İçeriğe atla

Vilnius Metrosu

Vilnius metrosu
Vilnius metrosu logosu
Genel
Hizmet alanıVilnius, Litvanya
Taşıma türüMetro
Hat sayısı3
Vilnius metrosu haritası

Vilnius metrosu (LitvancaVilniaus metropolitenas) Litvanya'nın başkenti Vilnius'daki metro sistemidir. Üç hat şu anda en kalabalık şehir ve ilçeler için önerilmiştir.[1][2] Metronun amacı 1990'lı ve 2000'li yılardaki trafik sıkışıklığını önlemektir.[3][4] 2001 yılının belediye başkanı Artūras Zuokas önerilen sistemin bir fizibilite çalışması için uluslararası destek istedi. Öneri 2002 yılında Vilnius Belediye Meclisi tarafından kentin ana planının bir parçası olarak kabul edilmiştir.[5] Systra çalışma ortağı olarak şehir seçildi; Scott Wilson Grubu 2005 ve 2006 yıllarında bir yarı özel finansman fizibilite çalışması yapılmıştır.[6][7]

Vilnius Metro Logosu 2005 yılında genç sanatçı ve grafik tasarımcısı Anna Fiodorova tarafından üretilmiştir. Anna Fiodorova 500 yarışmacıdan biri olarak 'Vilnius Metro Logo" tasarım yarışmasını kazanmıştır. Basit, şık ama en önemlisi kolay okunabilir.

2007'de proje, siyasetçiler ve halk tarafından çok sık konuşuldu. Sorun hem maliyetin yaklaşık 3 milyon Litvanya litası olması hem Eski Vilnius Şehri'ndeki tarihi binaların yıkılması olanağının olması hem de sokakların kapalı olacağı algısıydı.[8]

Önerilen hatlar

  1. Pašilaičiai – Vilnius Uluslararası Havalimanı
  2. Viršuliškės – Antakalnis
  3. Justiniškės – Jeruzalė

Ayrıca bakınız

  • Riga Metro

Kaynakça

  1. ^ "Vilnius is Becoming a Bridge Between Eastern and Western Europe". Vilnius city municipality. 2002. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2008. A new and modern means of transportation to be introduced into Vilnius City in the near future is considered now. That is the fast tramway, the routes of which shall connect the main city districts with the centre and workplaces. 
  2. ^ "Metro šalininkai siūlo Vilniui tris linijas ir tiltą" (Litvanca). delfi.lt. 2007. Erişim tarihi: 4 Ekim 2008. 
  3. ^ "Tramvajus ar metropolitenas Vilniaus urbanistinėje struktū roje" (PDF) (Litvanca). Gediminas Technical University. 2008. 17 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2008. 
  4. ^ "Riga and Vilnius tackle traffic". The Baltic Times. 2007. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2008. 
  5. ^ "Seminar: Planning for Sustainable Transport" (PDF). Association for European Transport. 17 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2008. In September 2001, Systra has been chosen to assist the Municipality in defining a LRT scheme and design the technical characteristics of the first line. 
  6. ^ "Preparation of feasibility study for Vilnius Tram Project financing by the private sector, Lithuania". Scott Wilson Group. 29 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2008. 
  7. ^ "Outline of the 'Vilnius Tram Project'" (PDF). UNESCO. 2006. 16 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2008. 
  8. ^ "A tram ride into the future". The Baltic Times. 2007. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Litvanya</span> Kuzeydoğu Avrupada yer alan Baltık ülkesi

Litvanya, resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki Baltık bölgesinde yer alan bir ülkedir. Baltık Devletlerinden biri olup Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Belarus, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile sınırı vardır. Batıda ise İsveç ile deniz sınırı bulunur. Litvanya, 65.300 km²'lik bir alanı kaplar ve 2,86 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan Vilnius'tur. Diğer büyük şehirler sırasıyla Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ve Panevėžys'dir. Litvanlar, etnolinguistik olarak Balt halklarının bir parçasıdır ve Hint-Avrupa dil ailesinin Baltik kolunda hayatta kalan birkaç dilden biri olan Litvanca dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Metro sistemleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, dünya çapındaki metro sistemlerini içermektedir. İlk metro sistemi Londra'da 1863'te hizmete giren Londra Metrosu, ikincisi ise İstanbul'da 1875'te hizmete giren Tünel'dir. Aralık 2017 tarihi itibarıyla, dünya genelinde 56 ülkede 178 şehir yaklaşık 180 metro sistemine ev sahipliği yapmaktadır. En uzun metro sistemi Şanghay Metrosu, en işlek metro sistemi Pekin Metrosu ve en fazla istasyona sahip olan metro sistemi ise New York Metrosudur.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Yolu</span>

Baltık Yolu veya Baltık Zinciri, Özgürlük Zinciri olarak da bilinen ve 23 Ağustos 1989'da düzenlenen barışçıl bir siyasi gösteri. Yaklaşık iki milyon gösterici, Sovyetler Birliği'nin üç Baltık cumhuriyeti olan Estonya SSC, Letonya SSC ve Litvanya SSC'de el ele tutuşarak toplamda 675,5 kilometre uzunluğunda bir insan zinciri oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Zigmas Zinkevičius</span> Litvan akademisyen ve siyasetçi (1925-2018)

