İçeriğe atla

Virginia Held

Virginia Held
Held CUNY'de, 2013
Tam adıVirginia Held
DoğumuVirginia Potter Held
28 Ekim 1929 (94 yaşında)
Mendham, New Jersey[1]
KurumuColumbia University, Hunter College, CUNY Graduate Center
İlgi alanlarıBakım etiği, feminist etik, siyasi şiddet ahlakı

Virginia Potter (d. 28 Ekim 1929), liderlik ahlakı, sosyal-politika ve feminizm üzerinde çalışmış filozoftur.

Hayatı

Özen yaklaşımı konusundaki çalışmaları, başkalarına bakım sağlama etik boyutları ve kadınların toplumdaki geleneksel rollerine yönelik eleştirilere yol açtı. Özen yaklaşımı, Kantçı, faydacı ve erdem etiğinden farklı bir ahlaki çerçeve olarak savunur. Held'in özen yaklaşımı penceresinden izlenen siyasi şiddetin ahlakıyla ilgili çalışmaları da önemli derecede etkili olmuştur.

1996 yılında New York City Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı ve Hunter Koleji'nden seçkin profesör olarak mezun oldu ve doktora derecesini aldı. Hunter Koleji'nde 1965 ve 1969 yılları arasında öğretim görevlisi, 1969 ve 1972 yılları arasında yardımcı doçent, 1973 ve 1977 yılları arasında doçent ve 1977'den 2001'de emekli olana kadar profesör olarak felsefe üzerine çalıştı. 1973'te CUNY Graduate Center'da bulundu ve 1980-1984 yılları arasında CUNY Graduate Center'da felsefe programının genel sekreter yardımcısı olarak görev yaptı. 2001 ve 2002 yılları arasında Amerikan Felsefe Derneği Doğu Bölümü başkanlığı yaptı.

Çalışmaları

Kitaplar

  • Kamu Yararı ve Bireysel Çıkarlar. New York: Temel Kitaplar. ISBN 9780465067732. Virginia, (1970) düzenledi.
  • Felsefe, Ahlak ve Uluslararası İlişkiler: Felsefe ve Halkla İlişkiler Cemiyeti için Düzenlenen Denemeler. New York: Oxford University Press. ISBN 9780195017595. Virginia; Morgenbesser, Sidney; Nagel, Thomas (1974).
  • Haklar ve Mallar: Sosyal Eylemin Gerekçelendirilmesi. Chicago: Chicago Press Üniversitesi. ISBN 9780226325880. Virginia (1989).
  • Feminist Ahlak: Kültür, Toplum ve Siyaseti Dönüştürmek. Chicago: Chicago Press Üniversitesi. ISBN 9780226325934. Virginia (1993).
  • Kadın Gerçeklikleri, Kadın Seçimleri: Kadın Araştırmalarına Giriş (üçüncü baskı). New York: Oxford University Press. ISBN 9780195150353. Hunter College Kadın Araştırmaları Topluluğu, Virginia; et al. (2005).
  • Bakım Ahlakı: Kişisel, Siyasi ve Küresel (ikinci baskı). Oxford New York: Oxford Üniversitesi Basın. ISBN 9780195325904. Held, Virginia (2006).
  • Terörizm Nasıl Yanlış: Ahlak ve Siyasi Şiddet. Oxford New York: Oxford Üniversitesi Basın. ISBN 9780195329599. Held, Virginia (2008).

Kitaplardan bölümler

  • "Cinsiyet kimliği ve küreselleşmiş toplumda özen yaklaşımı", DesAutels, Peggy; Whisnant, Rebecca, Küresel feminist ahlak: feminist etik ve sosyal kuram, Feminist İnşaatlar, Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield, ss. 43-58, ISBN 9780742559103. Held, Virginia (2008).

Dergi makaleleri

  • "Doğum ve ölüm" Etik. Chicago Press Üniversitesi. 99 (2): 362-388. JSTOR 2381439.

Ansiklopedi makaleleri

  • Blackwell'in Sosyal ve Siyasal Felsefe Rehberinde Feminizm ve Siyaset Teorisi
  • Haklar: Feminist Felsefeye Eşlik eden Ahlak ve Hukuk
  • Felsefe Ansiklopedisinde Feminist Sosyal ve Siyasal Felsefe (1997).
  • Blackwell İş Etiği Bildirgesinde "Güç"
  • Kitle İletişim, Etik Ansiklopedide Ahlaki Çoğulculuk
  • Daha ileri çalışmalar için C.V.

