İçeriğe atla

Visual Studio Code

Visual Studio Code
Geliştirici(ler)Microsoft
İlk yayınlanma29 Nisan 2015 (9 yıl önce) (2015-04-29)
Güncel sürüm1.94.2[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 9 Ekim 2024
Önizleme sürümü1.95-insiders[2] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 3 Ekim 2024
Programlama diliTypeScript, JavaScript, CSS
İşletim sistemiWindows 7 SP1 ve sonrası, OS X Yosemite ve sonrası, Linux
PlatformIA-32, x64
Erişilebilirlikİngilizce, Avusturya, Belçika, Çince, Fransızca, Almanca, Macarca, Japonca, Korece, Hollanda, Lehçe, Rusça, İspanyolca, Türkçe
TürHTML editörü ve Hata ayıklayıcı
LisansMIT Lisansı
Resmî sitesicode.visualstudio.com
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Yeni çağ için geliştirilen programlarda tercih edilen kaynak kodu düzenleyicisidir.

Visual Studio Code, Microsoft tarafından Windows, Linux ve MacOS için geliştirilen bir kaynak kodu düzenleyicisidir. Hata ayıklama, gömülü Git kontrolü, sözdizimi vurgulama, akıllı kod tamamlama, snippet'ler ve kod yeniden yapılandırma desteği içerir. Ayrıca özelleştirilebilir, böylece kullanıcılar editörün temasını, klavye kısayollarını ve tercihlerini değiştirebilir.[3] Resmi indirme işlemi tescilli bir lisans altında olmasına rağmen, ücretsiz ve açık kaynaktır.

Visual Studio Kodu, Blink (Web motoru) düzen motorunda çalışan masaüstü için Node.js uygulamalarını dağıtmak için kullanılan bir çerçeve olan Electron'a dayalıdır.[4] Electron çerçevesini kullanmasına rağmen yazılım Atom'u kullanmaz ve bunun yerine Visual Studio Team Services'te (eski adıyla Visual Studio Online) kullanılan aynı düzenleyici bileşenini ("Monaco" kod adı) kullanır.

Visual Studio Kodu, 29 Nisan 2015 tarihinde Microsoft tarafından 2015 Build konferansı'nda ilan edildi.[5] Kısa süre önce bir Önizleme yapısı kuruldu. 18 Kasım 2015'te, Visual Studio Kodu, MIT Lisansı ve onun kaynak koduna göre GitHub'a gönderildi. Uzatma desteği de ilan edildi. 14 Nisan 2016'da Visual Studio Code, genel önizleme aşamasını bitirdi ve web'e açıldı.[3]

Özellikleri

Visual Studio Code Arayüzü

Visual Studio Kodu bir kaynak kod editörüdür. Aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi, bir dizi programlama dili ve belirli bir dilde bulunabilen veya bulunmayacak özellikler kümesini destekler. Birçok Visual Studio Kodu özellikleri menüler veya kullanıcı arabirimi aracılığıyla açıklanmaz. Bunun yerine, komuta paleti yoluyla veya bir JSON dosyası aracılığıyla erişilir.

Komut satırı, bir komut satırı arabirimidir. Bununla birlikte, kullanıcı herhangi bir yerin dışındaki herhangi bir yeri tıklar veya klavyedeki bir tuş kombinasyonuna basarak onun dışında bir şeyle etkileşim kurarsa kaybolur. Bu, zaman alan komutlar için de geçerlidir. Bu olduğunda, devam eden komut iptal edilir.

Bir kaynak kodu düzenleyicisi rolünde Visual Studio Kodu, etkin belgenin kaydedildiği kod sayfasını, satır sonunu tanımlayan karakteri (CR ve CRLF arasında bir seçim) ve etkin belgenin programlama dilini değiştirmeye izin verir.[6]

Visual Studio Kodu merkezi bir depoda bulunan eklentiler aracılığıyla genişletilebilir. Bu, editör ve dil desteğine eklemeler içerir. Dikkat çeken bir özellik de, kodu analiz eden, statik analiz için linters ve araçlar gibi uzantıları oluşturma olanağıdır. Visual Studio Kodu, kullanım verilerini toplar ve bu telemetri raporlaması devre dışı bırakılabilse de Microsoft'a gönderir.[7] Veriler, Microsoft tarafından kontrol edilen bağlı kuruluşlar ve bağlı şirketler arasında ve gizlilik bildirimi başına kolluk kuvvetleri ile paylaşılıyor.

