İçeriğe atla

Vine

Vine
Geliştirici(ler)Tu Wei
Leo Noah Katz
Edison Collin
Salomon Yoram
İlk yayınlanma24 Ocak 2013
Geliştirme durumuKapatıldı: 17 Ocak 2017
PlatformiOS, Android, Windows Phone, Xbox One, Microsoft Windows, macOS
Erişilebilirlik25 dil
TürVideo paylaşım
LisansÜcretsiz yazılım
Resmî sitesivine.co

Vine, Twitter'ın 2013 Ocak ayında kullanıma sunduğu ücretsiz bir Video barındırma uygulamasıdır. Uygulama kullanıcının maksimum 6 saniyelik kısa videolar çekebilmesini sağlamaktadır. Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabilir.[1]

Ayrıca Dünya'da ve Türkiye'de günlük hayatta kullanılan bir uygulama haline gelmiştir. 27 Ekim 2016 tarihinde uygulamanın kapanacağı duyurulmuştur.[2]

Hizmet Haziran 2012'de kuruldu ve Amerikan mikroblog sitesi Twitter, resmi lansmanından hemen önce Ekim 2012'de satın aldı. Kullanıcıların videoları Vine'nin sosyal ağında yayınlandı ve Facebook, Instagram ve Twitter gibi diğer servislerde paylaşılabiliyor. Vine'nin uygulaması, diğer kullanıcıların yayınladığı videolara, tema gruplarına ve popüler veya trendli videolara göz atmak için de kullanılabilir. Vine Instagram ve Mobli gibi başkaları ile yarıştı. Aralık 2015'te Vine, 200 milyon aktif kullanıcıya sahipti.

Tarihi

Vine uygulama

Vine, Dom Hofmann, Rus Yusupov ve Colin Kroll tarafından Haziran 2012'de kuruldu.[3] Şirket, Ekim 2012'de Twitter tarafından 30 milyon dolarlık bir rapor için satın alındı. Vine resmi olarak 24 Ocak 2013 tarihinde iOS cihazları için ücretsiz bir uygulama olarak başlatıldı. 2 Haziran 2013'te bir Android sürümü yayınlandı. 12 Kasım 2013'te başvuru Windows Phone için yayımlandı. Birkaç ay içinde, Vine, uygulamanın düşük düzeyde benimsenmesiyle bile pazarın en çok kullanılan video paylaşım uygulaması oldu.[4] 9 Nisan 2013 tarihinde, Vine, iOS App Store'da en çok indirilen ücretsiz uygulama oldu ve 1 Mayıs 2014'te Vine, videoları keşfetmek için hizmetin web sürümünü başlattı.[5]

14 Ekim 2014'te, Xbox Live üyelerinin döngüsel videoları izleyebilmelerini sağlayan bir Xbox One sürümü yayımlandı.[6]

Temmuz 2014'te, Vine, birisinin asmayı her izlediğinde yeni bir "döngü sayımı" ile uygulamasını güncelledi; videonun üst kısmında kaç kez görüntülendiğini gösteren bir sayı görüntülendi. "Döngü sayımı", diğer web sitelerine yerleştirilen sarmalların görüntülemelerini de içerir. Ağustos 2015'te Vine, "Snap to Beat" özelliği ile mükemmel sonsuz müzik döngüleri oluşturan Vine Music'i tanıttı.[7] Haziran 2016'da Vine, kullanıcıların 140 saniyeye kadar video klipleri bağlamasına izin verdiklerini denediğini açıkladı.[8] Ocak 2015'te Vine, çocuklar için özel olarak tasarlanmış Vine Kids uygulamasını başlattı.[9]

Özellikleri

Vine uygulaması yorumlar

Vine kullanıcıları, uygulama içi kamerayla kayıt yaparken kısa video kliplerini yaklaşık altı saniyeye kadar kayıt yapabiliyorlardı. Kamera, yalnızca dokunulduğunda kayıt yapardı; böylece kullanıcıların anında düzenlemesine ya da hareket efektleri durdurmasına (stop motion) olanak sağlandı. Temmuz 2013'te ek özellik eklendi; Bunlar, kamera, küratörlü kanallar (temalı alanlar ve eğilimli konular / kullanıcılar dahil) için şebeke ve hayalet görüntü araçlarını, kişisel bir akışta videoları "gözden geçirme" yeteneği ve korumalı yayınları içeriyor.

