İçeriğe atla

Vinaigrette

Ahududu ve misket limonlu vinegret sos

Vinaigrette (Fransızca telaffuz: [vinɛɡʁɛt]  ( dinle)) veya vinegret, bitkisel yağın sirke veya limon suyu gibi asidik maddelerle karıştırılmasıyla yapılan sostur. Genellikle salatalarda kullanılan sosa tuz, yeşillik veya baharat eklenebilir.[1] Sos aynı zamanda marinasyon amacıyla da kullanılabilir. Vinegret salatalarda kullanılacak ise 3 ölçek yağa ve 1 ölçek sirkenin eklenerek emülsifiye edilmesiyle hazırlanır, ancak farklı ölçeklere sahip soslara veya tam olarak emülsifiye edilmemiş, yağ ve sirkenin sonradan birbirinden ayrıldığı karışımlar da vinegret olarak sınıflandırılır.

Kaynakça

  1. ^ "Vinaigrette". bbcgoodfood.com. Immediate Media Company Ltd. 19 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hardal</span>

Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, tohumları baharat olarak kullanılan, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır.

Tabasco, 1868 yılından beri McIlhenny Co. adlı bir aile firması tarafından sirke, Tabasco biberi ve tuz ile üretilen bir acı sos. Sos, Louisiana sahilinden 3 km içeride yer alan ve aileye ait Avery Island bölgesinde üretilmektedir. İsim, marka tescilli olup, Avery Adasının ilk sahiplerinin dilinde "toprağın sıcak ve ıslak olduğu diyar" manasına gelir. Tabasco adı Tabasco biberlerine atfen verilmiş olup, bu biberler isimlerinin Meksika'nın bir eyaleti olan Tabasco'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sirke</span>

Sirke, yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya salamura gibi koruyucu olarak kullanılan su, asetik asit ve doğal aromalar içeren, kokulu, ekşi meyve suyudur. Çoğunlukla yoğun asitli meyvelerden yapılmaktadır. Yaygın türleri elma sirkesi, balzamik sirke, siyah sirke, kaong palmiye sirkesi, nipa palmiye sirkesi, Trabzon hurması sirkesi, pirinç sirkesi, Zhenjiang sirkesi, şeri sirkesi, vinaigrette gibi türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Salata</span>

Salata, genellikle sebze veya meyvelerden oluşan sade karışım ya da üzerine yoğurt ya da salata sosu dökülmesiyle hazırlanan ve yemeklere eşlik eden yiyecek karışımı. Kimi zaman içine et ya da peynir gibi yiyecekler de konulur. Mevsimine ve yapıldığı yöreye özgü sayısız çeşidi yapılır. Antik Çağda Romalılar, Yunanlar ve Persler ot ve yeşillikleri karıştırarak karışık salata benzeri bir yemek yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Mayonez</span>

Mayonez, İspanya ve Fransa kökenli soğuk sos. 18. yüzyılda Fransız yemek kitaplarında 'Mayonez' adı verilen sos görünmeden önce, İspanya ve Fransa'da benzer sosların çeşitli versiyonları vardı. Asıl ününü 1756'da Richelieu Dükünün Menorca'yı işgal etmesinden sonra, dükün aşçısının "aioli bo" isimli yerel sosu Fransa'da orijinal tarifte bulunan sarımsağı çıkararak kullanmaya başlaması ile kazanmıştır. İsminin ise dükün işgal ettiği Mahon limanından geldiğine inanılır. Mayonez doypack ve kavanozlarda satışa sunulur. Hellmann's, Unilever, Duke's Mayonnaise, Kewpie, Sir Kensington’s, Boar's Head, McCormick & Company gibi markalardır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız mutfağı</span> maestro

Fransız mutfağı, Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır. Fransız mutfağının kökeni Orta Çağına uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Panzanella</span> Toskana mutfağına ait bir salata

Panzanella ya da panmolle Toskana mutfağı'na ait, ekmek ve domatesle hazırlanan, yaz mevsiminde tutulan bir salata türüdür. Hazırlanışında ıslatılmış bayat ekmek yumruları ve domates bazen soğan ve fesleğen kullanılır, zeytinyağı ve sirke katılarak hazırlanılır. Toskana dışında İtalya'nın bazı diğer merkezi bölgelerinde de beğenilerek tüketilmekte olan bir salata türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çeşni</span>

Çeşni tadımlık, küçük miktarda yemek veya diğer yiyecek.

