İçeriğe atla

Vjosa Osmani

Vjosa Osmani
5. Kosova Cumhurbaşkanı
Görevde
Makama geliş
4 Nisan 2021
Başbakan Avdullah Hoti
Yerine geldiğiHashim Thaçi
6. Kosova Meclisi Başkanı
Görev süresi
3 Şubat 2020 - 22 Mart 2021
BaşkanHashim Thaçi
Yerine geldiğiGlauk Konjufca
Yerine gelenGlauk Konjufca
Kişisel bilgiler
Doğum 17 Mayıs 1982 (42 yaşında)
Mitroviça, Yugoslavya SFC
(günümüz Kosova)
Milliyeti Arnavut
Partisi Kosova Demokratik Birliği
Uzmanlık alanı Hukuk profesörü
Evlilik(ler) Prindon Sadriu
Çocuk(lar) Dua Tiara Sadriu, Anda Elisa Sadriu
Bitirdiği okul Priştine Üniversitesi
Pittsburgh Üniversitesi
İmzası

Vjosa Osmani-Sadriu, (d. 17 Mayıs 1982, Mitroviça, Kosova),[1] Kosovalı bir hukukçu ve politikacıdır. Nisan 2021'den beri Kosova Cumhuriyeti'nin beşinci cumhurbaşkanıdır. Osmani, 2019 Kosova genel seçimlerinde Kosova Demokratik Birliği (LDK) partisinin başbakan adayı oldu.[2][3]

Hayatı

İlkokulu ve liseyi Mitroviça'da bitirdi. Priştine Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Pittsburgh Üniversitesi'nde tamamladı.[4] Priştine Üniversitesi'nde, Kosova Amerikan Üniversitesi'nde (İngilizce: American University in Kosovo, Arnavutça: Universiteti amerikan i Kosovës) ve Pittsburgh Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ders verdi. Kosova'da uluslararası hukuk alanında dersler verirken Amerika'da Devlet İnşası ve Hukuk: Kosova Deneyimi başlıklı bir seminer verdi.

Osmani dış ilişkiler, diaspora ve stratejik yatırımlar komitesinin ve Avrupa Birliği Uyum Komitesi'nin başkanlığını yürüttü ve Kosova'da anayasa reformları komitesi başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

Osmani, Prindon Sadriu ile evli ve ikiz kız annesidir.[5] Anadilinin yanı sıra İngilizce, Türkçe, İspanyolca ve Sırpça da konuşabilmektedir.[2][6]

Siyasî hayatı

Başkan Barack Obama ve First Lady Michelle Obama, New York'taki Metropolitan Müzesi'nde Kosova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, eşi Nezafete Sejdiu ve tercüman Vjosa Osmani (sağda) ile birlikte bir resepsiyon sırasında poz veriyor.

Osmani'nin siyasi kariyeri, gençliğinde LDK aktivisti olduğu zaman başladı. 27 Ağustos 2009 tarihinde, o zamanki Kosova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu'nun Kurmay Başkanı seçildi. Osmani, Kosova Meclisinde LDK'nın üç dönem üyesidir ve son iki dönemde Kosova'da en çok oy alan kadındı.

Kosova'nın bağımsızlığına katkısıyla, özellikle Kosova'nın Sırbistan'a karşı kazandığı bir dava olan Kosova'nın bağımsızlığının yasallığını savunmak için Kosova partisinin bir parçası olduğu Uluslararası Adalet Divanı'nda yaptığı katkılarıyla bilinmektedir. Bu süreçte Osmani Kosova temsilcisi olarak görev yaptı.[2]

Vjosa Osmani, 2019 erken parlamento seçimlerinde partisi LDK tarafından Kosova'nın olası başbakanı olarak görüldü. Seçim için kampanya yürütürken Osmani, Kosova halkının bir kadın başbakana hazır olduğuna ve Kosova için serbest piyasa reformları vadetmenin yanı sıra yolsuzlukla mücadele edebileceğine inandığını söyledi.[7][8]

Ödülleri

Osmani, Kosova'daki lisans eğitimini Eğitim Bakanlığı'ndan aldığı bursla Kosova Hukuk Fakültesinin en iyi öğrencisi olarak tamamladı. Aynı zamanda, tüm fakülteler tarafından ülkenin ilk beş öğrencisinden biri olarak seçildi. 2004 yılında Pittsburgh Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamlaması için burs kazandı. 2005 yılında Pittsburgh Üniversitesi tarafından iki kez Gelecek İçin Mükemmellik Ödülü'ne layık görüldü. 2009 yılında gösterdiği başarı sayesinde, yine hukuk alanına odaklandığı aynı üniversitede doktora çalışmalarını tamamlamak için bir kez daha tam burs kazanmıştır.

