İçeriğe atla

Viyana Teknik Üniversitesi

Viyana Teknik Üniversitesi
Technische Universität Wien
Viyana Teknik Üniversitesi
Harita
Kuruluş1815
TürDevlet üniversitesi
Eğitim dil(ler)iAlmanca
KonumViyana, Avusturya
Web sitesiwww.tuwien.at/en

Viyana Teknik Üniversitesi (Almanca: Technische Universität Wien, TU Wien, TUW), 1815 yılında Viyana'da kurulan bir teknik üniversitedir. Viyana Teknik Üniversitesi, Avrupa’nın en iyi 10 teknik üniversitesi arasında gösterilmektedir. 20.000′den fazla öğrenci ve 2.000′in üzerindeki akademik kadrosu ile Avusturya’nın en büyük bilimsel-teknik araştırma ve eğitim kurumudur.

Bilimsel araştırma ve eğitim alanında köklü bir geçmişe sahip olan üniversitenin misyonu geçmişte ve şimdi daima en iyi olmaktır. Viyana Teknik Üniversitesinde verilen eğitim, uluslararası platformda daima kabul görmüştür.

Üniversite, rektör ve dört rektör yardımcısı tarafından yönetilir. Üniversite senatosu ise 24 üyeden oluşmaktadır.

Viyana Teknik Üniversitesinde, Bologna Anlaşması uyarınca, 01.10.2006 tarihinden itibaren tüm bölümlerde (öğretmenlik bölümleri dışında) lisans ve yüksek lisans programları ayrı verilmektedir. Lisans programı 3 yılda tamamlanabilmektedir ve mezun olan öğrenciler hiçbir şart aranmaksızın direkt olarak Yüksek Lisansa devam etmektedirler. Yüksek Lisans Eğitimi 2 yılda tamamlanmaktadır.[1]

Lisans bölümleri

  1. Mimarlık
  2. İnşaat Mühendisliği Ve Altyapı Yönetimi
  3. Makine Mühendisliği
  4. Elektronik Mühendisliği
  5. Endüstri Mühendisliği
  6. Kimya Mühendisliği
  7. Fizik Mühendisliği
  8. Yazılım Ve Bilgi Mühendisliği
  9. Donanım Mühendisliği
  10. Process Mühendisliği
  11. Data Mühendisliği Ve İstatistik
  12. Teknik Ve Fen Bilimleri Matematiği
  13. İstatistik Ve Ekonomi Matematiği
  14. Bilgisayar Bilimlerinde Matematik
  15. Finans Ve Sigorta Matematiği
  16. Ekonomi Enformatiği
  17. Medya Enformatiği
  18. Tıp Enformatiği
  19. Ölçme Bilimi Ve Jeoenformatiği
  20. Yönetim Bilişim Sistemleri
  21. Dış Mekân Tasarımı Ve Düzenlemesi

Ünlü mezunlar

  1. Max Fabiani
  2. Ferdinand Fellner
  3. Heinz von Foerster
  4. Ludwig Greiner
  5. Viktor Kaplan
  6. Milutin Milanković
  7. Richard von Mises
  8. Boris Nemsic
  9. Roland Rainer
  10. Hans Sedlmayr
  11. Vladimir Šubic
  12. Ivan Vurnik
  13. Antoni Wiwulski
  14. Heinz Zemanek
  15. Julian Oktawian Zachariewicz-Lwigród
  16. Naomi Devil

Kaynakça

  1. ^ "Önemli Bilgiler". Viyana Üniversitesi ǀ Viyana Teknik Üniversitesi (İngilizce). 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi</span> Denizlide kurulu devlet üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), 1992 yılında Denizli'de kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. 2 Eylül 2021 itibarıyla 41.480 öğrencisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Üniversitesi</span> Sinopta kurulu devlet üniversitesi

Sinop Üniversitesi, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Sinop ilinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Chalmers Teknik Üniversitesi</span>

Chalmers Teknik Üniversitesi, genellikle Chalmers olarak anılan, teknoloji, doğa bilimleri, mimarlık alanlarında araştırma ve eğitim üzerine yoğunlaşmış, İsveç'in Göteborg kentinde bulunan bir yükseköğrenim kurumudur. THES 2005 yılı sıralamasına göre; İsveç'in en iyi araştırma üniversitesi ve Avrupa'nın zirvedeki araştırma üniversitelerinden biridir. Üniversitenin çevre bilimleri, nanoteknoloji, bilgi teknolojileri, endüstriyel tasarım, yönetim ve mimarlık alanlarında oldukça kaliteli bölümleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hitit Üniversitesi</span> Çorumda kurulu devlet üniversitesi

Hitit Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı yasayla, Çorum'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Kurucu rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç olan üniversitenin şu andaki rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'tür.

Innsbruck Üniversitesi, Almanca tam ismi Leopold-Franzens-Universität Innsbruck'dur.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam Üniversitesi</span>

Amsterdam Üniversitesi, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunan bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Devlet Üniversitesi</span>

Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir devlet üniversitesidir. 1919'da kurulan üniversitenin, en ünlü mezunları Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanları Ebulfez Elçibey ve Haydar Aliyev'dir.

<span class="mw-page-title-main">Newcastle Üniversitesi</span>

Newcastle Üniversitesi, kuzeydoğu İngiltere'de Newcastle'da yer alan araştırma odaklı bir üniversitedir. Üniversite 1834 yılında Tıp Okulu adı altında kurulmuştur. Ağustos 1963'te alınan kararla birlikte Newcastle upon Tyne Üniversitesi haline geldi. Newcastle Üniversitesi Russell Grubu'na üyedir. Üniversite bir kamu üniversitesi olup; 14.000 lisans, 5.600 yüksek lisans öğrencisi eğitim görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ekonomi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir vakıf üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 14 Nisan 2001'de kurulan üniversite, Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesidir. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Ekonomi Üniversitesi</span>

Viyana Ekonomi Üniversitesi veya resmi ismiyle Viyana Ekonomi ve İşletme Üniversitesi, Avusturya'da bulunan 78 profesör, 435 akademisyen ve 25.900 öğrencisiyle Avrupa'nın en büyük ekonomi üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Harkov Millî Radyoelektronik Üniversitesi</span>

Harkiv Millî Radyoelektronik Üniversitesi ya da kısaltmasıyla KNURE, Ukrayna'da 4. akreditasyon seviyesindeki, yüksek bir eğitim kurumudur. KNURE, bilgi teknolojisi, radyo mühendisliği ve elektronik ile ilgili hemen hemen tüm uzmanlıkların yoğunlaştığı, Ukrayna'daki tek uzmanlaşmış olan bir üniversitedir. Rektör Semenets Valeriy Vasilyevich'dir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Teknik Üniversitesi</span>

Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve Gence'de bulunan bir devlet üniversitesidir.