İçeriğe atla

Vizontele Tuuba

Kontrol Edilmiş
Vizontele Tuuba
YönetmenYılmaz Erdoğan
YapımcıNecati Akpınar
Zumrut Arol Bekce
Yılmaz Erdoğan
SenaristYılmaz Erdoğan
OyuncularYılmaz Erdoğan
Tarık Akan
Altan Erkekli
İclal Aydın
Demet Akbağ
Tuba Ünsal
Tolga Çevik
MüzikRahman Altın,
Kardeş Türküler
Görüntü yönetmeniUğur İçbak
KurguEngin Öztürk
StüdyoBKM
DağıtıcıWarner Bros.
Yapım yılı2003, Türkiye
Çıkış tarih(ler)i23 Ocak 2004
Süre111 Dakika
DilTürkçe
Hasılat16.022.456 TL [1]
Önceki filmVizontele

Vizontele Tuuba, Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı ve yönettiği 2003 yılı yapımı Türk filmi.

Vizontele filminin devamıdır. Başrollerinde Yılmaz Erdoğan, Tuba Ünsal, Demet Akbağ, Tarık Akan ve Altan Erkekli oynamıştır.

Oyuncular

OyuncuRolü
Yılmaz ErdoğanDeli Emin
Tarık AkanGüner Sernikli
Altan ErkekliBaşkan Nazmi
İclal AydınReyhan
Demet AkbağSıti Ana
Tuba ÜnsalTuba Sernikli
Tolga ÇevikNazif
İdil FıratAysel Sernikli
Bican GünalanSezgin
Şener KökkayaBasri
Salih KalyonCasım
Tuncer SalmanAhmet
Erdal TosunManav Şehmus
Bülent İnalMahmut Duran
Celal TakPanayırcı
Nuri GökaşanJandarma Komutanı Ercüment
Zerrin SümerVildan Hanım
Sinan BengierKamyoncu
Caner Alkayaİso
Cezmi BaskınLatif
Zeynep TokuşAsiye
Selim ErdoğanServet
Volkan DemirokKino
Bahri BeyatTürkçe Öğretmeni
Nejat UygurHacı Zübeyir
Deniz AkkayaDeniz Kızı
Bahtiyar EnginCivciv Satıcısı
Ata DemirerTelekutucu
Selahattin TaşdöğenSimo
Meral ÇetinkayaFelek
Şenol BallıYılmaz
Şahin YaylıMusto
Sinan KılıçAykut
Nusret KarakuşVeysi
Deniz ErdoğanCevdet
Cahit TaşRüstem
Tuna OrhanCahit
Derya OyanayFadile
Elif İnciFazilet
Yasemin ErgeneAynur
Arzu Tan BayraktutanZehra

Yapım notları

  • Filmin yapımındaki tüm birimlerde toplam 150 kişi görev aldı.
  • Filmde yaklaşık 7000 oyuncu rol aldı. Bunların 80'i profesyonel oyuncu, 1000'i civciv, geriye kalan yöreden seçilmiş figürandı. Civcivlerden biri başrollerden birini oynadı.
  • 1980 yılının Hakkâri'si için, Van'ın Gevaş İlçesi'nde, üç ay boyunca 3150 m²'lik alanda inşaat çalışması yapıldı.
  • Mekanların inşa edileceği 7500 m² çamurla kaplı alanın drenaj çalışmaları için 45 kamyon ve 82 traktör dolusu taş, 215 kamyon dolgu malzemesi kullanıldı.
  • Çekim platosunun inşaatında bir ay boyunca günde 85 kişi çalıştı.
  • Tüm bu çalışmalar sonucunda 14 ev, 22 dükkân, 1 açık hava sineması, 1 benzin istasyonu, 1 otobüs terminali, sokaklar ve caddeler inşa edildi.
  • Platoda kurulan dikim atölyesinde 1000'den fazla kostüm hazırlandı.
  • Filmin Ankara'da geçen sahneleri, Yılmaz Erdoğan'ın okuduğu Aydınlıkevler Lisesi'nde çekildi.
  • Çekimlerin başladığı günden itibaren Gevaş'taki film kampına kurulan bir sette kurgu çalışmaları filmin çekimiyle paralel yürütüldü.
  • Filmin laboratuvar ve çekim sonrası işlemleri Almanya'nın Münih kentindeki Arri Stüdyoları'nda yapıldı.
  • Filmin müziklerini Kardeş Türküler yaptı, müzikler aynı zamanda bir albüm hâline getirildi ve filmin vizyona girişiyle birlikte satışa sunulacak. Sezen Aksu da, filmin finali için bir şarkısıyla destek verdi.
  • Filmin afişi başta olmak üzere, bütün baskılı malzemelerinin tanıtım kampanyasını üstlenen ve Hollywood'un birçok önemli filminin de tanıtım kampanyalarını üstlenmiş olan Emrah Yücel, Vizontele Tuuba için, hepsi birbirinden güzel 60 adet afiş tasarladı. BKM, bunun üzerine Vizontele Tuuba'nın afiş seçimi konusunda da seyircilerinin fikirlerine başvurmaya karar verdi. Emrah Yücel ve şirketi Iconisus'un tasarladığı 60 afişin içinden 20 tanesini seçti, bunların içinden filmin esas afişi olacak olanı seyirciler belirledi.

