İçeriğe atla

Viyana S-Bahn

Viyana S-Bahn
Bir S-Bahn treni Wien Matzleinsdorfer Platz Tren İstasyonu'nda.
Genel
SahibiÖBB
Hizmet alanıViyana-Aşağı Avusturya-Burgenland, Avusturya
BölgeVOR
Taşıma türüBanliyö treni
Hat sayısı10
İstasyon sayısı183 (52 tanesi Viyana'da)
Günlük yolcu sayısı300.000
Yıllık yolcu sayısı89 milyon
MerkezViyana
Hizmet
Hizmete giriş17 Ocak 1962
İşletmeci(ler)ÖBB
Teknik
Sistem uzunluğu650 km
Hat açıklığı1.435 mm
Elektriklendirme15 kV 16,7 Hz AA katener

Viyana S-Bahn, Avusturya'nın Viyana, Aşağı Avusturya ve Burgenland eyaletlerinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) tarafından işletilmektedir.

Tarihçe

Viyana S-Bahn'ın planları 1954'te yapılmaya başladı. Planlar 1955'te tamamlansa da inşaat için finansman sağlanması 1958'i buldu. 17 Ocak 1962'de ilk S-Bahn treni çalıştı.[1] 1962'den 2005'e kadar S-Bahn yerine daha çok sistemin tam adı olan Schnellbahn ifadesi kullanıldı.

Viyana S-Bahn haritası

Viyana S-Bahn günümüzde on hat ile hizmet vermektedir. S45 Viyana şehri sınırları içerisinde çalışan tek hattır. Diğer hatlar şehir sınırlarını aşmaktadır. Hatların numaraları 9 Aralık 2012'de Wien Hauptbahnhof'un kısmi açılışıyla birlikte değişti.[2]

HatGüzergâhDemiryolu
Wien MeidlingGänserndorfMarcheggStammstrecke – Nordbahn – Marchfeldbahn
Mödling – Wien Rennweg – Wien Floridsdorf – Wolkersdorf – Mistelbach (– Laa an der Thaya)Südbahn – Stammstrecke – Nordbahn – Laaer Ostbahn
Wiener Neustadt HbfLeobersdorfMödling – Wien Floridsdorf – StockerauHollabrunnSüdbahn – Stammstrecke – Nordbahn – Nordwestbahn
Wiener Neustadt HbfLeobersdorfMödling – Wien Floridsdorf – StockerauAbsdorf-Hippersdorf (– Tullnerfeld)Südbahn – Stammstrecke – Nordbahn – Nordwestbahn – Lokalbahn Absdorf–Stockerau (– Franz-Josefs-Bahn – Tullnerfelder Bahn)
Wolfsthal – Viyana Havalimanı – Wien Rennweg – Wien Floridsdorf – Wolkersdorf – Mistelbach (– Laa an der Thaya)Pressburger Bahn – Donauländebahn – Aspangbahn – Stammstrecke – Nordbahn – Laaer Ostbahn
Wien Franz-Josefs-BahnhofKritzendorf – Tulln – Tullnerfeld – St. Pölten HbfFranz-Josefs-Bahn – Tullnerfelder Bahn
Wien HandelskaiWien HütteldorfDonauuferbahn – Vorortelinie
Wien Westbahnhof – Unter Purkersdorf – Eichgraben-AltlengbachWestbahn
Bruck an der Leitha – Wien Hauptbahnhof – Ebenfurth – Wiener Neustadt HbfOstbahn – Südbahn – Pottendorfer Linie
Wien Aspern Nord – Wien Hauptbahnhof – Wien HütteldorfMarchegger Ostbahn – Laaer Ostbahn – Verbindungsbahn

Hizmetler

Viyana S-Bahn, otuz ila altmış dakikada bir sefer gerçekleştirmektedir. S45 hattında ise sefer sıklığı on ila on beş dakika arasındadır. Viyana şehir sınırları içerisindeki hatlar, yıllık bilet veya diğer VOR biletleri ile ekstra ücret ödenmeksizin kullanılmaktadır.[3]

Trenler

Wien Floridsdorf'da bir 4746 EMU.

