İçeriğe atla

Vinzenz Lachner

Vinzenz Lachner
Doğum19 Temmuz 1811(1811-07-19)
Rain (Lech), Almanya
Ölüm22 Ocak 1893 (81 yaşında)
Karlsruhe, Almanya
UyrukAlman
YakınlarıFranz Lachner
Ignaz Lachner
AlanıBesteci ve orkestra şefi

Vinzenz Lachner (19 Temmuz 1811, Rain am Lech - 22 Ocak 1893, Karlsruhe), Alman bestekâr, orkestra şefi ve müzik eğitimcisi.

Hayatı

Vinzenz Lachner müzisyen bir ailede doğdu. Rain'de saat tamirciliği yapan babası Anton aynı zamanda org çalıyordu. İlk müzik derslerini Rein'da babasından aldı. Erkek kardeşleri Franz, Ignaz ve üvey kardeşi Theodor da besteciydi. Ayrıca kız kardeşlerinin ikisi de org çalmayı biliyordu.

Lachner, 1822'de Gymnasium Augsburg'a kaydoldu ama bilinmeyen nedenlerden dolayı liseyi bitiremedi. 1830 yılında erkek kardeşi Franz'ın daveti üzerine, Kont Mycielski'ye müzik öğretmeni olarak Poznan, Cosvitz'e gitti. Vinzenz Lachner 1834'te kardeşi Ignaz'ın Reform Kiliseleri'ndeki ve Viyana Kärntnertortheater'deki yerini aldı. 1836'da kardeşi Franz'ın yerine Orkestra Şefi olarak Mannheim'daki Ulusal Tiyatro 'ya geçti. Erken emekli olduğu 1873 yılına kadar kısa kesintilerle de olsa burada kaldı. Böylece 1842 yılında Londra'daki Alman Opera Topluluğu'nda şeflik yaptı, 1848 yılında da kısa bir süre için Frankfurt'ta müzik direktörlüğü işini üstlendi. Mannheim'daki orkestra şefliği görevinden çekildikten sonra Lachner Karlsruhe'ye taşındı. Burada başlangıçta özel dersler verdi ve 1884 yılından sonra Grand Ducal Baden Konservatuvarı'nda müzik eğiticisi olarak çalıştı.

Çağdaşları arasında Johannes Brahms ve Clara Schumann gösterilebilir. Mannheim'daki öğrencilerinden orkestra şefi Hermann Levi, Karlsruhe'deki öğrencilerinden piyanist Max von Pauer sayılabilir.

Doğduğu şehir olan Rain'da bir sokağa onun adı verilmiştir. Doğduğu ev bugün Lachner Kardeşler Müzesi olarak sergiye açılmıştır ve bir okula, Lachner Kardeşler Ortaokulu adı da verilmiştir.

Karlsruhe ve Mannheim'da da birçok sokak Vinzenz Lachner sokağı olarak anılmaktadır.

Çalışmaları

Eserlerinden Seçmeler

  • Klavier-Quartett in g-Moll op. 10
  • 6 Pièces caractéristiques op. 16 für Violoncello und Klavier
  • Fest-Ouvertüre für Orchester op. 30
  • 42 Variationen über die C-Dur-Tonleiter op. 42 für Klavier
  • Kinderlieder-Duette für Sopran, Bariton und Klavier op. 25
  • Sechs deutsche Tanzweisen für Violoncello und Klavier op. 65
  • Zwölf Ländler mit Intermezzo und Finale für Pianoforte G-Dur (1878)
  • Zyklus "Scherz im Ernst und Ernst im Scherz" op. 33
  • Lob des Frankenlandes (Wohlauf, die Luft geht frisch und rein) op. 33 Nr. 12
  • Lied fahrender Schüler (Pfarrherr du kühler, öffne dein Tor) op. 33 Nr. 13

Edebiyatta

  • Friedrich Blume (Hrsg.): Die Musik in Geschichte und Gegenwart. 1. Auflage. Band 8, 1: Laaff - Liturgie. Bärenreiter, Kassel u. a. 1960, S. 33f. (digitale Ausgabe).
  • Harald Johannes Mann: Die Musikerfamilie Lachner und die Stadt Rain. Deibl, Rain 1989.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Richard Wagner</span>

Richard Wagner, Alman opera bestecisi, tiyatro direktörü, müzik teorisyeni ve yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Brahms</span>

