İçeriğe atla

Vitaliano Poselli

Vitaliano Poselli

Vitaliano Poselli (1840-1918) genellikle Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik kentindeki eserleriyle bilinen Sicilya doğumlu İtalyan bir mimardır.

Hayatı

1838 yılında Castiglione di Sicilia'da doğdu ve Roma'da eğitim aldı. 1867 yılında Katolik Kilisesi tarafında İstanbul'daki Santo Stefano Kilisesi'nin yapımıyla görevlendirildi.[1]

Daha sonra Osmanlı hükümeti onu kentin en önemli kamusal yapılarını inşa edeceği Selanik'e gönderdi. 1888 yılında orada evlenerek Selanik'e yerleşti. Ülkelerin dış temsilcilikleri ve kentin zengin tüccarları onunla çeşitli kamusal, ticari ve şahsi binaları tasarlaması konusunda görevlendirdiler.[2]

Selanik'teki Yeni Cami üzerindeki Vitaliano Poselli imzası

En bilindik işleri arasına Selanik Askeri İdadisi, günümüzdeki Aristoteles Üniversitesi Felsefe Fakültesi Binası (1888), Selanik Hükümet Konağı (1891), günümüzde Yunanistan III. Ordu Karargahı olarak kullanılan Osmanı Ordusu Karargah Binaları, Yeni Cami (1902), Allatini Un Fabrikası, Karipeion Melathron, Devlet Konservatuarı Binası (eski Osmanlı Bankası), Stoa Malakopi (eski Banque de Salonique), Atina Bankası Binası (günümüzdeki Selanik Yahudi Müzesi), Villa Allatini (Allatini ailesi için), Villa Morpurgo/Zardinidi, Lekesiz Hamilelik Katolik Kilisesi (1897), Ermeni kilisesi (1903) ve Katolik kiliseleri ile Bet Saul sinagogu gösterilebilir. (1898, 1943 yılında yıkılmıştır).[2]

Altı tane oğlu (Primo, Secondo, bir müzisyen, Terzo (Almanya'ya karşı Fransız ordusunda gönüllü olarak görev almış ve bir motorsiklet kazasında hayatını kaybetmiştir, ismi Birinci Dünya Savaşı'nda Fransa için savaşan Selanikli Yunanların hatırasına Selanik'teki Fransız mezarlığında bir mezara kazınmıştır), Quarto, Quinto, Sesto ve Emilio) ve iki kızı vardır. Şarkıcı Luisa Poselli ile akrabadır. Ayrıca yine Selanik'te bazı binaları tasarlayan Salvatore isminde bir erkek kardeşi bulunmaktadır.

1918 yılında hayatını kaybetmiştir ve Selanik St Vincent Katolik mezarlığına defnedilmiştir. Soyundan gelen birçok kişi hala Selanik'te yaşamaktadır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Greece: Modern Architectures in History, by Alexander Tzonis, Alcestis P. Rodi
  2. ^ a b Colonas, Vassilis. "Vitaliano Poselli: An Italian Architecture in Thessaloniki.” 28 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. In Environmental Design: Journal of the Islamic Environmental Design Research Centre, 162-171. Rome: Carucci Editore, 1990.

Bibliyografya

  • Mark Mazower, Θεσσαλονίκη: "Πόλη των Φαντασμάτων", εκδόσεις Αλεξάνδρια, 2006, 960-221-354-X

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütahya</span> Kütahya ilinin merkezi olan şehir

Kütahya, Ege Bölgesi'nde yer alan Kütahya ilinin merkezi olan şehirdir. Kütahya bölgesi, kuzey ve batıdaki yüksek dağ sırtlarında doruğa ulaşan tarım arazileri ile geniş bir yamaç alanına sahiptir. Kentin Yunanca adı Kotyaion, Roma dönemindeki adı ise Cotyaeum'dur.

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik</span> Kuzey Yunanistanda şehir

Selanik, metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir. Yunancada η Συμπρωτεύούσα, kelimenin tam anlamıyla "ortak başkent" olarak da bilinir. Συμβασιλεύουσα veya Konstantinopolis ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na "birlikte hükmeden" şehir olarak tarihsel statüsüne atıfta bulunulur.

