İçeriğe atla

Vitaliy Boyko

Vitaliy Boiko (30 Eylül 1937 – 30 Ocak 2020), Ukraynalı hukukçu ve siyasetçi.

Yaşamı ve kariyeri

Boiko 30 Eylül 1937'de Kropyvne, Nizhyn Rayonu, Ukrayna'da doğdu. 1986'dan 1992 yılına kadar Ukrayna Adalet Bakanlığı'nda görev yaptı. 1990 ile 1992 yılları arasında Ukrayna Adalet Bakanı olarak hazır bulundu. Bu görevinden sonra 1993-1994 yılları arasında Ukrayna'nın Moldoba büyükelçisi olarak atandı. Son olarak 1994-2002 yılları arasında Ukrayna Yüksek Mahkemesi başkanlığını yürüttü.

Ölümü

Ukraynalı siyasetçi ve hukukçu Vitaliy Boiko 30 Ocak 2020'de Kiev, Ukrayna'da 82 yaşında öldü.[1]

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Miheil Saakaşvili</span> 3. Gürcistan devlet başkanı

Miheil Saakaşvili, Gürcü ve Ukraynalı siyasetçi ve hukukçudur. Gürcistan'ın 2004-2007, 2008-2013 yılları arasında iki farklı dönemde devlet başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Futbol Federasyonu</span>

Ukrayna Futbol Federasyonu, (UAF); Ukrayna futbolunun yönetim organı. Görevleri, Kubok Ukrayini, amatör ligler, gençler arasında yarışmaları düzenlemek ayrıca Ukrayna millî futbol takımını yönetmek, Ukrayna Profesyonel Ligi müsabakalarını yönetmektir. Ayrıca Premyer-Liha ve Profesyonel Futbol Ligi düzenlemelerini yapmakla görevlidir. Federasyonun yönetim merkezi Ukrayna'nın başkenti ve en büyük kenti olan Kiev'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Oleksandr Turçinov</span> Ukraynalı siyasetçi

Oleksandr Valentinoviç Turçinov, Ukraynalı siyasetçi, senarist ve İktisadi Bilimler Doktoru. Turçinov, Ukrayna Parlamentosunun Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i 2 Şubat 2014 tarihinde görevinden azlettikten sonra geçici Devlet Başkanı ve Başbakanı olarak atanmıştır. Siyasi parti Batkivshchyna'nın birinci başkan yardımcısıdır. Verkhovna Rada, 11 Mart 2010 tarihinde Başbakan olarak Mikola Azarov'u atayana kadar Turçinov, Yulya Timoşenko hükûmetinin 3 Mart 2010 tarihinde görevden alındıktan sonra bir başbakan yokluğunda Başbakan Birinci Yardımcısı olarak göreve getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Arseniy Yatsenyuk</span>

Arseniy Petroviç Yatsenyuk, Arseniy Yatseniuk; d. 22 Mayıs, 1974), Ukraynalı siyasetçi, ekonomist, hukukçu ve Ukrayna'nın eski Başbakanı. Yatsenyuk, 2005-2006 yılları arası Ekonomi Bakanı olarak Ukrayna hükûmetinde görev aldıktan sonra 2007 yılında Ukrayna Dışişleri Bakanı oldu ve 2007-2008 yılları arası Verkhovna Rada (parlamento) Başkanlığı yaptı.

Belirli ülkelerin vatandaşlarına vizesiz Ukrayna'ya girmesi için izin verir. Kırım, fiilen Rus kontrolü altında olduğu için Rusya'nın vize politikasını uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yılan Adası (Ukrayna)</span> Karadenizde Tuna Deltası açıklarında bulunan bir ada

Yılan Adası, Karadeniz'de Tuna Deltası açıklarında bulunan ve Ukrayna'ya ait olan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Anatoliy Kinah</span> 8nci Ukrayna Başbakanı

Anatoliy Kiriloviç Kinah Bir Ukraynalı siyasetçi ve Mykolaiv Devlet İnsani Üniversite'sinde onursal profesör. Kinah eski Ukrayna milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Vitali Masol</span> Ukraynalı politikacı

Vitali Andriyoviç Masol, 1994'ten 1995'e kadar Ukrayna Başbakanı olan bir Ukraynalı politikacı. 16 Haziran 1994'te Başbakan olarak göreve başladı ve 1 Mart 1995'te bu göreve istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Vladimiroviç Konovalov</span> Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanlığı Anayasa Mahkemesi Temsilcisi

Aleksandr Vladimiroviç Konovalov, Rus avukat ve siyasetçi. Mayıs 2008 - Ocak 2020 tarihleri arasında Rusya Adalet Bakanı olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Volodimir Zelenski</span> 6. Ukrayna devlet başkanı

Volodimir Oleksandroviç Zelenski, 2019'dan beri Ukrayna'nın altıncı ve şu anki devlet başkanı olarak görev yapan Ukraynalı politikacı, komedyen ve aktör.

