İçeriğe atla

Vittorio Ambrosio

Vittorio Ambrosio (28 Temmuz 1879 - 19 Kasım 1958), İtalyan-Türk Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nda görev yapmış bir İtalyan generaldi. II. Dünya Savaşı'nın son aşamasında Ambrosio, Benito Mussolini'nin düşüşünü ve İtalya'nın Alman ittifakından nihai olarak vazgeçmesini destekledi.

II. Dünya Savaşı'ndan Önce

Ambrosio bir Torino yerlisiydi. 1896'da Modena Askeri Okulu'na gitti. Okulunu tamamladıktan sonra süvari subayı olarak görevlendirildi. İtalyan-Türk Savaşı sırasında Üstteğmen olarak görev aldı. Sonrasında Ambrosio, I. Dünya Savaşı sırasında tümen genelkurmay başkanı olarak görev yaptı. 1935'te XII Kolordu Komutanlığına atandı. 1939'da Yugoslav sınırında bulunan İkinci Ordu'ya komuta etmek için rütbe yükseldi.

II. Dünya Savaşı

Ambrosio'nun II. Dünya Savaşı'ndaki ilk eylemleri, 1941'de Yugoslavya'daki İtalyan taarruzuna liderlik etmeyi de içeriyordu. Kısa ama şiddetli çatışmalardan sonra, komutasındaki 2. Ordu kuzeyden Ljubjana'ya ve Zadar'ın dış mahallelerine 11 Nisan'a kadar ulaştı. 15 Nisan'da Ambrosio Split ve Kotor'u fethetti. 17 Nisan'da Ambrosio, Dalmaçya kıyılarını kontrol etti. Mussolini, Ocak 1942'de Ambrosio'yu İtalyan Ordusu Genelkurmay Başkanı olarak atayarak başarısını ödüllendirdi. Ambrosio, Genelkurmay Başkanı olarak İtalyan birliklerini Ukrayna ve Balkanlar'dan geri göndermeyi planladı. Şubat 1943'te tüm silahlı kuvvetlerin Kurmay Başkanı oldu . Mayıs 1943'te, Tunus'taki yıkıcı bir kayıp ve Müttefiklerin Sicilya'yı işgalinden sonra Ambrosio, Mussolini'yi İtalya'yı savaştan çekmeye ve Almanya ile ittifakı sona erdirmeye ikna etmeye çalıştı. Mussolini, Adolf Hitler'e karşı duramayınca, Ambrosio iktidardan çekilmesini destekledi. Mussolini'nin Temmuz ayında düşüşünden sonra Ambrosio, Pietro Badoglio'nun Askeri Hükûmetinde Genelkurmay Başkanı olarak göreve devam etti.Eylül ayında Ambrosio, Müttefiklerle ateşkesin müzakere edilmesine yardım etti. Müzakereler beklenenden uzun sürdü ve Almanların İtalya'nın çoğunu işgal etmesine izin verdi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Benito Mussolini</span> İtalya diktatörü (1922–1945)

Benito Amilcare Andrea Mussolini, Ulusal Faşist Parti'nin lideri olan İtalyan politikacı ve gazeteci. Kendini faşist olarak tanımlayan Mussolini, iktidara geldikten sonra Duce (Lider) olarak tanındı. Mussolini, faşizm ideolojisinin ilk örneği olan İtalyan faşizminin kurucusudur, bu sebepten dolayı faşizmin kurucusu olarak da kabul edilmektedir. 31 Ekim 1922 ve 25 Temmuz 1943 tarihleri arasında İtalya Krallığı'nın başbakanı, 23 Eylül 1943 ve 25 Nisan 1945 tarihleri arasında ise İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nin Ducesi olarak görev yaptı. II. Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasında İtalyan siyasetinde önemli bir rol oynadı. Nisan 1945'te, Luftwaffe miğferi takıp bir Nazi konvoyu ile İsviçre'ye kaçmaya çalışırken, komünist İtalyan partizanlar tarafından fark edildi ve sevgilisi ile beraber kurşuna dizilerek infaz edildi. Ayrıca; Adolf Hitler, Francisco Franco ve António de Oliveira Salazar gibi aşırı sağ totaliter yöneticilere de ilham vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mihver Devletleri</span> II. Dünya Savaşı sırasında Almanya, İtalya ve Japonya arasında ittifak

Mihver Devletleri, II. Dünya Savaşı'nda Müttefik Devletler bloğuna karşı temel olarak Almanya, İtalya ve Japonya'nın, bunun dışında Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Finlandiya, Bağımsız Hırvatistan Devleti, Vichy Fransası, Arnavutluk, Habeşistan, Mançukuo, Tayland, Burmanya ve Irak'ın oluşturduğu blok. Ayrıca İran Şahı Rıza Pehlevi Almanya'dan yana tavır almış, İspanya ise Mihver güçlerin bir taraftarı olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Faşist Parti</span> İtalyan politik partisi

