İçeriğe atla

Vitebsk Muharebesi (1812)

Koordinatlar: 55°11′K 30°10′D / 55.183°K 30.167°D / 55.183; 30.167
Vitebsk Muharebesi
Napolyon'un Rusya Seferi

Fransız piyadeler, Vitebsk'deki Rus süvarilerine saldırı düzenliyor.
Tarih26–27 Temmuz 1812
Bölge
Sonuç

Fransız taktiksel zaferi.

  • Ruslar geri çekildi.
Taraflar
Rusya RusyaFransa Fransa
Komutanlar ve liderler
Rusya Petr Konovnitsyn
Rusya Peter Pahlen
Fransa İmparator I. Napolyon
Güçler
90,000 İki bölük,
Piyade ve Süvari birimleri
Kayıplar
3,000 1,400


Vitebsk Muharebesi, 26 ve 27 Temmuz 1812 tarihinde gerçekleşmiş Napolyon Savaşları sırasında Napolyon'un Rusya Seferi'nde yapılan ve Fransız Ordusu'nun taktiksel zaferi ile sonuçlanmış savaştır. Bozguna uğrayan Ruslar, buradan da taktiksel olarak geri çekilmiştir.[1][2]

İmparator I. Napolyon, ordularını burada iki bölüğe ayırmış Fransız piyadeler, Rus süvarilerini ateş altına almış, Fransız süvarileri de destek sağlamış ve Ruslar geri çekilmek zorunda kalmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Fierro, Palluel-Guillard, Tulard, s. 439 ve s. 587.
  2. ^ Lieven, s. 156.
  3. ^ Pigeard, s. 953–954.

Dış bağlantılar

  • (Fransızca) Fierro, Alfredo; Palluel-Guillard, André; Jean Tulard – "Histoire et Dictionnaire du Consulat et de l'Empire”, Éditions Robert Laffont, 2002, ISBN 2-221-05858-5
  • Lieven, Dominic – "Russia against Napoleon, The Battle for Europe 1807 to 1814", Penguin Books, 2010, ISBN 978-0-14-100935-3
  • (Fransızca) Pigeard, Alain – „Dictionnaire des batailles de Napoléon”, Tallandier, Bibliothèque Napoléonienne, 2004, ISBN 2-84734-073-4
  • (Fransızca) Tulard, Jean – "Dictionnaire Napoléon”, volume 2, Librairie Artème Fayard, 1999, ISBN 2-213-60485-1

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Waterloo Muharebesi</span> Savaş

Waterloo Muharebesi veya Waterloo Savaşı; 16-18 Haziran 1815 tarihleri arasında gerçekleşen, Fransa İmparatoru Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlanan ve Avrupalı güçler arasında 23 yıl süren silahlı mücadelenin sonunu getiren muharebe. Fransızcada Mont-Saint-Jean Muharebesi olarak da bilinir. Muharebe İngiltere-Prusya ittifakı ile Fransa arasında, Belçika'nın Waterloo kasabası yakınlarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Fransız İmparatorluğu</span> Napolyon Bonapartın kurduğu eski bir ülke

Birinci İmparatorluk, Fransa'da Napoléon Bonaparte'ın imparatorluk dönemidir. 2 Aralık 1804'te Bonaparte kendisini imparator ilan etti. Takip eden süreçte Fransa Koalisyon Savaşları sonucu Avrupa'nın önemli bir kısmını kontrolü altına aldı.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Murat</span> Fransız siyasetçi

Joachim-Napoléon Murat, , Fransız mareşal, Berg büyük dükü ve Napoli kralı (1808-1815).

<span class="mw-page-title-main">Austerlitz Muharebesi</span>

Austerlitz Muharebesi veya Üç İmparator Savaşı, Napolyon Savaşlarının en önemli ve belirleyici çarpışmalarından biriydi. Napolyon'un kesin zaferi ile sonuçlanmış bu muharebe Austerlitz, Moravya'da olmuştur. Napolyon Bonapart tarafından elde edilen en büyük zafer olarak kabul edilir. Napolyon'un Büyük Ordu'su bu muharebede I. Aleksandr ve II. Franz tarafınca komuta edilen, kendi ordusundan daha büyük olan Rus ve Avusturya ordusunu yenmiştir.

<i>Révolutions de Paris</i>

Révolutions de Paris (kuruluşu 12 Temmuz 1789, Paris; kapatılışı 28 Şubat 1794) Fransız Devrimi boyunca önemli bir yer edinmiş olan haftalık Fransızca gazetedir. Louis-Marie Prudhomme tarafından yayımlanmıştır. Radikal demokrat, cumhuriyetçi ve ruhaniye karşı düşünceler gazetede yayımlanmasına rağmen açık siyasi analizlerinden dolayı daha sıradan insanlar tarafından da okunmuştur.