Ayrıca insan hakları alanına yaptığı katkılardan dolayı Pittsburgh Üniversitesi tarafından Sheth Uluslararası Başarı Ödülü ile onurlandırıldı.[2]

Çalışmaları

Osmani, uluslararası hukuk ve ticaret hukuku alanlarında hem Arnavutça hem de İngilizce olarak kitaplar, makaleler, monograflar ve makaleler yayınlamıştır.

  • Kosova Cumhuriyeti Dış Politikasının Şekillendirilmesinde Parlamenter Diplomasinin Rolü; Pittsburgh Üniversitesi, Hukuk İncelemesi, yayın hariç: Sonbahar, 2014;
  • Tahkim - Hakimler ve Uygulayıcılar için Rehber; USAID, 2008;
  • Balkanlar - Dış İlişkiler, Politika ve Sosyo-Kültürler (Kosova Dış Politikası bölümünün ortak yazarı); EPOKA Üniversitesi Yayınları, Tiran, Ekim 2011; 978-9928-4044-4-2;
  • Kosova'nın dış politikası: Beş Yıl Sonra ("Siyasi Düşünce: Dış Politika ve Uluslararası Diplomasinin Özellikleri", ortak yazar); 2011, No 43, Eylül 2013; Konrad Adenauer Vakfı);
  • Bar Sınavı El Kitabı - Ticaret Hukuku Bölümü; ortak yazar; UNDP ve Kosova Avukatlar Odası, 2008;
  • Uluslararası Adalet Divanı önünde Kosova'yı temsil etmek; Uluslararası Hukuk Eğitimi Merkezi (CILE Notları), Eylül 2010, Pittsburgh Üniversitesi Hukuk Fakültesi;
  • İşletme Hukuku - Yetkili Dersler; Riinvest Üniversitesi, Kosova, 2008;
  • Küçük Bir Programın Kosova'da Hukukun Üstünlüğünün Geliştirilmesi Üzerindeki Büyük Etkisi ("Hukuk Eğitiminin İhracatı: Geçiş Ülkelerinin Teşvik Edilmesi ve Etkilenmesi" bölümünde); Ashgate, 2009;
  • Monograf: "Kosova'da Sokak Çocukları"; Kosova'da Üç Dilde Finlandiya İnsan Hakları Programı (İngilizce, Arnavutça, Sırpça), 2004

Kaynakça

  1. ^ "LDK – Lidhja Demokratike e Kosovës". 2 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  2. ^ a b c d "Vjosa Osmani, femra e parë si kandidate për kryeministre, e diplomuar në SHBA". 25 Ağustos 2019. 5 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  3. ^ "Vjosa Osmani, the woman taking on Kosovo's 'nasty' politics to be PM". www.msn.com. 5 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  4. ^ Osmani, Vjosa (16 Haziran 2015). "Treaty Application in Kosovo through Rules of Succession and as Domestic Law: The Example of the CISG". d-scholarship.pitt.edu (İngilizce). 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2019. 
  5. ^ "Ky është burri dhe vajzat binjake të Vjosa Osmanit". RTV21 (Arnavutça). 26 Kasım 2017. 6 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  7. ^ "Kosovo to Elect New Parliament Amid Anger Over Graft, Unemployment". Voice of America. Reuters. 1 Ekim 2019. 2 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2019. 
  8. ^ Zivanovic, Maja; Isufi, Perparim (7 Ekim 2019). "Opposition Vetevendosje Party Triumphs in Kosovo Election". Balkan Insight. 7 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2019. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Glauk Konjufca
Kosova Meclis Başkanı
2020–2021
Sonra gelen
Avni Dehari (vekaleten)
Önce gelen
Hashim Thaçi
Kosova cumhurbaşkanı
Vekaleten

2020–2021
Sonra gelen
Glauk Konjufca (vekaleten)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova millî futbol takımı</span> Kosovayı uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımı

Kosova millî futbol takımı,, Kosova'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Kosova Futbol Federasyonu tarafından yönetilmektedir. 13 Mayıs 2016 tarihinde beri FIFA'nın ve 3 Mayıs 2016 tarihinde beri UEFA'nın bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Vilayeti</span>

