İçeriğe atla

Vizontele

Vizontele
Filmin afişi
YönetmenYılmaz Erdoğan
Ömer Faruk Sorak
YapımcıNecati Akpınar
Zumrut Arol Bekce
SenaristYılmaz Erdoğan
OyuncularYılmaz Erdoğan
Demet Akbağ
Altan Erkekli
Cezmi Baskın
Cem Yılmaz
Şebnem Sönmez
Bican Günalan
Tolga Çevik
Erdal Tosun
Şafak Sezer
Can Kahraman
MüzikKardeş Türküler
BÜ Gösteri Sanatları Topluluğu
Görüntü yönetmeniÖmer Faruk Sorak
KurguMustafa Preşeva
StüdyoBKM
Böcek Yapım
DağıtıcıWarner Bros.
CinsiSinema filmi
TürüKomedi
RenkRenkli
Yapım yılı2000
Çıkış tarih(ler)i2 Şubat 2001[1]
Süre119 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Çekim yer(ler)iGevaş, Van[2]
Hasılat7.400.006 TL[3]
Devam filmiVizontele Tuuba

Vizontele, 2000 yapımı, yönetmenliğini Yılmaz Erdoğan ve Ömer Faruk Sorak'ın birlikte yaptığı, senaryosunu da Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı bir Türk komedi sinema filmidir. Filmin hikâyesi Hakkâri'de geçmekteyse de burada çekim yapmanın zorluğu nedeniyle çekimler Van'ın Gevaş ilçesinde yapıldı. Çoğunlukla Beşiktaş Kültür Merkezi oyuncularının rol aldığı filmin 2003 yılında Vizontele Tuuba adlı bir devam filmi de çekildi.

Konusu

Film, 1974 yılının başlarında Hakkâri'ye televizyon gelmesini anlatmaktadır. Burası, her şeyin haberinin en son ulaştığı yerlerden birisidir ve bunu duyan ahali, televizyonun yani ''vizontele''nin nasıl bir şey olduğunu çok merak eder. TRT tarafından oraya sürgün gönderilen memurlar, alıcıyı kurmadan geri dönerler. Belediye Başkanı Nazmi, bu işin üstesinden gelmek için şehrin delisi olarak bilinen Emin'den yardım alır. Emin, aslında deli olmayan, teknolojik aletlere pek ilgisi olan, bütün radyoları tamir eden ve ilginç bir yaşantıya sahip olan bir karakterdir.

Oyuncular

Kaynakça

  1. ^ "Yılmaz Erdoğan böyle anlatır". radikal.com.tr. 21 Ocak 2004. 28 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2016. 
  2. ^ "Vizontele ekibine Gevaş'ta büyük ilgi". 12 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Boxoffice Türkiye". 3 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Altan Erkekli</span> Türk oyuncu

Reşit Altan Erkekli, Türk tiyatro, sinema, televizyon oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır.

Şerif Sezer, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Akan</span> Türk sinema sanatçısı (1949–2016)

Tahsin Tarık Üregül ya da sahne adıyla Tarık Akan, Türk oyuncu, yapımcı, senarist ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Demet Akbağ</span> Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu

Demet Akbağ, doğum adıyla Demet İybar, Türk oyuncudur.

<i>Vizontele Tuuba</i> 2003 yapımı Türk filmi

Vizontele Tuuba, Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı ve yönettiği 2003 yılı yapımı Türk filmi.

<i>Hokkabaz</i> (film) 2006 yapımı Türk filmi

Hokkabaz, Cem Yılmaz'ın senaryosunu yazdığı ve Ali Taner Baltacı ile ortak yönettiği sinema filmidir. Filmde, bir hokkabaz (İskender) ve yardımcısının (Maradona) turne sırasında yaşadıkları maceralar anlatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş Kültür Merkezi</span> tiyatro ve etkinlik merkezi

Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM), Necati Akpınar ve Yılmaz Erdoğan'ın girişimleri sonucu, 11 Kasım 1994 tarihinde İstanbul, Beşiktaş'ta bulunan eski Mıstık Sineması'nın tiyatro salonuna dönüştürülmesiyle kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Tolga Çevik</span> Türk oyuncu ve komedyen

Tolga Çevik, Türk oyuncu ve komedyen.

<i>Organize İşler</i> 2005 yapımı Türk filmi

Organize İşler, Yılmaz Erdoğan'ın 2005 yılında hem yönetip hem de başrolünü oynadığı, İstanbul'da çekilen dolandırıcılık hikâyesinin anlatıldığı aksiyon, komedi filmi.

Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?, Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği oyun.

<i>Çok Güzel Hareketler Bunlar</i> Türk televizyon serisi

Çok Güzel Hareketler Bunlar, 28 Mayıs 2008 tarihinde Kanal D'de yayımlanmaya başlayan eğlence türündeki Türk televizyon programıdır. Yılmaz Erdoğan'ın yönetiminde BKM Mutfak oyuncularının sahne aldığı programda, önceleri seyirciler de puan vererek oyunlarda etkin olmuş, daha sonra ise bu uygulamadan kalkıp yalnızca skeçler verilmiştir. Yılmaz Erdoğan'ın kardeşi olan Deniz Erdoğan, çok bilindik bir melodi olan Camptown Races isimli Amerikan halk şarkısına söz yazmak suretiyle programın jenerik müziğini hazırlamıştır. Ayrıca ekibin Çok Filim Hareketler Bunlar adlı uzun metraj sinema filmleri 26 Mart 2010'da gösterime girmiştir. 4 sezondan oluşan program, 26 Haziran 2011 tarihinde yayımlanan 89. bölümü ile final yaparak sona erdi. Program, Çok Güzel Hareketler 2 ismiyle ve farklı kadroyla 10 Şubat 2019 tarihinde Kanal D'de tekrar yayınlanmaya başlamıştır.

<i>Neşeli Hayat</i> 2009 yapımı Türk filmi

Neşeli Hayat, 27 Kasım 2009 tarihinde vizyona giren, yönetmenliğini Yılmaz Erdoğan'ın yaptığı, 2009 yapımı Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">DMC</span> Türk müzik şirketi

Doğan Music Company ya da bilinen adıyla DMC, 2000 yılında İstanbul'da kurulmuş Doğan Holding'e bağlı bir albüm yapım şirketidir. 2017 yılsonu verileriyle, müzik sektöründe CD satışlarında %25, radyo ve televizyon müzik listelerinde %42 ve dijital satışlarda %48 pazar payına sahip olan DMC, Türkiye'nin en çok kazanan müzik şirketlerinden biridir.

<i>Eyyvah Eyvah 3</i> 2013 yapımı Türk komedi filmi

Eyyvah Eyvah 3, Ata Demirer ile Demet Akbağ'ın başrollerinde yer aldığı, Hakan Algül tarafından yönetilen 2013 yapımı Türk komedi filmi.

<i>Pek Yakında</i> 2014 yapımı Türk komedi filmi

Pek Yakında, Cem Yılmaz'ın yazıp yönettiği 2014 yapımı komedi türündeki Türk filmi. Galası 30 Eylül 2014'te gerçekleştirilen filmin vizyon tarihi 2 Ekim 2014'tür. Film, Türkiye genelinde 2 milyon 187 bin 278 kişi tarafından izlenmiştir. Cem Yılmaz'ın hem yazıp hem yönettiği üçüncü filmidir.

<i>Ekşi Elmalar</i> 2016 yapımı Türk filmi

Ekşi Elmalar, 2016 yapımı yönetmenliğini ve senaristliğini Yılmaz Erdoğan'ın gerçekleştirdiği sinema filmidir. Filmin başrollerinde Farah Zeynep Abdullah, Şükran Ovalı ve Songül Öden yer alırken kadroda kendilerine Şükrü Özyıldız, Fatih Artman, Ersin Korkut, Caner Cindoruk, Cezmi Baskın ve Yılmaz Erdoğan eşlik ediyor. Filmin yapımcılığını ise BKM üstlendi. 27 Ekim'de İstanbul'da galası yapılan film, 28 Ekim'de seyirci ile buluştu. Filmin çekimleri Muğla şehrinin Köyceğiz, Ortaca ve Marmaris ilçelerinde yapıldı.

Gönül İşleri, yapımcılığını TMC Film'in, yönetmenliğini ise Türkân Derya, Murat Aksu ve Ulaş Cihan Şimşek'in üstlendiği, 2014-2015 yılları arasında Star TV'de yayımlanan aile ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerini Sinem Kobal, Selma Ergeç, Bennu Yıldırımlar ve Timuçin Esen'in paylaştığı dizi, 26 Nisan 2015 tarihinde yayımlanan 28. bölümüyle final yaparak sona erdi.

Nazmi Karaman, Kürt sinema ve tiyatro oyuncusudur.