Kaynakça

  1. ^ "September Recovery 2". 
  2. ^ "Visual Studio Code Insiders (Install) 1.95.0.20241003". Erişim tarihi: 8 Ekim 2024. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Delphi, Object Pascal'ı temel alan bir olaya dayalı programlama dili ve masaüstü, mobil, web ve konsol yazılımları için tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Delphi, 2008 yılından beri Embarcadero Technologies tarafından geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">C♯</span> programlama dili

C#; Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. Sözdizimi C-like bir deneyim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Visual Basic</span>

Visual Basic, Microsoft tarafından, Basic programlama dili üzerinde geliştirilmiş, olay yönlendirmeli, üst seviye, nesne tabanlı ve görsel bir programlama dilidir. Öğrenilmesi de kullanılması da oldukça kolaydır.

<span class="mw-page-title-main">Derleyici</span> kaynak kodunu bilgisayarın işleyebileceği koda dönüştüren program

Derleyici, kaynak kodu makine koduna dönüştüren yazılımdır. Bir programlama dilinin derleyicisi, o programlama dili kullanılarak yazılmış olan kodu hedef işlemci mimarisine göre uygun şekilde makine koduna derler ve genellikle çıktı olarak yürütülebilir dosyanın oluşturulmasını sağlar. Bu eyleme derleme denir. Bir başka ifadeyle derleyici, bir tür yazı işleyicidir; girdi olarak yazı alır ve çıktı olarak yazı verir.

<span class="mw-page-title-main">D (programlama dili)</span> çoklu paradigma programlama dili

D programlama dili, C++ dilinden daha yüksek seviyede ve hedef alınan işletim sistemiyle donanımlara göre uygulama yazılmasını kolaylaştıran bir "sistem ve uygulama" dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Programlama</span> bilgisayar probleminin orijinal formülasyonundan çalıştırılabilir bilgisayar programlarına yönlendiren süreç

Programlama ya da diğer adı ile yazılımlama, bilgisayarın donanıma nasıl davranacağını anlatan, bilgisayara yön veren komutlar, kelimeler, aritmetik işlemlerdir. Diğer bir tanımla programlama, bilgisayar programlarının yazılması, test edilmesi ve bakımının yapılması sürecine verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Code::Blocks</span>

Code::Blocks, özgür açık kaynak kodlu bir C++ tümleşik geliştirme ortamıdır. wxWidgets tabanlı tamamen özelleştirilebilir arabirimiyle, GNU/Linux, Microsoft Windows, MacOS platformlarında sorunsuzca kullanılabilmektedir. Gelişmiş plugin desteğiyle kod yazımı esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz birçok yardımcı fonksiyon sunar ve kod üzerinde tam bir hakimiyet kurmanıza olanak tanır.


Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

ReSharper [ˈɹiːˌʃɑːɹpɚ] yahut R# JetBrains tarafından Microsoft'un geliştirme ortamı Visual Studio için yayımlanan bir uzantısıdır. Şu anda desteklenen ReSharper sürümleri Visual Studio 2010, 2012, 2013, 2015 ve güncel yayın öncesi sürüm "15"'tir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft FrontPage</span>

Microsoft FrontPage, Microsoft tarafından Microsoft Windows işletim sistemi için bir WYSIWYG HTML düzenleyicisi ve Web sitesi yönetim aracıdır. 1997-2003 yılları arasında Microsoft Office paketinin bir parçası olarak markalaştı. Microsoft FrontPage'in yerini ilk kez Aralık 2006'da Microsoft Office 2007 ile birlikte piyasaya sürülen Microsoft Expression Web ve Microsoft SharePoint Designer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Blend</span>