<span class="mw-page-title-main">Oleksiy Honçaruk</span> 17. Ukrayna Başbakanı

Oleksiy Valeriyoviç Honçaruk, Ukraynalı hukukçu ve siyasetçi. Avrupa ülkesi Ukrayna'da 29 Ağustos 2019 - 4 Mart 2020 tarihleri arasında başbakanlık makamında bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Denis Şmıhal</span> Ukraynalı siyasetçi

Denis Anatoliyoviç Şmıhal, Ukraynalı girişimci ve siyasetçi. 4 Mart 2020 tarihinden bu yana Ukrayna başbakanlığı görevinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hanna Novosad</span> Ukraynalı siyasetçi

Hanna Ihorivna Novosad, Ukraynalı eğitim aktivisti, memur ve siyasetçi. 29 Ağustos 2019 tarihinde, Honçaruk Hükûmeti tarafından Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı'na atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna milliyetçiliği</span>

Ukrayna milliyetçiliği, Ukraynalıları tek bir ulus devlet çatısı altında toplamayı amaçlayan bir ideolojidir. Halihazırdaki Ukrayna devletinin çok köklü bir geçmişi olmasa da kimi tarihçiler Kiev Knezliği'ni Ukrayna'nın ilk nüvesi kabul eder. Ukrayna milliyetçiliğinin kökeni ise Bohdan Hmelnitski önderliğinde Polonya-Litvanya Birliği'ne karşı gerçekleşen isyana dayanmaktadır.

Ses Ukraynalı müzisyen Svyatoslav Vakarçuk tarafından Mart 2020'ye kadar yönetilen, Ukrayna'da liberal ve Avrupa yanlısı bir siyasi partidir. Parti, 20 milletvekili ile mevcut Ukrayna parlamentosunda muhalefetin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Ukrayna ilişkileri</span>

Çin-Ukrayna ilişkileri, Çin ile Ukrayna arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve SSCB sonrası kurulmuş Ukrayna devleti oluşturmaktadır. ÇHC ile Ukrayna, 4 Ocak 1992 tarihinde diplomatik ilişkilerin kurulduğunu duyurdu. Çin'in Kiev'de bir büyükelçiliği ve Odessa'da bir başkonsolosluğu var; Ukrayna'nın da Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir başkonsolosluğu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Rusya-Ukrayna ilişkileri, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki ilişkileri ifade etmektedir. Şu anda iki ülke, Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak etmesinden sonra 2014 yılında başlayan Rus-Ukrayna Savaşı'nı sürdürüyor. Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki modern ikili ilişki, resmi olarak I. Dünya Savaşı sırasında eski Rusya İmparatorluğu'nun siyasi reform sürecinden geçmesiyle başladı. 1920'de, Ukrayna'nın Rus ve Polonya Kızıl Ordusu tarafından işgali ile iki ülke arasındaki ikili ilişkiler değişti. 1990'larda, hem Sovyet Rusya'nın hem de Sovyet Ukrayna'nın resmi olarak kurucu cumhuriyetleri olduğu Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından ikili ilişkiler yeniden canlandı. Savaş Devam Etmektedir Şu Anda Savaşta Hareketlilik Yoktur

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Kara Kuvvetleri</span>

Ukrayna Kara Kuvvetleri ), Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin kara kuvvetleri bileşenidir. Bunlar, Sovyetler Birliği çöktüğünde Ukrayna topraklarında bulunan üç askeri bölge dâhil olmak üzere Sovyet Kara Kuvvetleri oluşumları, birimleri ve kuruluşlarından oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Ukrayna ilişkileri</span>

Sırbistan-Ukrayna ilişkileri, Sırbistan ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Sırbistan, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin doğrudan halefi olarak 15 Nisan 1994'te Ukrayna'yı tanıdı. Ukrayna ve Yugoslavya Federal Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 15 Nisan 1994'te kuruldu.