İçeriğe atla

Virtual hosting

Kontrol Edilmiş
Virtual Hosting

Virtual Hosting (Sanal Barındırma), bir sunucunun birden fazla web sitesi veya alan adını aynı anda barındırmasına olanak tanıyan bir teknolojidir. Bu yöntem, sunucu kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlar ve maliyetleri düşürür.

Bu yaklaşım, genellikle yoğun talep gören web siteleri için geçerlidir; örneğin, Wikipedia.org, Yahoo.com ve Google.com gibi adreslerde her bir alan adına birden fazla IP numarası atanabilir. Ancak daha yaygın olan, birçok alan adının tek bir IP adresine atanmasıdır; bu durum, birden fazla domainin tek bir sunucu üzerinde çalıştırılmasını sağlar.

Gelişimi

IPv4, her biri 32 bit uzunluğunda olan yaklaşık 4.3 milyar benzersiz adres sağlamaktadır. İnternetin hızla büyümesiyle birlikte, bu adreslerin büyük bir kısmı, özellikle de büyük platformlar ve hizmet sağlayıcıları tarafından kullanıldığı için tükenmiştir.[1]

Bu durum, yeni web siteleri için IP adresi almayı zorlaştırmış ve Virtual Hosting teknolojisinin gelişmesine olanak sağlamıştır.

Kısaca bu teknoloji ile birlikte tek bir IP adresi kullanılarak binlerce site yayında kalabilmektedir. IPv6, 128 bit uzunluğundaki adres yapısıyla, çok daha geniş bir adres alanı sunar. Yaklaşık 340 trilyon trilyon trilyon (3.4 x 10^38) benzersiz adres sağlayarak, dünya genelinde herkesin kolayca web sitesi sahibi olabilmesine olanak tanır. IPv6’ya geçişin tamamlanması, yalnızca mevcut IPv4 adresleriyle sınırlı kalmadan, herkesin yeni bir web sitesi açabilmesi için gerekli bir alt yapıyı sağlayacaktır.

Sanallaştırma Türleri

Virtual Private Server (VPS)

Sanal Özel Sunucu (VPS), fiziksel bir sunucunun sanal parçalara ayrılmasıyla oluşturulan bir sunucu türüdür. VPS, kullanıcılara bağımsız bir sunucu deneyimi sunarken, fiziksel sunucunun kaynaklarını (RAM, İşlemci, Disk Alanı) paylaşır. Her sanal sunucu, belirli miktarda kaynakla sınırlıdır ve kendi işletim sistemi ve yazılımlarını çalıştırabilir.

Virtual Dedicated Server (VDS)

Sanal Özel Sunucu (VDS), kullanıcılara fiziksel bir sunucunun kaynaklarını tam anlamıyla kullanma imkanı sunar. Bu, VPS (Virtual Private Server) ile kıyaslandığında bazı önemli farklar içerir. En önemli fark, VDS'de RAM, İşlemci ve diğer kaynaklar, kullanıcıya tamamen tahsis edilir. Kullanılmasa bile bu kaynaklar o kullanıcıya atanır, bu da sanal ortamda kısıtlamaların önüne geçer.

Kaynakça

  1. ^ "What is IPv4 Run Out?". RIPE Network Coordination Center (İngilizce). Erişim tarihi: 19 Ekim 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">IPv4</span> İnternet Protokolünün 4. sürümü

İnternet Protokol Versiyon 4 (IPv4), İnternet Protokolü'nün (IP) dördüncü versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">DNS</span>

DNS, internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">IPv6</span> İnternet protokolünün 6. versiyonu

Internet Protocol Version 6 kısaca IPv6, aslında 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine IETF tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Web sunucusu</span> Web site içeriklerini kullanıcıya sunan sunucu

Web sunucusu, Hosting ya da "barındırma" işlemini İnternet protokolü üzerinden sunan bir sunucudur. Barındırma ya da hosting, Web sayfalarını İnternet'te yayınlamak için gerekli alanın kiralanmasıdır. Diğer bir ifade ile hosting, bir Web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların İnternet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.

Adres Çözümleme Protokolü ağ katmanı adreslerinin veri bağlantısı katmanı adreslerine çözümlenmesini sağlayan bir telekomünikasyon protokolüdür. 1982 yılında RFC 826 aracılığıyla tanımlanmıştır. STD 37 kodlu bir internet standardıdır.

IP adresi, interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres.

<span class="mw-page-title-main">Barındırma hizmeti</span> Web Sitelerin dosya barındırma sistemi

Barındırma (hosting), bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya belgelerin internet kullanıcılarının erişimine sunulabilmesi amacıyla bir sunucuda saklanmasıdır. Barındırma hizmeti, web sitesinin içeriğinin yüklenip saklandığı sunucunun veri depolama işlevini üstlenir.

<span class="mw-page-title-main">Alan adı</span>

Alan adı, bir web sitesinin internetteki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir internet kullanıcısı web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir. Örneğin wikipedia.org bir alan adıdır. Alan adları IP adresi denilen, bilgisayarların (sunucuların/serverların) birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir.