Kullanım

Vine, kısa formatlı komedi ve müzik performansları, video düzenleme ve stop motion animasyon da dahil olmak üzere farklı kullanım alanlarını cezbetmiştir. Hizmet ayrıca gazetecilik için de kullanıldı: 1 Şubat 2013'te bir Türk gazeteci, bunu 2013 Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçiliği saldırısı nedenini belgelemek için kullandı.

Vine ayrıca bir tanıtım aracı olarak zemin kazanmıştır; Daft Punk'ın "Random Access Memories" adlı albümünün parça listesi 2013'te bir Vine videosu vasıtasıyla ortaya çıkarıldı ve 9 Eylül 2013'te Dunkin' Donuts, tüm bir televizyon reklamı olarak tek bir asma kullanılan ilk şirket oldu. A & W Restaurants, Mini Polar Swirls'u Vine'de 1 Nisan 2014'te başlattı ve bunun Vine'deki ilk ürün lansmanı olduğu iddia edildi. Müzik odaklı videolar da servis konusunda başarılı olmuştur.

Durdurulması

27 Ekim 2016'da Vine, Twitter'ın Vine mobil uygulamasını durduracağını duyurdu. Vine, uygulamanın veya web sitesinin herhangi bir değişikliği yapılmadan önce hizmet kullanıcılarının bilgilendirileceğini söyledi.[10] Şirket ayrıca, web sitesinin ve uygulamanın kullanıcıların Vines'ı görüntüleyip indirmesi için hâlâ mevcut olacağını belirtti; Ancak, kullanıcılar artık yayınlayamayacaktır.

16 Aralık 2016'da, Vine mobil uygulamasının bağımsız bir hizmet olarak çalışmaya devam edeceği ve kullanıcıların videolarını Vine yerine doğrudan Twitter'a yayınlayabileceği açıklandı; Vine topluluğu web sitesi Ocak ayında kapatılacaktır. 17 Ocak 2017'de uygulama "Vine Camera" olarak yeniden adlandırıldı. Uygulama kullanıcılara altı saniyelik videolar kaydetme olanağını sağlamış olsa da, yalnızca Twitter'da paylaşılabilir veya bir kamera rulosuna kaydedilebilir.[11] 20 Ocak 2017'de, Twitter, tüm Vine videolarının bir İnternet arşivi başlatarak insanların daha önce çekilmiş Vine videolarını izlemelerine devam etmelerini sağladı.[12] Kullanıcılar, bir e-posta veya Twitter hesabı aracılığıyla hesaplarına giriş yapamamalarını veya 'Topluluk' sekmesindeki kullanıcı adlarını arayarak hesaplarını bulamamış olabileceğini bildirmişlerdir. Bir kullanıcı adı aramak aslında onu ortaya çıkarmakla birlikte, üzerine tıklamak sadece bir hata ekranı getirir. Vine Kamera'nın piyasaya sürülmesi hem Android hem de iOS App Stores'indeki kötü incelemelerle büyük bir öfke ile karşılandı.