Viyana S-Bahn'da ÖBB Class 4020 (1979'dan beri), ÖBB Class 1116 veya ÖBB Class 1144 elektrikli lokomotifleriyle çekilen iki katlı ÖBB trenleri (1996'dan beri), ÖBB Class 4024[4] (2004'ten beri), ÖBB Class 4744/4746 "cityjet" (2015'ten beri) trenleri kullanılmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "In Wien und Umgebung fährt erstmals S-Bahn". Wiener Zeitung. 17 Ocak 2018. 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Netzplan Nahverkehr Großraum Wien 2013" (PDF) (Almanca). ÖBB. 9 Şubat 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2013. 
  3. ^ "S-Bahn Wien, Niederösterreich und Burgenland". ÖBB. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "ÖBB kauft bei Siemens Schnellbahnzüge". Der Standard. 23 Kasım 2012. 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Viyana</span> Avusturyanın başkenti ve eyaleti

Viyana, Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin dokuz eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü, yaklaşık 1.900.000 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehridir. Çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir. Nüfus bakımından Viyana Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kentidir. Birleşmiş Milletler bürosuyla Viyana Birleşmiş Milletlerin dört resmî merkez temsilciliğinden birine sahiptir. Kentte bulunan diğer önemli uluslararası kuruluşlar OPEC, AGİT ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'dur (IAEA).

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tren istasyonu</span> trenlerin düzenli olarak durduğu ve yolcu veya yük alıp bıraktığı demiryolu tesisi

Tren istasyonu, trenlerin yolcu veya yük alıp bırakmak için düzenli olarak durdukları demiryolu tesisidir. Genellikle en az bir platform ve bilet satışı ile bekleme odalarının olduğu bir istasyon binasına sahiptir. Daha büyük tren istasyonları gar olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Trieste</span> Trieste iline bağlı komün (Friuli Venezia Giulia, İtalya)

Trieste, İtalya'nın kuzey doğusunda Friuli-Venezia Giulia bölgesinde aynı adı taşıyan Trieste ili merkezi olan bir belediye, şehir ve limandır. Slovenya sınırına doğru bulunan Trieste Adriyatik Denizi'ndeki Trieste Körfezi'nin başında yer alır. Trieste, 1867-1918 yılları arasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun sınırları içinde Orta Avrupa'daki gösterişli bir Akdeniz limanı ve refah içindeki müzik ve edebiyat başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Banliyö treni</span> bir şehrin merkezi ile banliyöleri arasında hizmet veren yolcu treni

Banliyö treni, şehrin merkezini, hatta bazen dışını da birleştiren ve gün içinde yolcu taşıyan tren türüdür. Zamanımızda şehirlerin geniş bir coğrafyaya yayılması nedeniyle artan trafik sıkışıklığı, park problemi, hava kirliliği gibi sorunlara karşı banliyö trenleri bir alternatiftir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa banliyösü</span> İstanbulun eski ana ulaşım hatlarından biri

Haydarpaşa banliyösü ya da B2 Banliyö Treni, İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki Haydarpaşa Garı'ndan başlayıp Gebze Tren İstasyonu'nda sona eren ve İstanbul ve Kocaeli'nin ana ulaşım hatlarından biri olan eski banliyö trenidir. Sefer süresi 65 dakika sürmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Metrosu</span> Metro Hattı

Viyana metrosu Avusturya'nın başkenti Viyana'da kurulu hızlı toplu taşıma ağıdır. Beş hattan oluşan metro ağı çoğunlukla yeraltından ilerlemektedir. Yalnızca U6 ve U1'in orta kısmı, U2'nin Krieau'dan Seestadt'ta kadar yerüstündedir. Modern metro ağının ilk kısmı 1976 yılında kullanıma açılmıştır. Ancak U4 ve U6 hatları ilk kez 1898 yılında kullanıma açılmıştır. Metro ağı Viyana S-Bahn sistemine entegre edilmiştir. Bunun anlamı Viyana'daki tüm tramvay, otobüs ve demiryollarında aynı bilet kullanılmaktadır. İstasyon isimleri genellikle cadde veya mahalle isimlerinden veya yakınında bulunduğu bilinen binalardan gelmektedir. Ancak metro hatlarının özel isimleri bulunmamaktadır. U-Bahn kelimesinden U önekiyle birlikte hatlar U1, U2 şeklinde numaralandırılmıştır. Sistemin toplam uzunluğu 78,4 kilometredir.

