Greenwich Londra'nın güneydoğusunda yer alan bir semttir. Boylamların derecelendirilmesinde 0 olarak kabul edilir. Birleşik Krallık'ın en büyük 2. gözlemevidir. 51° 28′ 44″ kuzey enlemleri ve 0º 0' 0" doğu/batı boylamlarında bulunduğu varsayılır. Orta ılıman iklim kuşağında yer alır.
Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.
Le Corbusier olarak tanınan Charles-Edouard Jeanneret İsviçre asıllı Fransız mimar. Modernizm'e ve Uluslararası Uslüp'e yaptığı katkılar ile tanındı. Kariyeri uzun yıllar sürdü ve Avrupa'da, Hindistan'da ve Rusya'ya başlıca olmak üzere oldukça mühim binalar inşa etti. Aynı zamanda; şehir plancısı, ressam, heykeltıraş, yazar ve modern mobilya tasarımcısıydı.
2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.
Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.
Kıbrıs Cumhuriyeti'nde üç tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1980'de Baf, son olarak da 1998'de Hirokitya listeye dâhil edildi. Listedeki tüm varlıklar kültürel alandır.
Japonya'da 2016 yılı itibarı ile 20 adet Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1993'te Hōryū-ji Bölgesindeki Budist Anıtları, Himeji Kalesi, Yakuşima ile Shirakami-Sanchi, son olarak 2016'da Modern Harekete Üstün Bir Katkı Sağlayan Le Corbusier'in Mimari Çalışması listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan 16'sı kültürel, dördü doğal alandır.
Yunanistan'da on sekiz tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1986'da Bassae'deki Apollon Epikurios Tapınağı, son olarak da 2016'da Filippi listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on altısı kültürel, ikisi karma alandır.
Uganda'nın Kampala şehrindeki Kasubi Mezarları, dört kabaka ve Baganda kraliyet ailesinin diğer üyeleri için yaptırılmış mezar alanlarıdır. Kraliyet geçmişi nedeniyle, site geleneksel mimarinin önemli bir örneğinin yanı sıra Ganda halkı için manevi ve politik açıdan önemli bir yer olmaya devam etmektedir. Aralık 2001'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi ve "Sahra-altı Afrika'nın tamamında bitki materyalleri kullanılarak yapılan en dikkat çekici yapılardan biri" olarak tanımlandı.
Modern Harekete Üstün Bir Katkı Sağlayan Le Corbusier'in Mimari Çalışması, Le Corbusier olarak bilinen Fransız-İsviçreli mimar Charles-Édouard Jeanneret tarafından tasarlanan 17 sitenin bir koleksiyonudur. Bu siteler, Modernizm'in inşaat alanına başarılı bir şekilde aktarımını göstermektedir.
Berlin Modernizm Konutları, Almanya'da yer alan UNESCO Dünya Mirası alanlarından birisidir ve 20. yüzyılın başlarından itibaren inşa edilmiş sübvansiyonlu altı adet konuttan oluşan bir topluluktur. Özellikle Weimar Cumhuriyeti (1919-1933) döneminde Berlin kenti sosyal, siyasal ve kültürel açıdan ilerici olduğu için, bina reformu hareketinin olağanüstü örneklerinden biri olarak inşa edilmiştir. 2008 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Aragon'daki Müdeccen Mimarisi, Aragon (İspanya) merkezli bir estetik akımdır ve bu akımın uygulandığı bazı binalar UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Villa d'Este, teraslanmış yamaç İtalyan Rönesans bahçesi ve özellikle çeşmelerinin yoğunluğu ile ünlü, Roma yakınlarındaki Tivoli'de bulunan 16. yüzyıldan kalma bir villadır. Günümüzde bir İtalyan devlet müzesi ve UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak listelenmektedir.
Babür mimarisi, 16. ve 18. yüzyıllar arasında Hint Yarımadası'nda Babürlüler tarafından geliştirilen Hint-İslam mimarisi türüdür. İslam, İran, Türk ve Hint mimarisinin bir birleşimi olarak Hindistan'daki önceki Müslüman hanedanların mimari tarzlarını geliştirdi. Babür yapıları, büyük soğan kubbeler, köşelerde ince minareler, büyük salonlar, büyük tonozlu ağ geçitleri ve hassas süslemeler dahil olmak üzere tek tip bir yapı ve karakter modeline sahiptir. Babür mimarisinin örnekleri günümüz Hindistan, Afganistan, Bangladeş ve Pakistan'da bulunmaktadır.
Belarus'ta dört tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. Geçici listede ise on bir miras vardır.
Polonya mimarisi tarihî ve çağdaş sanat anlayışını yansıtan yapıtlardan oluşmaktadır.
Hindistan'daki Çandigarh şehrinin sektör-1'inde bulunan Çandigarh Başkent Yerleşkesi, mimar Le Corbusier tarafından tasarlanan ve UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak listelenen bir hükûmet yerleşkesidir. Yaklaşık 100 dönümlük bir alana yayılmıştır ve Çandigarh mimarisinin başlıca tezahürüdür. Üç binadan oluşur: Meclis Sarayı veya Yasama Meclisi, Sekreterlik Binası ve Yüksek Mahkeme. Ek olarak dört anıt ve bir göl de Miras Alanı'nın parçalarını oluşturur. 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklendi.
Meclis Sarayı, Hindistan'ın Çandigarh kentinde bulunan bir yasama meclisi binasıdır. Modernist mimar Le Corbusier tarafından tasarlanmıştır. Yasama Meclisi, Sekreterya ve Yüksek Mahkeme'yi içeren Başkent Yerleşkesi'nin bir parçasıdır. Meclis Sarayı, dairesel bir toplantı odası, konuşma ve işlemler için bir forum ve merdivensiz dolaşım alanına sahiptir.
Sekreterlik Binası, Le Corbusier tarafından tasarlanmış 1953 yılında inşa edilmiş bir hükûmet binasıdır üç bina ve üç anıttan oluşan ve Çandigarh Başkent Yerleşkesi içinde yer alır: Sekreterlik Binası, Yasama Meclisi binası ve Yüksek Mahkeme binası, Açık El Anıtı, Geometrik Tepe ve Gölgeler Kulesi.
Jaisalmer Kalesi, Hindistan'ın Racastan eyaletindeki Jaisalmer şehrinde yer alan bir kaledir. Eski şehrin nüfusunun yaklaşık dörtte biri hala kale içinde bulunduğundan, dünyadaki çok az "yaşayan kaleden" biri olduğu kabul edilmektedir. 800 yıllık kalenin içinde günümüze kadar iyi korunmuş bir kısmı, Jaisalmer şehriydi. Kale duvarlarının dışındaki ilk yerleşimlerin, artan Jaisalmer nüfusunu barındırmak için 17. yüzyılda ortaya çıktığı kabul edilmektedir.