Virtual private server (VPS), fiziksel bir sunucunun sanallaştırma yazılımları ile birden çok sunucuya bölünerek kaynakları en verimli şekilde kullanmasını sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sunucu kiralama</span> bir ağ hizmeti sağlayan yazılım

Sunucu, bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin kullanımına (paylaşımına) açık kaynakları bulunan birim. Bir ağda birden fazla sunucu birim bulunabilir. Karşıtı istemcidir.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

Localhost, o anda kullanılan bilgisayarı veya sahip olduğu ip adresini belirtir. Uzaktaki bir bilgisayar ile yapılan iletişimi, o an kullanılan bilgisayar ile yapılması gerektiği her durumda, bu adres kullanılır. Aynı sistem üzerinde hem sunucu hem de istemci programı varsa, adres satırına 127.0.0.0/8, örneğin http://127.0.0.1/ veya http://localhost/ biçiminde URL kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2008 R2</span> Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemi

Windows Server 2008 R2, Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemidir. 22 Temmuz 2009 tarihinde üretime sunulmuş, 22 Ekim 2009'da başlatılmıştır. Windows Server Ekip bloguna göre, perakende geçerliliği 14 Eylül 2009 idi. Windows 7 yönlü son kullanıcıyla aynı işletim sistemi çekirdeğini kullanan Windows NT 6.1 üzerine inşa edilmiştir. Microsoft tarafından yalnızca 64 bit işletim sistemi olarak piyasaya çıkan ilk sürümdür.

<span class="mw-page-title-main">Hyper-V</span>

Hyper-V, Microsoft Hyper-V, Viridian kod adındaki ve önceleri Windows Sunucu Sanallaştırma olarak bilinen, x64 bilgisayarlar için hypervisor tabanlı bir sanallaştırma sistemidir. Birden fazla sunucu rolünü tek bir fiziksel ana makinede çalışan ayrı sanal makineler olarak birleştirerek sunucu donanımı yatırımlarını iyileştirmek için bir araç sağlar. Hyper-V ayrıca, Windows haricinde Linux gibi işletim sistemleri de dahil olmak üzere birden fazla işletim sistemini verimli bir şekilde tek bir sunucuda çalıştırmak ve 64-bit bilgi işlemin gücünden faydalanmak için de kullanılabilir.Windows Server 2008'in belirli x64 sürümleriyle birlikte Hyper-V'nin bir betası sevk edilmiş ve kesinleşmiş sürüm 26 Haziran 2008'de piyasaya çıkmıştır. Yeni çıkacak olan Windows Server 2012® Hyper-V® ile de birden fazla işletim sisteminin paralel olarak aynı sunucu üzerinde çalıştırılmasını sağlamaktadır.

Teredo [1] ; yönlendirici ile istemci arasında kurulan bir tüneli kullanan IPv6 Geçiş Yöntemi'dir. Bu yöntemin 6to4 ve ISATAP yöntemlerinin kullanılamadığı senaryolarda son çare olarak kullanılması önerilmektedir. Teredo yönteminin temel amacı NAT veya güvenlik duvarı arkasında kalan istemcilerin IPv6 ağına bağlanmalarını sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">IPv6 Adres</span>

IPv6 Adres, IPv6 adres protokolü bir bilgisayarın ağ arayüzünü tanımlamak için kullanılan nümerik bir etiket veya bir IPv6 ile etiketlenmiş olan ve bilgisayar ağına katılan diğer bir ağ düğümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Anycast</span>

Anycast ya da her yöne yayın, adreslerin birden fazla coğrafi konumdaki birden fazla sunucuya ya da cihaza atanması ile mevcut yönlendirme protokol isteklerinin hangi sunucuya ya da cihaza iletileceğine karar verildiği bir tekniktir.

Bir alt ağ veya subnet, bir IP ağının bir alt bölümüdür. Alt ağlara ayırmaya İngilizcede subnetting denir.

<span class="mw-page-title-main">Ispmanager</span>

Ispmanager ticari bir web sunucusu ve web sitesi kontrol panelidir. Komut satırı veya manuel ayarlar kullanmadan hizmetlerle çalışmaya izin verir. Ürün çok çeşitli işlevleri destekler ve WCAG ile tasarlanmış görsel bir arayüze sahiptir. Ispmanager, Linux dağıtımlarına dayalı sunucuları destekler ve hem fiziksel sunuculara hem de sanal makinelere (VPS/VDS) kurulabilir.

<span class="mw-page-title-main">OpenVZ</span>

OpenVZ, özgür ve açık kaynaklı bir sanallaştırma teknolojisidir. Linux işletim sistemi üzerinde çalışan bu teknoloji, bir fiziksel sunucunun birden fazla sanal özel sunucu (VPS) veya sanal ortam (VE) oluşturmasına olanak tanır. Her bir sanal sunucu, diğerlerinden bağımsız olarak çalışır ve kaynakları paylaşır.