Kaynakça

  1. ^ Karen, Kovach (2005), "Held, Virginia Potter (1929–)", Shook, John R. (Ed.), The dictionary of modern American philosophers (4 volume set), Bristol: Thoemmes Continuum, ss. 1083-1084, ISBN 9781843710370 
  • Shook, John R., Modern Amerikalı filozofların sözlüğü (4 ciltli set), Bristol: Thoemmes Continuum, sf 1083-1084, Karen, Kovach (2005), "Virginia Potter (1929-) ISBN 9781843710370
  • a Saunder-Sault, Maureen (2011). Özen Yaklaşımı. Felsefe İnternet Ansiklopedisi.
  • Tong, Williams, Rosemarie, Nancy (2009). Feminist Etik. Stanford Ansiklopedisi Felsefesi.
  • Smiley, Marion (Haziran 1999). "Normlar ve Değerler: Virginia Eserleri Denemeleri (İnceleme)". Amerikan Siyaset Bilimi İncelemesi - HighBeam Research aracılığıyla (abonelik gerekli). 30 Aralık 2013'te alındı.
  • "Terörizm Nasıl Yanlış: Ahlak ve Siyasi Şiddet". Times Yüksek Öğretim. 25 Haziran 2013'te alındı.
  • Virginia, Virginia'da düzenlendi. "Virginia Özgeçmişini Tuttu" (PDF). 25 Haziran 2013'te alındı.
  • Virginia, düzenlendi. "Feminizm ve Siyaset Teorisi", Blackwell, Sosyal ve Siyasal Felsefe Rehberinde, ed. Oxford, İngiltere: Blackwell Publishers, 2002.
  • Virginia, düzenlendi. Feminist Felsefe Eşliğinde "Haklar: Ahlak ve Hukuk", Oxford, İngiltere: Basil Blackwell, 1998.
  • Virginia, düzenlendi. "Feminist Sosyal ve Siyasal Felsefe", Felsefe Ansiklopedisi Eki, New York: Macmillan, 1997.
  • Virginia, düzenlendi. "Güç." Def. P. Blackwell İş Etiği Sözlüğü Ansiklopedisi. 1 ed. New York: Macmillan, 1998. Baskı.
  • Virginia, düzenlendi. Encyclopedia of Ethics, New York'ta "Mass Media" ve "Moral Çoğulculuk": Garland Publishing Inc., 1992

İlgili Araştırma Makaleleri

Etik veya ahlak felsefesi, doğru davranışlarda bulunmak, iyi bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik sözcüğü Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

Ann Cudd, Boston Üniversitesi Sanat ve Bilim Fakültesi dekanıdır. Daha önce başkan yardımcısı ve lisans dekanlığının yanı sıra Kansas Üniversitesinde felsefe profesörüydü. Ayrıca kadınlar, cinsiyet ve cinsellik çalışmaları programına bağlı bir öğretim üyesidir. Analitik Feminizmin kurucularından biri olan Cudd, Analitik Feminizm Derneğinin kurucu üyelerindendi ve 1995-1999 yılları arasında bu derneğin başkanı olarak da görev yaptı.

Eva Kittay, SUNY Stony Brook’da seçkin bir felsefe profesörüdür. Başlıca uğraşları feminist felsefe, etik, sosyal ve politik kuram ve bu disiplinlerin maluliyet çalışmalarına uygulanmasıdır. Kittay, 1995’te The Women's Committee of One Hundred’ı yönetmeyi içeren kamuya açık alandaki felsefi kaygıları da belirtmeye çalıştı. Bu kuruluş, o dönemde Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan toplumsal refah reformlarının algılanmış cezalandırıcı mahiyetine karşı çıkıyordu.

Miranda Fricker, İngiliz akademisyen ve felsefecidir. Günümüzde New York Üniversitesi'nde ve Sheffield Üniversitesi'nde felsefe alanında araştırma profesörüdür.

Marilyn Ann Friedman, Amerikalı filozof, Vanderbilt Üniversitesi Felsefe W. Alton Jones başkanlığını yapmaktadır.

Uma Narayan, Hint feminist bilim insanı ve Vassar College'da felsefe profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Carol Gilligan</span> Amerikalı psikolog

Carol Gilligan en bilinen çalışmaları ahlaki topluluk, ahlaki ilişkiler ve ahlakta belirli özne-nesne problemleri üzerine olan bir Amerikan feminist, ahlak bilimci ve psikolog.

Christine Koggel, Ottawa’da yer alan Carleton Üniversitesinde felsefe profesörü’dür. İlgi ahlakında uzman bir ahlaki gelişim uzmanıdır.

Marilyn Frye Amerikan felsefeci ve radikal feminist kuramcıdır. Marilyn Frye; cinsiyetçilik, ırkçılık, boyundurluk ve cinsellik teoriyle bilinir. Eserleri beyaz ırkın üstünlüğü, erkek dokunulmazlığı, gey ve lezbiyenlerin marjinalliği gibi feminist konuların tartışmalarını ortaya çıkarmıştır. Frye açıkça lezbiyendir. Eserlerinin çoğunda özellikle ırk ve cinsiyeti konu alan sosyal kategorileri inceler. Marilyn Frye, adalet perspektifinden konuları ele almasıyla birlikte metafizik, epistemoloji ve sosyal kategorilerin ahlak psikolojisiyle de son derece ilgilendi.