Johannes Brahms Alman piyanist, orkestra şefi ve 19. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Romantik dönem bestecilerindendir. Hamburg'da Lutheran bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve profesyonel yaşamının çoğunu Viyana'da geçirdi. Bazen Johann Sebastian Bach ve Ludwig van Beethoven ile müziğin "Üç B"sinden biri olarak gruplandırılır, bu yorum aslında on dokuzuncu yüzyıl orkestra şefi Hans von Bülow tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnold Schönberg</span> Avusturyalı-Amerikalı besteci (1874 – 1951)

Arnold Franz Walter Schönberg

<span class="mw-page-title-main">Bedřich Smetana</span>

Bedřich Smetena, Çek müziğinin kurucusu kabul edilen piyanist, orkestra şefi, besteci. Müzik tarihindeki ilk milliyetçi bestecilerden birisidir.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

Selman Ada, Türk besteci, orkestra şefi ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Max Bruch</span> Alman besteci ve orkestra şefi

Max Bruch,, Alman besteci ve orkestra şefi. Literatürde Max Christian Friedrich ve Max Karl August şeklinde iki isim daha kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Strauss</span> Alman Romantik Dönem bestecisi

Richard Georg Strauss, edebi alt yapıya sahip uzun senfonik şiirleri ve operaları ile ünlü Alman Romantik Dönem bestecisi. Ayrıca Strauss önemli bir orkestra şefi ve tiyatro yönetmeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Spohr</span>

Ludwig Spohr veya Almanya dışında bilinen ismiyle Louis Spohr bir Alman besteci, keman virtüözü ve orkestra şefi, müzikolog ve müzik öğretmeni idi. Zamanında besteci olarak Beethoven kadar ünü bulunmaktaydı. Besteci olarak Alman müzik dramının gelişmesinde en önemli tarihsel müzik bestecileri ile aynı sırada tutulmaktadır. Oratoryo besteleme de çok yüksek müzik seviyelere ulaşmış ve 19. yüzyılda çok popüler olan operalar bestelemiştir. Orkestra besteleri dolayısıyla Mozart ile kıyaslanmıştır. Virtüöz kemancı olarak zamanın hükümdarlarının hayran olduğu konserler sunmuştur. Ayrıca orkestra şefliğinde ve müzik teorisi ve müzik eğitimi için hazırladığı kitaplar ile zamanında çok isim kazanmıştır. Ancak 20. yüzyılda Spohr biraz unutulmuş ve "Unutulmuş Usta" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Zemlinsky</span> Avusturyalı besteci, orkestra şefi ve öğretmen (1871-1942)

Alexander (von) Zemlinsky, Avusturyalı besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Eugen d'Albert</span>

Eugen Francis Charles d'Albert, İskoçya'da doğup İngiltere'de eğitim gören ama sonra Almanya ve İsviçre'de da yaşayan piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Johann Strauss I</span>

Johann Strauss I,, Avusturyalı romantik akımın bestecilerindendir. Özellikle de valsleriyle ünlüdür. En ünlü valsi, "Lorelei Rhine Klänge op. 154."tür. En ünlü eserinin adı "Radetzky Marşı"dır ve Josef Wenzel Radetzky von Radetz'e ithafen yazılmıştır; bu marş, Viyana Filarmoni Orkestrası'nın geleneksel olarak düzenlediği Yılbaşı Konserinin kapanış eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Hans Pfitzner</span>

Hans Pfitzner, Alman opera ve batı klasik müzik bestecisi, orkestra şefi ve müzik eğitimcisidir.

Kamerhan Turan,, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Aribert Reimann</span>

Aribert Reimann, Alman modern batı müziği ve opera bestecisi piyanisti ve müzik öğretmenidir.

Etüdler (Études), Frédéric Chopin tarafından piyano için 3 set halinde bestelenen solo çalışmalardır. Toplamda 27 tane olan bestelerin onikişerli iki grubu Opus numarası 10 ve 25 ile sınıflandırılmış, üç tanesi ise opus numarası almamıştır.

Zeynep Gedizlioğlu, Türk bestecidir.

Stefan Pohlit, Alman klasik batı müziği bestecisi, müzik kuramcısı ve özellikle Türkiye konusunda bir kültürlerarası müzik uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Franz Berwald</span>

Franz Adolf Berwald, İsveçli besteci. Otodidakt bir besteci olarak kabul görmekteyken 19. Yüzyılda İsveç'in önemli bestecileri arasındaydı.

Hans Adrian von Braunbehrens, Hebel araştırmacısı ve Johann Peter Hebel'in tüm yazılarının tarihsel-eleştirel baskısının editörü olarak adını duyurmuş bir Alman filologdur.