Bu sayfa Federal Almanya Cumhuriyeti'nin ulaşım altyapısı durumu ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Metrosu</span>

Berlin U-Bahn, Almanya'nın başkenti Berlin'deki hızlı bir metrodur ve şehrin toplu ulaşım sisteminin önemli bir parçasıdır. Bir banliyö tren hatları ağı ve daha çok şehrin doğu kesimlerinde çalışan bir tramvay ağı olan S-Bahn ile birlikte, başkentin ana ulaşım aracı olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Toros Ekspresi</span>

Toros Ekspresi, Adana Garı ile Konya Garı arasında, Adana, Mersin, Niğde, Konya, Karaman olmak üzere toplam 5 ilin sınırları içerisinden geçerek ve toplam 26 istasyona ulaşım hizmeti sağlayan, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen anahat treninidir. Eskiden bu anahat treni Haydarpaşa - Halep - Bağdat arası işlerdi. Ancak o dönemde trenin rotası Ankara'dan geçmekteydi. Daha sonra güzergahı Konya'ya yönlendirilmiş, Haydarpaşa-Gaziantep arasında hizmet vermiş ve haftada bir gün Haydarpaşa-İslahiye-Halep-Şam uluslararası treniyle bağlantılı olarak çalışmıştır. Haydarpaşa'nın geçici olarak kapatılması, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin inşaatı ve Gaziray çalışmaları nedeniyle tren önce Eskişehir-Adana hattına kısaltılmıştır. İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni açıldıktan sonra şu anda Konya-Adana hattında işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Münih Metrosu</span>

Münih metrosu, Almanya'nın Bavyera Eyaleti'nin başkenti Münih'in metro ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Ekspresi</span> Ankara Arifiye arasında hizmet veren ana hat treni

Boğaziçi Ekspresi, Ankara - Arifiye arasındaki 445,071 km.lik güzergâhta işletilen ve sefer süresi yaklaşık 6 saat olan Anahat Trenidir. Trenlerin 240 kişilik 4 Pulman Vagonu mevcuttur.

Ankara'da ulaşım, şehir içi ulaşım ve şehirlerarası ulaşım olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Şehir içi ulaşımlar metro, hafif raylı sistem, otobüs, teleferik ve banliyö gibi toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirilebilirken; şehirlerarası ulaşımda ise havaalanlarından, tren istasyonlarından, otogarlardan ve otoyollardan yararlanılmaktadır. Toplu ulaşımda ücret tahsilatı AnkaraKart ile yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Hamburg S-Bahn</span> Bir banliyö demiryolu ağı

Hamburg S-Bahn, Hamburg Metropolitan Bölgesi'nde bir banliyö demiryolu ağıdır. S-Bahn; Hamburg U-Bahn, AKN demiryolu ve bölgesel demiryolu ile birlikte şehir ve çevresindeki toplu taşıma ulaşımının omurgasını oluşturur. Ağ, 1907 beri banliyö demiryolu sistemi olarak, devlet demiryolunun yönetimi altında faaliyet göstermektedir. Işletme, Hamburger Verkehrsverbund üyesidir. Sistem, 147 kilometre (91 mi) uzunluğunda olup 68 istasyona hizmet veren altı hattan oluşmaktadir. Ortalama bir iş gününde S-Bahn yaklaşık 590.000 yolcu taşımaktadır. 2010 yılında yaklaşık 221 milyon kişi S-Bahn'ı kullandı.

Avusturya'da yüksek hızlı demiryolu

<span class="mw-page-title-main">Halkalı-Bahçeşehir Raylı Sistemi</span> İstanbulda hizmet veren bir raylı sistem

Halkalı – Bahçeşehir Raylı Sistemi ya da B2 Banliyö Treni, İstanbul'da Halkalı Tren İstasyonu ile Bahçeşehir Tren İstasyonu arasında hizmet vermekte olan banliyö treni sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Berlin-Hamburg demiryolu</span>

Berlin-Hamburg demiryolu yolcu, uzun mesafe ve yük trenleri için yaklaşık 286 kilometre uzunluğundaki demiryolu hattıdır. Bu hat, Almanya'da 200 km/sa (120 mph) üzerindeki tren hızlarını kaldırabilecek şekilde yükseltilmiş ilk yüksek hızlı demiryolu hattı olmuştur.

365-Euro-Ticket Avusturya ve Almanya'da belirli şehirlerde veya bölgelerde yıllık bilet fiyatı (yaklaşık) 365 EUR olan toplu taşıma tekliflerine verilen resmi veya gayri resmi isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Berlin-Dresden demiryolu</span> Almanyada bir demiryolu hattı

Berlin-Dresden demiryolu, Almanya'nın Berlin, Brandenburg ve Saksonya eyaletlerinde bulunan ve orijinal olarak Berlin-Dresden Demiryolu Şirketi tarafından inşa edilen ve işletilen çift hatlı, elektrikli bir ana hat demiryoludur. Berlin'den güney Teltow kırsalına ve ardından Niederlausitz ile Fläming Heath arasından Elsterwerda ve Großenhainer Pflege kırsalından geçerek Dresden'e kadar uzanır.