İçeriğe atla

Vilhjálmur Einarsson

Vilhjálmur Einarsson
Kişisel bilgileri
Doğumu5 Haziran 1934
Ölümü28 Aralık 2019 (85 yaşında)
Boy1,84 m (6 ft 0 in)
Spor
Ülkeİzlanda
SporAtletizm
Yarışma(lar)Üç adım atlama
Madalyalar
Olimpiyat Oyunları
Gümüş1956 MelbourneÜç adım atlama

Vilhjálmur Einarsson (5 Haziran 1934 - 28 Aralık 2019), İzlandalı eski atlet. Üç adım atlama sporcusudur. Melbourne, Avustralya'da düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanmıştır. Oğlu Einar Vilhjálmsson, 1984, 1988 ve 1992 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler cirit atmada İzlanda'yı temsil etmiştir.

İlk yılları

Vilhjálmur, Einar Stefánsson ve Sigríður Vilhjálmsdóttir'in oğludur. Çocukluğu, İzlanda'nın doğusunda, balıkçı köylerinden biri olan Reyðarfjörður'de geçmiştir. Üniversite eğitimini Dartmouth College'de tamamlamıştır.

Spor hayatı

1956 yılında, Vilhjálmur, üç adım atlamada 16,26 m ile bir Olimpiyat rekorunda imza atmıştır. O yılki Olimpiyat Oyunları'nın en beklenmedik sonucu budur.[] Fakat Vilhjálmur'ün en iyi derecesi 1960 yılında Laugardalsvöllur, İzlanda'da kaydettiği 16,70 m olarak geçmektedir.

Spor dışı

Vilhjálmur, aynı zamanda üç okulun müdürlüğünü yapmıştır: Laugarvatn'daki Héraðsskólinn, Reykholt'taki Reykholtsskóli ve hâlen yarım gün matematik öğretmeni olarak çalıştığı, Egilsstaðir'deki Menntaskólinn.

Ayrıca ressamlığa da adım atmış, özellikle peyzaj konusunda ustalaşmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 23 Haziran 1894 günü Pierre de Coubertin'in önderliğinde kurulmuş olan ve Olimpiyat Oyunları'nı düzenleyen organizasyondur. Komitenin merkezi İsviçre'nin Lozan kentindedir.

<span class="mw-page-title-main">2006 Kış Olimpiyatları</span>

2006 Kış Olimpiyatları, İtalya'nın Torino şehrinde 10 Şubat - 26 Şubat 2006'da düzenlenmiş ve resmî adı 20. Kış Olimpiyat Oyunları olan spor şölenidir. Bu oyunlar, 1956'da Cortina d'Ampezzo'da düzenlenmiş olan 7. Kış Olimpiyat Oyunları'ndan sonra, İtalya'da düzenlenmiş olan ikinci kış olimpiyatlarıdır. İtalya, ayrıca, 1960'ta Roma'da düzenlenen 17. Yaz Olimpiyat Oyunları'na da ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca kapanış töreninde avril lavigne 2010 kanada kış olimpiyatları adına ülkesini şarkı söyleyerek temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzlandaca</span> İzlandanın resmî dili olan Kuzey Cermen dili.

İzlandaca, Cermen dillerinden biri ve İzlanda'nın resmî dilidir. İzlandacaya en yakın diller, Faroe Adaları'nda konuşulan Faroe dili ile Sognamål gibi Batı Norveç lehçeleridir. İzlanda, anakaraya uzak bir ada devleti olmasından dolayı, diğer ülkelerle arasında kayda değer oranda kültür alışverişi gerçekleşmemiş, bunun sonucunda dile çok az yabancı sözcük girmiştir. İzlanda'nın konumu Amerika'ya daha yakın olmasına rağmen, İzlandaca bir İskandinav dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Gunnar Nordahl</span> İsveçli eski futbolcu

Gunnar Nordahl, İsveçli golcü futbolcudur. Özellikle 1949-1956 yılları arasında Milan forması giydiği dönemde oldukça başarılı performans göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">1956 Yaz Olimpiyatları</span>

1956 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XVI. Olimpiyat Oyunları, 1956 yılında Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik.

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları</span> Atinada 2004te gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik

2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, 13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın mottosu "Evine Hoşgeldin" idi.

