İçeriğe atla

Viyana Şarkı Derneği

Gustav Mahler: Symphonie No. 8Wiener Singverein – Slovenský filharmonický zbor – Wiener Sängerknaben – Staatskapelle Berlin – Pierre Boulez – Müzik Dostları Derneği Salonu'nda (2009)

Viyana Şarkı Derneği (Almancası: Wiener Singverein), Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Müzik Dostları Derneği’nde (müzik derneğinin salonunda) konserler veren ve yaklaşık 230 üyesi olan bir korodur.

Tarih

1812 yılında Antonio Salieri‘nin sayesinde Viyana’da örneğin George Frideric Handel‘in orotaryoları gibi büyük koro konserleri verilebilmiş, bu ise Viyana’da müzik dostları topluluğunun kurulmasına yol açmıştır.

1858 yılındaysa Johann von Herbeck ve diğerleri tarafından aralarında Viyana Filarmoni Orkestrası‘nın da bulunduğu ünlü sayısız orkestrayla birlikte çalışıp çok önemli şeflerce yönetilen bugünkü Wiener Singverein kuruldu. Koro aynı zamanda Franz Schubert, Anton Bruckner, Johannes Brahms ve Gustav Mahler‘in kimi yapıtlarını da ilk kez seslendirdi.

1947-1989 yılları arasında Herbert von Karajan koroyla yakın bir işbirliğinde bulunup koroyu sık sık uluslararası festivallere de davet etti. Koro birçok kez Türkiye‘ye konuk oldu ve örneğin 1989 yılında Gürer Aykal yönetiminde İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası‘yla Atatürk Kültür Merkezi‘nde, ayrıca İstanbul Aya İrini Kilisesi‘yle Efes ve 200’de Verdi’yle Mozart’ın Requimleri’nin seslendirildiği Ankara‘da sahne aldı. 3 Mart 2011 tarihinde İstanbul'da Devlet Çoksesli Korosu ile birlikte Giuseppe Verdi'nin Requiem'i seslendirildi (Orkestra şefliği: Sascha Goetzel).

19. Yüzylılda’da koroyu bir ara Johannes Brahms da yönetmiştir; 1991 yılından bu yanaysa Wiener Singverein koro yöneticisi Johannes Prinz tarafından yönetilmektedir.

Recent Recording (DVD)

  • Ludwig van Beethoven Symphonie Nr. 9 – Ode an die Freude (Viyana Filarmoni Orkestrası – Christian Thielemann)[1]

Recent Recordings (CDs)

  • Johannes Brahms Ein deutsches Requiem (Cleveland Orchestra – Franz Welser-Möst)
  • Antonín Dvořák Requiem (Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam – Mariss Jansons)
  • Gustav Mahler Symphonie Nr. 2 – Auferstehung (Viyana Filarmoni Orkestrası – Gilbert Kaplan)
  • Gustav Mahler Symphonie Nr. 2 – Auferstehung (Viyana Filarmoni Orkestrası – Pierre Boulez)
  • Gustav Mahler Symphonie Nr. 3 (Bayerisches Staatsorchester – Zubin Mehta)
  • Gustav Mahler Symphonie Nr. 3 (Viyana Filarmoni Orkestrası – Pierre Boulez)
  • Otto Nicolai Mondchor aus Die lustigen Weiber von Windsor (Schönbrunn Sarayı 2010, Viyana Filarmoni Orkestrası – Franz Welser-Möst)
  • Robert Schumann Manfred – Schauspielmusik (Tonkünstler-Orchester Niederösterreich – Bruno Weil)
  • Franz Schmidt Das Buch mit sieben Siegeln (Viyana Filarmoni Orkestrası – Nikolaus Harnoncourt)
  • Franz Schmidt Das Buch mit sieben Siegeln (Tonkünstler-Orchester Niederösterreich – Kristjan Järvi)
  • Karol Szymanowski Symphonie Nr. 3 – Lied der Nacht (Viyana Filarmoni Orkestrası – Pierre Boulez)
  • Richard Wagner Tristan und Isolde – Duett-Szenen (Vienna Radio Symphony Orchestra – Bertrand de Billy)

