İçeriğe atla

Villmergen Muharebeleri

Villmergen'in (1656) İsviçre'deki ilk savaşı.

Villmergen Muharebeleri, İsviçre'nin Katolik ve Reform yanlısı kantonları arasında gerçekleşen iki çatışma. Birincisi 24 Ocak 1656'da, ikincisi ise 24 Temmuz 1712'de gerçekleşen çatışmaların ikisi de Aargau kantonunun Villmergen kasabasında oldu.

Arka plan

1531'de Schwyz kantonu katolik kalmayı seçtikten sonra Schwyz'de kalan Protestan aileler 1655'te kovuşturulmaya başlandı. Bazıları Milan'daki engizisyona gönderildi, bazılarının kafaları kesildi ve Zürih'e kaçanların mallarına el kondu. Zürih bu kayıpların tazmin edilmesini talep etti. Schwyz ise göçmenlerin iade edilmesini istedi. Zürih, Bern'i katolik kantonlara karşı (Schwyz ve onun müttefikleri olan Uri, Unterwalden, Zug ve Luzern kantonları) bir savaşa zorlamaya başladı.[1][2]

Birinci Villmergen Muharebelesi

Zürih birlikleri Rapperswil'de katolikler karşısında Villmergen'de 24 Ocak 1656'da bereketsiz bir zafer elde ettiler. Çatışmalar 20 Şubat'ta kesildi ve 7 Mart'ta yapılan barış anlaşmasıyla çatışmaların başlamasından önceki statükoya geri dönüldü. Yani her kanton kendi bölgesindeki dini tespit edebilecekti.

İkinci muharebenin arka planı

13 kantonu olan Eski İsviçre Federasyonu'nda her kantonun iki oyu vardı ve 7 Katolik kanton,4 Protestan kanton (diğer ik kanton mezhep seçmemişti) karşısında ülkenin kontrolünü ellerinde tutabiliyordu. Bu durum Protestan'ların kızgınlıklarına neden oluyordu ve 1664, 1694 ve 1697'de bu yüzden yeniden çatışmalar yaşandı.

St. Gallen başrahibi, İsviçre'den Avusturya'ya bir "Katolik yolu" inşa edilmesini ve böylece Glarus'un protestan kısmının Zürih'ten aldığı desteği kesmeyi önerdi. 1712'de başrahip, Toggenburg'daki Wattwill şehrinin özgür halkına yol yapımı işine gitme talimatı verdi.

İkinci Villmergen Muharebesi

Bölge halkının geri kalanı, başrahibe karşı ayaklandı, görüşmeleri reddetti ve manastırların yollarını ablukaya aldı. Bern ve Zürih, Almanya'ya kaçan başrahibe karşı savaş ilan etti. Protestanlar Baden'i ele geçirdi ve Katolik kantonları ablukaya aldı. Temmuz'daki barış görüşmelerinde Luzern ve Uri anlaşmaya hazırdı ve askerler evlerine dönmeye başladılar, ancak Papa koşullarını tekrarladı ve katolikler saldırılara yeniden başladılar.[1]

Bu sefer 24 Temmuz 1712'de Villmergen yakınlarında Protestanların kazandıkları yeni bir savaş gerçekleşti.

Sonuç

11 Ağustos 1712'de Aarau'da yapılan barış ile dinsel alanda daha eşit bir durum ortaya çıktı ve Konfederasyon içindeki katolik egemenliği sona erdi. Böylece 1847 yılındaki Sonderbundkrieg'e kadar yeni bir iç savaş yaşanmadı.

Kaynakça

  1. ^ a b Bonjour, Edgar et al. A Short History of Switzerland (Oxford, 1952) p.195 ff
  2. ^ Fossdal, Gregory, Direct Democracy in Switzerland (New Brunswick, USA, 2006) p.34

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Cenevre</span> İsviçrede şehir; Cenevre kantonunun başkenti

Cenevre, İsviçre'de Cenevre Gölü kıyısında yer alan, İsviçre'nin Zürih şehrinden sonra en yüksek nüfuslu ikinci şehridir. Fransızca konuşulan İsviçre bölgesi olan "Suisse Romande" bölgesinin en büyük şehridir. Aynı ada sahip Cenevre kantonu'nun başkentidir. Rhône Nehri'nin Cenevre Gölü'nden çıkışında konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zürih</span> İsviçrenin Zürih kantonunun başkenti; finans merkezi

Zürih, İsviçre'nin en büyük kentidir. 2018 yılında Zürih Belediyesinde nüfus 415.367, çevre ilçeleriyle birlikte nüfusu 1,39 milyon kişidir. Zürih şehri Zürih Kantonu'nun başkentidir. İsviçre'nin ekonomik ve Almanca konuşulan bölgesinin kültürel merkezidir. FIFA merkezi Zürih’te bulunur.

İsviçre'nin kantonları, İsviçre'nin en üst düzey idari bölümleridir. Kantonlar, İsviçre Konfederasyonu'nun üye devletleridir.

