İçeriğe atla

Viyana Tıp Üniversitesi

Üniversitenin logosu
Viyana'nın Währinger Straße kısmında yer alan Viyana Tıp Üniversitesi

Viyana Tıp Üniversitesi (Almanca: Medizinische Universität Wien), Avusturya'nın başkenti Viyana'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 1365 yılında Avusturya dükü IV. Rudolf tarafından kurulmuş Viyana Üniversitesi'nin kurucu fakültesi olarak açılmış ve 2004 yılında Viyana Üniversitesi'nden ayrılarak Viyana Tıp Üniversitesi'ne dönüşmüştür. Okulda tıp ve dişçilik bölümleri yer almakta olup, bunun yanı sıra tıbbi bilişim masterı ile doktora ile postdoc programları da bulunmaktadır. Avrupa'nın en büyük hastanesi olan Viyana Genel Hastanesi (Almanca: Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien) üniversiteye bağlıdır.[1][2]

Orta Çağ'dan başlayarak günümüze kadar sağlık sisteminin öncü bir kurumu olarak varlığını sürdürmüştür. VTÜ, Avusturya'nın en büyük tıp fakültesi olup, Avrupa içerisinde araştırma açısından ön planda yer almaktadır. 2014-15 Times Higher Education Dünya Üniversiteler sıralamasına göre tıp eğitimi açısından Avrupa'da ilk 15'te, dünyada 49. sırada yer almaktadır.[3]

Okul ile ilişkili 7 adet Nobel Ödülü sahibi kişi bulunmaktadır. Bu kişiler arasında Robert Bárány,[4] Julius Wagner-Jauregg[5] ve Karl Landsteiner[6] yer almaktadır. Aynı zamanda Sigmund Freud tıp eğitimini bu fakültede tamamlamış ve doktor ve profesör olarak Genel Hastane'de çalışmıştır.[7]

Kabul

Okula kabul Avusturya'daki diğer üniversitelerin aksine Matura belgesiyle olmamaktadır. Avusturya'daki diğer tüm devlet tıp üniversitelerinde olduğu gibi öğrencilerin Matura notundan bağımsız olarak MedAT adlı sınava girmeleri ve bu sınavdan aldıkları nota göre sıralanarak tıp ve dişçilik fakülteleri için belirlenen kontenjanlar ile kabul işlemi gerçekleştirilmektedir. Testin yarısı biyoloji, kimya, fizik, matematik ve okuma-anlama bölümlerini kapsayan bilgi ağırlıklı bir kısımdan oluşmakta, diğer yarısı ise zekâ ve sosyal becerileri ölçmektedir. Seçici olarak tanımlanan sınava 2019'da Viyana için 8.217 kişi girmiş ve adaylar tıp için 660, dişçilik içinse 80 olarak belirlenmiş kontenjan için yarışmıştır. Bu bağlamda kabul oranı yaklaşık %9'a tekabül etmektedir.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Largest and longest-standing medical research institution in Austria". Medical University of Vienna. 2 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014. 
  2. ^ "Facts & Figures". Medical University of Vienna. 24 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014. 
  3. ^ "Top 100 universities for Clinical, pre-clinical and health 2014-15". Times Higher Education. 2 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2014. 
  4. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1914 – Robert Bárány". Nobelprize.org. 13 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014. 
  5. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1927 – Julius Wagner-Jauregg". Nobelprize.org. 26 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014. 
  6. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1930 – Karl Landsteiner". Nobelprize.org. 16 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014. 
  7. ^ Noel Sheehy, Alexandra Forsythe (2013). "Sigmund Freud". Fifty Key Thinkers in Psychology. Routledge. ISBN 978-1134704934. 
  8. ^ "Interesse am Medizinstudium steigt Insgesamt 16.443 verbindliche Anmeldungen für das Aufnahmeverfahren an den Medizinischen Universitäten in Österreich". Medical University of Vienna. 11 Nisan 2019. 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 

