İçeriğe atla

Vitis amurensis


Amur üzümü
Biyolojik sınıflandırma
Cins: Vitis
Tür: amurensis

Vitis amurensis, Amur üzümü, Asya kıtasına özgü bir üzüm türüdür. Üzümün adını Rusya ve Çin ‘deki Amur vadisinden almıştır.

Dona karşı çok dayanıklıdır ancak kuraklığa dayanmaz. Türü, antraknoza, olgun çürümeye,tüylü küfe ve küllemeye orta derecede dirençlidir.

Dağılımı ve ekolojisi

Vitis amurensis, Uzak Doğu'nun buzul öncesi subtropikal bitki örtüsünün kalıntısıdır, kıta enlemine Kizi Gölü (yaklaşık elli birinci paralel) ulaşır. Kuzeyde Japonya Denizi kıyısı boyunca Muli nehrinin ağzına ve batıda Amur bölgesine- Zeya Nehri 'ne ulaşır.

Mançurya, Amur Oblast, Primorsky Krai, Kuzey Doğu Çin (Anhui, Hebei, Heilongjiang, Jilin, Liaoning, Shandong, Shanxi, Zhejiang) ve Kore ormanlarında yetişir.

Amur üzümleri üç alttür olarak sınıflandırılır:

  • V. amurensis var. "amurensis"
  • V. amurensis var. "dissecta"
  • V. amurensis var. "yanshanensis"

En çok nehir ve akarsu vadilerinde, açıklıklarda, orman kenarlarında, ormanlarda, ağaçlara tırmanıp yere yayıldıkları dağların alt ve orta yamaçlarında yaygındır. Uzak Doğu'da tayga yetişen kuzeydeki ve en istikrarlı üzüm türüdür.

Çoğu üzüm türü, çok daha sıcak iklimlerde bulunur. Yalnızca Amur üzümü kışın -45 °C'ye sıcaklıklara ve toprak kök bölgesinde -16 °C'ye kadar dayanabilir.

Antropojenik faktörler, Amur üzümlerinin doğal yaşam alanlarındaki sayısını ve durumunu olumsuz yönde etkilemiş bu ise çeşitlerini belirgin olarak azalttı.

Botanik açıklama

Vitis amurensis yaprakları

Sapı 5–10 mm çapında ve genelde boyu 15–18 m'ye nadiren 20-25 metreye kadar yayılan bir Lianadır. Tendril lerin etrafını sarma yetenekleri, komşu bitkilerin dallarını veya destek için kullanabilecekleri herhangi bir şeyi dolaşırlar.

Kabuk koyu renkli, pullu ve eski sürgünlerde dikey çizgilidir. Genç sürgünler yeşildir, genellikle kırmızımsı tonda, sonbaharda ise kırmızımsı kahverengidir.

Yapraklarının şekli büyük farklılık gösterir. Düz, üç veya beş loblu, oval veya yuvarlak, tabanda kemerli olabilir. Boyut, keskin kenarları ve yuvarlak üçgen tırtıklı dişlerle 9 ila 25 cm arasında değişir. Yaprakların yüzeyi yukarıda tüysüz ve kısa kıllarla yoğun bir şekilde kaplanır. Sonbaharda yaprakları kırmızı, sarı, turuncu, kahverengi parlak renklere döner.

Çiçekleri küçük ve arılar için nektar kaynağıdır. Mayıs ayının ikinci haftasında doğal ortamında çıkarlar.

Amur üzümü genellikle ikievcikli olmakla birlikte, hermafrodit asmaları nadiren ortaya çıkar.

Amur üzümünün meyveleri küresel, siyah veya mor renktedir, bazen koyu mavi meyveler çok asidikten tatlıya değişir, çapı 12 mm'ye kadar olup kalın kabukludur. Meyvede şeker içeriği %22-23'e ulaşır. Doğal ortamlarında eylül ayı sonlarında olgunlaşırlar. Meyve eti sulu, meyveleri genellikle ekşidir. Kümeler, çilek sayısı kadar büyük olabilir. İstisnai durumlarda salkımların uzunluğu 25 cm'ye ve 250 gram ağırlığa kadar (genellikle 20-70 g) çıkar.