Kaynakça

  1. ^ (İngilizce) Twitter’s 6-Second Video Sharing App 4 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Twitter'ın popüler uygulaması Vine kapanıyor!". Sabah. 27 Ekim 2016. 28 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Google Drive</span> Dosya depolama ve senkronizasyon hizmeti

Google Drive, Google tarafından oluşturulmuş ve yönetilen bir dosya depolama ve senkronizasyon hizmetidir. Bu hizmet; kullanıcıların bulutta doküman depolayabilmelerini, dosya paylaşabilmelerini ve iş birliği yaptıkları kişilerle dokümanları düzenleyebilmelerini sağlar. Google Drive; dokümanların, elektronik tabloların, sunumların, çizimlerin, formların ve daha fazlasını iş birliği halinde düzenlenebilmesini sağlayan; Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'dan oluşan bir ofis paketidir. Google Drive'da genele açık olarak paylaşılan dosyalar İnternet arama motorları tarafından aranabilir. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">OneDrive</span> Microsoftun sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmeti

OneDrive, Microsoft'un sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmetidir. Kullanıcılar, Microsoft Account hesapları ile bağlanabildikleri OneDrive hesaplarına tarayıcılarını kullanarak dosya gönderip, internet erişimi olan her yerden bağlanabilmektedirler. Halka açık olarak paylaşılan OneDrive dosyalarına erişim için üyelik gerekmemektedir. 2014 yılının ocak ayında Microsoft'un İngiliz medya kuruluşu BSkyB ile olan isim hakkı davasını İngiliz yüksek mahkemesini kararı sonucu BSkyB'nin kazanmasıyla Microsoft bu hizmetin adını 19 Şubat 2014 yılından Microsoft OneDrive olarak değiştirmiştir. OneDrive eskiden Windows Live olarak bilinen çevrimiçi hizmet paketinde bulunur.

iCloud Appleın sunduğu bulut depolama ve bulut bilişim servisi

iCloud, Apple tarafından 6 Haziran 2011 WWDC'de tanıtılan bulut depolama ve bulut bilişim servisidir. Şubat 2016 itibarıyla, hizmetin 782 milyon kullanıcısı vardır. Hizmet, kullanıcılarına, dokümanlar, fotoğraflar ve müzik gibi verileri uzaktaki sunucularında iOS, Macintosh veya Windows cihazlarına indirmek, paylaşmak, diğer kullanıcılara veri göndermek ve kaybedilen veya çalınan Apple cihazlarını yönetmek özellikleri verir. Hizmet aynı zamanda iTunes kullanan bir ana Mac veya Windows bilgisayarına manuel yedeklemelere güvenmek yerine, iOS cihazlarını kablosuz olarak iCloud'a yedeklemeye izin verir. Servis kullanıcıları hesapları AirDrop kablosuz ile bağlayarak anında fotoğraf, müzik ve oyunları paylaşabiliyorlar. Apple, e-posta, kişiler, takvim, yer imleri, notlar, hatırlatıcılar, iWork dokümanları, fotoğraflar ve diğer veriler için veri senkronizasyon merkezi olarak hareket eden Apple'ın MobileMe hizmetinin yerini aldı. 2011'den başlayarak, iCloud Microsoft Azure ve Amazon Web Servislerine dayanıyor. Apple iOS Security beyaz kağıdı 2014'te yayınlandı, Apple, şifrelenmiş iOS dosyalarının Amazon S3 ve Microsoft Azure'de depolandığını onayladı. Apple, 2016 yılında Google ile bazı iCloud hizmetleri için Google Cloud Platform'nu kullanmak için bir anlaşma imzaladı. Ekim 2016'da Bloomberg, Apple tarafından daha doğrudan çalıştırılarak Apple'ın çevrimiçi hizmetlerinin Hız ve Deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan Pie projesi üzerinde çalıştığını bildirdi. Ayrıca, Apple'ın tüm çalışanlarını Apple Kampüs'e taşıdığı bildirildi, diğer çalışanların çoğu Apple Park'a geçecekti.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Line</span> WhatsApp`a benzeyen bir anlık sosyal medya uygulaması