İsviçre tarihi bugünkü İsviçre Konfederasyonu topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">1291 Federal Beyannamesi</span>

Federal Beyanname veya Birlik Mektubu İsviçre'nin kuruluş belgesi olarak kabul edilen belge. Üç orman kantonunun ebedi birliği adıyla kurumlaşan birlik şu anda orta İsviçre'de yer alan üç kantonun yapmış olduğu bir birliktir. 1291 yılı Ağustos ayı başlarına tarihlenir ve 1 Ağustos şu anda da İsviçre'de ulusal bayram kabul edilmektedir. Bu metinde, şu anda ya kaybolmuş ya da yazılı olmayan, daha önce yapılmış benzer bir başka anlaşmadan da bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Morgarten Muharebesi</span>

Morgarten Muharebesi Eski İsviçre Konfederasyonu ile Habsburg Hanedanı'nın kontrolündeki Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu arasında 15 Kasım 1315 tarihinde Morgarten Pass'da gerçekleşen silahlı çatışma. Werner Stauffacher komutasındaki 1500 kişilik piyade ve okçuya sahip olan federasyon güçleri, Dük I. Leopold komutasındaki büyük bir ordu karşısında zafer elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Eski İsviçre Konfederasyonu</span> Kanton denen küçük bağımsız devletlerden oluşan en eski İsviçre Konfederasyonu

Eski İsviçre Konfederasyonu, kanton denilen küçük bağımsız devletlerin oluşturduğu en eski İsviçre konfederasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Svabya Savaşı</span>

1499 Svabya Savaşı Eski İsviçre Konfederasyonu ile Habsburg Hanedanı arasındaki son büyük silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Sonderbund</span> 1845-1847 yıllarında yedi Katolik İsviçre kantonunun oluşturduğu birlik.

Sonderbund 1845 ile 1847 yılları arasında İsviçre'deki 7 katolik ve muhafazakâr kantonun, protestan ve liberal kantonlara karşı oluşturmuş olduğu bir birlik anlaşması. Anlaşmaya imza veren 7 kanton Luzern, Uri, Schwyz, Unterwalden, Zug, Fribourg ve Valais'tir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre köylü savaşları</span> İsviçrede başarısız köylü ayaklanması

İsviçre köylü savaşları Eski İsviçre Federasyonunda 1653 yılında yaşanan halk isyanı. Bern parasının değerinin düşürülmesi Luzern kantonundaki Entlebuch vadisinden Bern kantonundaki Emmental vadisine kadar, Solothurn, Basel ve Aargau kantonlarını da içine alan geniş bir vergi isyanına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'nin İBBS'si</span>

İsviçre İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması, Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması içinde Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi olan İsviçre için kullanılan sınıflandırmadır:

<span class="mw-page-title-main">Sonderbund Savaşı</span> İsviçrede yaşanan bir iç savaş

Sonderbund Savaşı, İsviçre'de yaşanmış iç savaştır. İsviçre tarihinde yaşanmış son savaştır. 1847 yılında bir ay kadar bir sürede gerçekleşmiştir.

Graubünden Kantonu İsviçre'nin en büyük ve en doğudaki kantonudur. Fransızca ismi Grisons, İtalyanca ismi Grigioni, Romanşça ismi ise Grischun'dur. İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn ile uluslararası sınırları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Zug Gölü</span>

Zug Gölü, İsviçre'nin Zug, Luzern ve Schwyz kantonlarında bulunan bir göldür. Göl, ülkenin ortasında Zürih ve Dört Kanton göllerinin arasında yer almakta olup adını Zug kentinden almaktadır.

Luzerner Schilling, Luzernli genç Diebold Schilling tarafından yazılan İsviçre Konfederasyonu tarihinin vakayinamesini içeren 1513 tarihli tezhiptir.

<span class="mw-page-title-main">Dornach Muharebesi</span> Svabya Savaşında 1499 muharebesi

Dornach Muharebesi, 22 Temmuz 1499'da, İsviçre'nin Dornach köyü yakınlarında, İmparator I. Maximilian'ın birlikleri ile Eski İsviçre Konfederasyonu arasında gerçekleşen çatışmadır. Muharebe, Maximilian için kesin bir yenilgiyle sonuçlandı ve İsviçre ile Svabya Birliği arasındaki Svabya Savaşı'nı sonuçlandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Greifensee</span> İsviçrede belediye

Greifensee İsviçre’nin Zürih kantonunda yer alan bir belediyedir. İsviçre Almancasında Griiffesee şeklinde isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Landsgemeinde</span>

Landsgemeinde, doğrudan demokrasinin en eski biçimlerinden birini oluşturan, çoğunluk kuralına göre çalışan, halka açık, gizli olmayan bir oylama sistemidir. İsviçre'de ulus-altı siyasi düzeyde hâlâ birkaç yerde kullanılmakta olup pratik nedenlerden dolayı hala en yüksek siyasi otoriteye sahip olduğu Appenzell Innerrhoden ve Glarus kantonları dışında kanton düzeyinde kaldırılmıştır. Landsgemeinde ayrıca Appenzell Innerrhoden, Graubünden ve Schwyz'in bazı bölgelerinde yerel sorunları oylamak için toplandı.

İsviçre taşıt plaka kodları, İsviçre'de kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Plakalar, kanton için iki harfli bir kod ve en fazla altı haneli bir sayıdan oluşur. Arka plakalarda ayrıca İsviçre ve ilgili kantonun arması bulunmaktadır.