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Viyana</span> Avusturyanın başkenti ve eyaleti

Viyana, Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin dokuz eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü, yaklaşık 1.900.000 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehridir. Çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir. Nüfus bakımından Viyana Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kentidir. Birleşmiş Milletler bürosuyla Viyana Birleşmiş Milletlerin dört resmî merkez temsilciliğinden birine sahiptir. Kentte bulunan diğer önemli uluslararası kuruluşlar OPEC, AGİT ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'dur (IAEA).

<span class="mw-page-title-main">Johannes Brahms</span>

Johannes Brahms Alman piyanist, orkestra şefi ve 19. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Romantik dönem bestecilerindendir. Hamburg'da Lutheran bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve profesyonel yaşamının çoğunu Viyana'da geçirdi. Bazen Johann Sebastian Bach ve Ludwig van Beethoven ile müziğin "Üç B"sinden biri olarak gruplandırılır, bu yorum aslında on dokuzuncu yüzyıl orkestra şefi Hans von Bülow tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Johann Strauss II</span>

Johann Strauss II, 19. yüzyıl Avusturyalı Klasik Batı Müziği bestecisi. Vals Kralı olarak ün yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İdil Biret</span> Türk piyanist

İdil Biret,, Türk piyano sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Filarmoni Orkestrası</span>

Viyana Filarmoni Orkestrası, Avusturya'da bulunan ve dünyanın en iyi senfonik müzik topluluğu olarak bilinen orkestradır.

Magdalena Kožená Çek mezzo-soprano.

<span class="mw-page-title-main">Richard Strauss</span> Alman Romantik Dönem bestecisi

Richard Georg Strauss, edebi alt yapıya sahip uzun senfonik şiirleri ve operaları ile ünlü Alman Romantik Dönem bestecisi. Ayrıca Strauss önemli bir orkestra şefi ve tiyatro yönetmeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Zemlinsky</span> Avusturyalı besteci, orkestra şefi ve öğretmen (1871-1942)

Alexander (von) Zemlinsky, Avusturyalı besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Erich Wolfgang Korngold</span> Amerikalı besteci (1897 – 1957)

Erich Wolfgang Korngold Avusturya-Macaristan İmparatorluğu asıllı ve sonra ABD vatandaşlığına geçmiş müzisyen ve besteci. Özellikle romantik müzik ve sinema film müziği besteleri ile tanınmıştır. Max Steiner ve Alfred Newman gibi bestecilerle birlikte Amerikan Hollywood film endüstrisi için film müziğini ortaya çıkartan ve geliştiren bestecidir. Yaşamının sonuna doğru uzmanlaştığı beste akımı ve katkı yaptığı müzik janrı pek değerli olarak görülmemekteydi. Fakat son yıllarda müziksel katkıları tekrar değerlendirilmiş ve eserlerine yeniden yakın bir ilgi doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Güzel Mavi Tuna</span> Johann Strauss IInin 1866 yılında koro için yazdığı vals

Türkçede yaygın olarak Mavi Tuna veya Güzel Mavi Tuna adıyla bilinen Güzel Mavi Tuna'da, Opera no.314, Avusturyalı besteci Johann Strauss II'nin 1866 yılında koro için yazdığı valstir. İsmini Tuna Nehri'nden almaktadır. Beste ilk defa 13 Şubat 1867 tarihinde Wiener Männergesangsverein tarafından seslendirilmiştir. Klasik batı müziği repertuvarındaki ünlü parçalardan biri olmuştur.

