İçeriğe atla

Vilhelm Hammershøi

Vilhelm Hammershøi
Otoportresi
Genel bilgiler
Doğum adıVilhelm Hammershøi
Doğum15 Mayıs 1864(1864-05-15)
Kopenhag, Danimarka
Ölüm13 Şubat 1916 (51 yaşında)
UyrukDanimarkalı
Evlilik(ler)iIda Ilsted
EbeveyniChristian Hammershøi
Frederikke Hammershøi
AlanıResim
Arkası Dönük Genç Kadınlı İç Mekan (1904)

Vilhelm Hammershøi (okunuşu) ya da yaygın yazılışı ile Vilhelm Hammershoi (15 Mayıs 1864 - 13 Şubat 1916), Danimarkalı ressam. Şiirsel, sade portre ve iç mekan tablolarıyla tanınır.[1] 1997 yılında Danimarka'da ressamın onuruna posta pulu basıldı.

Hayatı

Vilhelm Hammershøi 1864 yılında Kopenhag'da doğdu. Babası varlıklı bir tüccar olan Christian Hammershøi, annesi Frederikke Hammershøi idi. Sekiz yaşında Christian Kierkegaard ve Holger Grønvold ile çizim; Vilhelm Kyhn ile resim üzerine çalışmaya başladı. Daha sonra eğitimine Frederik Vermehren gibi eğitmenlerin olduğu Danimarka Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde devam etti. 1883 - 1885 arasında Severin Krøyer ile çalıştı. 1885 yılında Charlottenborg Bahar Sergisi'nde Bir Genç Kızın Portresi tablosu sergilendi. Bu tablodaki genç kız kardeşi Anna'ydı. Sergiyi gezen Pierre Auguste Renoir, yazısında bu tabloyu takdir ettiğini açıkladı. Hammershøi 1891 yılında Ida Ilsted ile evlendi.

Sanat kariyeri

Ressamın tablolarının konuları doğduğu şehir, insan portreleri, mimari ve iç mekanlardı. Çevredeki kırsal alanları ziyaretlerinde ise tepeleri, ağaçları, çiftlik evlerini konu edindi. En ünlü iç mekan tablolarını, Kopenhag'da eşiyle 1898'den 1909 yılına kadar yaşadığı Strandgade 30 ve 1913 ile 1916 yılları arasında yaşamış Strandgade 25 adreslerinde yaptı. Tüm Avrupa'da seyahat eden Hammershøi, özellikle Londra'nın sisli atmosferinden çok hoşlandı. Buradaki çalışmaları "Monet'nin Camden School ile birleşmesi" olarak yorumlanır.

Sanatçının eşi birçok iç mekan tablosunda modellik yaptı. Hammershøi, Ida Ilsted özellikle arkadan resmetti. Ida erkek kardeşi Peter Ilsted'in de benzer temalı eserlerinin modeliydi. Peter ve Vilhelm hem çok iyi arkadaş, hem de iş ortağıydılar. Metropolitan Museum of Art, 2001 yılında ikilinin eserlerinin sergilendiği bir sergi açtı. 2008 yılında benzer bir sergi Royal Academy of London'da açıldı.

Tekniği

Akademideki ilk günlerinden kalan tabloları haricinde ressam eserlerinde parlak renklerden kaçındı. Grilerin ağırlıklı olduğu, sarı, yeşil ve diğer koyu renkleri kullandığı bir paleti vardı. Betimlediği figürler izleyiciye arkasına dönmüş, gizemli karakterlerdi. Dış mekanlarda yaptığı tablolarda ise Kopenhag ve Londra'daki büyük binaları çizdi. Bu tablolarda hiç insan yoktur. 1905 - 1906 yıllarında British Museum'u çizdiği iki eseri bu binalara örnektir.

Tepkiler

Ressamın erken dönem çalışmalarında görülebilecek basitlik ve günlük yaşamın sıradanlığı dönemin ressamları ve edebi kişilikleri tarafından takdir ediliyordu. Bu isimler arasında Emil Nolde ve Rainer Maria Rilke de vardı.[1] Sanatçının Paris'i ziyaret etmesinin ardından eserlerindeki basitlik yerini detaylara bıraktı. Sanat eleştirmeni Souren Melikian'a göre "yeteneği duruyordu ama sihir kaybolmuştu"[1]

Bugünlerde Hammershøi İskandinavya'da en çok tanınan ressamlardan biridir. Paris'teki Musée d'Orsay ve New York'taki Guggenheim Müzesi'nde çalışmalarının retrospektifleri düzenlendi. 2008 yılında Royal Academy of London'da ressamın Büyük Britanya'daki ilk kişisel sergisi açıldı.