Ulusal Faşist Parti, Benito Mussolini'nin faşizmin politik ifadesi olarak 9 Kasım 1921 tarihinde Roma'da kurduğu siyâsî parti. Faşizmi bu zamandan önce Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı isimli teşkilata bağlı Fasci olarak bilinen gruplar temsil ediyordu. Partinin temel politikaları, milliyetçilik, vatanseverlik, cumhuriyetçilik, korporatizm ve popülizm üzerine kuruluydu. Cumhuriyetçi Faşist Parti ile birlikte şu anda İtalya'da anayasa tarafından yeniden kurulması yasaklanan iki partiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Yunanistan</span>

Yunanistan'ın işgâli, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Yunanistan Savaşı'nda ülkeye saldırması ile Nisan 1941'de başlamış ve Ekim 1944'te Almanya'nın ana topraklardan geri çekilmesi ile son bulmuştur. Geri çekilmenin ardından yine de Girit ve bazı önemli adalar 1945 Haziran'ına dek Alman askerî birliklerinin denetimi altında kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Vittorio Emanuele</span> 1900-1946 yılları arasında İtalyanın kralı

III. Vittorio Emanuele, 1900-1946 arasında İtalya kralı.

<span class="mw-page-title-main">Rodolfo Graziani</span>

Rodolfo Graziani, Benito Mussolini'ye bağlılığıyla tanınan İtalyan mareşal ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Pietro Badoglio</span> dünya savaşları sırasında İtalyan general ve İtalya başbakanı

Pietro Badoglio, İtalyan asker ve siyasetçi. Eylül 1943'te Müttefiklerle, İtalya'nın II. Dünya Savaşı'ndan çekilmesini sağlayan ateşkes antlaşmasını gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Walther von Brauchitsch</span>

Walther Heinrich Alfred Hermann von Brauchitsch, II. Dünya Savaşı'nda belli bir süre Alman Ordusu'nda başkumandanlık görevi üstlenmiş Alman mareşal. Asil bir subay ailesinde doğdu; 1900'de Prusya muhafızlarına atandı. I. Dünya Savaşı esnasında Batı Cephesi'nde tümen ve kolordu kademesindeki görevlerde üstün başarı gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan Sosyal Cumhuriyeti</span> Kuzey İtalyadaki eski Nazi kukla devleti

İtalyan Sosyal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın desteği ile kurulmuş, İtalya'nın kuzeyindeki eski kukla devlettir. 1943-1945 yılları arasında varlığını sürdürmüştür. Kurucusu ve yöneticisi Benito Mussolini'dir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan direniş hareketi</span> II. Dünya Savaşı sırasında hem Mussolini iktidarına karşı hem de Nazi Almanyasına karşı verilmiş mücadele

İtalyan direniş hareketi, II. Dünya Savaşı sırasında ve savaşın son dönemlerinde patlak veren İtalyan İç Savaşı sırasında hem Mussolini iktidarına karşı hem de Nazi Almanyası'na ve onun işgali sonucunda kurulan kukla İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'ne karşı verilmiş mücadeleye verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Arnavut direnişi</span>

Arnavut direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında komünist hareketinin Mihver Devletler'ine karşı vermiş olduğu mücadeledir. İlk mücadele İtalyanlar'a karşı verildi. İtalyanlar çıkarıldıktan sonra Almanlar geldi. Partizan hareketi Alman kuvvetlerine karşı verdikleri mücadele başarıya ulaştı. Komünistler aynı zamanda işbirlikçilere karşı mücadele vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Cadorna</span> İtalyan general ve mareşal

İtalya Mareşali Luigi Cadorna, İtalyan general ve mareşal. I. Dünya Savaşı'nın ilk yarısında, İtalya Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması</span>

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması, Almanya'nın Nisan ayında başlayarak Mayıs ortalarına kadar Sovyetler Birliği ve Batılı Müttefiklerine teslim olmasıyla savaşın sona ermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ugo Cavallero</span>

Ugo Cavallero İtalyan asker.

<span class="mw-page-title-main">Emilio De Bono</span>

Emilio De Bono, İtalyan Mareşal ve Faşist Büyük Konsey üyesi. Trablusgarp Savaşı, I. Dünya Savaşı ve İkinci İtalya-Habeşistan Savaşı'nda görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Władysław Sikorski</span>

Władysław Eugeniusz Sikorski, Polonyalı asker ve siyasetçi. II. Dünya Savaşı sırasında Sürgündeki Polonya Hükûmeti Başbakanı olarak görev yaptı.

