Petronas Kuleleri, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunan ikiz kuleler. 1998 ve 2004 arasında dünyanın en yüksek ikiz gökdeleni olan Petronas İkiz Kuleleri, Petronas Petrol Holdingin de yönetim binasıdır.
Burc Halife Dubai'de inşası 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan dünyanın en yüksek gökdelenidir. Eski ismi Burc Dubai'dir. Adını Halife bin Zayid el-Nehyan'dan almıştır.
Dünyanın en yüksek yapıları belirlenirken genellikle doğrudan tanım yapmak mümkünse de, dünyanın en yüksek binasını ya da kulesini belirlemek o kadar kolay olmamaktadır. Bunun nedenleri ya bina ve kule dendiği zaman tam olarak ne kastedildiğinin ya da bunların ölçümlerinin nasıl yapıldığının tartışmalı olmasıdır. Ulusal ve yerel prestij sorunları farklı insanların farklı cevapları kabul etmesine neden olmaktadır. Yani nesnel bir yaklaşım belirlemek oldukça zordur.
Bu liste, dünyanın en yüksek kuleleri listesidir. Liste, genel olarak kule tanımına giren halka açık veya düzenli erişime sahip ancak içinde yaşamak için tasarlanmayan tek başlarına durabilen insan yapımı dar ve yüksek yapıları kapsamakta olup içinde yaşanabilir binalar, gökdelenler, radyo ve TV direkleri ile halka açık veya düzenli erişim için tasarlanmadıkları için köprü kuleleri veya direkler, bacalar, iletim kuleleri, heykeller ve çoğu büyük anıt ve dikilitaşları kapsam dışına çıkarmaktadır.
Litvanya tarihi bugünkü Litvanya topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.
Endem Televizyon Kulesi, 230 metre yüksekliğiyle Dünya'nın on yedinci, Avrupa'nın dördüncü ve İstanbul'un en yüksek üçüncü televizyon kulesidir. Endem İnşaat tarafından kayar kalıp yöntemiyle 1998'de başlayan inşaat 2002-2007 yılları arasında durdurulmuş ve 2008 yılının Ekim ayında son bulmuştur. Büyükçekmece Belediyesi ile Endem İnşaat A.Ş. ortaklığıyla inşa edilen televizyon kulesinin maliyeti 55 milyon dolar olmasının yanı sıra 15 yıldır kullanılmamakta ve atıl vaziyette beklemektedir.
Fernsehturm, Berlin'in şehir merkezinde bir televizyon kulesidir. Alexanderplatz meydanına çok yakındır. Doğu Almanya yönetimi, 1965-1969 yılları arasında inşa edilen kulenin Berlin'in sembolü haline gelmesini amaçlamıştır. Günümüzde de şehrin sembolü olarak görülen kule, şehir merkezi ve bazı banliyölerden görülebilmektedir. Kule, 368 metrelik uzunluğuyla, Almanya'daki en uzun yapıdır.
BT Tower, Londra İngiltere, Londra'da eskiden bir kamu kurumu olarak Birleşik Krallık'ta telefon ve telekomünikasyon sektörlerini işleten "General Post Office " tarafından ana maksadı UHF-tipli telekomünikasyon kulesi ve ofis olarak kullanılmak üzere yaptırılan bir gökdelen binasıdır. Yapının konuş yeri Londra'nın Camden'de "Clevland Street"'dedir. Yapıya 1961'da başlanmış ve 1964'te yapı bitirilmiştir.
10 Holloway Circus Birleşik Krallık, Birmingham şehrinde kısmen lüks özel ikametgâh dairleri ve kısmen 5-yıldızlı lüks otel olma amaçlarıyla tasarlanıp yapılmış bir yüksek gökdelen tipli yapıdır.
(Gürcüce: ანბანის კოშკი), Gürcistan, Batum'da bulunan 130 metre yüksekliğinde bir yapıdır. Kule, Gürcü alfabesinin ve insanının özgünlüğünü sembolize eder. Yapı, çifte sarmal deseninde bilindik DNA tasarımını kombine eder. İki sarmal şerit, Gürcü alfabesinin 4 metrelik alüminyumdan yapılmış 33 harfini taşıyan kulede yükselir.