2005 yılında Britanyalı komedyen ve yazar Michael Palin BBC televizyonu için Michael Palin and the Mystery of Hammershoi isimli bir belgesel hazırladı. Bu programda ressamın eserlerinin hayranı olan Palin, sanatçıya nelerin ilham verdiğini ve çalışmalarındaki gizemin sırrının ne olduğunu anlamayı hedeflemişti. Araştırmasına Londra'daki Hayward Gallery'den başladı. Daha sonra Amsterdam'a geçti ve son olarak Kopenhag'a gitti.[2]

Haziran 2012'de ressamın Ida læser et brev (Ida Mektup Okurken) isimli tablosu Sotheby's müzayede şirketi tarafından 1,721,250 Sterlin'e satıldı. Bu fiyat Danimarkalı bir sanatçının eserine ödenen en yüksek miktardı. Aynı gün müzayedede ressamın Interiør med to lys (İki Mum ile İç Mekan) ve Ida i interiør (Ida İçeride) isimli tabloları da satıldı.[3][4]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c Melikian, Souren. "Hammershoi's decade of brilliance, before banality set in". International Herald Tribune. 4 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2008. 
  2. ^ Gayford, Martin (24 Mayıs 2008). "Vilhelm Hammershøi: When Michael Palin saw the light" (İngilizce). Londra: Daily Telegraph. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2009. 
  3. ^ "Masterpiece by Danish artist Vilhelm Hammershøi sells for record £1.7 million". artdaily.org. 14 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2012. 
  4. ^ "Hammershøi slog rekord under hammeren i London" (Danca). Berlingske. 11 Temmuz 2012. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paul Klee</span> Alman kökenli İsviçreli ressam (1879 – 1940)

Paul Klee, Alman kökenli İsviçreli ressam. İlk olarak oryantalizmi öğrenen Klee, kendisine özgü tarzı ile dışavurumculuk, kübizm, gerçeküstücülük gibi pek çok akımda etkili oldu. Sanatçı renk teorisi hakkında çok fazla tecrübe sahibiydi ve bu tecrübelerini yazdı. Çalışmaları ressamın çocuksu perspektifini, mizah anlayışını, kişisel hislerini, inançlarını ve müzikselliğini yansıttı. Klee ve Rus ressam arkadaşı Wassily Kandinsky, Bauhaus okulunda eğitmenlik yapmalarıyla da ünlendiler.

<span class="mw-page-title-main">Diego Velázquez</span> İspanyol ressam (1599-1660)

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, İspanyol ressamdır.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

Mihri Rasim ya da bilinen ismiyle Mihri Müşfik Hanım, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Namık İsmail</span> Türk ressam

Namık İsmail, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Asker Ressamlar</span> Türk ressam grubu

Asker Ressamlar, Türk resminde bir döneme adını vermiş, askerî okullarda yetişmiş ressamlar grubu. Batı anlayışında Türk resim sanatının temelleri, III Selim döneminde ilk kez resim derslerinin verilmeye başlandığı, 1795'te açılan Mühendishane-i Beri-i Hümâyun'da atıldı.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

Jean Désiré Gustave Courbet, Fransız ressam. On dokuzuncu yüzyılda Fransa'yı gerçekçilik akımıyla tanıştırdı. Courbet hayat görüşünü şöyle açıkladı:

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

<i>Peri Kızının Şaşkınlığı</i> Édouard Manetnin 1859 -1861 yıllarında yaptığı yağlı boya tablosu

Peri Kızının Şaşkınlığı, Fransız ressam Édouard Manet'nin 1859 -1861 yıllarında yaptığı yağlı boya tablosu. Tablo, şu anda Buenos Aires'teki Arjantin Ulusal Galerisi'nde sergilenmektedir. Bu tabloda Manet, Danyal'ın İncili'nde anlatılan Suzanna karakterinin klasik pozunda oturmuş bir çıplağı betimlemiştir. Tablodaki model, daha sonraki yıllarda ressamın karısı olacak Suzanne Leenhoff'tur.

<i>Kırda Öğle Yemeği</i> Fransız ressam Édouard Manetnin tablosu

Kırda Öğle Yemeği ya da Kırda Piknik Fransız ressam Édouard Manet'nin 1862 - 1863 yılları arasında tamamladığı tablosudur. Eser, şu anda Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Asnièresde Yıkananlar</i>

Asnières'de Yıkananlar, Fransız ressam Georges-Pierre Seurat tarafından 1884 yılında tamamlanmış olan yağlı boya tablo. Eser, ressamın büyük boyutlarda yaptığı ilk iki başyapıtından biridir. Resim, çağdaş renk teorisinin titiz örneklerinden biridir ve sanatçının kısa anları sunmayı hedefleyen izlenimci felsefesinden uzaklaşmaya çalıştığını gözler önüne serer. Asnières'de Yıkananlar şu anda Londra Ulusal Galerisi'nde sergilenmektedir ve galeri resmi koleksiyonunun en parlak parçalarından biri kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Durand-Ruel</span> Fransız galerici (1831-1922)

Paul Durand-Ruel, İzlenimcilik sanat akımının içinde yer almış Fransız sanat simsarı. Durand-Ruel, ressamlarına maaş bağlayan ve kişisel sergiler düzenlemelerine destek veren ilk modern sanat tüccarlarındandır.

Giorgio Morandi, özellikle natürmort tabloları ile tanınan İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">André Derain</span> Fransız gravürcü ve ressam (1880 – 1954)

André Derain, Henri Matisse ile birlikte Fovizm'in kurucusu olan Fransız ressam ve heykeltıraş.

<i>Arlesdaki Yatak Odası</i>

Arles'daki Yatak Odası, Hollandalı art izlenimci ressam Vincent van Gogh'un tuval üzerine yağlı boya ile yaptığı tablo. Amsterdam'daki Van Gogh Müzesi'nde sergilenmektedir. Ressam, ilki 1888 tarihli olan tablonun daha sonra iki versiyonunu daha yapmıştır.

Güzin Duran, Türk ressam ve hattat.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Bajbeuk-Melikyan</span>

Alexander Bajbeuk-Melikyan, Ermeni kökenli Gürcü ressam, grafik tasarımcı ve heykeltıraş.