Önemi ve kullanımı

Amur üzümleri, dikey bahçecilik için süs bitkisi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Normalde dikildikleri Avrupa Rusya 'da St. Petersburg'a kadar kuzeyde yetiştirilir. Soğuk iklimler için soğuğa dayanıklı, erken olgunlaşan şarap ve tatlı üzümleri üretmek için diğer üzüm türleri (genellikle V. Vinifera) ile de yaygın olarak çaprazlanır.

Kentsel koşullara (duman, toz, gazlar) dayanıklıdır.

Amur üzümleri yılda yaklaşık 700 mm yağmur gerektirir, bu nedenle sulanmadıkça birçok şarap bölgesine özgü kuru iklimlerde iyi yetişmezler. Kuzey Batı Avrupa, Kuzey Rusya ve Pasifik Kuzeybatı gibi üzümler için genellikle fazla soğuk ve ıslak olduğu düşünülen nemli alanlara çok uygundurlar. Hastalığa nispeten dirençlidirler, erken olgunlaşırlar ve kısa bir büyüme mevsimi için evrimleşirler ve filoksera 'ya (İngilizce:phylloxera) kısmen dirençlidir. Olgunlaştıklarında çiğ olarak yenebilir ve tatlıdır (tam olgunlaşmadıklarında asitli ve acıdır) ancak genellikle şarap, meyve suyu ve reçel yapılırlar ve yaprakları salatada kullanılabilir.

Amur üzümlerinin birkaç küf türüne karşı hafif direnci vardır. Asmanın olgunlaşma kapasitesi ve büyüme hızı çok yüksek, yıllık büyüme boyu yaklaşık 2.5 metredir. Amur üzüm fidanları yaklaşık beşinci yılda çiçek açar. Bitki gevşek asidik toprağı tercih eder ve aşırı kirece dayanamaz. Amur üzümleri, oldukça asidik turbanın uygulanmasına olumlu yanıt verir. Güneşte en iyi meyve verirler. Diğer türlerin Amur üzümleriyle geçmesinden kaynaklanan bazı üzüm çeşitleri şunlardır: 'Arktik', 'Buytur', 'Kuzeyin Şafağı', 'Kuş üzümü Michurin', 'Metal', 'Rus Concorde', 'Kuzey','Kara Kuzey' ve 'Kurinka Russkaja' vb. şu anda kuzey üzüm bağlarında yetiştirilir.

Batı Avrupa'da yetişen V. amurensis soyları ile bazı önemli melezler Zarya severa", Severny ve Rondo 'dur.

Kimya

Oligostilbenler amurensin A, B,[1] C, D, E, F,[2] G,[3] H,[4] I, J, K, L ve M[5] V. amurensis de bulunabilir.

Galeri

Ayrıca bakınız

  • Melez üzümler

Kaynakça

  1. ^ Huang, K. S.; Lin, M. (1999). "Oligostilbenes from the Roots of Vitis amurensis". Journal of Asian Natural Products Research. 2 (1): 21-28. doi:10.1080/10286029908039886. PMID 11261202. 
  2. ^ Four Novel Oligostilbenes from the Roots of Vitis amurensis. Kai-Sheng Huang, Mao Lin, Lin-Ning Yu and Man Kong, Tetrahedron, 3 March 2000, Volume 56, Issue 10, Pages 1321–1329, DOI:10.1016/S0040-4020(99)01034-0
  3. ^ Oh, W. K.; Cho, K. B.; Hien, T. T.; Kim, T. H.; Kim, H. S.; Dao, T. T.; Han, H. -K.; Kwon, S. -M.; Ahn, S. -G.; Yoon, J. -H.; Kim, T. H.; Kim, Y. G.; Kang, K. W. (2010). "Amurensin G, a Potent Natural SIRT1 Inhibitor, Rescues Doxorubicin Responsiveness via Down-Regulation of Multidrug Resistance 1" (pdf). Molecular Pharmacology. 78 (5): 855-864. doi:10.1124/mol.110.065961. PMID 20713551. 
  4. ^ Huang, K. S.; Lin, M.; Yu, L. N.; Kong, M. (1999). "A New Oligostilbene from the Roots of Vitis Amurensis" (pdf). Chinese Chemical Letters. 10 (9). ss. 775-776. [][]
  5. ^ Anti-inflammatory tetramers of resveratrol from the roots of Vitis amurensis and the conformations of the seven-membered ring in some oligostilbenes. Kai-Sheng Huang, Mao Lin, and Gui-Fang Cheng, Phytochemistry, September 2001, Volume 58, Issue 2, Pages 357–362, DOI:10.1016/S0031-9422(01)00224-2

