İçeriğe atla

Vladimír Mečiar

Vladimír Mečiar, 2004

Vladimír Mečiar (d. 26 Temmuz 1942) 1990'dan 1991'e, 1992'den 1994'e ve 1994'ten 1998'e kadar üç kez Slovakya başbakanı olarak görev yapan Slovak bir politikacıdır. Halk Partisi - Demokratik Slovakya Hareketi'nin (ĽS-HZDS) lideriydi. Mečiar, 1992-93 yıllarında Çekoslovakya'nın dağılması sırasında Slovakya'ya liderlik etti ve 1999 ve 2004 yıllarında Slovakya'nın önde gelen başkan adaylarından biriydi. Rakipleri ve Batılı siyasi örgütler tarafından otokratik bir yönetim tarzına sahip olduğu ve organize suçla bağlantıları nedeniyle eleştirildi ve hükûmette geçirdiği yıllar kötü bir şekilde Mečiarizmus olarak tanındı.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovakya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovakya (Slovakça: Slovensko ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika , Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya</span> Orta Avrupada 1918 ile 1992 arasında varlığını sürdürmüş devlet

Çekoslovakya, Orta Avrupa'da 1918 ile 1992 arasında varlığını sürdürmüş ülke. 1 Ocak 1993'te Slovakya ve Çek Cumhuriyeti adlı iki bağımsız devlete bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya millî futbol takımı</span> Slovakyayı uluslararası arenada temsil eden futbol takımı

Slovakya millî futbol takımı, Slovakya'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. 1939 ile 1944 yılları arasında 16 maç yapan Slovakya, II. Dünya Savaşı sonrasında Çekoslovakya haline geldi. 1992'de Çekoslovakya'nın ikiye bölünmesinden sonra ilk maçını Litvanya ile oynadı.

Norveç millî futbol takımı, Norveç'i uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. 1938, 1994 ve 1998 yıllarında FIFA Dünya Kupası'na katılma başarısı gösteren Norveç son yıllarda fazla başarılı olamamıştır. Norveç millî futbol takımı iç saha maçlarını 25.572 kişilik Ullevaal Stadı'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çekya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Çekya'nin bayrağı, eski Çekoslovakya bayrağının aynısıdır. Çekoslovakya'nın dağılışı sonrası Slovakya kendine yeni bir bayrak uyarlarken, Çekya tarihî bağlardan dolayı bu bayrağı korumuştur. Çek Cumhuriyeti bayrağı olarak Aralık 1992 yılında kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Slovakya</span>

Slovakya, Eurovision Şarkı Yarışması'na bugüne dek yedi kez katılmıştır. İlk kez 1994 yılında yarışmaya katılan ülke, 1993 yılında çalışmalara başladı fakat yeterlilik turunu geçemedi.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Slovakya bayrağı, Slovakya devleti tarafından kullanılan resmi ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">ŠK Slovan Bratislava</span>

ŠK Slovan Bratislava, Slovakya'nın Bratislava şehrine ait bir futbol kulübüdür. Slovakya'nın önde gelen kulüplerinden biri olan ŠK Slovan Bratislava, büyük bir Avrupa Kupası turnuvasında başarıya ulaşmış üçüncü Orta Avrupa takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya'nın dağılması</span>

Çekoslovakya'nın dağılması Çekoslovakya'nın 1 Ocak 1993 tarihinde barışçıl bir şekilde Çekya ve Slovakya adında iki ülkeye ayrılması olayıdır. Bu olay aynı zamanda Kadife Boşanma olarak da bilinmektedir.

Karol Pecze, Çekoslovak/Slovak teknik direktör.

1990'lar, 1 Ocak 1990 tarihinde başlayan ve 31 Aralık 1999 tarihinde biten Miladi takvimin on yılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Miroslav Lajčák</span> Slovak siyasetçi. Eski Slovakya dışişleri bakanı

Miroslav Lajčák, Slovak siyasetçi. Eski Slovakya dışişleri bakanı.

Çekoslovakya başbakanları listesi, Avrupa'da 1992 yılına kadar var olan Çekoslovakya'da 1918 yılında Çekoslovakya Cumhuriyeti ile başlayıp 1992 yılında Çekya ve Slovakya Federatif Cumhuriyeti ile son bulan süreçte başbakanlık makamında bulunan kişileri içermektedir. Aynı dönemde 1938-1939 ile 1969-1992 yılları arasında federasyon içerisinde kısmi devletleri oluşturan Çekya ve Slovakya başbakanları ile 1939-1945 yılları arasında var olan Bohemya ve Moravya Protektorası ile Slovak Cumhuriyeti başbakanları da bu listede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ján Čarnogurský</span>

Ján Čarnogurský, eski Slovak siyasetçi, 1991-1992 yıllarında Slovakya Başbakanı ve Hristiyan Demokratik Hareket başkanı.

Peter Dubovský, geçmişte forvet pozisyonunda görev yapmış Slovak eski futbolcudur. Kariyerine Slovan Bratislava'da başlamıştır. La Liga'da Real Madrid ve Oviedo takımlarında 7 yıl forma giyen Dubovský, henüz 28 yaşındayken tatil için gittiği Tayland'da ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Tublatanka</span>

Tublatanka Slovak müzik grubu. Grup 1982 yazında Bratislava, Slovakya'da kuruldu. Tublatanka 1994 yılında Dublin şehrinde düzenlenen 39. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Slovakya'yı "Nekonečná pieseň" adlı şarkıyla temsil etmiştir. Yarışmada 19. olmuştur.

Slovakya, İrlanda'nın başkenti Dublin'de düzenlenen 1994 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Slovakya'yı Eurovision'da temsil eden şarkının belirlenmesi için Slovakya yayıncısı Slovakya Televizyonu (STV) Görevlendirme yöntemi düzenlemiştir. Slovakya'yı "Kým nás máš" şarkısıyla Tublatanka temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya-Türkiye ilişkileri</span>

Slovakya-Türkiye ilişkileri, Slovakya ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. 1993 yılında Türkiye, hem Slovakya'yı hem de Çek Cumhuriyeti'ni ayrı, bağımsız devletler olarak resmen tanıdı. Diplomatik ilişkiler ve Bratislava'daki Türk Büyükelçiliği 4 Ocak 1993'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Schuster</span>

Rudolf Schuster 1999-2004 yılları arasında Slovakya cumhurbaşkanlığı yaptı. 29 Mayıs 1999'da seçildi ve 15 Haziran'da göreve başladı. Nisan 2004'te yeniden seçilmek için yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenildi. Oyların sadece % 7.4'ünü aldı ve diğer üç aday bundan daha fazlasını aldı. Yerine Ivan Gasparovič geçti.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya arması</span>

Slovakya arması, Slovakya'nın resmî devlet armasıdır.