LINE, Japonlara ait bir mobil mesajlaşma uygulamasıdır, "Line Corporation" tarafından yapılmıştır. LINE, aralarında etiketler, home, timeline ve resmi hesaplar da bulunan çeşitli interaktif öğelerle entegre bir şekilde ücretsiz metin ve sesli mesajlaşma, sesli arama ve grup sohbeti sunar. LINE uygulaması iOS, Android, BlackBerry, Nokia Asha ve Windows Phone dahil olmak üzere birden fazla platform arasında kullanılabilir ve akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlardan erişilebilir. Ağustos 2013 itibarıyla LINE'ın 230 ülkede 230 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. İngilizce, Japonca, Korece, Basitleştirilmiş Çince, Geleneksel Çince, Tayca, Endonezyaca, Malayca, Türkçe, Vietnamca, İspanyolca, Fransızca, Portekizce (Brezilya), Portekizce (Portekiz), Almanca ve İtalyanca başta olmak üzere çeşitli dilleri destekleyen LINE; ayrıca 52 ülkede uygulama mağazalarının "ücretsiz uygulamalar" kategorisinde birinci sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Snapchat</span> anlık mesajlaşma uygulaması

Snapchat, Snap Inc. kurucuları Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından akıllı telefonlar için geliştirilmiş, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanıcıların birbirlerine yazılı metin, fotoğraf, ses ve video göndermesini sağlar. Kişiye özel gönderilen dosyalar, gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca 2 defa görüntülenebilir. Hikâyeye eklenen fotoğraf ve videolar ise gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca istenildiği kadar görüntülenebilir. Ücretsiz olan bu uygulama iOS ve Android platformları üzerinde çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk sürümü Eylül 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Kullanıcılarının %70’ini kadınların oluşturduğu uygulama en çok ABD ve İngiltere'de tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Meerkat (uygulama)</span>

Meerkat mobil cihazlar üzerinden canlı video yayın yapma ve paylaşma uygulaması. Ben Rubin'in önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan Meerkat, iOS ve Android destekli cihazlar üzerinden kullanılabilmektedir. Kayıt olduktan sonra Meerkat kullanıcıları, canlı oldukları anda takipçilerine doğrudan akış yapmak için Facebook ve Twitter hesaplarını bağlama seçeneğine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Google Fotoğraflar</span>

Google Fotoğraflar, Google tarafından bir fotoğraf, video paylaşımı ve depolama hizmetidir. Mayıs 2015'te ilan edildi ve şirketin sosyal ağı Google+'tan dışarı döndürüldü. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account'la kaydolmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Google Keep</span> not alma uygulaması

Google Keep Google tarafından geliştirilen bir not alma uygulamasıdır. 20 Mart 2013 tarihinde durdurulmuş Google Notebook'un yerine ilan edildi. Google Keep Android ve iOS mobil işletim sistemleri için bir mobil uygulama ile bir web uygulaması olarak kullanılabilir. Hizmete diğer Google ürünleri gibi, @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür. Eylül 2015 itibarıyla, Google Play'de 50 milyondan fazla kez indirildi.

<span class="mw-page-title-main">Bing Mobile</span>

Bing Mobile Microsoft'un Bing arama motorunun bir parçası olarak taşınabilir mobil cihazları için bir arama aracıdır. Mobil cihaz ekranları için tasarlanmıştır. Bing Mobileye, Windows phone 7 ve Windows Phone 8 aygıtlarında Arama anahtarı aracılığıyla erişilir, tescilli yazılım olarak Windows Mobile ve Windows Phone'ye dahildir. Ayrıca, Windows Phone 8.1'de mevcuttur ve iOS ve Android de dahil olmak üzere diğer platformlar için indirilebilir.

iWork

iWork Apple tarafından macOS ve iOS işletim sistemleri için oluşturulan ve ayrıca çapraz platformda iCloud web sitesi aracılığıyla sunulan bir ofis uygulamaları paketidir. Bu, Apple Keynote sunum programı; Kelime işlemci ve masaüstü yayıncılık uygulaması Apple Pages; ve Apple Numbers elektronik Hesap tablosu uygulaması içerir.