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Üzüm</span> meyve, cins için Q191019 kullanın, türler için Q30046 kullanın

Üzüm, yaprak döken odunsu asmaların vitis cinsinden çiçekli bitki meyvesinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bağ (tarım)</span>

Bağ, sofralık üzüm, kuru üzüm,alkolsüz üzüm suyu ve şarapçılık için üzerinde salkımlar halinde üzüm toplanan üzüm bitkisi asmanın yetiştirildiği yerdir. Bağ üretimi, bilimi, uygulaması ve çalışmasına bağcılık denir. Üzüm bağları, şarabın kendisine pay çıkarılabilecek bağın özel coğrafi ve jeolojik özelliklerine atıfta bulunan ve Türkçeye "yer duygusu" gibi tercüme edilebilecek Fransızca terroir kelimesiyle nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Şarapçılık</span>

Şarapçılık, şarap üretimine verilen addır. Şarabın yapılacağı üzüm veya başka bir meyvenin seçimiyle başlar, yapımı biten şarabın şişelenmesiyle sona erer. Çoğu şarap üzümden yapılsa da, diğer meyvelerden veya zehirli olmayan bitkilerden de yapılabilir. Bal şarabının sudan sonraki en önemli malzemesi baldır. Şarap yapımının tarihi bin yıldan fazladır. Şarap ve şarap yapımı bilimi önoloji olarak bilinir. Şarap üreticisine şarap tüccarı da denilebilir. Üzüm yetiştiriciliği bağcılıktır ve birçok üzüm çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Merlot</span> Merlot bir şarap çeşidi yapmada veya yemede kullanılan bir üzümdür.

Merlot hem tek çeşit (sepaj), hem de harmanlanmış (kupaj) üzümlerle şarap yapımında kullanılan lacivert renkli şaraplık bir üzüm çeşididir. Merlot ismi Fransızcada karatavuk anlamına gelen merle kelimesine küçültme eki eklenmesiyle oluşturulmuş olup muhtemelen üzümün rengi dolayısıyla bu ismi almıştır.

<i>Vitis vinifera</i>

Yaygın üzüm asması olan Vitis vinifera Akdeniz bölgesi, Orta Avrupa ve güneybatı Asya'da Fas ve Portekiz'den kuzey Almanya'ya ve doğudan kuzey İran'a kadar uzanan bir Vitis türüdür. Şu anda 5.000 ile 10.000 arasında Vitis vinifera üzüm çeşidi vardır ancak sadece birkaçının şarap ve sofralık üzüm üretimi için ticari önemi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Asmaların yıllık büyüme döngüsü</span>

Asmaların yıllık büyüme döngüsü her yıl bağda oluşan, ilkbaharda tomurcuk kırılmasıyla başlayan ve sonbaharda yaprak dökümü ve ardından kışın uyku hali ile sonuçlanan süreçtir. Şarap yapımı açısından süreçteki her adım şarap yapmak için ideal özelliklere sahip üzümlerin geliştirilmesinde hayati bir rol oynar. Bagcılık uzmanları ve bağ yöneticileri iklim etkisini,asma hastalığını ve asmanın tomurcuklanmasından itibaren ilerlemesini engelleyen ya da kolaylaştıran zararlıları, çiçeklenmeyi, veraison, meyve oluşumunu, hasatı, gölgelik yönetimi gibi bağcılık uygulamalarının kullanılmasıyla gerekirse yaprak düşmesi ve uyku-hali tepkisini, sulamayı, asma eğitimini ve tarımsal kimyasalların kullanımını izlerler. Yıllık büyüme döngüsünün aşamaları genellikle bir asmanın yaşamının ilk yılı içinde gözlemlenebilir hale gelir. Büyüme döngüsünün her aşamasında harcanan zaman bir dizi faktöre bağlıdır - en önemlisi iklim türü ve üzüm çeşidinin özellikleridir.

