
Patates, patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Patates sözcüğü Amerika yerlilerinin dilinden İspanyolca aracılığıyla çeşitli Avrupa dillerine geçmiş, Türkçeye İtalyanca ve Yunancadan girmiştir. Türkçe eş anlamlısı olarak çisil sözcüğü bulunmaktadır. Kıbrıs ağzında patatese badadez denilmektedir. Boyu 70–80 cm'ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli köklü bir bitkidir. Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.

Üzüm, yaprak döken odunsu asmaların vitis cinsinden çiçekli bitki meyvesinin adıdır.

Kavun, kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir. Bir yıllık otsu bir bitkidir. Sürüngen gövdesi metrelerce uzayabilir. Yaprakları yürek biçiminde iridir. Bir eşeyli ve bir evcikli çiçekleri yaprakların koltuk altından çıkar. Türüne ve çeşidine göre kalın kabuklu iri meyvesinin içi etli, sulu ve bol çekirdeklidir. Anayurdu, Orta Asya, İran ve Anadolu'dur. Türkiye'de yetişen başlıca türleri Topatan, Hasanbey, Van kavunu, Altınbaş Kızılırmak, Ankara kavunu, Kırkağaç (Manisa) kavunu olmakla birlikte pek çok yerli ve yabancı hibrit çeşitleri de bulunmaktadır.

Karabiber, çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait Piper nigrum bitkisinin meyvelerinin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Beyaz biber, yeşil biber gibi çeşitleri de vardır. Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm sıcak iklimlerde yetiştirilebilir.

Kereviz, Apiaceae (Maydanozgiller) familyası içinde, Batı ve Kuzey Avrupa sahil bölgelerinin çukur ve sazlık kesimlerinin yerli bitkisi olarak kabul edilen, kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılabilen, yenilebilir, keskin bir kokuya sahip, iki senelik bir bitkidir. Boyu bir metreye kadar ulaşabilmektedir. Çiçekleri 2–3 mm çapındadır ve krem rengine yakın bir beyaz renktedir.

Yenibahar, Büyük Antiller, Meksika'nın güneyi ve Orta Amerika'ya özgü, Pimenta dioica ağacının kurutulmuş meyvesinden elde edilen bir baharattır. Günümüzde dünyanın sıcak bölgelerinde kültivasyonu yapılır.

Şeftali, ilk evcilleştirildiği ve ekildiği Kunlun Dağları'nın kuzey yamaçları ve Tarim Havzası arasındaki Kuzeybatı Çin bölgesine has, yerli yaprak döken bir ağaçtır.

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı, ABD federal hükûmetinin tarım, çiftçilik, ormancılık ve besin maddeleri politikalarını geliştirip idare etmekle yükümlü ABD federal yönetim dairesi. Hedefleri çiftçilerin ve besi hayvanı yetiştiricilerinin gereksinimlerini sağlamak, tarım ürünleri ticaretini ve üretimini teşvik etmek, besin maddelerinin sağlıklı olmasını temin ve kontrol etmek, doğal kaynakları korumak, kırsal alandaki topluluklara destek sağlamak ve ABD'de ve dış ülkelerde açlığa son vermek olarak verilmiştir.
Germplasm Resources Information Network, Ulusal Bitki Germplazm Sistemi tarafından toplanan tüm bitki germplazmasının holdingleri için bilgisayar veritabanını kapsamlı bir şekilde yönetmek için kullanılan çevrimiçi bir USDA Ulusal Genetik Kaynaklar Programı yazılım projesidir.

Portakal, sedef otugiller ailesindeki çeşitli narenciye türlerinin bir meyvesidir; öncelikle acı portakal olarak da adlandırılan ilgili Citrus aurantium'dan ayırt etmek için tatlı portakal olarak da adlandırılan citrus sinensis'i ifade eder. Tatlı portakallar eşeysiz olarak çoğalır ve tatlı portakal çeşitleri mutasyonlarla ortaya çıkar.

Yaygın üzüm asması olan Vitis vinifera Akdeniz bölgesi, Orta Avrupa ve güneybatı Asya'da Fas ve Portekiz'den kuzey Almanya'ya ve doğudan kuzey İran'a kadar uzanan bir Vitis türüdür. Şu anda 5.000 ile 10.000 arasında Vitis vinifera üzüm çeşidi vardır ancak sadece birkaçının şarap ve sofralık üzüm üretimi için ticari önemi vardır.