Bölümler

  • Tıp
  • Diş Hekimliği

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Richard Axel</span>

Richard Axel, 2004 Nobel Tıp Ödülü sahibi Amerikalı bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Santiago Ramón y Cajal</span> İspanyol nörobilimci (1852-1934)

Santiago Ramón y Cajal İspanyol patolog, histolog, sinirbilimci ve Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi. Cajal, beynin mikroskopik yapısıyla ilgili orijinal ve öncü niteliğindeki araştırmaları nedeniyle modern sinirbilimin babası olarak birçok kişi tarafından kabul edilmektedir. Çizim konusundaki yeteneği sayesinde beyin hücreleri ile ilgili yaptığı yüzlerce çizim bugün hâlâ eğitim amaçlı kullanılmaktadır. Sinir sisteminin yapısıyla ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı 1906 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Bárány</span> Nobel ödüllü Avusturyalı otolojist.

Robert Bárány Avusturyalı otolojist. Kulaktaki vestibüler sistemin fizyoloji ve patolojisi üzerine yaptığı çalışmaları sayesinde 1914 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Julius Wagner-Jauregg</span>

Julius Wagner-Jauregg, Avusturyalı tıp doktoru ve 1927 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Ödülü "Sıtma aşısının paralitik demans vakalarının tedavisinde de kullanılabileceğini keşfetmesi " nedeniyle kazanmıştır. Bazı kaynaklarda Nazi destekçisi olduğu belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Corneille Heymans</span> Belçikalı fizyolog

Corneille Jean François Heymans Belçikalı fizyolog. 1938 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Günter Blobel</span>

Günter Blobel, Alman-Amerikalı biyolog.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Blackburn</span> Avustralyalı-Amerikalı araştırmacı

Elizabeth Helen Blackburn Avustralya doğumlu Amerikalı moleküler biyolog. Kromozomların uç kısımlarında bulunan ve kromozomları koruyan telomer isimli yapılarla ilgili çalışmalarıyla bilinir. Telomer yapımında etkin telomeraz enziminin kaşifleri arasındadır. Bu çalışmalarından dolayı 2009 yılında Carol W. Greider ve Jack W. Szostak ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı. Tıbbi etik üzerine de çalışmaları vardır.

(Francis) Peyton Rous, Amerikalı virolog. B.A. ve M.D. derecesini Johns Hopkins Üniversitesi'nden almıştır. Virüslerin kanser gelişimdeki rollerini keşfiyle bilinir. 1966 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü bu çalışmaları nedeniyle kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Earl Wilbur Sutherland</span>

Earl Wilbur Sutherland Jr., Amerikalı farmakolog ve biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Robert F. Furchgott</span> Amerikalı biyokimyager (1916 – 2009)

Robert Francis Furchgott, 1998 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi Amerikalı biyokimyacı. Ödülü aynı yıl Louis Ignarro ve Ferid Murad ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baruch Samuel Blumberg</span> Amerikalı hekim (1925 – 2011)

Baruch Samuel "Barry" Blumberg Yahudi kökenli Amerikalı doktor ve 1976 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi. Nobel Ödülü'nü enfeksiyöz olduğu gösterilen ilk insan prion hastalığı olan kuru hastalığı üzerine yaptığı çalışmalarla kazanmıştır. Ayrıca 2005 yılından ölümüne kadar Amerikan Felsefe Topluluğu başkanlığını yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Werner Arber</span>

Werner Arber İsviçreli mikrobiyolog ve genetikçi. Amerikalı araştırmacılar Hamilton Smith ve Daniel Nathans ile birlikte, Werner Arber 1978 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü restriksiyon endonükleaz enzimlerini keşfi nedeniyle kazanmıştır. Bu araştırmacıların çalışmaları rekombinant DNA teknolojisinin gelişimine öncülük etmiştir.

