İçeriğe atla

Viliam Karmažin

Viliam Karmažin
Doğum23 Eylül 1922(1922-09-23)
Leopoldov, Slovakya
Ölüm10 Nisan 2018 (95 yaşında)
Sereď, Slovakya
Başladığı yer Slovakya Slovak
TarzlarKlasik batı müziği
MesleklerBesteci, orkestra şefi

Viliam Karmažin (23 Eylül 1922; Leopoldov – 10 Nisan 2018; Sereď), Slovak besteci ve orkestra şefidir. Dünyanın en uzun soluklu performans gösterip görev yapan orkestra şeflerinden birisiydi.[1]

Yaşamı

Çocukluğunda müzikal yeteneğini gösterdi. J. Fischer'de özel müzik eğitimi aldı. Leopoldov'da on dört yaşında bir burjuva okuluna başladı. 1939'da ailesiyle Sereda'ya taşındı. Viliam, Bratislava'daki üç dersten org ve müzik teorisi dersleri dahil devlet sınavlarını geçerek başarılı oldu; daha sonra yüksek eğitimini Bratislava'daki Comenius Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden tamamladı. 1942'den itibaren Seredi'deki Zvon Korosu'nu uzun yıllar yönetti. Çeşitli okullarda matematik ve müzik eğitimi verdi. Aynı zamanda yedi tane Teknik Üniversite'de çalışmalar yaptı. 91 yaşındayken, Guinness Rekorlar Kitabı'na 76 yıl boyunca hiç durmadan orkestra yönetmesiyle Dünya'daki tek kişi olarak girdi. 2014 yılında Slovakya'yı Dünya'ya tanıtması ve müzikteki başarılı uzun kariyeriyle Slovak hükûmeti tarafından ve bazı yerlerden onur ödülleri aldı.

Ölümü

76 yıllık uzun kariyeriyle Dünya'nın en uzun süre görev yapan orkestra şefi olarak tarihe geçen Slovak müzisyen Viliam Karmažin 10 Nisan 2018'de 95 yaşında ölmüştür.

Bazı eserleri

Çocuk ve karma korolar için oda kompozisyonları bestelemiş, halk şarkıları derleyip düzenlemiştir :

  • Romance a-moll pro housle a klavír (1943)
  • Chansone de souvenir pro violoncello a klavír (1953)
  • Nokturno As-dur (piyano üçlüsü, 1948)
  • Tu es Petrus (karma koro ve org, 1947)

Kaynakça

  1. ^ Zomrel dirigent z Guinnessovej knihy rekordov 11 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Slovakça)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Zeki Ün</span>

Ekrem Zeki Ün, Türk besteci, orkestra şefi, keman eğitimcisi.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Cemal Erkin</span> Türk klasik müzik bestecisi, piyanist

Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Nadia Boulanger</span> Fransız piyanist (1887-1979)

Nadia Juliette Boulanger Fransız besteci, orkestra şefi ve müzik öğretmeni. 20. yüzyıldaki pek çok önemli bestecinin öğretmenidir. Onun öğrencisi olmuş bazı ünlü sanatçılar şunlardır: Gülsin Onay,Astor Piazzola, Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Aaron Copland, Elliot Carter, Lennox Berkeley, Marc Blitzstein, Philip Glass, Quincy Jones, Virgil Thomson, Walter Piston, İdil Biret, Ulvi Cemal Erkin, Mithat Fenmen.

<span class="mw-page-title-main">Igor Stravinsky</span> Fransız besteci (1882-1971)

Igor Fyodorovich Stravinsky, Rus kökenli ABD ve Fransa vatandaşı besteci, piyanist ve orkestra şefi. 20. yüzyıl müziğinin en etkili ve önemli bestecilerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Cenan Akın</span>

Cenan Akın, besteci, koro yöneticisi ve müzik eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Ferenc Erkel</span>

Ferenc Erkel zamanının Avusturya-Macaristan İmparatorluğu idaresi altında yaşamış bir Macar opera besteci, piyanist, öğretmen ve orkestra şefidir. Erkel Macar tarihsel temaları olan Macar grand-opera janrının babası sayılmaktadır. Opera eserleri Macaristan'da seyircinin büyük sevgisi ile hala çok kere yapımlanıp sahnelenmektedir. 1844de Macaristan milli marşı olarak kabul edilen "Himnusz" adlı marşın müziğinin de bestecisidir.

Faik Canselen, Türk besteci ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">İskender Paydaş</span> Türk müzisyen ve aranjör

İskender Paydaş, Türk müzisyen, aranjör, yapımcı.

Walter Strauss, Alman orkestra ve koro şefi.

Oskar Danon Yugoslav besteci ve orkestra şefi.

Naci Özgüç, Türk orkestra şefidir.

Donald Hunt, İngiliz orkestra şefi ve müzisyendir. Müzisyen ve orkestra şefi Hunt 1930'da Gloucester'da doğdu. Çocuk yaşlarda Gloucester Katedrali'nde koro müziğine olan ilgisi başlamıştır. Leeds Üniversitesi'nde müzik üzerine eğitim görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Naomi Munakata</span> Japon-Brezilyalı şef ve sanat yönetmeni

Naomi Munakata , Japon-Brezilyalı şef ve sanat yönetmeni. Japonya'da doğup sonradan Brezilya vatandaşı olan Munakata, São Paulo Brezilya'da orkestra şefi olarak çalıştı. Uzun yıllar Osesp Korosu'nun sanat yönetmenliğini yürüttü. Son görevi ise Paulistano Mário de Andrade Korosu'nun baş orkestra şefliği olmuştur. Munakata Brezilya'da 2020 yılındaki koronavirüs salgını esnasında ölmüştür.

Hasan Adıgüzel veya Hasan Adıgüzelzade, orkestra şefi, besteci.

Cemi'i Can Deliorman, Türk orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Şensoy</span> kemancı, orkestra şefi, besteci

Hakan Şensoy, kemancı, orkestra şefi, besteci.

Ladislav Švihran, Belçika doğumlu Slovak yazar ve çevirmen.

Pavol Zelenay, Slovak besteci, müzisyen, yapımcı ve eleştirmen.