Mtevandidi, Gürcistan ülkesindeki Guria bölgesinde yetişen, özellikle sofra şarabı üretiminde kullanılan yerli bir kırmızı üzüm çeşidi. Aynı zamanda Akido, Achido, Didd Mtevana, Didmtevana ve Didtevano eşanlamlılarıyla da bilinir. Mtevandidi'nin kökeni hakkında yazılı kaynak bulunmamaktadır. Botanik ve tarımsal özellikler, bu çeşidin Gürcistan'a özgü olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Saperavi</span>

Saperavi Gürcistan'a özgü; asidik, teinturier tipi bir üzüm çeşididir ve bölgenin en iyi bilinen şaraplarının çoğunun yapımında kullanılır. Ermenistan, Moldova, Ukrayna, Özbekistan, Azerbaycan, New York Eyaleti ve Kuzeydoğu Ohio ve Türkiye'de Artvin ilinde az miktarlarda yetiştirilmektedir. Yaprakları 3 loblu, iri ve yuvarlaktır. Meyveleri türüne bağlı olarak orta ila büyük, eliptik veya yuvarlak, koyu mavimsi ve ince kabukludur; yaklaşık 5 aylık olgunlaşma süresi vardır.

Bu üzüm çeşitleri listesi şarap ve sofralık üzüm olarak taze veya kurutulmuş yenen kültür üzümlerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Cabernet Franc</span>

Cabernet Franc, Dünya'da başlıca siyah üzüm çeşitlerinden birisidir. Esasen Bordeaux tarzında Cabernet Sauvignon ve Merlot ile harmanlama için yetiştirilir ama aynı zamanda Loire 'nin Chinon 'u gibi tek başına şarap yapılabilir. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde karışımlarda kullanılmasının ve çeşit olarak üretilmesinin yanı sıra bu bölgelerde bazen buz şarabı yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Sauvignon blanc</span> Üzüm çeşidi

Sauvignon blanc, Fransa'nın Bordeaux bölgesinin yeşil kabuklu bir üzüm çeşididir. Üzüm adını büyük olasılıkla Güney Batı Fransa'da yerli bir üzüm olarak erken kökenleri nedeniyle Fransızcada sauvage ("yabani") ve blanc ("beyaz") kelimelerinden alır. Muhtemelen Savagnin'in soyundan geliyor. Fransızca: Sauvignon blanc asması dünyanın şarap bölgelerinin birçoğuna ekilir ve gevrek, sek ve ferahlatıcı bir çeşit beyaz şarap üretir. Üzüm aynı zamanda Sauternes ve Barsac'ın meşhur tatlı şaraplarının bir bileşenidir. Sauvignon blanc, ABD'de Fransa, Şili, Romanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Bulgaristan, Washington ve Kaliforniya eyaletlerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bazı Yeni Dünya Sauvignon blanclar, özellikle California'dan, Robert Mondavi tarafından Pouilly-Fumé'ye atıfta bulunulan bir pazarlama terimi olan "Fumé Blanc" olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tempranillo</span>

Tempranillo, İspanya 'da tam gövdeli kırmızı şaraplar yapmak için yaygın olarak yetiştirilen siyah bir üzüm çeşididir. İsmi İspanyol temprano'sunun ("erken") küçültülmüş hali olup çoğu İspanyol kırmızı üzümünden birkaç hafta önce olgunlaştığı gerçeğine atıfta bulunmaktadır. Tempranillo Fenike yerleşim yerlerinden beri İber Yarımadası'nda yetiştirilir. Rioja'da kullanılan ana üzümdür ve genellikle İspanya'nın asil üzümü olarak anılır. Üzüm dünyanın şarap bölgelerine ekilir.