Zigmas Zinkevičius, Litvan dilbilimci ve tarihçi. Vilnius Üniversitesi'nde profesör ve Litvanya Bilimler Akademisi üyesi olarak görev yaptı. Dillerin onomastik tarihi gelişimi üzerine ve diğer alanlardaki çalışmalara katkıda bulunmuştur. Zinkevičius, çalışmalarıyla 1994 yılında Herder Ödülü'nü kazandı ve çeşitli dilde 30 akademik kitap ve yüzlerce bilimsel yayının yazarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius Guberniyası</span>

Vilnius Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Litvanya'nın doğusunu ve Belarus'un kuzeybatısını kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Vilnius idi.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius Konferansı</span>

Vilnius Konferansı veya Vilnius Ulusal Konferansı, 18-23 Eylül 1917 tarihleri arasında Vilnius'ta bir araya gelen, Rus İmparatorluğu, Polonya Krallığı ve Alman İmparatorluğu'ndan bağımsızlık sağlayıp ayrı bir Litvanya devleti kurma amacıyla toplanan konferanstır. Konferans bağımsız bir Litvanya'nın ilan edilmesi misyonuyla görevlendirilen yirmi üyeli Litvanya Konseyi'ni seçti. Litvan halkının iradesine sahip olduğunu savunan konferans bu doğrultuda konseye ve kararlarına yetki verdi. Konferans Litvanya'nın bağımsızlığa giden yolda temel yol gösterici ilkeleri oluştururken Litvanya'nın siyasi yapısı ile ilgili her türlü konuya daha sonra seçilecek olan Litvanya Kurucu Meclisi'nin karar vereceğini savundu.

<i>Lietuvos aidas</i>

Lietuvos aidas, Litvanya'da faaliyet yürüten günlük gazete. Antanas Smetona tarafından 6 Eylül 1917'de kuruldu. Litvanya Konseyi'nin yayın organıydı ve ardından yeni kurulan Litvanya hükûmetinin yarı resmi yayını oldu. Hükûmet Vilnius'tan geçici başkent Kaunas'a taşındığında yayın durduruldu. 1928'de Litvanya hükûmetinin yayını olarak yeniden canlandırıldı ve Litvanya'nın en popüler gazetesi oldu. Zirvede, 90.000 kopya birleşik tirajlı üç günlük baskı yayınladı. II. Dünya Savaşı döneminde yayını aksadı. 1990'da Litvanya, Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan ettikten sonra, gazete bir kez daha Litvanya Cumhuriyeti Yüksek Konseyi'nin resmî gazetesi oldu. 1992 sonunda tirajı 103.000 kopyaya ulaştı. Ancak, kısa süre içinde özelleştirildi ve okurluk, finansal zorluklar ve diğer tartışmalarla da karşı karşıya kaldı. Nisan 2006'da, vergi borçları 4 milyon Litvanya litasının üzerine çıktığında Devlet Vergi Müfettişliği tarafından iflas işlemleri başlatıldı. Şirket 2015 yılında tasfiye edildi, ancak gazete kâr amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından yayınlanmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Juozas Purickis</span> Litvan siyasetçi

Juozas Purickis, Juozas Puryckis ya da genellikle kullandığı kalem adı ile Vygandas iki savaş arası dönemde etkin olan Litvanya'lı politikacı, diplomat ve gazeteci. Haziran 1920'den Aralık 1921'e kadar Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Krallığı (1918)</span> Eski bir devlet

Litvanya Krallığı, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'da kurulan kısa ömürlü bir anayasal monarşi. Alman İmparatorluğu'nun devletinin fiilen uydu devleti olmuştu, ancak hukuki anlamda bağımsızdı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Vilnius Seimas'ı</span>

Büyük Vilnius Seimas'ı ya da Vilnius Büyük Meclisi, 1905 Rus Devrimi sonrası oluşan politik süreçte 4-5 Aralık 1905 tarihlerinde Vilnius'ta toplanam kongre. Söz konusu toplantı Litvanya'daki ilk modern ulusal kongresidir. Öncelikleri devrimi başlatan sosyal meseleler değil, ulusal endişelerle ilgiliydi. Seimas'a 2.000'den fazla katılımcı katıldı. Meclis, Rus İmparatorluğu içinde geniş siyasi özerklik talep etme ve bunu barışçıl yollarla gerçekleştirme kararı aldı. Seimas bağımsız bir Litvanya devletinin kurulması için zemin hazırladığı için, Litvanya Konseyi tarafından 16 Şubat 1918'de kabul edilen Litvanya Bağımsızlık Yasası'na doğru önemli bir adım olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius Üniversitesi</span>