<span class="mw-page-title-main">Cenevre</span> İsviçrede şehir; Cenevre kantonunun başkenti

Cenevre, İsviçre'de Cenevre Gölü kıyısında yer alan, İsviçre'nin Zürih şehrinden sonra en yüksek nüfuslu ikinci şehridir. Fransızca konuşulan İsviçre bölgesi olan "Suisse Romande" bölgesinin en büyük şehridir. Aynı ada sahip Cenevre kantonu'nun başkentidir. Rhône Nehri'nin Cenevre Gölü'nden çıkışında konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bonn</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Bonn, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin güneyinde, Ren Nehri'nin her iki yakasına yayılan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Columbus, Ohio</span> ABDde şehir

Columbus, ABD'nin en büyük 15. şehri ve Ohio eyaletinin en büyük şehri ve başkentidir. Cincinnati ve Cleveland bölgelerinden sonra Eyaletin en büyük 3. kentsel bölgesidir. Amerika'nın 15., Amerikan Orta-Batısı'nın 3. en büyük şehridir. Ünlü kâşif Kristof Kolomb'un adıyla 1812'de Scioto ve Olentangy Nehirleri'nin arasına kurulan şehir 1816'da başkent olmuştur. Şehrin ekonomisi eğitim, hükûmet işleri, sigortacılık, bankacılık, moda, savunma, havacılık, yiyecek, giyecek, taşıma, çelik, enerji, tıbbi araştırma, sağlık hizmetleri, turizm, perakendecilik ve teknoloji gibi pek çok farklı konuya dayanır. Modern Columbus teknolojik anlamda gelişmiş bir şehir olarak varlığını sürdürmektedir. Dünyanın en büyük özel ar-ge kuruluşu, the Battelle Memorial Institute; Chemical Abstracts Service, dünyanın en büyük kimyasal bilgi takas odası (clearınghouse); dünyanın en büyük jet filosunun kısmı mülkiyet sahibi NetJets ve ABD'nin en büyük kampüsüne sahip üniversitesi Ohio Devlet Üniversitesi bu şehirdedir.

<span class="mw-page-title-main">Alvar Aalto</span> Fin mimar ve tasarımcı

Hugo Alvar Henrik Aalto, Fin mimar. 20. yüzyılın en önemli mimarları arasında yer alan Aalto mimarlık, mobilya, tekstil ve cam işleri alanlarında tasarımlar yaptı. Aalto'nun erken dönem kariyeri, 20. yüzyılın ilk yarısında Finlandiya'daki ekonomik gelişime ve sanayileşmeye rast gelmekte olup Ahlström-Gullichsen ailesi başta olmak üzere müşterilerinin pek çoğu sanayiciydi. 1920'lerden 70'lere kadar süren kariyeri boyunca yapıtları sırasıyla İskandinav Klasisizmi, 1930'larda daha rasyonel Uluslararası Üslup Modernizmi, 1940'larla beraber daha organik modernist anlayışının etkileriyle tasarlandı. Yine de kariyeri boyunca en belirgin özelliği Gesamtkunstwerk, bir bütün sanat olarak taşıdığı kaygıdır; öyle ki - ilk eşi Aino Aalto ile beraber – sadece binayı değil, onun iç yüzeylerinden mobilyalarına, lambalarına, cam işlerine kadar pek çok bileşeniyle müdahale etti. Kendisi tarafından tasarlanan Alvar Aalto Müzesi, onun memleketi olarak kabul edilen Jyväskylä'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Şişli</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Şişli, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan bir ilçesidir. 25 mahallesi bulunan Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeyde ve batıda Kâğıthane ve güneyde Beyoğlu ilçeleri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir tarihi</span>

Eski İzmir (Smyrna) kenti, körfezin kuzeydoğusunda yer alan ve yüzölçümü yaklaşık yüz dönüm olan bir yarım adacık üzerinde kurulmuştu. Sonraki yüzyıllar boyunca Meles Çayı'nın ve bugünkü Yamanlar Dağı'ndan gelen sellerin getirdikleri mil ile bugünkü Bornova ovası oluştu ve yarım adacık, bir tepe hâline dönüştü. İzmir'deki ilk yerleşim yeri olarak tespit edilen Bayraklı/Tepekule Höyüğü'nün çevresi 1955 yılından beri yoğun bir gecekondu bölgesidir. Buradaki ilk kazılarda Türk Tarih Kurumu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün (o zamanki adıyla Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü) büyük katkıları olmuştur. Günümüzde bu höyüğün üzerinde TEKEL Genel Müdürlüğü'nün İzmir Şarap ve Bira Fabrikası'na ait numune bağı bulunmaktadır.

Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi müzeleri vardı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Bankası</span> Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’de kamusal-özel sermayeli eski bir banka

Osmanlı Bankası, 1856'da kurulan İngiliz sermayeli Bank-ı Osmani ile 1862 istikrazını üstlenen Fransız mali grubu Banque de Paris et des Pays-Bas ortaklığıyla, 1863'te İstanbul'da Bank-ı Osmanî-i Şahane adıyla kurulan bankadır. 2001 yılında Garanti Bankası'na katılmasıyla varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Tek</span> Türk mimar (1873–1942)

Mehmet Vedat Tek, Türk mimar. 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınmakta ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın Mimar Kemalettin Bey ile birlikte en önde gelen iki isminden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Cleveland</span> Ohio eyaletine bağlı ABD şehri

Cleveland, resmi olarak Cleveland Şehri, ABD'nin Ohio eyaletine bağlı Cuyahoga ilçesinin merkezi olan şehirdir. ABD deniz sınırı boyunca Erie Gölü güney kıyısında, Kanada ve yaklaşık olarak 60 mil Ohio-Pensilvanya eyalet sınırının batısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Sumı</span>

Sumı, Sumi ya da Sumy,, Ukrayna'nın Sumı Oblastı'nın başkenti ve Sumı Rayon idarî merkezidir. Ukrayna’nın kuzeydoğusunda kalan şehir, Psyol nehrinin kıyısındadır. 2021 nüfus sayımına göre nüfusu 259,660 kişidir. Şehir, Rusya sınırına yaklaşık 30 km. uzaklıktadır.

Müzeler listesi ülkeler bazında alfabetik sıra ile verilmiştir. Kültürel, sanatsal, bilimsel veya tarihsel bir ilgi konusu olabilecek objeleri bir araya getiren ve halka sergileyen her çeşit kamu ve özel kuruluşlar müze olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bitran</span> Fransız ressam (1931 – 2018)

Albert Bitran ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Bursa'daki gayrimüslimler</span>

Bizans İmparatorluğu zamanından beri Bursa şehrinde Hristiyan ve Yahudi toplumları yaşamaktaydı. Bursa Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolüne geçtikten sonra da gayrimüslim toplumlar Bursa'da yaşamaya devam etti. 1831 yılında Bursa'da 10.552 hane müslüman ve 5.586 hane gayrimüslim yaşamaktaydı. Kiliseleri, sinagogları, cemaat okulları, idari yapıları ve yargı kurumları bulunan gayrimüslim azınlıklar, Osmanlı tebaası ve birer Osmanlı milleti olarak yaşadılar. Bursa'nın Osmanlı dönemindeki ticaret, zanaat ve tarım etkinliklerinde, kentin gelişiminde, Müslümanların olduğu kadar Rum, Ermeni ve Yahudi nüfusun da önemli bir payı olmuştur. 1915 Ermeni Soykırımı olayları ve 1923 Nüfus Mübadelesi sonucu Bursa'nın Hristiyan nüfusu büyük ölçüde azaldı. Yahudi nüfus ise İsrail'in kuruluşundan sonra giderek azalmıştır. Günümüzde Bursa'da gayrimüslim olarak ancak 60 civârında Yahudi vatandaşın yaşadığı tahmin edilmektedir.

Bu maddede Selanik kenti ve yakın çevresindeki mevcut veya günümüze ulaşamamış Osmanlı döneminde inşa edilen veya işlevi değiştirilerek kullanılan yapılar listelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Allatini Un Fabrikası</span> Selanik, Yunanistanda bulunan tarihi endüstri alanı

Allatini Un Fabrikası, Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik kentinde Kalamarya bölgesi civarındaki eski bir endüstriyel alandır. İsmini 19. yüzyılın son kısımlarında Allatini ailesi tarafından kurulan Allatini Un Değirmenleri'nden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Villa Allatini</span> Selanik, Yunanistanda bulunan tarihi bir bina

Villa Allatini veya Allatini Köşkü, Yunanistan'a bağlı Selanik kentinin doğusundaki Depot bölgesinde, Vasilissis Olgas Caddesi üzerinde bulunan üç katlı barok bir binadır. 1898 yılında Selanik'in Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı olduğu dönemde inşa edilmiştir.