<span class="mw-page-title-main">Grenache</span>

Grenache ya da Garnacha (IPA: [ɡaɾˈnatʃa]) dünyada en çok ekilen kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biridir. Geç olgunlaşır bu nedenle üzümün büyük olasılıkla geldiği İspanya'da bulunanlar gibi sıcak ve kuru koşullara ihtiyaç duyar. Aynı zamanda İtalya'nın güneyindeki Sardunya adasında, Fransa'da, Avustralya'da ve Kaliforniya'daki Monterey AVA ve San Joaquin Vadisi'nde yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Airén</span>

Airén, genellikle şarap yapımında kullanılan beyaz bir üzüm olan Vitis vinifera çeşididir. Bu üzüm, yetiştirilen tüm üzümlerin neredeyse dörtte birini temsil ettiği İspanya 'ya özgüdür. 2010 yılı itibarıyla Airén'in, neredeyse yalnızca İspanya'da bulunmasına rağmen, 2004'te 306.000 hektar olan 252.000 hektar ile dünyanın en çok yetiştirilen 3. üzüm çeşidi olduğu tahmin ediliyordu. Airén asma sayısı açısından düşük yoğunlukta ekilme eğiliminde olduğundan diğer bazı türler daha çok ekilir.

<span class="mw-page-title-main">Bağcılıkta olgunlaşma</span>

Bağcılıkta olgunlaşma, hasat başlangıcını işaret eden asmadaki şaraplık üzümlerin olgunlaşmasının tamamlanmasıdır. Olgunluğu tam olarak neyin oluşturduğu, hangi tarz şarap üretildiğine ve şarap üreticisinin olgunluk kıstaslarına göre değişir. Üzümler toplandıktan sonra şarabın kalitesini etkileyecek olan üzümün fiziksel ve kimyasal bileşenleri belirlenir. Bu yüzden hasat için en uygun olgunluk anının belirlenmesi şarapçılıkta en önemli karardır.

<span class="mw-page-title-main">Vitis mustangensis</span>

Vitis mustangensis, çoğunlukla mustang üzümü olarak bilinir, Güney eyaletleri'ne özgü bir üzüm türüdür. Bulunduğu yerler Mississippi, Alabama, Louisiana, Teksas ve Oklahoma bölgelerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Vitis riparia</span>

Vitis riparia Michx, nehir üzümü veya don üzümü ile ortak isimlerin Kuzey Amerika'ya özgü bir asmadır. Tırmanıcı bir asma olarak, Québec'ten Teksas'a ve doğu Montana'dan Nova Scotia'ya kadar orta ve doğu Kanada ile Amerika Birleşik Devletleri'nin orta ve kuzeydoğu kısımlarında yaygın bir şekilde dağılmıştır. Kuzeybatı ABD'de izole popülasyon raporları vardır ancak bunlar muhtemelen doğallaştırılmıştır. Uzun ömürlüdür ve en uzun ağaçlardan yukarı gölgeliğe kadar ulaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Üzüm suyu</span>

Üzüm suyu, üzümlerin ezilerek sıvı hale getirilmesiyle elde edilen meyve suyudur. Şarap endüstrisinde, yüzde 7-23 oranında posa, kabuk, sap ve tohum içeren üzüm suyuna genellikle şıra denir. Üzüm suyundaki şekerler, tatlandırıcı olarak kullanılmasına ve fermente edilerek şarap, brendi veya sirke haline getirilmesine izin verir.

<span class="mw-page-title-main">Kloroz</span>

Botanikte, yaprakların "klorofili yetersiz" ürettiği bir durumdur. Yaprakların yeşil renginden klorofil sorumlu olduğundan, klorotik yapraklar soluk, sarı veya sarı-beyazdır. Etkilenen bitkinin fotosentez yoluyla karbonhidrat üretme yeteneği çok düşük veya hiç yoktur. Klorofil yetersizliğinin nedeni tedavi edilmediği takdirde bitki ölebilir. Ancak albino Arabidopsis thaliana mutantı ppi2 gibi bazı klorotik bitkiler ekzojen sükroz verilirse kloroz ile birlikte yaşayabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Vidal</span>

Vidal, Vitis vinifera çeşidi Ugni blanc ve başka bir melez çeşit olan Rayon d'Or'dan üretilen beyaz bir melez üzüm çeşididir. Soğuk iklimlerde orta ila yüksek asitlilikte yüksek şeker seviyeleri üretmeyi başaran, kışa çok dayanıklı bir çeşittir.