İçeriğe atla

Vitim Nehri

Vitim Nehri
Vitim, kolu Bambuka'da
Vitim, kolu Bambuka'da
Lena havzası
Lena havzası
Konum
Ülke(ler) Rusya
Bölge(ler)Buryatia, İrkutsk Oblastı, Saha Cumhuriyeti, Zabaykalsky Kra
Şehir(ler)Bodaybo, Vitim, Mama,
Genel bilgiler
KaynakVitimkan ve Çin nehirlerinin birleştiği yer, İkat sıradağları,
İrkutsk Oblastı
AğızLena
Ağız rakımı1.171 m (3.842 ft)
Uzunluk1.940 km (1.210 mi)
Havza alanı225.000 km2 (87.000 sq mi)
Debi1.937 m3/s (68.400 cu ft/s)
Sağ kollarıKonda, Karenga, Kalakan, Kalar, Bodaybo
Sol kollarıTsipa, Muya, Mamakan, Mama
Akım yerleriLena, Laptev Denizi
Harita

Vitim Nehri, Lena'nın önemli bir koludur. Baykal Gölü 'nin doğusundaki kaynağı ile Vitim kuzeyden Transbaykal dağları ve Bodaybo kasabasından akar. Kaynak nehri Vitimkan da dahil olmak üzere, 1978 km uzunluğundadır ve 225.000 km² drenaj havzasına sahiptir.[1][2][3]

Nehir, haziran ayında zirve yapar ve kasım ayından mayıs ayına kadar donar. Lena'dan Bodaybo'ya gezilebilir. Membada, römorkörler Baykal Amur Ana hattına (BAM) kadar mavnaları çekebilir, ancak bu nadirleşmektedir.

Vitim, macera raftingi için mükemmel bir yerdir ancak izolasyonu nedeniyle nadir ziyaret edilir.

Fosil böceklerin ünlü yerlerinden birisi olan Baissa, Vitim nehri'nin sol kıyısındadır.

Nehrin üzerinde 1980'li yıllarda yapılmış olan bir tahta köprü vardır. Tahta köprünün üzerinde çit veya korkuluk yoktur. Köprüyü ortalama üç dakika içerisinde geçebilirsiniz.[4]

Tarihçe

Nehri araştıran ilk Rus muhtemelen 1639-40 yıllarında Amur Nehri raporlarını geri getiren Maksim Perfilyev idi.[5]

Daha önce hızlı akışı nedeniyle, mallar Chita'dan Romanovka ‘ya 144 kilometre (89 mi) taşınırdı. Orada tekneler inşa edilir, nehirden aşağı yüzdürülür ve varış yerlerinde ayrılırdı. Bu, 1940'ların sonlarına kadar sürdü.

Vitim olayı, 25 Eylül 2002'de Bodaybo yakınlarındaki Vitim nehir havzasında meydana geldi. Olaya muhtemelen bir bolit neden oldu. Olay, Tagiş gölü gök taşına benziyordu.

Kolları

Vitim'in ana kolları kaynaktan ağza şunlardır:[1]

  • Konda (sağda)
  • Karenga (sağda)
  • Kalakan (sağ)
  • Kalar (sağ)
  • Tsipa (solda)
  • Muya (solda)
  • Bodaybo (sağ)
  • Mamakan (solda)
  • Mama (solda)

Rotası

Yukarıya doğru gidiş: Vitim'in Lena'ya katıldığı Vitim kasabası. Mama ve Mama Havaalanı, Vitim'in güneyinde 130 km güneye. 1705'ten 1930'ların sonuna kadar bir muskovit mika madeniydi. Şimdi küçük bir yerleşimdir.

Mamakan, Vitim'in 200 kilometre (120 mil) güney-güneydoğusunda batıya doğru akan bölgededir.

1961'de, donuk toprağa inşa edilen ilk barajlardan biri olan nehrin sol kolundaki 86 MW'lık baraj tamamlandı. Bodaybo, yukarı akışta, 1864 yılında kurulan bir altın madenciliği merkezidir.

Yukarı akışta, Luzhki limanı Lena altın maden yataklarına giden yolun başlangıcıydı. Buradan yukarıdan nehir çarpık bir şekilde önce doğuya sonra güneye gider.