Çekim sonrası notları

  • Vizontele Tuuba'nın post-prodüksiyonu çok uluslu bir ekip tarafından İstanbul ve Münih'te gerçekleştirildi.
  • Arri Münih Laboratuvarları'na haftalık olarak gönderilen çekim negatifleri, tek ışık telesineleri yapılarak kurgulanmak üzere Türkiye'ye gönderildi.
  • Filmin kurgusu, çekim süresince Gevaş'ta film ekibinin kaldığı kampta, sonrasında ise yönetmen Yılmaz Erdoğan'ın İstanbul'daki evinde kurulan Autopsy Post-production'a ait bir AVID 9000 sette tamamlandı.
  • Filmin tüm laboratuvar ve negatif kesim işlemleri, Arri Laboratuvarları'nca gerçekleştirildi. Filmin geçme efektleri yine Arri tarafından Münih'teki Blow-up Company'e yaptırıldı. Arri aynı zamanda filmin dijital işlem gören bölümlerinin 2K taranması ve Arrilaser negatif yazım işlemlerini de yürüttü.
  • Negatif filmden taranan görüntüler yüksek kapasiteli sabit disklerde İstanbul'a getirilerek İmaj Stüdyoları'nda compositing cihazlarında dijital olarak işlendi. Filmin ön ve arka jeneriği yine İmaj'da yapıldı.
  • Filmin diyalog yerleştirme, ses dizaynı ve miksajı, İrlandalı sesçi Alan O'Duffy'nin başında bulunduğu Türk ve İngiliz ses mühendisleri ve teknisyenlerce İstanbul'da İmaj Stüdyoları'nda gerçekleştirildi. Dolby Digital ses standardında 5.1 olarak tasarlanan ses dizaynında Türkiye'de ilk kez filmin müzikleri de stereo değil 5.1 surround mikslendi. Filmin ses miksajının optik baskısı ve birleşik master negatifin oluşturulması yine Arri Laboratuvarları'nda yapıldı.
  • Filmin müzikleri Vizontele'de olduğu gibi Kardeş Türküler tarafından yapıldı. Bu kez Rahman Altın'ın “background scoring” desteği ve ek müzikleriyle bu çalışma süslendi.
  • Filmin 1980'de geçmesi, ciddi bir arşiv çalışmasını beraberinde getirdi. Filmin post-prodüksiyonunda da TRT Ankara Televizyonu haber ve program arşivleri, TRT İstanbul Radyosu arşivi sıkça başvurulan kaynaklar oldu. Filmin jeneriği de yine TRT arşivinden satın alınan görüntülerin işlenmesiyle oluşturuldu. Yine dönemin TRT spikerlerinden Mesut Mertcan, Zuhal Çetinkanat ve Şengül Karaca seslendirmeleri ile orijinal metinlere yeniden can verdi.
  • Vizontele Tuuba'nın fragmanı ve diğer tanıtım görselleri tamamen yüksek çözünürlüklü dijital ortamda yapıldı. Fragman Sinemaj'da HD olarak telesine edildi. On-line kurgu, ArriLaser negatif yazımı ve kopya basımları Sinefekt tarafından gerçekleştirildi. Fragman ses miksajı yine İmaj Stüdyoları'nda yapıldı. Yine Türkiye'de ilk kez filmin fragmanı Türkçe dışında İngilizce, Almanca, Fransızca ve Flamanca altyazıyla aynı dijital master negatiften yapıldı. Fragman Türkiye'de toplam 400 salonda 26 Aralık 2003 tarihi itibarıyla gösterilmeye başlandı.
  • Filmin gösterim kopyaları Almanya'da Arri Laboratuvarları'nca basıldı. Türkiye için 200, yabancı ülkelerdeki gösterimler için ise toplam 70 adet kopya basıldı. Gösterim kopyaları için filme İngilizce, Almanca, Fransızca, Flamanca, İsveççe altyazı yapıldı.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Boxoffice Türkiye". 6 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halit Refiğ</span>

Halit Refik Refiğ, Türk sinema yönetmeni, senarist, yazar, öğretim görevlisi, onursal profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Altan Erkekli</span> Türk oyuncu

Reşit Altan Erkekli, Türk tiyatro, sinema, televizyon oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır.

