Selanik, metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir. Yunancada η Συμπρωτεύούσα, kelimenin tam anlamıyla "ortak başkent" olarak da bilinir. Συμβασιλεύουσα veya Konstantinopolis ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na "birlikte hükmeden" şehir olarak tarihsel statüsüne atıfta bulunulur.
El-Lât, İslam öncesi Arabistan'daki kader, kısmet ve bereket tanrıçası. En büyük tapınağı Taif'te bulunuyordu. Lat, Taif'te dört köşeli düz bir kaya parçası ile temsil ediliyordu ve etrafında bir ev inşa edilmişti. Tapınak Taif Kabesi olarak biliniyordu. Kara taş, İslam öncesi dönemde Petra'da bir adı da Kaab olan tanrıça El-lât'ın sembolü durumundaydı.
Osmanlı Bankası, 1856'da kurulan İngiliz sermayeli Bank-ı Osmani ile 1862 istikrazını üstlenen Fransız mali grubu Banque de Paris et des Pays-Bas ortaklığıyla, 1863'te İstanbul'da Bank-ı Osmanî-i Şahane adıyla kurulan bankadır. 2001 yılında Garanti Bankası'na katılmasıyla varlığı sona ermiştir.
Orta Makedonya, Yunanistan'da bir idari bölge. Yaklaşık 1,9 milyonluk nüfusu ile Yunanistan'ın Attika'dan sonraki en kalabalık ikinci bölgedir.
Kaftanzoglio Stadyumu Yunanistan'ın Selanik kentindeki stadyum. Kaftanzoglou Derneği'nin bağışıyla yapılan stadyum, bu ismi aldı. Stadyum, açılış tarihi olan 27 Ekim 1960 tarihinde, Balkanların en yüksek standartlara sahip stadyumlarındandı. Stadyum 27.770 koltuk kapsitelidir. 2004 Yaz Olimpiyatları öncesi futbol karşılaşmaları için yenilenmiştir. 1982'ye kadar Yunanistan'ın en büyük stadyumu olan yapı, Atina Olimpiyat Stadyumu'nun açılışıyla bu unvanı kaybetmiştir. Stadyum 1961'den beri İraklis'ye ev sahipliği yapmaktadır.
Ayasofya veya Kutsal Bilgelik Kilisesi, Selanik'te bulunan dinî yapılardan biridir. Kilise olarak kurulup sonradan camiye dönüştürülen bu yapı, şehrin en eski yapılarından biridir ve UNESCO listesindedir. Üçüncü asırdan beri bu yerde bir kilise bulunmaktadır fakat şimdiki yapı 7. asırda inşa edilmiştir. İstanbul’daki Ayasofya örnek alınmıştır. Kilisenin içine ikonlar çizilmiştir. Binanın planı Yunan haçı şeklindedir ve orta Bizans devri mimarisinin en iyi örneklerinden biridir.
Selanik Belediye Sanat Galerisi, Yunanistan’ın Selanik kentinde 1966’da Belediye Kütüphanesi’ne bağlı olarak kurulmuş bir galeridir.
Aya (Aziz) Dimitri Kilisesi, Selanik’te şehrin koruyucusu Selanikli Aziz Dimitri’ye adanmış Bizans devrinden kalma kilise.
Elazığ Ermeni Protestan Kilisesi 19. yüzyılında Osmanlı dönemde inşa edilmiş tarihî Evanjelik kilisedir. 1915 Ermeni Kırımı'nda Elâzığ'ın Ermeni sakinleri sürgün edildikten sonra cemaatinden yoksun kalan kilisenin, bugün itibarıyla, otopark olarak kullanıldığı bildirilmektedir.
Aristotelus Meydanı Yunanistan'ın Selanik kentinin ana meydanı. Fransız mimar Ernest Hébrard tarafından 1918'de tasarlanan meydanın tam olarak inşa edilmesi 1950'leri bulmuştur. Meydanı kuşatan binaların birçoğu bu süre içerisinde yenilenmiş ve meydanın kuzey kızmı 2000'lerde restore edilmiştir.
Arnavut Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu'nda Batı Balkan Yarımadası'nda Arnavut nüfus çoğunluğuna sahip Kosova, İşkodra, Manastır ve Yanya vilayetlerinden kurulması planlanmış bir vilayet idi. Ek olarak Selanik Vilayeti'nin bir kısmınında dahil edilmesi düşünülmekteydi.
Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi, MÖ 4. yüzyıla kadar izlenebilir. Yunanistan'da yaşayan en eski ve en karakteristik Yahudi grubu, "Yunan Yahudileri" olarak da bilinen Romanyotlardır. "Yunan Yahudisi" terimi ağırlıklı olarak Yunanistan'ın bugünkü modern bölgesinde yaşayan Yahudi kökenli veya inançlı herhangi bir kişi için kullanılır.
Yunanistan Holokost Müzesi ya da resmî adıyla Yunanistan Holokost Anma Müzesi ve İnsan Hakları Eğitim Merkezi, Yunanistan Selanik şehrinde henüz inşa aşamasında bulunan, Holokost hakkında bir müzedir. Müze inşasının önerisi 2016 yılında ortaya atıldı; inşa da Selanik Büyükşehir Belediyesi'yle belediye başkanı Yannis Butaris'ın desteğiyle gerçekleşmekte, maliyetin bir kısmı da Alman Federal Cumhuriyeti tarafından karşılanmaktadır. İnşanın toplam maliyetinin €25 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Temel taşı 30 Ocak 2018 tarihinde konuldu.
İtalya, 1861 yılına kadar çeşitli küçük devletlere bölünmesi nedeniyle, döneme veya bölgeye göre basitçe sınıflandırılamayacak kadar geniş ve çeşitli bir mimari tarza sahiptir. Bu, mimari tasarımlarda oldukça çeşitli ve eklektik bir yelpaze yaratmıştır. İtalya, antik Roma döneminde su kemerleri, tapınaklar ve benzeri yapıların inşası, 14. yüzyılın sonlarından 16. yüzyıla kadar Rönesans mimari hareketinin kurulması; Neoklasik mimari gibi hareketlere ilham veren 17. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında başta Birleşik Krallık, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere tüm dünyada soyluların kır evlerini inşa ettikleri tasarımları etkileyen bir inşaat tarzı olan Palladyanizm'in anavatanı olması gibi önemli mimari başarıları ile tanınır.
Selanik Sosyalist İşçi Federasyonu (Fransızca: Fédération Socialiste Ouvrière, Yahudi İspanyolcası: Federacion Socialista Laboradera Osmanlı İmparatorluğu'nun Selanik Vilayeti'nde Avram Benaroya liderliğindeki sosyalist bir örgüttür. Selanik'teki farklı milletlerden işçilerin tek bir işçi hareketi içinde birleştirilmesi girişimidir.
İzzeddin Kalesi, Girit'te Hanya kentinin 15 kilometre doğusunda, Kalami’nin Suda Körfezi'ne bakan kıyısında bir Osmanlı kalesi. 20. yüzyıl Yunanistan'ında siyasi mahkûmlar için hapishane olarak kullanılmıştır.
Kırım Yüksek Konseyi binası, Kırım'ın Simferopol şehrinde bulunan bir idari binadır. Geçmişte Kırım Özerk Cumhuriyeti Yüksek Konseyi'ne ev sahipliği yapan bina şu anda Kırım'ın 2014 yılında Rusya Federasyonu tarafından ilhak edilmesinin ardından Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi'ne ev sahipliği yapıyor.
Allatini Un Fabrikası, Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik kentinde Kalamarya bölgesi civarındaki eski bir endüstriyel alandır. İsmini 19. yüzyılın son kısımlarında Allatini ailesi tarafından kurulan Allatini Un Değirmenleri'nden almaktadır.
Vitaliano Poselli (1840-1918) genellikle Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik kentindeki eserleriyle bilinen Sicilya doğumlu İtalyan bir mimardır.
Bougatsa Yunan mutfağına özgü tatlı veya tuzlu olarak yapılabilen bir hamur işi türüdür. Sabah veya öğle saatlerinde atıştırmalık olarak tüketilebilir. Bougatsa'nın kıyma ve peynirle yapılan çeşitli versiyonları bulunsa bile irmikli muhallebi kullanılarak yapılan türü en popüler bougatsa türüdür. Bougatsa'nın yapısı Yunanistan'ın bölgelerine göre değişiklik gösterir. Karaferye bölgesindeki bougatsa daha fazla krema dolgusuna sahip olan tatlı bir hamur işiyken, Selanik'te yapılan türünün krema dolgusu daha azdır ve hamur işi daha çıtır bir yapıya sahiptir. Girit'te bulunan Hanya bölgesindeki bougatsa türü ise mizitra adı verilen bir peynirden yapılır, tatlı olmasa bile hamurun üzerine şeker ve tarçın serpilir.