Pamukkale Üniversitesi Gençlik Oda Orkestrası, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nın çalgısında kendini kanıtlamış lisans öğrencilerinden oluşan bir yaylı çalgılar orkestrasıdır. Zaman zaman seslendirilecek eserlere göre üflemeli, tuşlu ve vurmalı çalgılar da orkestrada yer almaktadır. Konser programlarında evrensel sanat müziğinin seçkin örneklerinin yanı sıra çağdaş çoksesli Türk müziği örneklerine de yer vermeyi ilke edinen topluluk, Pamukkale Üniversitesi bünyesindeki kültür ve sanat etkinliklerinin önemli temsilcilerinden biri olarak çalışmalarına devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hélène Grimaud</span> Fransız piyanist (d. 1969)

Hélène Grimaud, Fransız piyanist, yazar ve ethologdur.

<span class="mw-page-title-main">Gustavo Dudamel</span>

Gustavo Adolfo Dudamel Ramírez, Venezuelalı orkestra şefi ve kemancı.

<span class="mw-page-title-main">Wiener Musikverein</span>

Wiener Musikverein, sık sık Musikverein olarak kısaltılmış, Avusturya'nın başkenti Viyana'nın Innere Stadt ilçesinde bir konser salonudur. Viyana Filarmoni Orkestrası'nın evidir.

<span class="mw-page-title-main">Simon Rattle</span>

Simon Denis Rattle, İngiliz orkestra şefidir. 2000, 2007 ve 2008 yıllarında kazandığı 3 Grammy Ödülü bulunmaktadır. 1980'ler ve 1990'larda uluslararası bir ün kazanan Rattle, 1980-1998 arasında Birmingham Şehri Senfoni Orkestrası Müzik Direktörlüğünü ve 2002-2018 arasında da Berlin Filarmoni Orkestrası'nin baş şefliğini üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Kiri Te Kanawa</span>

Dame Kiri Jeanette Claire Te Kanawa Yeni Zelanda'lı opera sanatçısı. Tam lirik bir soprano sesi vardır ve kendisi "yumuşak ama canlı, sıcak, bol ve zorlanmamış" olarak tanımlanır. Te Kanawa, 1980'lerin ortasında Avustralya'da en iyi 40 albümüm üçüne sahipti.

Cemi'i Can Deliorman, Türk orkestra şefi.

Klasik Müziğin En Büyük 50 Parçası, Londra Filarmoni Orkestrası tarafından şef David Parry ile kaydedilen klasik eserlerden bir seçkidir. Londra'daki Abbey Road Studios, Royal Festival Hall ve Henry Wood Hall'da kaydedilen albüm, Kasım 2009'da dijital formatta ve 2011'de 4'lü CD set olarak yayınlandı. Klasik Müziğin En Büyük 50 Parçası 200.000'den fazla kopya sattı ve üç yılı aşkın süredir iTunes'daki en iyi 10 klasik albümden biri olarak geçirdi.

Cleveland merkezli Cleveland Orkestrası, gayri resmi olarak "Büyük Beş" denilen beş Amerikan orkestrasından birisidir. 1918'de piyanist ve izlenimci Adella Prentiss Hughes tarafından kurulan orkestra, konserlerinin çoğunu Severance Hall'da verir. 2021 itibarıyla, görevli müzik direktörü Franz Welser-Möst'tür.

London Classical Players (LCP), tarihsel olarak bilgilendirilmiş performans (HIP) uygulamaları ve dönemsel çalgılar üzerindeki orkestra performansları üzerine uzmanlaşmış bir İngiliz orkestrasıydı. Sir Roger Norrington, 1978'de LCP'yi kurdu. 1978'den 1992'ye kadar, London Classical Players'ın konser şefi barok kemancı John Holloway'di. LCP, EMI Classics için çeşitli kayıtlar yaptı. LCP'deki çalıcıların çoğu, diğer dört büyük HIP orkestra topluluğu, Academy of Ancient Music, The English Concert, Orchestra of the Age of Enlightenment ve English Baroque Soloists ile ortaktı.