<span class="mw-page-title-main">Chamoy</span>

Chamoy, çeşitli çeşniler ve tuzlanmış meyvelerden yapılan, çoğunlukla Meksika mutfağında kullanılan salamura tarzı bir sos. Kıvamı sıvıdan koyuya kadar değişmektedir ve içine konulan baharatların miktarına göre tadı tatlı, tuzlu veya ekşi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dana dili</span>

Dana dili veya sığır dili, dana veya sığır dilinden yapılan bir et yemeğidir. Dana dili çok yağlı bir yemektir ve içerdiği kalorinin %75'i bu yağdan kaynaklanır. Kanada'nıın özellikle Alberta eyaleti başta olmak üzere bazı ülkeler sığır dili ihraç etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Miracle Whip</span>

Miracle Whip, Kraft Foods tarafından üretilen ve Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da satılan bir sos çeşnidir. Ayrıca Mondelēz tarafından Almanya'da Miracel Whip olarak satılmaktadır. 1933 yılında Chicago, Illinoisda mayonez için daha ucuz bir alternatif olarak geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Acı sos</span> sos

Acı sos,, acı biber ve diğer bileşenlerden yapılmış herhangi bir çeşni, baharat veya salsadır.

Aillade sosu Güney Fransız mutfağından bir sarımsaklı salata sosu. Genellikle soğuk et, balık, patates ve sirke soslu (vinaigrette) yemekler ile beraber servis edilir. Sosu hazırlamak için ceviz ve sarımsak birlikte eziliyor. Mayonez yapar gibi yavaşça ezmeye yağ eklenir. Arpacık soğan, frenk maydanozu, tuz, kara biber ve maydanoz gibi çeşniler de içerebilir. 18. yüzyılda, M. Duchat'ın anlatısına göre, aillade sosu Languedoc'da yoksullar tarafından yedikleri etler için hazırlanan bir sos idi.

<span class="mw-page-title-main">Aioli</span>

Aioli, sarımsaklı ev yapımı mayonezdir. Soğuk veya sıcak balık haşlaması, soğuk et yemekleri, salatalar ve sebze yemekleri ile servis edilir.

Turunç sosu Fransız mutfağıdan turunç ile yapılan bir sos türüdür. Özellikle ördek ile birlikte servis edilir.

Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir. Köfteler, çorbalar, dolmalar, tatlılar, salatalar dört yüzden yıldan fazla egemenliği altında kaldıkları Osmanlı İmparatorluğu'nun yemeklerine çok benzer. Alkollü içkilerden en çok şarap içilir. Romanya şarabı, dünyada en çok üretilen ilk on arasındadır. Bira da tercih edilen alkollü içkilerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Sezar salatası</span>

Sezar salatası limon suyu, zeytinyağı, yumurta, Worcestershire sos, ançuez, sarımsak, Dijon hardalı, Parmesan peyniri ve karabiber ile hazırlanan yeşil marul ve krutonlu yeşillik salatasıdır. Türkiye'de ançüez yerine genellikle ızgara tavuk göğsü kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Curtido</span>

Curtido hafifçe fermente edilmiş bir lahana çeşnisi türüdür. Salvador mutfağında ve diğer Orta Amerika ülkelerinde yaygındır ve genellikle lahana, soğan, havuç, kekik ve bazen de limon suyu kullanılarak yapılır; lahana turşusu, kimçi veya turta lahana salatasına benzer. Genellikle ulusal tatlardan olan pupusaların yanında servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Pico de gallo</span>

Pico de gallo, salsa fresca ve salsa cruda olarak da adlandırılır, Meksika mutfağında yaygın olarak kullanılan bir salsa türüdür. Geleneksel olarak doğranmış domates, soğan, serrano biberlerinden, tuz, limon suyu ve kişniş ile yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Pyeonyuk</span>

Pyeonyuk, geneleksel bir Kore yemeğidir. İnce doğranan etler haşlatılıp sıkıştırılarak yapılır. Sığır eti veya domuz eti ile yapılabilir.