Bodaybo'dan yukarı yönde 240 km yaklaşık Uronsky akıntılarına ve 140 km daha sonra nehir Parama akıntılarına varır. Vitim 40 km civarı daha yukarı akarak Taksimo ve Kuanda arasındaki Baykal Amur Ana Hattı ile kesişir.

Nehrin yukarısında daha çok akıntı ve altın yatakları vardır. Stanovoy Sıradağları boyunca Chita yönünde, daha sonra Baykal Gölü'nün doğusundaki Vitim Platosu'nun batısına ulaşır.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b Витим (река в Бурят. АССР) 27 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Great Soviet Encyclopedia
  2. ^ 238178(Река ВИТИМ)
  3. ^ 238187(Река ЧИНА), Vitimkan erroneously called China
  4. ^ "The terrifying Vitim River Bridge in Siberia". www.dangerousroads.org (İngilizce). 17 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2021. 
  5. ^ Lantzeff, George V., and Richard A. Pierce (1973). Eastward to Empire: Exploration and Conquest on the Russian Open Frontier, to 1750. Montreal: McGill-Queen's U.P. 
  6. ^ Yates and Zvegentzov,'Siberian BAM Guide',2001

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avrasya</span> bir bütün olarak Avrupa ile Asya

Avrasya, Avrupa ile Asya'yı kapsayan coğrafi bölgeye verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Fırat</span> Türkiyeden başlayıp Basra Körfezine uzanan ırmak

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Menderes</span> Türkiyede bir nehir

Küçük Menderes, Ege yöresinde Bozdağlar'dan doğan bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Tuna</span>

Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Lena (nehir)</span> Baykal Dağlarında 1640 m yüksekte doğan nehir

Lena, Baykal Gölü'nün 20 km batısında, Orta Sibirya Platosunun güneyindeki Baykal Dağları'nda 1640 m yüksekte doğan nehir. Lena, Kirenga ve Vitim ırmakları ile birleşerek kuzeye doğru akar. Yakutsk'tan içeri girerek Olyokma Irmağı ile birleşir ve oradan da Aldan Nehri ile birleşerek akmaya devam eder. Verkhoyansk sırası ırmağı kuzeybatıya doğru saptırır, Lena en önemli sol kolu Viljuj Nehri ile birleştikten sonra yolunu doğruca Kuzey Buz Denizi'nin bir parçası olan Laptek Denizi'ne doğrultur.

<span class="mw-page-title-main">Tobol Nehri</span> Rusya ve Kazakistandan geçen bir nehir

Tobol Kazakistan ve Rusya topraklarında bulunan, İrtiş nehrinin sol kolu olan nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">İnn Nehri</span>

İnn Nehri İsviçre, Avusturya ve Almanya'da bulunan bir ırmak'tir. Inn Nehri'nin kaynağı Engadine, İsviçre Alpleri'nde 2.484 m. zirveli "La Maloja Beli" ve St Moritz yakınlarında olup hemen "Lunghin" Gölüne katılmaktadır. İnn Nehri Tuna Nehri'ne Passau'da sağdan katılan bir kol olarak son bulur. Uzunluğu 517 km. ve havza alanı 25.700 km²'dir. Kaynakta irtifa 2.484m iken Passau'da ağzında irtifa 291 m olur ve ortalama irtifa 2.484 m dir. Havzasında bulunan en yüksek nokta 4049 m irtifada olan Piz Bernina zirvesidir.