Kosova Vilayeti 1877 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayeti. Vilayetin merkezi önce Priştine sonra Üsküp olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mitroviça</span> Kosovada kent

Mitroviça, Kosova'nın kuzeyinde bir şehir ve belediye merkezi. Şehir, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonra bölünmüştür ve iki farklı belediye idaresinin kontrolündedir. Belediyenin kuzey kısmı, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonraki süreçte Sırpların; güney kısmı Arnavut, Türk ve Boşnakların beraber yaşadığı Müslüman kontrolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova pasaportu</span>

Kosova pasaportu, kısmen tanınan Kosova vatandaşlarının yurt dışına çıkışta kullandıkları yolculuk belgesidir. Bu belge, Kosova vatandaşlığının kanıtı olarak hizmet etmeye ek olarak uluslararası yolculuğu kolaylaştırır. Dışişleri Bakanlığı ile çıkarılan diplomatik pasaportların istisnasıyla pasaportların verilmesi yalnız İçişleri Bakanlığı'nın ayrıcalığındadır. Kosova pasaportları, ICAO tarafından tavsiye edilen standart pasaport tasarımına uyar.

<span class="mw-page-title-main">Priştine Üniversitesi</span>

Priştine Üniversitesi, Kosova'nın başkenti Priştine'de bulunan üniversite. Kosova'nın en büyük ve en eski üniversitesidir.

Kosova Futbol Federasyonu ; Sırpça: Fudbalski Savez Kosova / Фудбалски Савез Косова), Priştine merkezli Kosova futbolunun yönetim organıdır. Kosova Futbol Federasyonu, 2008 yılında kurulmuş ve şu anda Fadil Vokrri tarafından yönetilmektedir. Kosova'da sekiz futbol mücadelesi düzenlenmektedir:

<span class="mw-page-title-main">Isa Mustafa</span>

İsa Mustafa, Kosovalı siyasetçi. Mustafa, Avrupa kıtasında bulunan ve kısmen tanınan Kosova'da 9 Aralık 2014 ile 9 Eylül 2017 tarihleri arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Bağımsızlık Bildirgesi</span>

Kosova Bağımsızlık Bildirgesi, Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmesidir. Kosova'nın bağımsızlığı 17 Şubat 2008 tarihinde katılımcıların oy birliği ile Kosova Meclisi'nde okunan bağımsızlık bildirgesi ile gerçekleşti. Sırp azınlığın 11 temsilcisi ise bağımsızlığı boykot etti. Bu 7 Eylül 1990 tarihinde Kosovalı Arnavut siyasi kurumlar tarafından gerçekleştirilen bağımsızlık ilanından sonra ikinci bağımsızlık ilanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oliver Ivanović</span>

Oliver İvanoviç, Kosovalı Sırp siyasetçi ve Özgürlük, Demokrasi ve Adalet Halk İnisiyatifi Genel Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Priştine Çarşısı</span>

Priştine Çarşısı Kosova'da, Eski Priştine’nin 15. yüzyıldan itibaren temel ticaret merkeziydi. Priştine'nin ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli bir rol oynadı. Eski Çarşı 1950'lerde ve 1960'larda, "Eskileri yok et, yeniyi inşa et" modernizasyon slogan altında yıkıldı. Çarşının bir zaman durduğu yerde Kosova Meclisi, Priştine Belediyesi, PTT ve Kardeşlik ve Birlik sosyalist meydanı inşa edildi. Günümüzde, PTT yerine Kosova Hükûmeti eski PTT binasında ikamet etmektedir. Tarihi Çarşı Camii ve Çarşı Hamamın kalıntıları hala yerinde duruyor. Çarşı yıkıldığında Priştine kimliğinin bir parçasını kaybetti ve kültürel mirası dağıldı.