İtalya'da faşizmin sona ermesi veya 25 Temmuz Olayı 1943 yılının bahar aylarında başlayarak birbirinden bağımsız iki ayrı koldan Kont Dino Grandi ve Kral III. Vittorio Emanuele tarafından yürütülen, sonuçta da 24-25 Temmuz 1943 tarihli Büyük Faşizm Konseyi toplantısında Başbakan Benito Mussolini'nin güvensizlik oyu alarak görevden alınmasıdır. Kararın ardından Mussolini hapse atılmış, yeni bir hükûmet kurulmuş ve İtalya Krallığı'nda 21 yıl süren İtalyan faşizmi sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Faşist İtalya (1922-1943)</span> İtalya Krallığının faşist yönetim altında olduğu dönem

Faşist İtalya (1922-1943) Benito Mussolini'nin İtalya Krallığı Başbakanı olduğu 1922-1943 yılları arasında Ulusal Faşist Parti iktidarı altındaki dönemi anlatır. Totaliter bir rejim kuran İtalyan faşizmi ekonomik kalkınma modeli benimsemişse de siyasal muhalefeti ortadan tamamen kaldıracak hamlelerde bulunmuş, geleneksel muhafazakâr değer yargılarını savunmuş Katolik Kilisesi'yle yakın işbirliği yapmıştır. Çeşitli farklı dönemlerden geçen rejim özellikle gerçekleştirdiği emperyalist hamlelerle II. İtalya-Habeşistan Savaşını çıkarmış, Milletler Cemiyeti'nden atılmıştır. Ayrıca Sovyetler Birliği'nde karşı Çelik Pakt'a katılmış, II. Dünya Savaşı'na gidişi hızlandıran hamlelerde bulunmuştur. Dahil olduğu Mihver Devletlerinin II. Dünya Savaşı'nda mağlup olması sürecinde alaşağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Franz Conrad von Hötzendorf</span>

Franz Xaver Josef Conrad von Hötzendorf, bazen Hoetzendorf olarak İngilizleştirilir, I. Dünya Savaşı'nda merkezi bir rol oynayan Avusturyalı bir generaldi. Kuk olarak görev yaptı. Feldmarschall (mareşal) ve 1906'dan 1917'ye kadar Avusturya-Macaristan Ordusu ve Donanması ordusunun Genelkurmay Başkanı. Birinci Dünya Savaşı'na neden olan 1914 Temmuz Krizi sırasında görevdeydi. Yıllarca, parçalanmaya yaklaştığına inandığı çok uluslu Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu kurtarmak için Sırbistan'a karşı önleyici savaş çağrısında bulundu. Daha sonra, Çifte Monarşi'nin on birinci saatte harekete geçtiğine inanmaya başladı. Ordu da hazırlıksızdı ve hedeflerini ilerletmek için siyasete başvurmuştu. Almanların kuvvetlerinin çoğunu Balkanlar yerine Doğu Cephesine kaydıracağının farkında değildi. Conrad, Rusya'yı işgal etme konusunda endişeliydi ve Çar'ın orduları Karpat dağ geçitlerini ele geçirip Macaristan'ı işgal etmenin eşiğine geldiğinde, İtalya Müttefiklerin yanında savaşa girdi. Yine de Avusturya-Almanlar, 1915 yazında Gorlice-Tarnów Taarruzu sırasında Galiçya ve Polonya'yı temizlediler ve daha sonra Ekim ayında Bulgaristan'ın yardımıyla Sırbistan'ı işgal ettiler. 1915'ten itibaren birlikleri giderek daha fazla Alman desteğine ve komutasına bağımlı hale geldi. Alman müttefiklerinin desteği olmadan Avusturya-Macaristan Ordusu bitkin bir güçtü.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Mihver Devletleri liderleri</span>

II. Dünya Savaşı'nın Mihver liderleri, II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'nin önemli siyasi ve askeri figürleriydi. Mihver, 1940'ta Tripartite Paktı'nın imzalanmasıyla kuruldu ve güçlü bir şekilde militarist ve milliyetçi bir ideoloji izledi ve anti-komünist politikalar takip etti. Savaşın ilk evrelerinde işgal altındaki ülkelerde kukla hükümetler kuruldu. Savaş bittiğinde, bu liderlerin birçoğu savaş suçlarından yargılandı. Mihver Devletleri'nin ana liderleri Nazi Almanyası'ndan Adolf Hitler, Faşist İtalya'dan Benito Mussolini ve Japon İmparatorluğu'ndan Hirohito idi. Müttefik Devletler'in aksine Mihver devletlerinin ana hükûmet başkanları hiçbir zaman ortak bir toplantı yapmasa da, Hitler ve Mussolini düzenli olarak bir araya geliyordu.