İçeriğe atla

Vinkovci

Vinkovci
Şehir
Grad Vinkovci
Vinkovci şehir merkezi
Vinkovci arması
Arma
Hırvatistan üzerinde Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci'nin Hırvatistan'daki konumu
ÜlkeHırvatistan Hırvatistan
BölgeVukovar-Syrmia Bölgesi
İdare
 • Belediye BaşkanıMladen Karlić (CDU)
Yüzölçümü
 • Şehir94.21 km²
Rakım90 m
Nüfus
 (2011)Nüfus sayımı
 • Yoğunlukoto/km²
 • Kent
35,375
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Alan kodu+(385) (0) 42
Resmî site
www.vinkovci.hr

Vinkovci (Almanca: Winkowitz, Macarca: Vinkovce, Latince: Cibalis), Hırvatistan'ın en doğusu olan Vukovar-Syrmia bölgesinde bir şehir. 35.375 kişilik nüfusuyla bölgenin en büyük şehridir. Nüfusun %88,99'unu Hırvatlar oluşturur. Şehir Bosut Irmağının kıyısında kurulmuştur.

Kardeş kentler

Vinkovci'nin şu şehirlerle "Kardeş Şehir" bağlantısı vardır:

Resimler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Voyvodina</span>

Voyvodina, resmi olarak Voyvodina Özerk Bölgesi, Sırbistan devleti sınırları içinde kalan ve denize çıkışı olmayan ve Macaristan, Hırvatistan ve Romanya'yla komşu olan, özerk bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Vukovar-Syrmia</span>

Vukovar-Syrmia. Hırvatistan'ın en doğusundaki bölgedir. Yüzölçümü 2.448 km² nüfusu 205.000 kişidir. Bölgenin idari merkezi Vukovar, en büyük şehri ise Vinkovci'dir.

<span class="mw-page-title-main">Vukovar</span> Hırvatistanda Valkovar-Srijem iline bağlı şehir

Vukovar Hırvatistan'ın doğusunda, Vuka ve Tuna nehirlerinin kesiştiği noktada yer alan Vukovar-Syrmia idari bölgesinin merkezi şehir. Ülkenin en büyük ırmak limanı konumundaki şehrin nüfusu 30.126 (2001) kişidir. Kent Bosna Savaşı'nda Sırpların saldırılarına sahne olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Široki Brijeg</span> Bosna-Hersekte şehir

Široki Brijeg, kuzey Hersek'te yer alan Bosna-Hersek Cumhuriyeti'nin bir şehri ve belediyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Krayina Sırp Cumhuriyeti</span> tanınmayan ülke

Krayina Sırp Cumhuriyeti (Sırp-Hırvatça: Република Српска Крајина / Republika Srpska Krajina or РСК / RSK ya da Sırp Krayina ya da kısaca Krayina olarak bilinen Krayina Sırp Cumhuriyeti, kendi kendini ilan eden bir Sırp proto-devletiydi, yeni bağımsızlığını kazanmış Hırvatistan Cumhuriyeti içinde bir bölgeydi. Uluslararası alanda tanınmadı. Krayina adı, önemli bir Sırp nüfusuna sahip olan ve 19. yüzyılın sonlarına kadar var olan Habsburg monarşisinin tarihi askeri sınırından alınmıştır. Krayina Sırp hükûmeti, Franjo Tuđman'ın ilan ettiği bağımsız Hırvatistan'ın bir parçası olmayı reddederek, etnik Sırpların Hırvatistan'dan bağımsızlığı, Federal Yugoslavya Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti ile birleşmesi için bir savaş yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Goran Hadžić</span> Hırvat Sırp politikacı (1958-2016)

Goran Hadžić, , Hırvatistan Savaşı sırasında görev yapan Krayina Sırp Cumhuriyeti eski devlet başkanı. Goran Hadžić, eski Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş yasası ve geleneklerini ihlal etmekle suçlanıyor. Hadziç, 20 Temmuz 2011 tarihinde Sırp yetkililer tarafından yakalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brod-Posavina</span>

Brod-Posavina, Hırvatistan'ın Slavonya bölgesinde bulunan bir ilçe. Merkezi Slavonski Brod'dur..

<span class="mw-page-title-main">Bobota</span>

Bobota Doğu Hırvatistan, Sırbistan ile sınır bir köy. 2011'de köyün nüfusu 1540 kişidir. Nüfusun büyük çoğunluğu Sırplardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gaboş</span>

Gaboş Doğu Hırvatistan, Sırbistan ile sınır bir köy. 2001 köy, 613 nüfuslu vardı. Nüfusun büyük çoğunluğu Sırplardan oluşuyor.

<span class="mw-page-title-main">Ostrovo, Markušica</span>

Ostrovo Doğu Hırvatistan, Sırbistan ile sınır bir köy. 2011 köy, 613 nüfuslu vardı. Nüfusun büyük çoğunluğu Sırplardan oluşuyor.

