hipotezi üzerindeki çalışmalarıyla Nostratik diller teorisini kurmuştur. Çalışmalarına Moskova'da devam eden Svitıç üzerinde çalıştığı karşılaştırmalı sözlüğü tamamlayamadan yaşamını yitirmiştir. Daha sonra çalışmaları Vladimir Dıbo tarafından yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anna Dıbo</span> araştırmacı

Anna Vladimirovna Dıbo, Rus dilbilimci. Rusya Bilimler Akademisi üyeliği de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Progress Publishers</span>

İlerleme Yayıncılık ya da Yabancı Diller Yayınevi, 1931 yılında Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da "SSCB Dışişleri İşçileri Derneği" ismiyle kurulan yayınevi. Yayınevi; Marksist-Leninist eserlerin İngilizce sürümlerini yayımlamasıyla bilinmektedir.

Sovyetler Birliği'nin oblastları Sovyetler Birliği cumhuriyetleri'nden sonra ikinci düzey idari birimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Slav dilleri</span>

Doğu Slav dilleri, Slav dillerinin üç bölgesel alt grubundan birini oluşturan ve günümüzde Doğu Avrupa, Kuzey Asya ve Kafkasya'da konuşulan diller. Doğu Slav dilleri, Batı ve Güney Slav gruplarından çok daha fazla konuşmacıya sahiptir. Modern Doğu Slav dillerini Belarusça, Rusça ve Ukraynaca oluşturur; Rusince ise bazen ayrı bir dil, bazen de bir Ukraynaca lehçesi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Bogdanov</span>

Vladimir Vladimiroviç Bogdanov, Sovyet Rus etnograf, müze yöneticisi, tarihçi, coğrafi bilimler doktoru akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde latinizasyon</span>

Sovyetler Birliği'nde latinizasyon veya latinleştirme 1920'ler ve 1930'larda, Sovyetler Birliği'nde konuşulan tüm diller için geleneksel yazı sistemlerini Latin alfabesini kullanan sistemlerle değiştirmeyi veya o sırada bir yazı sistemi olmayan diller için Latin alfabesine dayanan bir tanesini oluşturma çabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">İnterslavca</span>

İnterslavca (Medžuslovjansky / Меджусловјанскы) bir Slavlar arası yapay yardımcı dilidir. Amacı, çeşitli Slav dillerini konuşanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırmanın yanı sıra, Slav dili konuşmayan kişilerin, Slav dillerinin hepsiyle olmasa da çoğuyla karşılıklı anlaşılabilir olarak Slav dili konuşanlarla iletişim kurmasına olanak sağlamaktır. Esasen Eski Kilise Slavcasının modern bir devamıdır, ancak aynı zamanda Slavların yüzyıllardır diğer milletlerden Slavlarla iletişim kurmak için kullandıkları çeşitli doğaçlama dil formlarından da yararlanır, örneğin çok Slavlı ortamlarda ve internette onlara bilimsel bir temel sağlar. İnterslavca iki alfabeyle yazılır: Latin ve Kiril.