<span class="mw-page-title-main">Arkadaşlarımı Bul (Apple)</span>

Arkadaşlarımı Bul Apple tarafından geliştirilen iOS için bir uygulama ve hizmet. 12 Ekim 2011'de halka arz edildi. iOS 9 sürümünden itibaren uygulama artık işletim sistemi ile birlikte verilmektedir. Bir kullanıcı iOS 8'i çalıştırıyorsa, uygulama App Store'den ücretsiz olarak indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Notlar</span> Appleın kullandığı not yazma uygulaması

Apple Notlar Apple tarafından geliştirilen bir uygulamadır. iOS ve macOS işletim sistemlerinde sağlanır; ikincisi OS X Mountain Lion ile başlar. Apple'ın iCloud hizmetini kullanarak cihazlar arasında senkronize edebilen kısa metin notları oluşturmak için bir servis görevi görür.

iPad Mini 3 Tablet

iPad Mini 3 Apple tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan üçüncü nesil iPad Mini tablet bilgisayardır. iPad Mini 2'nin yerini alan iPad Mini 3 modeli 16 Ekim 2014'te iPad Air 2'nin yanında açıklandı ve ardından 22 Ekim'de piyasaya çıktı. Temelde onunla aynı tasarım ve donanım kullanıyor. Yeni özellikleri, Apple Pay ile uyumlu Touch ID sensörünün, farklı depolama boyutlarının yanı sıra altın rengin yanı sıra önceki renklerde de mevcut. 9 Eylül 2015'te iPad Mini 3 durduruldu ve yerini iPad Mini 4 aldı.

Shazam Macintosh, kişisel bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler için mobil bir uygulamadır. Cihazdaki mikrofonu oynayan ve kullanan kısa bir örneğe dayalı olarak müzik, film, reklam ve televizyon şovlarını tanımlayabilir. Shazam Entertainment Limited, 1999 yılında Chris Barton, Philip Inghelbrecht, Avery Wang ve Dhiraj Mukherjee tarafından kuruldu. 12 Aralık 2017 itibarıyla hizmet Apple şirketi tarafından 400 milyon dolara satın alındı. Yazılım, macOS, iOS, watchOS ve tvOS için, ayrıca başka platformlar için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Skype Qik</span>

Skype Qik, Skype'ın bir video multimedya mesajı hizmetidir. Skype Technologies'in Qik'i satın almasıyla elde ettiği teknolojiden yaratılmıştır. Windows Phone, iOS, Android cihazları için sunulan hizmet kullanıcıların bireyler arasında veya bir grup içinde video mesajları alışverişinde bulunmalarına olanak tanırdı. Hizmetin özellikle Viber ve WhatsApp'a rakip uygulama olacağı bekleniyordu.

Windows Uygulama Stüdyosu veya Windows Phone App Studio Windows uygulaması geliştirme için Microsoft tarafından sağlanan bir web uygulamasıdır. Kullanıcıların Windows Mağaza'ya ve Windows Phone Store'ye yükleyebilecekleri veya yayınlayabilecekleri uygulamalar oluşturmasına, ek olarak bir Microsoft Visual Studio çözümü biçiminde tam kaynak kodunu sağlar. Araç, Evrensel Windows Platformu uygulamalarını geliştirmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Lumia görüntüleme uygulamaları</span> Scaladonun teknolojisi üzerine kurulu, Lumia cihazlar için görüntüleme uygulamaları

Lumia görüntüleme uygulamaları Scalado'nun teknolojisi üzerine kurulu olan, Microsoft Lumia cihazları için Microsoft Mobile ve daha önce Nokia tarafından görüntüleme uygulamalarıdır. Nokia tarafından Symbian ve MeeGo cihazları için daha önce geliştirilen "Lumia Panorama" hariçdir. Scalado şirketi 2000 yılında kuruldu. Şirket kamera (telefon) endüstrisi için görüntüleme teknolojileri, uygulamalar ve mühendislik servisleri sağlayıcısı olan bir İsveç görüntüleme yazılımı şirketidir. Scalado'nun yazılımları bir milyardan fazla cep telefonun kamera cihazında yer alıyor. Scalado, 2012'de Nokia tarafından satın alındı.