<span class="mw-page-title-main">Donika Gërvalla-Schwarz</span>

Donika Gërvalla-Schwarz, Kosovalı politikacı. Vetëvendosje siyasi partisinin Guxo siyasi listesinin bir üyesi, 2021'den beri İkinci Kurti kabinesinde dışişleri bakanı ve ikinci başbakan yardımcısı olarak görev yapıyor. Gërvalla-Schwarz, suikasta kurban giden Arnavut aktivist Jusuf Gërvalla'nın kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vetëvendosje</span>

Lëvizja Vetëvendosje Kosova'da ilerici, sosyal demokrat, Arnavut milliyetçisi siyasi bir partidir. Ayrıca Arnavutluk'ta kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Guxo</span>

Guxo Ocak 2021'de Vjosa Osmani tarafından kurulan Kosova merkez sağ siyasi listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Jusuf Gërvalla</span>

Jusuf Gërvalla Kosovalı Arnavut aktivist, yazar, müzisyen ve Kosova Ulusal Kurtuluş Hareketi adlı Marksist-Leninist grubun kurucusuydu. Kosova'nın İpek belediyesinde Burremëdhi (Dubovik) köyünde doğan Gërvalla, Üsküp ve Priştine'de gazeteci olarak çalışmadan önce Priştine ve Ljubljana'da üniversite eğitimi aldı. Yüksek sesli bir milliyetçi olarak, Yugoslav gizli servisinin radarına yakalandı ve 1980'de Almanya'ya sığınma talebinde bulundu ve daha sonra Kosova Halk hareketi ve Kosova Ulusal Kurtuluş hareketi olmak üzere iki gruba ayrılan Kosova Cumhuriyeti Halk Hareketi'ni kurdu. Yurtdışında da Arnavut hareketlerini ve siyasi partileri birleştirmek için çaba gösterdi. 17 Ocak 1982'de Gërvalla, kardeşi Bardhosh Gërvalla ve aktivist arkadaşı Kadri Zeka ile birlikte, iddiaya göre Yugoslav gizli servisi tarafından Stuttgart'ta öldürüldü. Cinayeti Arnavutlar arasında ve yurtdışında öfkeye neden oldu ve Arnavut milliyetçiliğinde yoğunluğun artmasına ve Kosova'nın Yugoslav kontrolüne yönelik düşmanlığa yol açtı.

Brüksel Anlaşması, resmi adıyla İlişkilerin Normalleştirilmesini Yöneten İlk İlkeler Anlaşması, Sırbistan ve Kosova hükûmetleri arasında ilişkilerinin normalleşmesi üzerine yapılmıştır. Avrupa Birliği himayesinde Brüksel'de her iki tarafça da müzakere edildi ve prensipte imzalanarak sonuçlandırıldı. Müzakerelere Sırbistan Başbakanı Ivica Dačić ve Kosova Başbakanı Hashim Thaçi başkanlık etti ve AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton arabuluculuk yaptı. Anlaşma 19 Nisan 2013 tarihinde imzalanmıştır. Sırbistan hükümeti Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor, ancak yine de Brüksel Anlaşması uyarınca Kosova hükümeti ile ilişkileri normalleştirmeye başladı. İlişkilerin normalleşmesi terimi belirsiz ve dolayısıyla büyük ölçüde sorunludur. Sırbistan cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic 2018'de anlaşmanın Sırbistan için zor bir uzlaşma olduğunu ve kendisine göre tüm yükümlülüklerin yerine getirildiğini söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Demokratik Birliği</span>

Kosova Demokratik Birliği Kosova'daki en eski ve en büyük siyasi partilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rrahman Rama</span>

Rrahman Rama, Kosova Güvenlik Gücü komutanı olarak görev yapan Kosovalı bir askeri subaydır.

<span class="mw-page-title-main">Ukshin Hoti</span> Arnavut filozof ve aktivist (1943-1999)

Ukshin Hoti, Kosovalı Arnavut bir filozof ve aktivistti. Hoti, Priştine Üniversitesi'nde uluslararası hukuk ve felsefe profesörü ve Kosova siyasi partisi UNIKOMB'un kurucusuydu. 1982'den beri Yugoslav makamları tarafından birkaç kez tutuklandı. 1994 yılında Dubrava hapishanesinde beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mayıs 1999'da cezası sona erdiğinde ve serbest bırakılacağı zaman, hapishane gardiyanları onun yerini değiştirdi. Nerede olduğu bilinmiyor ve birçok insan hakları aktivisti onu ölü olarak değerlendiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Fehmi Agani</span>

Fehmi Agani, 1990'larda Kosova Demokratik Birliği'nin (LDK) önde gelen düşünürü ve siyasi stratejisti olarak kabul edilen bir sosyolog ve politikacıydı. 1998-1999 Kosova Savaşı öncesinde uluslararası müzakerelerde LDK'yi temsil etti, ancak savaş sırasında siyasi tutumları nedeniyle Sırp askerleri tarafından öldürüldü.