<span class="mw-page-title-main">Bršadin</span>

Bršadin Doğu Hırvatistan, Sırbistan ile sınır bir köy. 2011 köy, 1,357 nüfuslu vardı. Nüfusun büyük çoğunluğu Sırplardan oluşuyor.

<span class="mw-page-title-main">Podrinje, Markušica</span>

Podrinje Doğu Hırvatistan, Sırbistan ile sınır bir köy. 2001 yılında 281 nüfusu vardı. Nüfusun büyük çoğunluğu Sırplardan oluşuyor.

<span class="mw-page-title-main">Karaciçevo</span> Doğu Hırvatistan, Sırbistan ile sınır bir köy.

Karaciçevo Doğu Hırvatistan, Sırbistan ile sınır bir köy. 2011 köy, 201 nüfuslu vardı. Nüfusun büyük çoğunluğu Sırplardan oluşuyor.

<span class="mw-page-title-main">Baç, Sırbistan</span>

Baç veya Bač, Sırbistan'ın Voyvodina bölgesinde yer alan bir kasabadır. Şehrin nüfusu 5,339'dur.

<span class="mw-page-title-main">Vukovar Su Kulesi</span>

Vukovar su kulesi Hırvat şehri Vukovar'da bulunan bir su kulesidir. Vukovar'ın ve ülkenin kurtuluşunun en ünlü sembollerinden birisidir. Sırp güçler Vukovar Savaşı ve Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı sırasında su kulesine ve şehre büyük zarar vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uyluk, Hırvatistan</span> Hırvatistanda Valkovar-Srijem iline bağlı kent ve belediye

Uyluk, Hırvatistan'ın Vukovar-Syrmia ilçesinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 6.767'dir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Slavonya, Baranja ve Batı Sirem Birleşmiş Milletler Geçici Yönetimi</span> Birleşmiş Milletlerin Hırvatistandaki misyonu

Doğu Slavonya, Baranja ve Batı Sirem Birleşmiş Milletler Geçici Yönetimi, Birleşmiş Milletler'in Hırvatistan'daki misyonudur. 1996'da kurulan UNTAES, 1998'de dağıtıldı. UNTAES yaklaşık 5,000 personelden oluşmaktaydı. Belçika, Rusya, Ürdün, Pakistan ve Ukrayna asker gönderen ülkelerdi.

Bubamara Engelli Kişiler Derneği, kısa Bubamara fizyolojik engel, zihinsel-nörolojik kontrol problemi ve fiziksel engel gibi sorunlar üzerine çalışan Vinkovci, Hırvatistan'da bir sivil toplum kuruluşudur. 1984, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti zamanlarda, derneğinin faaliyetleriyle başladı. Engelli kişiler eşit fırsatlar derneğinin ilk önceliktir. Bubamara Hırvatistan'ın en büyük sivil toplum örgütlerinden biridir. Hırvatistan'da sadece Bubamara her türlü engeli kapsar. Derneğide 1.400'den üye vardır ve 200'den fazla çalışanı çalışıyordır. Yıllar geçtikçe yerli ve yabancı kurumlar, kuruluşlar ve bireylerin desteklediği 150'yi aşkın projeyi gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da Kiril alfabesi karşıtı protestolar</span>

Hırvatistan'daki Kiril alffabesi karşıtı protestolar, yerel azınlık nüfusu nedeniyle Sırpçaya ve Sırp Kiril alfabesine ortak resmi statü verilmesinden ötürü 2013'ün sonlarında Vukovar'da iki dilliliğin uygulanmasına karşı bir dizi protestoydu. Bu kararın uygulanması, Vukovar'daki Sırpların Vukovar'ın toplam nüfusunun üçte birinden fazlasını (%34.8) oluşturduğu 2011 Hırvat nüfus sayımından sonra zorunlu hale geldi. Sırp Kiril alfabesindeki işaretler, Ulusal Azınlıkların Haklarına İlişkin Anayasa Yasasının, herhangi bir alanda nüfusun üçte birinden fazlasının bir etnik azınlığa mensup olduğu durumlarda iki dilli işaretleri zorunlu kıldığı için ortaya konmuştu. Hırvatistan Sırpları, Hırvatistan'daki tüm ulusal azınlıklar arasında iki dillilik hakkını en dar şekilde kullanan bir azınlık grubudur.

Šokci Baranya, Bačka, Slavonia ve Syrmia'nın tarihi bölgelerine özgü bir Güney Slav etnik grup. Bu bölgeler bugün doğu Hırvatistan, güneybatı Macaristan ve kuzey Sırbistan'ı kapsar. Öncelikle kendilerini Hırvatların bir alt grubu olarak tanımladıklarından dolayı Hırvatistan'da ve başka yerlerde ayrı bir etnik köken olarak kabul edilmiyorlar.