Microsoft Blend, Uygulama türünün özelliklerini harmanlayan web ve masaüstü uygulamaları için grafik arayüzler oluşturmak üzere Microsoft tarafından geliştirilen ve satılan bir kullanıcı arabirimi tasarım aracıdır. Windows Presentation Foundation ve Microsoft Silverlight uygulamaları için XAML tabanlı arabirimleri tasarlamak için etkileşimli bir WYSIWYG ön uçudur. Bu paket sonlandırılmadan önce Microsoft Expression Studio paketindeki uygulamalardan biriydi. Expression Blend, gelişmiş OpenType tipografisi ve ClearType, vektör tabanlı 2D widget'ları ve DirectX aracılığıyla donanım ivmesi ile 3D widget'ları ile WPF metin motorunu desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Expression Encoder</span>

Microsoft Expression Encoder, Microsoft Windows için kodlayıcı ve doğrusal olmayan bir video düzenleme yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft WebMatrix</span>

Microsoft WebMatrix Windows için, web geliştirmeye yönelik, ücretsiz, bulut bağlantılı bir web sitesi oluşturucu ve HTML düzenleyicisidir. WebMatrix, geliştiricilerin ASP.NET, PHP, Node.js ve HTML5 için tam destekle yerleşik şablonları veya popüler açık kaynak uygulamaları kullanarak web siteleri oluşturmalarını sağlar. Microsoft, web geliştiricilere kodlama, özelleştirme ve yayınlama yeteneklerini tek bir yerde sunmak amacıyla WebMatrix'i geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Build (konferans)</span>

Build Microsoft tarafından Windows, Windows Phone, Microsoft Azure ve diğer Microsoft teknolojilerini kullanan yazılım mühendisleri ve web geliştiricileri için düzenlenen yıllık konferans etkinliğidir. İlk olarak 2011'de gerçekleştirilen bu program, Profesyonel Geliştiriciler Konferansı ve MIX gibi Microsoft'un önceki geliştirici etkinliklerinin devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

<span class="mw-page-title-main">Metin tabanlı kullanıcı arayüzü</span> bir metin ekranına çıktı vermeye veya onu kontrol etmeye dayalı arabirim türü

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.

Windows Runtime, 2012 yılında ilk olarak Windows 8 ve Windows Server 2012'de tanıtılan platform tabanlı bir uygulama mimarisidir. WinRT, C++/WinRT, C ++/CX, JavaScript-TypeScript, yönetilen kod dilleri C Sharp ve Visual Basic .NET (VB.NET) 'in geliştirilmesini destekler. WinRT uygulamaları, hem x86 hem de ARM mimarisini doğal olarak destekler ve daha fazla güvenlik ve kararlılık sağlamak için sandbox ortamında çalışabilir. WinRT bileşenleri, yerel, yönetilen ve betik dilleri dahil olmak üzere birden fazla dil ve API arasında birlikte çalışabilirlikle tasarlanmıştır.

GitHub Copilot, kullanıcıların kod yazma sürecinde yardımcı olan bulut tabanlı bir yapay zeka aracıdır. GitHub ve OpenAI tarafından geliştirilen araç, Visual Studio Code, Visual Studio, Neovim ve diğer entegre geliştirme ortamlarının (IDE'ler) kullanıcılarına destek vermek için tasarlanmıştır. GitHub Copilot, teknik önizleme için 29 Haziran 2021'de duyurulmuş ve daha sonra JetBrains pazarında bir eklenti olarak yayınlanmıştır. GitHub, Copilot'un kullanıcıların belgeleri okumak için harcadıkları süreyi azaltarak programcıların bilmedikleri kodlama çerçevelerinde ve dillerinde gezinmelerine olanak tanıdığını belirtmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaynak kodu düzenleyicisi</span> yazılım kaynak kodunu düzenlemede uzmanlaşmış metin editörü

Kaynak kodu düzenleyicisi, bilgisayar programının kaynak kodunu düzenlemek için özel olarak tasarlanmış bir metin düzenleyici programıdır. Bağımsız bir uygulama olabileceği gibi bir tümleşik geliştirme ortamı (IDE) veya web tarayıcısı içine de yerleştirilebilir. Kaynak kodu düzenleyicileri temel bir programlama aracıdır, çünkü programcıların temel işi kaynak kodu yazmak ve düzenlemektir.