<i>Dünyayı Kurtaran Adam</i> 1982 yapımı Türk filmi

Dünyayı Kurtaran Adam, 1982 yapımı fantastik bilimkurgu türündeki Türk filmi. Zamanla kült haline gelmiş, yönetmeni Çetin İnanç'ı üne kavuşturmuştur. Yıldız Savaşları: Bölüm IV - Yeni Bir Umut ile birlikte 19 Hollywood filminden kopyalanmış sahneler ve müzikler içeren film yapımcı Ed Glaser tarafından Turkish Star Wars adıyla DVD olarak ABD'de satışa çıkmıştır. Bu sebeple dünya çapında Turkish Star Wars adıyla tanınmıştır. Avrupa ve ABD'de yeniden gösterime girmiştir.

Çetin Alp, Türk şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Leman Sam</span> Türk şarkıcı

Emine Leman Şenkan veya bilinen adıyla Leman Sam, Türk şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Film yapımı</span>

Film yapımı ya da film çekimi, bir film yapmak için takip edilmesi gereken birkaç aşamayı içeren bir süreçtir. Bir filmin yapılması ilk olarak hikâyenin fikrini bulmakla ya da fikri satın almakla başlar. Daha sonra bu fikir senaryoya dökülür. Film çekilir, kurgulanır ve son hâlini aldıktan sonra seyirciye sunulur. Prodüksiyon daha sonra senaristlik, rol dağıtımı, yapım öncesi, çekim, ses kayıt ve reprodüksiyonu, yapım sonrası ve bitmiş ürünün izleyici önünde gösterilmesiyle devam ediyor. Bu genellikle büyük bir insan kapasitesi gerektirmektedir ve bunun tamamlanması birkaç aydan birkaç yıla kadar geçen bir süre alabilir. Film yapımı ekonomik, sosyal ve politik açıdan dünya üzerinde büyük bir yer kaplamaktadır. Ve film yapımında çeşitli teknolojiler ve film teknikleri kullanılır.

Film, hareketli resimlerin seri şekilde gösterilmesi ile ortaya çıkan bir yapıttır. Filmler, gerçek insan ve objelerin kamerayla kayıt edilmesiyle veya animasyon teknikleri, özel efektler gibi teknikler ile her iki unsurun yaratılmasıyla ortaya çıkar. Filmlerde bir seri tekil çerçeveler oluşturulur ancak bu çerçeveler ardışık ve hızlıca gösterildiğinde, optik illüzyon oluşur ve bu optik illüzyon izleyicinin, sırayla hızla izlenen ayrı çerçeveler arasındaki sürekli hareketi algılamasına neden olur. Film yapım süreci hem bir sanat hem de bir endüstridir. Sinematografinin kısaltması olan "sinema" kelimesi genellikle film yapımcılığını, film endüstrisini ve ilgili sanatları ifade etmek için kullanılır.

<i>Vizontele</i> 2000 yapımı Türk filmi

Vizontele, 2000 yapımı, yönetmenliğini Yılmaz Erdoğan ve Ömer Faruk Sorak'ın birlikte yaptığı, senaryosunu da Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı bir Türk komedi sinema filmidir. Filmin hikâyesi Hakkâri'de geçmekteyse de burada çekim yapmanın zorluğu nedeniyle çekimler Van'ın Gevaş ilçesinde yapıldı. Çoğunlukla Beşiktaş Kültür Merkezi oyuncularının rol aldığı filmin 2003 yılında Vizontele Tuuba adlı bir devam filmi de çekildi.

<i>9</i> (film, 2002) film

9, 2002 Türkiye yapımı bir Ümit Ünal filmidir. Türkiye'de 15 Kasım 2002'de gösterime girdi. Baştan sona dijital olarak çekilmiş ilk Türk filmidir.

<i>Metamorfoz</i> (albüm)