Schelde Nehri, Fransa'nın kuzeyinden doğan ve Belçika'nın batısından geçerek Hollanda topraklarında Kuzey Denizi'ne dökülen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Zay Nehri</span>

Zay Nehri ya da Zey Nehri Rusya'daki Kama Nehrinin Tataristan'da bulunan sol taraflı kollarından biridir. 219 km uzunluğundaki nehrin havzası 5.020 kilometrekare (1.940 sq mi) alan kaplar. Tataristan'ın Leninogorsky Rayonu'ndaki Mihaylovka'da başlayan nehir, Tübenkama'nın 7 km güneybatısında Kama Nehri'yle birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Una (Sava)</span> Bosna Hersek ve Hırvatistanda akarsu

Una Kiril: Уна), Hırvatistan ve Bosna-Hersek'te bir nehirdir. Nehrin toplam uzunluğu 214.6 km (133.3 mi) ve havza alanı 9.829 km²'dir. Una nehri adını Romalılardan aldı. Romalılar güzelliğini o kadar benzersiz bulmuşlar ki, ona Tek (Una) adını verdiler. İsminin başka bir yorumu, Hint-Avrupa kökenli unt kelimesinden türetilmiş bir İlirya kökenli kelime olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Trans-Baykal iğne yapraklı ormanları</span>

Trans-Baykal kozalaklı ormanlar ekolojik bölgesi, Rusya'nın Güney Sibirya bölgesindeki Baykal Gölü kıyılarından doğuya ve güneye uzanan ve kuzey Moğolistan'ın bir bölümünü içeren 1.000 km x 1.000 km'lik bir dağlık güney tayga bölgesini kapsayan ekolojik bölgedir. Tarihsel olarak bu bölgeye "Dauria" veya Transbaykal adı verilmiştir. Palearktik biyocoğrafik bölgesinde yer alır ve çoğunlukla subarktik, nemli bir iklime sahip boreal ormanlar/tayga biyomundadır. 200.465 km2 (77.400 sq mi) alan kapsar.

<span class="mw-page-title-main">İndigirka</span> Rusyada bir nehir

Indigirka batıda Yana ve doğuda Kolima nehirleri olan Rusya bünyesindeki Yakutistan'da bir nehirdir. Nehrin uzunluğu 1.726 km2dir. Drenaj alanının büyüklüğü 360.000 km2dir.

<span class="mw-page-title-main">Alamüdün Nehri</span> Kırgızistanda bir ırmak

Alamüdün ya da Alamedin, Kuzey Kırgızistan'daki Çu Nehri'nin sol koludur.

<span class="mw-page-title-main">Sinyaya (Lena)</span>

Sinyaya nehri, Saha Cumhuriyeti, Doğu Sibirya 'da bir nehirdir. Sinyaya nehri, Lena nehrinin sol kollarından biridir. Uzunluğu 597 kilometre (371 mi) dir ve drenaj havzasının büyüklük miktarı 30.900 kilometrekare (11.900 sq mi) dir.

<span class="mw-page-title-main">Olyokma Irmağı</span>

Olyokma, Doğu Sibirya'daki Lena'nın koludur.

<span class="mw-page-title-main">Genceçay</span> Azerbaycanda çay

Genceçay veya Gence Nehri - Azerbaycan'da yer alan bir nehirdir. Küçük Kafkasya'dan doğar ve Kura Nehri'ne akar.

<span class="mw-page-title-main">Lepsi Nehri</span> Kazakistanda bir nehir

Lepsi, Kazakistan'ın güneydoğusundaki Balkaş-Alakol Havzası'nda bulunan bir nehirdir. Çin sınırının kuzeyindeki Çungarya Aladağları'ndan doğar ve Balkaş Gölü'ne dökülür. Lepsi, Balkaş'ın doğusuna güney kıyısından giriş yapan iki küçük nehirden birisidir, diğeri Aksu'dur. Seyri boyunca Jetisu Eyaletinden akar. Lepsi, tarihi Yedisu bölgesi'nin ana nehirlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Şağan (Ural)</span> Rusya ve Kazakistanda bir nehir, Uralın bir kolu

Şağan, Kazakistan'ın Batı Kazakistan Eyaleti'nde ve Rusya'nın Orenburg Oblastı'nda Ural Nehri'nin sağ koludur.

<span class="mw-page-title-main">Burla Nehri</span> Rusya ve Kazakistanda bir nehir

Burla Rusya'nın Novosibirsk Oblastı ve Altay Krayı ile Kazakistan'nın Pavlodar eyaletinden akan bir nehirdir.

Turan — Rusya'da Tıva Cumhuriyetinde Piy-Hem bölgesinde bir akarsu. Öök akarsuyunun sol koludur.