İçeriğe atla

Vimala Sharma

Vimala Devi Sharma (विमला देवी शर्मा)
Hindistan First Ladysi (1987-1992)
(1992-1997)
Madhya Pradeş Sosyal Refah Kurulu Başkanı (1993-1996)
Kişisel bilgiler
Doğum Vimala Devi
1927
Udaipura, Hindistan
Ölüm 15 Ağustos 2020 (93 yaşında)
Bhopal, Madhya Pradeş, Hindistan
Ölüm nedeni COVID-19
Milliyeti Hint
Partisi Hindistan Ulusal Kongresi
Evlilik(ler) Shankar Dayal Sharma (e. ?–1999; ölüm)
Mesleği Siyasetçi ve aktivist
Dini Hinduizm

Vimala Devi Sharma (Hintçe: विमला देवी शर्मा; 1927; Udaipura, Hindistan - 15 Ağustos 2020; Bhopal, Madhya Pradeş) Hint sosyal hizmetler görevlisi, insan hakları aktivisti ve siyasetçi.[1][2]

Yaşamı

1927'de Udaipura, Hindistan'da doğan Sharma, 1987-1992 ve 1992-1997 yılları arasında iki dönem Hindistan'ın First Lady'si olarak, kocası eski Hindistan Cumhurbaşkanı Shankar Dayal Sharma'nın görev süreleri boyunca yanında bulundu.[3] Ayrıca 1985 yılında Udaipura seçim bölgesinden Madhya Pradeş Eyalet Meclisi'ne delege olarak girdi ve 1993 ile 1996 yılları arasında Madhya Pradeş Sosyal Refah Kurulu'na başkanlık etti.[4]

Ölümü

15 Ağustos 2020'de Bhopal, Madhya Pradeş'te COVID-19 tedavisi gördüğü bir hastanede 93 yaşında ölmüştür.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ "Former President Dr. Shankar Dayal Sharma passes away". Embassy of India, Washington, D.C. 27 Aralık 1999. 5 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2020. 
  2. ^ Saxena, Astha (26 Haziran 2020). "Wife of former President Dr Shankar Dayal Sharma recovers from coronavirus at 93". Indian Express. 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2020. 
  3. ^ "VP Venkaiah Naidu, MP CM Shivraj Chouhan Condole Death of Former President Shankar Dayal Sharma's Wife". Network18 Group. 15 Ağustos 2020. 6 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  4. ^ "Former President Dr Shankar Dayal Sharma's wife Vimala Sharma is no more". Newsroom 24x7 Network. 15 Ağustos 2020. 5 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2020. 
  5. ^ "Outgoing President S.D. Sharma finally decides to settle down in Delhi". India Today. 7 Temmuz 1997. 5 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2020. 
  6. ^ "1985 में उदयपुरा सीट से जिले की पहली महिला MLA बनी थी विमला देवी शर्मा". Naidunia. 16 Ağustos 2020. 6 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Halk Partisi</span> Hindistan’daki en büyük siyasi parti

Hindistan Halk Partisi, Hindistan'da bir siyasi partidir ve Hindistan Ulusal Kongresi ile birlikte Hindistan'ın iki büyük siyasi partisinden biridir. 2014'ten bu yana, görevdeki Başbakan Narendra Modi yönetiminde Hindistan'da iktidarda olan siyasi partidir. BJP sağcı siyasetle uyumludur ve politikaları Hindu milliyetçi bir ideoloji olan Hindutva'ya bağlıdır. Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) gönüllü paramiliter örgütü ile yakın ideolojik ve örgütsel bağlara sahiptir. Eylül 2023 itibarıyla, Hindistan Parlamentosu'nun yanı sıra eyalet yasama meclislerindeki temsil açısından ülkenin en büyük siyasi partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Khajuraho'daki Anıtlar Grubu</span>

Khajuraho'daki Anıtlar Grubu, Hindistan'ın Madhya Pradeş Eyaletinde, Jhansi'nin 175 kilometre kadar güneydoğusunda yer alan Hindu ve Jain tapınaklar grubudur. Hindistan'daki UNESCO Dünya Mirası alanlarından biridir. Tapınaklar, nagara-tarzı mimari simgecilik ve erotik heykelleriyle ünlüdür.

Rahat Indori Hint Bollywood söz yazarı ve Urdu dili şairiydi. Aynı zamanda eski bir Urdu dili profesörü ve bir ressamdı. Bundan önce Indore'daki Devi Ahilya Üniversitesi'nde Urduca edebiyatı pedagojisti idi. 11 Ağustos 2020'de bir hastanede kalp durması nedeniyle öldü. Ölümünden sadece bir gece önce COVID-19 testi pozitif çıktı.

Hindistan Özgür Yazılım Vakfı (FSFI), ABD merkezli Özgür Yazılım Vakfı'nın Hindistan'daki kardeş kuruluşudur. Kerala'nın başkenti Thiruvananthapuram'da (Trivandrum) 2001 yılında kar amacı gütmeyen bir vakıf olarak kurulmuştur. FSFI, Hindistan'da özgür yazılım'ın kullanımı ve geliştirilmesini teşvik etmek için mücadele veriyor. Vakıf aynı zamanda insanlara özgür yazılım konseptini öğretmeyi ve Hindistan gibi gelişen bir ülkeye katkılarını anlatmayı ilke ediniyor. FSF Hindistan, özgür olmayan yazılımları çözüm olarak değil, çözülmesi gereken bir sorun olarak görüyor. Hindistan'da özgür yazılıma bazen yerel olarak swatantra yazılımı da deniyor.