Metamorfoz, Tarkan'ın 26 Aralık 2007'de çıkardığı 7. stüdyo albümüdür. Albüm piyasaya sürülmeden kısa süre önce internette çok satanlar listesine girdi. Albüm Avrupa, Asya'da yayınlandı. İlk klip Vay Anam Vay şarkısı dikkatleri üstüne çekmiştir. Hop hop şarkısı ile bu sisteme, bu düzene, tüm siyasetçilere gönderme yapmıştır, "kulu kula kul etmiş, bizi aldatmış bu düzen" sözleri gibi felsefi yönü etkili sözler içermektedir, Pare Pare, Arada Bir, Dilli Düdük şarkıları çok beğenildi, bu şarkılara video klip çekti. Albüm ilk çıktığı zaman müziklerin gerçek enstrümanlar ile değil de elektronik ortamda oluşturulmuş olması büyük tepki aldı, bu yönü çok eleştirilse de nota ve söz kalitesi çok beğenildi. Albüm bu yüzden ilk günler 50.000 kadar satıyordu, daha sonraki günlerde satışlar katlandı, Türkiye'de kısa sürede 400.000'i geçti. Tarkan bu yüksek satışlardan sonra şarkıların remiks versiyonunu yapıp albüme ekleyerek 2CD olarak Metamorfoz Remixes albümünü 2 Ağustos 2008 tarihinde birçok ülke ile birlikte Avrupa, Asya, Japonya, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avustralya'da piyasaya sürdü. Metamorfoz Remixes albümü dahil, Türkiye'de 750,000'lik bi satış grafiği yakalamış, dünyada toplam 1.100.000 satışı geçmiştir. 2008'de Türkiye'de en çok satmış albümdür. Albüm sözlerinden dolayı Türk Dil Kurumu tarafından takdir edildi.

Ömer Faruk Sorak, görüntü ve video klip yönetmeni.

TRT İstanbul Radyosu veya yaygın olarak kullanılan adıyla İstanbul Radyosu, Türkiye'nin en eski ve en büyük radyolarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">İmaj</span>

İmaj, 1981'de Cemal Noyan tarafından kurulmuş Türk prodüksiyon, müzik yapım ve yapım sonrası firması.

<i>Anadolu Kartalları</i> 2011 yapımı Türk filmi

Anadolu Kartalları, Fida Film tarafından çekilen, yönetmenliğini Ömer Vargı'nın, yapımcılığını ise Murat Akdilek'in yaptığı, 2011 yapımı Türk filmi. Filmin başrollerinde Engin Altan Düzyatan, Özge Özpirinçci ve Çağatay Ulusoy yer aldı.

<i>Devlerin Aşkı</i> (film, 1976) 1976 film

Devlerin Aşkı 1976 yılı Türkiye yapımı yönetmenliğini Osman F. Seden'in yaptığı dramatik romantik Türkân Şoray ve Kadir İnanır filmidir. İrfan Ünal filmin yapımcılığını üstlenmiştir. Filmde iki kişi arasında geçen bir aşk hikâyesi, bu aşkta üçüncü kişi ve bunun ortaya çıkardığı kıskançlık anlatılmıştır. Türkân rolünde Tarık ile eski birer aşıktır. Tarık, Türkan'ın Süreyya Bey'in sevgilisi olduğunu öğrenir ve olaylar farklı bir boyut kazanır.

Yorgun Savaşçı 1979 yılında TRT için çekilmeye başlanmış tarihî Türk dizisidir. Halit Refiğ'in yönetmenliğini üstlendiği dizi, Kemal Tahir'in aynı adlı eserinden televizyona uyarlanmıştır. Çekimine 1978'de karar verilmiş.1979'da senaryosu kabul edilerek çekimlerine başlanmıştır. 1983'te 12 Eylül askerî cuntası tarafından yaktırıldığı açıklanmıştır. 40 milyon TL bütçeye sahiptir. Özel HBB TV kanalında çekilen başka bir versiyonun yayınlanacağı ilan edilince, yok edilmeyen bir video kopya 1993'te TRT'de yayınlanmıştır.

Küçük Ağa, 1984 yılında TRT 1'de yayımlanmış olan, Yücel Çakmaklı'nın yönetmenliğini üstlendiği, Tarık Buğra'nın aynı adlı eserinden uyarlanan dram, savaş ve tarihî türündeki Türk televizyon dizisidir. TRT 1'de yayımlanan dizi bir sezon sürmüş ve toplam 8 bölümden oluşmaktadır.

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, Ankara Or-An'da bulunan bir müzedir. 1981 yılında eski radyo malzemelerinin toplanarak sergilendiği bir müze olarak TRT Radyo Müzesi adıyla açılmış; 1994 yılında Ankara ve İstanbul'daki radyo-televizyon stüdyolarından getirilen kullanım dışı malzemelerin yenilenmesiyle TRT Müzesi adıyla Or-An sitesindeki yeni yerinde açılmıştır. Kültür Bakanlığı'nın 28 Kasım 1994 tarihli yazısı ile özel müze kapsamına girmiştir. 10 Aralık 2012 tarihinden itibaren yeniden tescil edilerek "TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi" "Sesler Renkler Anılar" adı ile farklı bir konsept ile hayata geçmiştir.

Ender Akay, Türk Müzisyendir. Ezel Akay'ın kardeşidir.