Solanum pseudocapsicum, hafif zehirli meyvelere sahip bir Solanum türüdür. Yaygın olarak Kudüs kirazı, Madeira kış kirazı veya sadece "kış kirazı" olarak bilinir. Bu çok yıllık bitkiler ev bitkileri olarak dekoratif bir şekilde yetiştirilebilir, ancak Güney Afrika, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın bazı bölgelerinde yabani ot olarak kabul edilir.
Bu üzüm çeşitleri listesi şarap ve sofralık üzüm olarak taze veya kurutulmuş yenen kültür üzümlerini kapsar.

Tempranillo, İspanya 'da tam gövdeli kırmızı şaraplar yapmak için yaygın olarak yetiştirilen siyah bir üzüm çeşididir. İsmi İspanyol temprano'sunun ("erken") küçültülmüş hali olup çoğu İspanyol kırmızı üzümünden birkaç hafta önce olgunlaştığı gerçeğine atıfta bulunmaktadır. Tempranillo Fenike yerleşim yerlerinden beri İber Yarımadası'nda yetiştirilir. Rioja'da kullanılan ana üzümdür ve genellikle İspanya'nın asil üzümü olarak anılır. Üzüm dünyanın şarap bölgelerine ekilir.
Vitis International Variety Catalogue ya da kısaca VIVC, çeşitli asma türleri ve çeşitleri / çeşitleri olan Vitis cinsinin bir veritabanıdır. VIVC, Almanya'nın Siebeldingen belediyesinde Geilweilerhof Üzüm Yetiştiriciliği Enstitüsü tarafından yönetilmektedir. Katalog dünya çapındaki çeşitli bağcılık enstitülerinde bulunan asma koleksiyonlarından bilgiler içermektedir. 2021 itibarıyla, veritabanında, 45 ülkedeki 130 enstitüden yaklaşık 23000 çeşit bir araya getirilmiştir.

Vitis mustangensis, çoğunlukla mustang üzümü olarak bilinir, Güney eyaletleri'ne özgü bir üzüm türüdür. Bulunduğu yerler Mississippi, Alabama, Louisiana, Teksas ve Oklahoma bölgelerini kapsar.

Bolu/Göynük’ den 1974 yılında Tekirdağ Asma Arazi Gen Bankasına getirilmiştir. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından 2018 yılında Milli Çeşit Tescil Listesine kaydettirilmiştir.

Bahçe çileği, cinsinin çok yetiştirilen melez türüdür. Meyve, karakteristik aroması, parlak kırmızı rengi, sulu dokusu ve tatlılığı ile büyük beğeni toplar. Taze meyve veya reçel, meyve suyu, turta, dondurma, milkshake ve çikolata gibi hazır gıdalarda büyük miktarlarda tüketilir.

Koshu, Japonya'nın Yamanashi eyaletindeki Fuji Dağı eteklerinde yer alan Koshu Vadisi'nde yetiştirilen Vitis vinifera türü pembe kabuklu ve beyaz şarap yapılan bir üzüm çeşididir. Japonya'nın bilinen önemli yerel üzüm çeşitlerinden birisidir. Uzun zamandır Avrupa kökenli olduğu düşünülse de, artık Avrupa'daki Vitis vinifera ile bir veya daha fazla Doğu Asya Vitis türünün muhtemelen doğal olarak oluşan bir melezi olduğu bilinmektedir. Analizler, dayanıklılığını açıklamaya yardımcı olan, yabani Çin üzümlerinden elde edilen bazı DNA'ları da içerdiğini gösteriyor. “Koshu” hem Yamanashi'nin eski adı hem de Koshu üzümlerinin çoğunun yetiştirildiği vadideki ana şehrin bugünkü adıdır.

Üzüm suyu, üzümlerin ezilerek sıvı hale getirilmesiyle elde edilen meyve suyudur. Şarap endüstrisinde, yüzde 7-23 oranında posa, kabuk, sap ve tohum içeren üzüm suyuna genellikle şıra denir. Üzüm suyundaki şekerler, tatlandırıcı olarak kullanılmasına ve fermente edilerek şarap, brendi veya sirke haline getirilmesine izin verir.