<i>Le Sacre de Napoléon</i>

Le Sacre de Napoléon, Napolyon'un resmî ressamı olan Fransız ressam Jacques-Louis David'in 1805-1807 yılları arasında tamamladığı ve 1808'de ilk defa sergilenen tablodur. Neoklasisizm akımının bir örneği olan eser şu anda Paris'te Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Bu kopyanın dışında Versay Sarayı'nda başka bir kopyası sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Bessières</span> Fransız mareşal (1768 – 1813)

Jean-Baptiste Bessières Napolyon Dönemi'nde Fransa mareşali ve Birinci Fransa İmparatorluğu'nda dük unvanına sahip askeri lider. Erkek kardeşi Bertrand Bessières'in izinden giderek Fransa ordusunda askerî hizmetlerde bulundu. Ayrıca kuzenleri de Napolyon'a bir diplomat ve İmparatorluk yetkilisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Augereau</span> Fransız siyasetçi

Charles Pierre François Augereau, Castiglione dükü, Fransız mareşal ve Yüksek meclis üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Smolensk Muharebesi (1812)</span>

Smolensk Muharebesi, 16-18 Ağustos 1812 tarihleri arasında sürmüş Napolyon'un Rusya Seferi sırasında yapılmış savaştır. Napolyon Savaşları'nın bir parçası olan bu muharebeyi Napolyon kazansa da 18 Ağustos 1812'de Ruslar geri çekilip Smolensk'i yakarak terk etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon'un Rusya seferi</span> 6.koalisyon savaşını tetiklemiştir

Napolyon'un Rusya seferi, Rusya'da verilen isimle 1812 Vatanseverlik Savaşı, Fransa'da verilen isimle Rus Cephesi, 24 Haziran 1812 tarihinde Napolyon Bonapart'ın Büyük Ordusunun Rus ordusuyla savaşıp yenmesi için Neman Nehri'ni geçmesiyle başladı. Napolyon'un emeli Çar I. Aleksandr'ı Britanyalı tacirlerle ticaret yapmayı durdurma zorunluluğunda bırakmak ve böylece Birleşik Krallık'ı savaşı sonlandırmaya itmekti. Resmî olarak verilen sebepse Polonya'yı Rus tehdidinden korumaktı. Bu doğrultuda, Polonyalıların desteğini kazanmak ve savaşı gerekçelendirmek adına Napolyon savaşa "İkinci Polonya Savaşı" adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Michel Ney</span> 18/19. yüzyıl fransız ordusu mareşali

Michel Ney, Mareşal Ney olarak da bilinir, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları'nda savaşmış Fransız mareşal ve askeri komutan.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Nicolas Davout</span> Fransız mareşal (1770 – 1823)

Louis-Nicolas d'Avout Auerstaedt Dükü, Napolyon döneminde İmparatorluğun mareşali olan bir Fransız asker ve general idi.

Büyük Ordu, Napolyon Savaşları sırasında I. Napolyon tarafından oluşturulan ve yönetilen ordu. 1804'ten 1809'a kadar Grande Armée, Fransız İmparatorluğu adına Avrupa üzerinde eşi görülmemiş bir zafer elde eden tarihi bir ordu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lübeck Muharebesi</span>

Lübeck Muharebesi, 6 Kasım 1806'da Almanya'nın Lübeck kentinde, Jena-Auerstedt Muharebesi'nde yenilgiden geri çekilen Gebhard Leberecht von Blücher liderliğindeki Prusya Krallığı askerleri ve Birinci Fransız İmparatorluğu Mareşalleri Joachim Murat, Jean Baptiste Bernadotte ve Jean-de-Dieu Soult'un birlikleri arasında gerçekleşen savaş. Dördüncü Koalisyon Savaşı'nın bir parçası olan bu muharebe, Fransızlar'ın Prusyalılara karşı şiddetli zaferiyle sonuçlandı. Savaşın gerçekleştiği Lübeck, Hamburg'un yaklaşık 50 kilometre kuzeydoğusunda eski bir Baltık Denizi limanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fère-Champenoise Muharebesi</span>

Fère-Champenoise Muharebesi Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Fransız mareşalleri Auguste de Marmont ve Édouard Mortier liderliğindeki iki İmparatorluk Fransız kolordu ve Koalisyon güçleri Avusturya İmparatorluğu, Prusya Krallığı, Württemberg Krallığı ve Rus İmparatorluğu'un süvarilerden oluşan daha sonra büyük bir takviye birliğinin katılımıyla gerçekleşen savaş.

<span class="mw-page-title-main">Philippe Antoine d'Ornano</span> Fransız asker ve siyasetçi (1784 – 1863)

Philippe Antoine d'Ornano, Fransız Mareşali unvanını almış olan Fransız asker ve politikacı. 1808'de Kont ilan edilmiştir. Lodovico Antonio Ornano ve Isabella Maria Buonaparte'ın çocuğu olarak dünyaya gelen d'Ornano, Napolyon Bonapart'ın ikinci dereceden kuzenidir.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Muhafızlarının Litvanyalı Tatarları</span>

İmparatorluk Muhafızları'nın Litvanyalı Tatarları Napolyon Savaşları sırasında 1812-1814 yılları arasında varlığını sürdürmüş, İmparatorluk Muhafızlarına bağlı olan Hafif Süvari birliğiydi. Litvanya Tatarları 1400'lü yıllarda bölgeye göç etmiş Kırım Tatarları'nın bölgedeki halefiydi. Napolyon'un Rusya seferi sırasında başlangıçta tek bir süvari bölüğü olarak kuruldu. İlk bölük liderleri Mustafa Mirza Vilna'da öldükten sonra yerini Samuel Mirza aldı ve savaş sonuna kadar süvari bölüğünün başında kaldı. Birinci Restorasyon sırasında bölük dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Saltanovka Muharebesi</span>

Mogilyov Muharebesi olarak da bilinen Saltanovka Muharebesi, 23 Temmuz 1812'de gerçekleşti ve Napolyon'un Rusya seferinin ilk muharebelerinden biridir.