Almatı Televizyon Kulesi, kısaca Almatı Kulesi veya resmî adıyla Kök Töbe Televizyon Kulesi, Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1975 ile 1983 yılları arasında inşa edilmiş, 371,5 metre yüksekliğindeki bir çelikten imal bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Almatı şehir merkezinin güneydoğusundaki Kök Töbe Dağı'nın yüksek yamaçlarında yer almaktadır. Diğer benzer kulelerden farklı olarak betondan değil, çelikten imal edilmiş bir yapıdır. Dünyanın en yüksek bağımsız boru şeklindeki çelik yapısıdır. Almatı'nın depremlere karşı savunmasız olması nedeniyle Richter ölçeğine göre 10 şiddetindeki bir depreme karşı dayanabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. Kule 371.5 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun serbest duran çelik boru yapıdır.
Küçük Çamlıca Televizyon Kulesi veya kısaca Çamlıca Kulesi, Türkiye'nin İstanbul şehrindeki televizyon ve seyir kulesi.
Letonya Bilimler Akademisi, Letonya'daki en üst bilimler akademisi kuruluşu. Letonya SSC Bilimler Akademisi adıyla 1946'da kurulan akademi, başkent Riga'da bulunmaktadır. Mevcut başkanı Ojārs Spārītis'tir.
Ocak Olayları, 11-13 Ocak 1991 tarihleri arasında Litvanya'da Sovyet güçlerinin müdahalesi sırasında yaşanan olaylardır. Litvanya'nın 13 Mart 1990 tarihinde bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Sovyetler Birliği müdahale etme kararı aldı. Olaylar sırasında 14 sivil öldü ve 702 kişi yaralandı. Olaylar, başkent Vilnius ve banliyöleri ile Alytus, Šiauliai, Varėna ve Kaunas kentlerinde gerçekleşen eylemlerle merkezlendi.
Çok katlı bir bina, düşük katlı binanın aksine yüksek bir binadır ve yetki alanına bağlı olarak yükseklik açısından farklı olarak tanımlanır. Apartman, ev, konut, konak, rezidans, ofis binası veya otel, perakende veya çok amaçlı işlevler olarak kullanılır. Yüksek katlı binalar aynı zamanda Kule blokları olarak da bilinir ve "çok daireli birim" anlamına gelen "MDU" olarak adlandırılabilir. Çok yüksek bir yüksek bina gökdelen olarak adlandırılır. Emporis Standards yüksek katlı yapıyı "35-100 metre boyunda çok katlı bir yapı veya 12-39 katlı yüksekliği bilinmeyen bir bina olarak tanımlar.
İmzacıların Evi ya da daha önceki adıyla Sztral'ın Evi, 16 Şubat 1918'de Litvanya Bağımsızlık Yasası'nın Litvanya Konseyi'nin yirmi üyesi tarafından imzalandığı Vilnius'a bağlı Pilies Caddesi'ndeki ev. Bu evde ilan edilen yasa metni Litvanya tarihi açısından bir dönüm noktası kabul edilir.
Didžioji Caddesi, {{dil|lt|Didžioji gatvė})), Litvanya'nın başkenti Vilnius'un Eski Şehir bölgesinde yer alan cadde. Pilies Caddesi ile Aušros Vartų Caddesi'ni birbirine bağlamaktadır. Cadde Vilnius Belediye Sarayı'nı çevrelemektedir.
Pilies Caddesi, Litvanca: Pilies gatvė, Litvanya'nın başkenti Vilnius'a bağlı Eski Şehir'deki ana caddelerinden biridir. Katedral Meydanı'ndan Belediye Meydanı'na uzanan, etrafındaki diğer caddelere göre kısa bir caddedir.
Guangzhou TV Kulesi, güney Çin şehrindeki Guangzhou 'da bulunan 1991 yılında inşa edilen gözlem güvertesiyle 217 m (712 ft) kafes bir telekomünikasyon kulesidir.
Sunshine 60, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan çok amaçlı bir ofis binasıdır. Bina, Toshima semtinde yer almakta olup Mart 1978 tarihinde inşa edildi. 239,7 metre yükseklikte ve 60 katlı olup tamamlandığında Japonya'nın ve Asya'nın en yüksek binasıydı.