Daniel Nathans Amerikan Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi mikrobiyolog.

<span class="mw-page-title-main">John Robert Vane</span>

Sir John Robert Vane, İngiliz farmakolog. Çalışmalarıyla aspirinin ağrı kesici ve antienflamatuar etkilerinin anlaşılmasına yardımcı olmuş ve kalp-damar hastalıklarının tedavisinde yol gösterici olmuştur. 1982 yılında Sune K. Bergström ve Bengt I. Samuelsson ile birlikte "prostaglandinler ve ilgili biyolojik olarak aktif maddelerle ilgili keşifleri nedeniyle " Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Kaelin</span> Harvard Üniversitesi tıp profesörü; Nobel Ödülü

William G. Kaelin Jr., Amerikalı Nobel ödüllü bir hekim ve bilim insanıdır. Harvard Üniversitesi ve Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nde tıp profesörüdür. Laboratuvarı tümör baskılayıcı proteinler üzerinde çalışmaktadır. Kaelin, 2016 yılında Albert Lasker Temel Tıbbi Araştırma Ödülü ve AACR Prenses Takamatsu Ödülü'nü aldı. Ayrıca 2019'da Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Peter J. Ratcliffe</span>

Sir Peter John Ratcliffe, FRS, FMedSci ,İngiliz nefrolog ve Nobel ödüllü bilim insanıdır. Oxford'daki John Radcliffe Hastanesi'nde klinisyen ve 2004'ten 2016'ya kadar Oxford Üniversitesi'nde Nuffield Klinik Tıp Bölümü Profesörü ve Klinik Tıp Bölümü başkanı olarak çalıştı. 2004'ten beri Oxford Magdalen College'ın bir üyesidir. 2016 yılında Francis Crick Enstitüsü'nde Klinik Araştırma Direktörü oldu. Oxford'da Ludwig Kanser Araştırmaları Enstitüsü üyesi ve Oxford Üniversitesi Hedef Keşif Enstitüsü Direktörü olarak görevini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Gregg L. Semenza</span>

Gregg Leonard Semenza, Johns Hopkins Tıp Fakültesi'nde bir Çocuk Doktoru ve Genetik Tıp Profesörüdür. Hücre Mühendisliği Enstitüsü'nde vasküler program direktörü olarak görev yapmaktadır. Albert Lasker Temel Tıbbi Araştırma Ödülü'nü 2016'da aldı. Kanser hücrelerinin oksijen açısından fakir ortamlara uyum sağlamasına izin veren HIF-1'i keşfiyle tanınıyor. William Kaelin Jr. ve Peter J. Ratcliffe ile "hücrelerin oksijen varlığını nasıl algıladığı ve buna uyum sağladığına dair keşifler" için 2019 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü paylaştı.

Michael Warren Young Amerikalı biyolog ve genetikçi. Otuz yılı aşkın süredir Drosophila melanogaster de genetik olarak kontrol edilen uyku ve uyanıklık modellerini araştırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Komitesi</span>

Nobel Komitesi Nobel Ödülü sahiplerinin seçiminde yer alan çalışmaların çoğundan sorumlu bir çalışma organıdır. Her Nobel Ödülü için bir tane olmak üzere beş Nobel Komitesi vardır.

Nobel Fizyoloji veya Tıp Komitesi, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü için adaylar önermekten sorumlu Nobel Komitesidir. Nobel Fizyoloji veya Tıp Komitesi, resmi olarak enstitünün bir parçası olmayan ayrı bir organ olan Karolinska Enstitüsü'nün 50 üyeli bir organı olan Nobel Meclisi tarafından atanır. Meclis prensipte herhangi birini Komiteye atayabilmesine rağmen, genellikle Karolinska Enstitüsü'nde aktif olan İsveçli fizyoloji veya tıp dersleri profesörlerinden oluşur. Beş olağan üye dışında, her yıl sadece o yıl için on üye atanır.