Vilnius Üniversitesi, Baltık ülkelerindeki en eski üniversitesi. Bu anlamda Prag, Kraków'da Pécs, Budapeşte, Bratislava ve Königsberg'in üniversitelerinden önce kurulmuştur. 16. yüzyılda "dünyanın en doğusunda kurulan üniversite" sıfatındaydı. Bugün Litvanya'nın en kapsamlı üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Didžioji Caddesi</span>

Didžioji Caddesi, {{dil|lt|Didžioji gatvė})), Litvanya'nın başkenti Vilnius'un Eski Şehir bölgesinde yer alan cadde. Pilies Caddesi ile Aušros Vartų Caddesi'ni birbirine bağlamaktadır. Cadde Vilnius Belediye Sarayı'nı çevrelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pilies Caddesi</span>

Pilies Caddesi, Litvanca: Pilies gatvė, Litvanya'nın başkenti Vilnius'a bağlı Eski Şehir'deki ana caddelerinden biridir. Katedral Meydanı'ndan Belediye Meydanı'na uzanan, etrafındaki diğer caddelere göre kısa bir caddedir.

<span class="mw-page-title-main">Petras Vileišis</span>

Petras Vileišis önde gelen Litvanyalı mühendis, siyasi aktivist ve hayırsever.

<span class="mw-page-title-main">AirBaltic</span>

airBaltic veya yasal ismiyle AS Air Baltic Corporation, Letonya'nın bayrak taşıyıcı havayoludur. Merkez ofisi Riga Uluslararası Havalimanı'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Litvan mutfağı</span>

Litvan mutfağı, Litvanya'nın serin ve nemli kuzey iklimine uygun ürünleri içerken bir mutfak kültürü gösterir. Arpa, patates, çavdar, pancar, yeşil sebzeler, çilek ve mantar yerel olarak yetiştirilmektedir ve süt ürünleri ülkenin uzmanlık alanlarından biridir. Kışın yiyecekleri saklamak için çeşitli turşulama yöntemleri kullanılır. Çorbalar son derece popülerdir ve yaygın olarak sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak kabul edilir. İklim ve tarım uygulamalarını Kuzey Avrupa ile paylaştığı için, Litvanya mutfağının Baltık komşuları ve genel olarak kuzey ülkeleri ile pek çok ortak noktası bulunur. Uzun süren tarım ve yiyecek arama gelenekleri, ülkenin tarihi boyunca çeşitli etkilerle birlikte Litvanya mutfağını oluşturmuştur.

Vytenis Jankūnas, New York'ta yaşayan ve çalışan bir Litvanyalı-Amerikalı bir fotoğrafçı ve sanatçıdır. Çalışmaları fotoğraf, resim ve karma medya çalışmalarından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikalojus Daukša</span>

Mikalojus Daukša, Litvanyalı ve Latin dini yazar, çevirmen ve bir Katolik kilisesi yetkilisiydi. Litvanya hümanistleri arasında, o sırada Büyük Dükalık'ta kullanımda olan Eski Doğu Slavcası ve Lehçe üzerinde Litvancayı yasalaştırma ve teşvik etme ihtiyacının önemini ifade eden ilk kişi olarak bilinir. Daukša'nın Jacob Ledesma kateşizminin Litvanca çevirisi, Litvanya Büyük Dükalığı'nda yayınlanan ilk Litvanca kitap idi.

<span class="mw-page-title-main">Kristijonas Donelaitis</span>

Kristijonas Donelaitis, Prusyalı- Litvanyalı şair ve Lutherci papaz. Prusya Krallığı'nın bir bölgesi olan ve Litvanca konuşan önemli bir azınlığın bulunduğu Küçük Litvanya'da yaşadı. İlk klasik Litvanca şiiri olan Mevsimler'i yazdı. Litvanya edebiyatının klasik bir eseri olan şiir, Litvanyalı köylülerin günlük yaşamını, serflikle mücadelelerini ve yıllık yaşam döngüsünü anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rail Baltica</span>

Rail Baltica, Baltık ülkelerini Avrupa demir yolu ağına entegre etmeyi amaçlayan, yapım aşamasındaki bir demir yolu altyapı projesidir. Amacı, katılımcı ülkeler arasında yolcu ve yük hizmeti sağlamak ve Orta ve Kuzey Avrupa, özellikle Baltık Denizi'nin güneydoğusundaki bölge arasındaki demir yolu bağlantılarını iyileştirmektir. Ayrıca, Kuzeydoğu Avrupa'da ekonomik koridorun inşası için bir katalizör olarak tasarlanmıştır. Proje, Tallinn'den (Estonya) Varşova'ya (Polonya) Riga (Letonya), Kaunas ve Vilnius (Litvanya) üzerinden bağlantılardan oluşan sürekli bir demir yolu bağlantısı öngörmektedir. Baltık ülkelerindeki toplam uzunluğu 870 kilometre olup, Estonya'da 213 kilometre, Letonya'da 265 kilometre ve Litvanya'da 392 kilometredir. Rail Baltica, Avrupa Birliği'nin öncelikli projelerinden biridir. Trans-Avrupa Ulaştırma Ağları'nın (TEN-T) Kuzey Denizi-Baltık Koridoru'nun bir parçasıdır.