Viyana Sözleşmesi
Viyana Sözleşmesi şu anlamlara gelebilir:
Viyana Sözleşmesi şu anlamlara gelebilir:
Viyana, Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin dokuz eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü, yaklaşık 1.900.000 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehridir. Çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir. Nüfus bakımından Viyana Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kentidir. Birleşmiş Milletler bürosuyla Viyana Birleşmiş Milletlerin dört resmî merkez temsilciliğinden birine sahiptir. Kentte bulunan diğer önemli uluslararası kuruluşlar OPEC, AGİT ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'dur (IAEA).
Diplomat, dış temsilcilik, dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimsedir. Vatandaşlarının haklarına ve çıkarlarına uygun olarak yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla ilişkileri yürütmek üzere Dışişleri Bakanlıklarına bağlı olarak atanan kişidir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) veya İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (İHAM), uluslararası bir teşkilat olan Avrupa Konseyi'ne bağlı olarak 1959 yılında kurulmuş uluslararası bir mahkemedir. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmış olan temel hakların çiğnenmesi durumunda bireylerin, toplulukların, tüzel kişilerin ve diğer devletlerin, belirli usul ve kurallar dahilinde başvurabileceği bir yargı merciidir. 46 Avrupa Konseyi üyesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yargı yetkisini tanımaktadır. Mahkeme, Fransa'nın Strazburg şehrinde bulunmaktadır.
Çıkmaz sokak, yalnız bir girişi olup çıkışı olmayan sokaktır.
Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi, diplomatların görevli bulundukları ülkelerdeki diplomatik ilişkilerini, ayrıcalıklarını ve dokunulmazlıklarını belirleyen uluslararası bir anlaşmadır. Viyana'da 2 Mart-14 Nisan 1961 tarihleri arasında düzenlenen "Birleşmiş Milletler Diplomatik İlişkiler ve Dokunulmazlıklar" konferansında alınan kararlarla çerçevesi belirlenmiştir. Konferansta ayrıca, milliyetin kazanımına ilişkin seçmeli protokol, anlaşmazlıkların zorunlu uzlaşımına ilişkin seçmeli protokol ve son kararla birleşik dört önerge de kabul edilmiştir. 24 Nisan 1964'te resmen yürürlüğe girmiştir.
Konsolos, bir ülkenin vatandaşlarının farklı ülkelerdeki nüfus, vatandaşlık ve ticari işlemlerine bakan ve bu yöndeki işlemleri yapacak olan memurlardan sorumlu olan kişidir. Bu görevin yerine getirildiği kuruma Konsolosluk adı verilir.
Trafik işaretleri karayollarında yasak, tehlike, bilgi işaretleri olmak üzere üç çeşittir. Demiryollarında elle verilen işaretler yanında levhalar bulunur. Denizyollarında şamandıra ve ışık işaretleri vardır. Havayollarında ise sinyal levhaları ve ışıklandırma vardır.
Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Tramvay hattı tramvay veya hafif raylı sistemlerde kullanılır. Tramvay hattı, aracın çeşitli çalışma ortamlarına uyum sağlamak için farklı ray profili'ne sahip olabilir. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır. At veya petrol ile çalışan tramvaylar da vardır. Tramvayların çift katlı tramvay, tramvay-tren, lastik tekerlekli tramvay, alçak tabanlı tramvay gibi türleri bulunmakdadır.
Makedonya Cumhuriyeti'nde ulaşım, bu ülkenin kamusal ve özel ulaşım sistemiyle ilgilidir.
Avrupa taşıt plaka kodları metal veya plastik olabilen ve motorlu taşıtlarla römorklara resmî tanımlamaları için takılan taşıt plakaları ve bunların kodlarıdır. Bu söz konusu kayıt tanımlayıcı, ilgili otoritenin veri tabanına göre oluşturulan sayısal veya alfasayısal kodlardır. Avrupa'daki ülkelerin çoğu, Avrupa Birliği taşıt plaka tarzına benzer şekilde, taşıt plakalarında ortak bir biçim uyarlaması yapmıştır. Karayolu Trafiği Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin hükümlerini karşılayan bu plaka biçimi, devlet sınırı aşan taşıtların arkalarında kayıtlı oldukları kendi ülkelerine ait ayırt edici kod işareti taşıma zorunluluğunu belirtir. Bu işaret, plakadan ayrı olarak kullanılabilen oval bir yapıştırma olabileceği gibi, taşıt plakası içine de yerleştirilebilir. Söz konusu ayırt edici işaret taşıt plakalarına eklemlenirse, taşıtın ön taşıt plakasında da görünmesi gerekir ve bayrak, millî devlet amblemi veya bölgesel ekonomik entegrasyon kurum amblemi ile beraber düzenlenebilir.