Serene J. Khader, ahlak ve siyaset felsefecisi, aynı zamanda feminist bir kuramcıdır. Ana araştırma alanları siyaset felsefesi, ahlak psikolojisi, küresel adalet, feminist felsefesi ve ahlak gelişimidir. Serene J. Khader, Nisan 2017’de İnsan Gelişimi ve Yetenekler Birliği başkan yardımcısı seçildi. 

Joan Callahan, Amerikalı feminist filozof. Kentucky Üniversitesi Felsefe Bölümü ile Kadın Araştırmaları Programı ve Cinsiyet Direktörü de dahil olmak üzere çeşitli bölümlerde hizmet etmiştir. Callahan'ın araştırmaları, feminist kuram, eleştirel ırk teorisi, etik, sosyal ve politik felsefe, hukuk felsefesi ve bu konuların kesişim noktalarına odaklanmıştır.

Ewa Ziarek New York Devlet Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünün Julian Park Profesörüdür. Ziarek'in diğer akademisyenlerin hayatları hakkında bilgi edinmeye karşı büyük bir ilgisi vardır ve geleneksel fikir birliği modeli yerine felsefedeki görüş ayrılığı modelinin son derece değerli sonuçlar doğurabileceğine inanır.

<span class="mw-page-title-main">Susan Moller Okin</span> Amerikalı filozof (1946 – 2004)

Susan Moller Okin, Liberal feminist, politik filozof ve yazardır.

Naomi Zack, Oregon Üniversitesi'nde felsefe ve danışman profesörüdür. Zack, birçok tezine ek olarak yedi tane kitabı yayımlanan bir yazardır. Özellikle afet ve ırkçılıkla başa çıkmak zorunda olan bölgelere, feminist etiklerindeki bölümlere fazlasıyla katkı sağlamıştır. Zack, kadınların temsilciliğiyle alakalı birçok profesyonel rolde ve felsefede yetersiz temsil edilen gruplarda yer almıştır. Zack, aynı zamanda, Hypatia: A Journal of Feminist Philosophy, The Journal of Race and Policy, Ethnic Studies: an Interdisciplinary Journal of Culture ve Radical Philosophical Review gibi dergilerin yayın kurulu üyesidir.

Fatmagül Berktay, Türk siyaset bilimci, akademisyen ve yazar. Çağdaş siyaset teorisi, Türkiye'nin demokratikleşme sorunsalı; Türkiye'de ve dünyada kadınların durumu ve kadın hareketleri; din ve toplumsal cinsiyet konularında akademik çalışmalar ortaya koydu. Kadın, toplumsal cinsiyet, feminizm konularını siyaset, tarih, felsefe ve edebiyat gibi sosyal bilimlerin farklı alanlarında tartışmaya açan çalışmalar gerçekleştirdi.

Bakım etiği, özen etiği ya da bakım/özen etiği kadınlara duyulan saygınlığı, kadın çalışmalarının ahlak felsefesi açısından önemini ve ahlak felsefesinin bazı temel problemlerine kadın bakış açısının verebileceği cevapları merkezi bir konuma yerleştirerek ahlak felsefesinde alternatif bir bakış açısı sunmayı başarmış önemli bir yaklaşımdır. Bu bakımdan bakım/özen etiği, geleneksel etik teorilerden oldukça uzak ve eleştirel bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Bakım/özen etiği, özellikle Batı düşünce tarihi içerisinde 1960'lara kadar dayanan feminist düşünce hareketlerinden kaynaklanarak geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Martha Nussbaum</span> Amerikalı filozof

Martha Craven Nussbaum, Amerikalı filozof ve hukuk ve felsefe bölümünde ortak olarak görevlendirildiği Chicago Üniversitesi'nde profesördür. Antik Yunan ve Antik Roma felsefesi, siyaset felsefesi, feminizm ve hayvan hakları da dahil olmak üzere etik konularına özel bir ilgisi vardır. Ayrıca, Güney Asya Araştırmaları Komitesi üyesi ve İnsan Hakları Programı yönetim kurulu üyesidir. Daha önce Harvard ve Brown'da ders vermişti.

Feminist etik, geleneksel etik teorilerinin, çoğunlukla erkek egemenliğinde olduğu için, kadının ahlaki deneyimine az değer verildiği inancına dayanan bir etik yaklaşımdır ve bu nedenle etiği dönüştürmek için bütüncül bir feminist yaklaşımla yeniden şekillendirmeyi seçer.

Rosemarie "Rosie" Tong, Amerikalı bir feminist filozoftur. 1998'de Feminist Düşünce: Daha Kapsamlı Bir Giriş, feminist teorinin belli başlı geleneklerine genel bir bakış kitabının yazarı, Charlotte North Carolina Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde sağlık bakımı etiği alanında fahri seçkin profesördür.