İçeriğe atla

Vladan Batić

Vladan Batić
insan
cinsiyetierkek Değiştir
vatandaşlığıSırbistan, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti, Sırbistan-Karadağ Değiştir
ana dilindeki ismiВладан Батић Değiştir
doğum adıВладан Батић Değiştir
ön adıVladan Değiştir
doğum tarihi27 Temmuz 1949 Değiştir
doğum yeriObrenovac Değiştir
ölüm tarihi29 Aralık 2010 Değiştir
ölüm yeriObrenovac Değiştir
ölüm şeklidoğal sebepler Değiştir
ölüm nedeniYemek borusu kanseri Değiştir
çocuğuOlgica Batić Değiştir
konuştuğu, yazdığı dillerSırpça Değiştir
mesleğisiyasetçi, avukat Değiştir
çalıştığı konumMinister of Justice of Serbia Değiştir
öğrenim gördüğü okulUniversity of Belgrade Faculty of Law Değiştir
akademik dereceDoctor of Juridical Science Değiştir
siyasi parti üyeliğiChristian Democratic Party of Serbia, Sırbistan Demokrat Partisi Değiştir
dini veya dünya görüşüDoğu Ortodoksluk Değiştir
Vladan Batić

Vladan Batić (Владан Батић) (27 Temmuz 1949 – 29 Aralık 2010[1]) Sırbistan siyasetinin muhafazakâr kanadına mensup bir Sırp siyasetçisidir. 2000 - 2003 yılları arasında Sırbistan Adalet Bakanlığı yapmış, 2004'te cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmuştur. Hâlen Sırbistan Hristiyan Demokrat Partisi genel başkanlığını sürdürmektedir.

Haziran 2006 içinde, devrik Slobodan Milošević yönetimi tarafından ülkesi dışına (bazen nakit halde ve bavullarla) kaçırılmış ve Sırp halkına ait olan, bazı tahminlere göre milyarlarca doların, Kıbrıs'ta yerleşik offshore şirketleri hesaplarından geri kazanılabilmesi için Adalet Bakanlığı döneminden bu yana sürdürdüğü çabalarla açılmış davada şahitlik etmesi ile uluslararası gündeme yeniden gelmiştir. Offshore şirketlerinin tescil işlemlerini gerçekleştiren avukatlık firmasının Kıbrıs Cumhuriyeti lideri Tassos Papadopulos'un eski firması olması hadiseyi daha da karmaşıklaştırmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Ex-justice minister and MP dies". B92 News (İngilizce). 29 Aralık 2010. 30 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belgrad</span> Sırbistanın başkenti

Belgrad (Sırpça: Београд / Beograd

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Kumanova</span>

Kumanova, Kuzey Makedonya'nın Sırbistan sınırına yakın bulunan bir şehir ve belediye merkezidir. Şehir, Üsküp ve Manastır şehirleri ile birlikte ülkenin üç büyük şehrinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Sırbistan bayrağı, Sırbistan'ın resmî bayrağıdır. Günümüzdeki dizaynı ilk olarak 2004 yılında oluşturulmuş 2010 yılında ise son şeklini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Despotluğu</span>

Sırp Despotluğu, Sırpların Osmanlı Devleti egemenliğine girmeden önce kurdukları son devlet. 1403 yılında Sırbistan Prensi Stefan Lazareviç'in kendisini despot ilan etmesiyle kurulmuş devlettir. Başkenti Belgrad'dır. 1459 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir. 16. yüzyıl boyunca Macaristan Krallığı'nın koruyuculuğu altına alınmış daha sonra tamamen Osmanlı topraklarına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova pasaportu</span>

Kosova pasaportu, kısmen tanınan Kosova vatandaşlarının yurt dışına çıkışta kullandıkları yolculuk belgesidir. Bu belge, Kosova vatandaşlığının kanıtı olarak hizmet etmeye ek olarak uluslararası yolculuğu kolaylaştırır. Dışişleri Bakanlığı ile çıkarılan diplomatik pasaportların istisnasıyla pasaportların verilmesi yalnız İçişleri Bakanlığı'nın ayrıcalığındadır. Kosova pasaportları, ICAO tarafından tavsiye edilen standart pasaport tasarımına uyar.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan pasaportu</span>

Sırp pasaportu her yaşta Sırp vatandaşlarına Sırbistan tarafından yayınlanan uluslararası seyahat belgesidir.

Nemanja Tomić, Sırp futbolcudur. Orta saha pozisyonunda görev almakta olup, FK Radnički Niš forması giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bože pravde</span> Ulusal marş

"Bože pravde" Sırbistan'ın ulusal marşıdır. "Bože pravde", 1918 yılında Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı kurulana kadar Sırbistan Prensliği ve Krallığı marşı oldu. 17 Ağustos 2004 tarihinde Sırbistan Meclisi tarafından ulusal marş olması tavsiye edildi ve anayasal olarak 8 Kasım 2006 tarihinde kabul edildi. Tavsiye edilen metin 11 Mayıs 2009 tarihinde kanun oldu. Orijinal şarkı Davorin Jenko tarafından, sözleri ise Jovan Đorđević tarafından 1872 yılında yazıldı.

<span class="mw-page-title-main">Stari Grad, Belgrad</span>

Stari Grad Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ı oluşturan 17 belediyeden biri ve şehrin bir mahallesidir. Belgrad şehrinin en eski kısımlarının birçoğunu barındırır. Stari Grad Sırpçada "eski şehir" anlamına gelir. Savski Venac ve Vračar ile birlikte şehir merkezini oluşturan 3 belediyeden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'da LGBT hakları</span>

Sırbistan'da LGBT hakları, Sırbistan sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir. Sırbistan'da LGBT bireyler sık sık hukuki sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Erkek ve kadın hemcins cinsel aktivite Sırbistan'da yasal, ancak ülkede eşcinsel ilişki ve birlikteliklere yönelik anayasada ayrımcılık karşıtı bir yasa mevcut değildir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sırbistan ziyaretçileri Sırp diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">FK Čukarički</span>

FK Čukarički, Sırbistan'nın en üst düzey futbol ligi olan Superliga'da yer alan ve başkent Belgrad'taki Čukarica bölgesinde kurulu olan futbol kulübü.

Sırbistan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Kıbrıs'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından düzenlenen bir ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. Ulusal finalin kazananı "Ceo svet je moj" adlı şarkısıyla Bojana Stamenov olmuştur

<span class="mw-page-title-main">Oliver Ivanović</span>

Oliver İvanoviç, Kosovalı Sırp siyasetçi ve Özgürlük, Demokrasi ve Adalet Halk İnisiyatifi Genel Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan başbakanı</span> Sırbistanın hükûmet başkanı

Sırbistan başbakanı,, resmi olarak Sırbistan Cumhuriyeti Hükûmeti başkanı, Sırbistan Hükûmeti başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Karpoş</span> Kuzey Makedonyanın başkenti Üsküpe bağlı belediye (opština)

Karpoş, Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'un 10 belediyelerinden biridir. Belediyenin başkanı Stefço Jakimovski'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke, Hırvatistan Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinin ardından 9 Eylül 1996'da diplomatik ilişkiler kurdu.

Başbakan Ana Brnabić liderliğindeki ikincisi olan şu an görevdeki Sırbistan Hükümeti, 28 Ekim 2020'de Ulusal Meclis'te oy çokluğu ile seçildi. Bu hükûmet 2017 Sırbistan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başbakan Aleksandar Vučić'in başkan olduktan sonra kurulan Ana Brnabić ilk kabine'sinden sonra kurulmuştur,.