Yunanistan taşıt plaka kodları, üç harf ve dört rakam (AAA-1000) düzeninden oluşan taşıt plakalarıdır. Harf bölümü plakanın verildiği bölgeyi (il) belirtirken rakamlar 1000-9999 arasında bir sıralamayla kurulurlar. Aynı plakaların 1 ila 999 arası rakamlıları 50 cc üstü motosikletler için kullanılırlar.
Viyana Karayolu Trafik Sözleşmesi, uluslararası kara yolu trafiğini kolaylaştırmak ve sözleşme yapan taraflar arasında standart trafik kuralları oluşturarak kara yolu güvenliğini artırmak üzere yapılan uluslararası bir antlaşmadır. Antlaşma 8 Kasım 1968 tarihinde Viyana'da imzalanmış ve 21 Mayıs 1977 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Antlaşma 74 ülke tarafından onaylanmıştır.
Viyana Karayolu İşaretleri ve Sinyalleri Sözleşmesi, uluslararası alanda kullanılan yol trafik işaretleme sistemini standartlaştırarak yol güvenliğini artırmak ve uluslararası kara yolu trafiğine yardımcı olmak için yapılan uluslararası bir antlaşmadır. Antlaşma 8 Kasım 1968 tarihinde Viyana'da imzalanmış ve 6 Haziran 1978 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Antlaşma 69 ülke tarafından onaylanmıştır.
Inge Brück, Alman şarkıcıdır. 1967 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmasıyla bilinir.
Plants of the World Online, Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri tarafından yayımlanan çevrimiçi bir veritabanıdır. Mart 2017'de nihai amacı "kullanıcıların 2020 yılına kadar dünyanın bilinen tüm tohum taşıyan bitkiler hakkındaki bilgilere erişmesini sağlamakla başlatılmıştır. İlk odak noktası tropikal Afrika Floraları, özellikle Flora Zambesiaca, Batı Tropikal Afrika Florası ve Tropikal Doğu Afrika Florası idi.
Viyana Beyannamesi ve Eylem Programı ya da VDPA, Avusturya'nın Viyana kentinde 25 Haziran 1993 tarihinde Dünya İnsan Hakları Konferansı'nda oybirliği ile kabul edilen bir insan hakları bildirgesidir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği pozisyonu bu beyanname ile tavsiye edilmiş ve ardından 48/121 sayılı Birleşmiş Milletler Genel Kurul Kararı ile oluşturulmuştur.
Yol ver işareti (TT-1); karayolu taşımacılığında, farklı yollardan gelen araçların yol kesişiminde veya yaklaşımında yol vermesi gerektiğini ve bunun için gerekirse durmaya hazır olmasını ifade eder. Başka bir aracın geçmesine izin vermek için duran veya yavaşlayan bir sürücü o araca yol vermiş olur. Viyana Karayolu İşaretleri ve Sinyalleri Sözleşmesi uyarınca yol ver işareti tabelası için uluslararası standart kırmızı kenarlıklı, beyaz veya sarı arka plana sahip ters bir eşkenar üçgendir.
Avrupa trafik işaretleri, belirgin bir tekdüzelik ve standardizasyona rağmen ülkeler arasında farklılıklar bulunmaktadır. Çoğu Avrupa ülkesi 1968 yılında imzalanan Viyana Karayolu Trafik Sözleşmesi'ni imzalamış ve uygulamıştır. Bunlar: Arnavutluk, Avusturya, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Karadağ, Hollanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İsveç, İsviçre, Türkiye, Ukrayna ve Birleşik Krallık'dır.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü, kısaca UDHGM, Türkiye'deki ulaşım ve ulaştırma hizmetlerini düzenleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı genel müdürlüktür.
Zorunluluk işareti, belirli bir yolu kullanan tüm araçların ve yayaların yükümlülüklerini belirlemek için kullanılan yol işaretleridir. Yasaklayıcı işaretlerin aksine, zorunlu işaretler trafiğe ne yapmaması gerektiğini değil, ne yapması gerektiğini söyler. Zorunluluk işaretlerinin çoğu daireseldir ve beyaz kenarlıklı mavi bir arka plan üzerinde beyaz semboller veya kırmızı kenarlıklı beyaz bir arka plan üzerinde siyah semboller kullanabilir. Ancak kırmızı kenarlıklı olanlar zaman zaman yasaklayıcı işaretlerle de karıştırılabilir.