<span class="mw-page-title-main">Halldór Laxness</span> İzlandalı yazar, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (1902-1998)

Halldór Laxness asıl adı Halldór Kiljan Gudjonsson, İzlandalı şair, öykü, roman, deneme ve eleştiri yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ole Einar Bjørndalen</span>

Ole Einar Bjørndalen, eski Norveçli biatlet. Olimpiyat Oyunları'nda sekizi altın, toplam on üç madalya kazanan Bjørndalen, Kış Olimpiyatları tarihinde en çok madalya kazanan ikinci isimdir. 2002 Kış Olimpiyatları'nda teklerde düzenlenen her yarışmayı kazanmış, takım yarışında altın madalya alanlardan biri olmuştur. 80 Biatlon Dünya Kupası zaferi kazanmış ve bir rekora imza atmıştır. Biatlon dünya şampiyonalarında ise 10 altın madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Einar Benediktsson</span> İzlandalı şair  (1864-1940)

Einar Benediktsson İzlandalı şair ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">IOC ülke kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Bobby Morrow</span> Amerikalı sürat koşucusu (1935 – 2020)

Bobby Joe Morrow, Amerikalı eski atlet. Melbourne'de düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'nda üç altın madalya kazanmıştı.

İzlanda, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. İzlanda'nın şarkısı, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ríkisútvarpið (RÚV) tarafından gerçekleştirilen Söngvakeppnin 2015 adlı ulusal final doğrultusunda María Ólafsdóttir'in seslendirdiği Unbroken şarkısı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vilhjalmur Stefansson</span> Kuzey Kutup Bölgesinin Kanada sınırları içinde kalan kesiminde beş yıl boyunca araştırmalar yapan kâşif ve etnolog.

Vilhjalmur Stefansson, Kuzey Kutup Bölgesi'nin Kanada sınırları içinde kalan kesiminde beş yıl boyunca araştırmalar yapan kâşif ve etnolog.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Jónasson</span>

Hermann Jónasson, iki kez İzlanda Başbakanı olan, İlerleme Partisi'nden bir İzlandalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Svala</span>

Svala Björgvinsdóttir, bazen bilinen adlarıyla Svala, Svala Björgvins ya da Kali, İzlandalı şarkıcı. 2001 yılındaki "The Real Me" adlı şarkısı ile aynı adı taşıyan en önemli albümü. Steve Lord grubuna katıldıktan sonra "Kali" sahne adını aldı. 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İzlanda'yı "Paper" adlı şarkıyla temsil edecek.

<span class="mw-page-title-main">Hatari (müzik grubu)</span>

Hatari İzlandalı müzik grubu. Reykjavík'de Klemens Hannigan, Matthias Haraldsson ve Einar Stefánsson tarafından kurulmuştur. Grup şimdiye kadar bir EP ve bir sürü Single yayınlamıştır. Hatari, BDSM'den ilham alan sahne kostümleri de dahil olmak üzere canlı şovlarıyla tanınıyor. Hatari, kendilerini "kapitalizm karşıtı BDSM tekno performans sanat grubu" olarak nitelendiriyor ve grubun öncelikli amacının kapitalizmin çöküşünü sağlamak olduğunu iddia ediyor. Grup, İzlanda'nın Eurovision'a göndereceği şarkının belirlediği Söngvakeppnin adlı yarışmada 6 Şubat'taki 1. yarı finalde yarışarak finale yükselmiştir. 2 Mart'ta gerçekleştirilen finalde ise yarışmayı kazanarak Tel Aviv'de düzenlenecek olan 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İzlanda'yı temsil etmeye hak kazanmışlar ve finalde 10. sıraya yerleşerek ülkelerine son on yılın en iyi sonucunu getirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Cezayir</span>

Cezayir, ilk olarak katıldığı 1964 Yaz Olimpiyatları'ndan bugüne kadar toplamda, 14 kez yaz ve 3 kez de kış Olimpiyatları'nda yarışmıştır. Cezayir katıldığı yaz olimpiyat oyunlarında toplamda 5 adet altın, 4 adet gümüş ve 8 adet bronz madalya kazanmıştır. Bugüne kadar katıldıkları kış olimpiyat oyunları'nda isse herhangi bir madalya elde edemediler. Cezayir Olimpiyat Komitesi (Comité Olympique Algérien) 1963 yılında kurulmuştur. Ülke 1976 Yaz Olimpiyatları’nı boykot ederek katılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda İzlanda</span>

İzlanda ilk olarak 1908'de Olimpiyat Oyunlarına katıldı.

2032 Yaz Olimpiyatları veya resmî adıyla Games of the XXXV Olympiad, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından organize edilmesi beklenen etkinliktir.