<span class="mw-page-title-main">Motilal Vora</span>

Motilal Vora, Hint siyasetçi.

Hindistan'da Hristiyanlık, Hinduizm ve İslam'ın ardından 31.9 milyon (%2.3) inanlısıyla en büyük dindir. Hint Hristiyanlara göre Hristiyanlık, Hindistan'a MS 52'de Tomas tarafından getirilmiştir. Başka bir anlatıya göreyse Hristiyanlığı Hindistan'a getiren kişi Bartalmay'dır. Hindistan'da 6. yüzyılda Süryani grupların varlığı konusunda akademik konsensüs söz konusudur. 15. yüzyıldan itibaren de sömürge için gelen Avrupalılar Batı Hristiyanlığını getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rajendrasingh Baghel</span>

Thakur Rajendrasingh Baghel, Hint siyasetçi ve tarımcı. Baghel, 24 Ekim 1945'te Sonkatch, Dewas bölgesi'nde doğdu. Hindistan Ulusal Kongresi partisinden girdiği siyasi kariyerinde Hatpipliya seçim bölgesinden Madhya Pradeş Yasama Meclisi'ne üç dönem delege olarak girdi.

<span class="mw-page-title-main">Pushyabhuti Hanedanı</span> Kuzey Hindistanda hüküm sürmüş eski bir İmparatorluk.

Pushyabhuti hanedanı, 6 ve 7. yüzyıl boyunca Hindistan'ın kuzeyinde hüküm süren bir Vaishya Hanedanı. Hanedanlık Kuzey ve Kuzeybatı Hindistan'ın çoğunu kaplayan, Doğuda Kamarupa'ya ve Güneyde Narmada Nehri'ne kadar geniş bir sınıra ulaştı. Hanedan başlangıçta Sthanvishvara'dan yönetildi, ancak Harşa Kanyakubja'yı 647'de başkenti yaptı. Ayrıca hanedan, Harşa döneminde altın çağını yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bagelkhand</span> Hindistanda bir bölge

Bagelkhand veya Baghelkhand, Madhya Pradeş'in kuzeydoğu bölgelerini ve Uttar Pradeş'in güneydoğusunda bulunan küçük bir alanını kapsayan bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Gagron Kalesi</span>

Gagron Kalesi bir tepe ve su kalesidir ve Hindistan'ın Hadoti bölgesindeki Rajasthan'ın Jhalawar bölgesinde yer almaktadır. Bir tepe ve su kalesi örneğidir. Kale, on ikinci yüzyılda Bijaldev tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra kale, Şir Şah ve Ekber Şah tarafından da kontrol edildi. Kale, Ahu Nehri ile Kali Sindh Nehri'nin birleştiği yerde inşa edilmiştir. Kalenin üç tarafı su ile dördüncü tarafı bir hendekle çevrilidir ve bu nedenle adını almıştır. 2013 yılında Racastan Tepe Kaleleri'nin bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak listelendi.

<span class="mw-page-title-main">Kalyan Singh</span>

Kalyan Singh -, Hint siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">2017 Uttar Pradeş Japon ensefaliti salgını</span>

2017 Uttar Pradeş Japon ensefaliti salgını, 2017 yılında Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletindeki Gorakhpur kentindeki BRD Tıp Fakültesi hastanesinde meydana gelen çocuk ölümlerini ifade eder. 2 Eylül 2017 itibarıyla 1.317 çocuk hastanede öldü. Ağustos 2017'de hastanenin oksijen tüplerinin tükenmesi sonucu 63 çocuğun hastanede ölmesi üzerine bu ölümler kamuoyunun ilgisini çekti. Çocuk ölümü rakamları 2014 yılında 5.850 iken; 2015'te 6.917; 2016'da 6.121 olarak seyretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığı</span>

Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığı, Çin ile Hindistan arasındaki bazı toprakların üzerindeki egemenlik hakkında henüz çözülmemiş bir toprak anlaşmazlığı. Bu anlaşmazlık iki büyük toprak ve birçok diğer küçük alan kapsamaktadır. Büyük topraklardan biri olan Aksay Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Tibet Özerk Bölgesi bölgelerine bağlı bir toprak olarak Çin tarafından yönetilmektedir, ancak Hindistan, buranın Ladakh birlik toprağına ait olduğunu savunmaktadır. Öteki büyük tartışmalı toprak, McMahon Hattı'nın güneyinde yer alan ve eskiden "North-East Frontier Agency" olarak bilinen Arunaçel Pradeş bölgesidir. McMahon Hattı, Çin'in anlaşmaya katılmaksızın Britanya Hindistanı ile Tibet arasında imzalanan 1914 yılı Simla Sözleşmesi tarafından belirlendi. Çin, Simla Sözleşmesi'nin imzalandığı zaman Tibet'in bağımsız olmadığını savunup anlaşmanın geçerliliğini reddetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vaishali Takkar</span>

Vaishali Takkar, Hint aktris ve model.

<span class="mw-page-title-main">Hardwar Dubey</span>

Hardwar Dubey, Hint siyasetçi.

Tarachand Patel, Hint siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Akhil Mishra</span>

Akhil Mishra, Hint aktör.

<span class="mw-page-title-main">Veena Verma</span>

Veena Verma, Hintli kadın siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Prabhat Jha</span>

Prabhat Jha, Hint siyasetçi, gazeteci ve yazar.

Amrit Lal Meena, Hint siyasetçi.