İçeriğe atla

Vildan Gizer

Vildan Gizer (d. 1889, İstanbul - 1974, İstanbul) İlk Türk kadın ressamlardan biri.

Vildan Gizer sanat geçmişi ve kültürüne sahip bir aileden gelmektedir. 1889 yılında İstanbul'da doğan Vildan Gezer'in büyük babası Sultan Abdülhamit'in Başmabeyincilerinden Osman Bey'dir. Osman Bey 'Matbacı Osman Bey' olarak da tanınmaktadır ve İstanbul'da bulunan Osmaniye semtinin isim kaynağıdır. Aynı zamanda aldığı özel izinle Osmanlı İmparatorluğu'nda Kur'an'ı matbaada basan ilk kişidir ve bu işten bir hayli para kazanmıştır. Kendisinin oğlu, aynı zamanda Vildan Hanım'ın babası Ömer Vasfi Bey (1864-1895) ise ressam ve hattatdı.[1]

Vildan Gizer sanat hayatına özel ders alarak başladı. Akademide görevli olan İtalyan profesör Salvatore Valeri'den resim alanında dersler aldı. İlerleyen yıllarda Dr. Hikmet Gizer (1881-1966) ile evlendirildi. Hikmet Gizer şair Tevfik Fikret'in kuzeni ve kayınbiraderiydi. Aynı zamanda Berlin ve İstanbul gibi şehirlerde tıp öğrenimini gerçekleştirmiş, resim ve mimarlık alanında entelektüel birikim sahibiydi. I. Dünya Savaşı yıllarında Viyana'ya gönderilmesi eşi Vildan Hanım'ın sanat hayatına olumlu yansıdı. Kendisi daha çok yaptığı portleri ile başarı sağladı. Erken yaşlarda hayatını kaybeden Müfide Kadri ile çağdaş ve yakın arkadaştı. Fakat eserlerini ne sergiledi ne de yayınladı. 1974 yılında ise doğduğu şehir olan İstanbul'da hayatını kaybetti. Kendisinin pastel ve yağlı boya çalışmaları ise kızları Hilkat ve Rikkat hanımlar tarafından muhafaza edildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Toros, Taha (1988). İlk Kadın Ressamlarımız. Akbank. s. 31-36. ISBN 9757630004. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çallı</span> Türk ressam

İbrahim Çallı, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Osman Hamdi Bey</span> Türk ressam, arkeolog ve müzeci

Osman Hamdi Bey, Türk arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Muallâ</span> Türk ressam

Fikret Muallâ Saygı, Türk ressamdır. Çalkantılı ve bohem yaşam tarzı nedeniyle sadece sanatı değil, yaşamı da resim tarihine adeta bir mitoloji olarak geçmiştir.

Fatma Nazlı Ecevit, Türk ressam. TBMM VII. ve VIII. dönem Milletvekili Fahri Ecevit'in eşi ve 16. Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Sayın</span> Türk neyzen

Niyazi Sayın, Türk neyzen, ebru sanatçısı ve fotoğrafçı. Sanat Musıkisinin ney üstatlarından Mesut Cemil Bey ve İstanbul ekolünün temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Dağ</span>

Şevket Dağ, Türk ressam ve siyasetçi.

Mihri Rasim ya da bilinen ismiyle Mihri Müşfik Hanım, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Namık İsmail</span> Türk ressam

Namık İsmail, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Asker Ressamlar</span> Türk ressam grubu

Asker Ressamlar, Türk resminde bir döneme adını vermiş, askerî okullarda yetişmiş ressamlar grubu. Batı anlayışında Türk resim sanatının temelleri, III Selim döneminde ilk kez resim derslerinin verilmeye başlandığı, 1795'te açılan Mühendishane-i Beri-i Hümâyun'da atıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hale Asaf</span> Türk kadın ressam

Hale (Salih) Asaf, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

Celile Hikmet; Türk ressamdır.

Ferik Tevfik Paşa Türk asker, ressam. İlk Türk ressamlarındandır. Osmanlı'da Batılı anlamda resim sanatını başlatan öncü isimlerin en başında anılabilecek Ferik Tevfik Paşa sarayda yetişmiştir. "Asker ressamlar" olarak anılan, Ferik İbrahim Paşa, Tevfik Paşa, Servili Ahmet Emin ve Osman Hamdi, Osmanlı'da Batı anlam ve tekniğindeki resim sanatının ilk temsilcileri, bir bakımdan da klasikleri olmuştur.

Melek Celal (Sofu) (d. 1896 İstanbul- ö. 1976, Münih) Türk ressam, heykeltıraş, yazardır.

Hasan Vecih Bereketoğlu Türk izlenimci ressam. 1914 Kuşağı ressamlarından biridir.

Belkıs Mustafa İlk Türk kadın ressamlardan biri ve aynı zamanda İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nden diploma alan ilk Türk kadını. İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nin 3 numaralı öğrencisi olan Belkıs Mustafa aslen Makedonya kökenli bir aileden gelmektedir. 1896 yılında İstanbul'da doğmuştur ve 1914'te girdiği güzel sanatlar okulundan 1917'de diploma alan ilk Türk kadını olma özelliğine sahiptir. Başarılı ve yetenekli bir öğrenci olmasından dolayı mezun olduğu yıl Maarif Vekâleti tarafından Almanya'ya eğitim için gönderilmiştir. Burada Berlin Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünü tamamlamış ve dönemin önemli isimlerinden Lovis Corinth'in atölyesinde çalışmıştır. İlerleyen dönemlerinde Münih, Amsterdam, Floransa, Roma ve Venedik gibi şehirlerde kalarak Avrupa sanatını yakından incelemiş; Hollandalı Rembrandt'a büyük ilgi duymuştur.

Güzin Duran, Türk ressam ve hattat.

Ayşe Frumet Tektaş, Osmanlı ve cumhuriyet tarihinin ilk kadın ressamlarındandır. Büyükelçi Suat Davaz'ın kızı olan Frumet Hanım, sanat alanında eğitim almak üzere yurt dışına çıkmış ve 1938 yılına kadar Roma, Paris gibi şehirlerde yaşamıştır. Yurda geri döndüğünde Afif Tektaş ile evlenen Frumet Tektaş, Türkiye'deki ilk filarmoni derneğini açan kişi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Harika Lifij</span> Türk ressam

Harika Hanım, Türk ressam.

Müzdan Arel, Osmanlı ve cumhuriyet döneminin ilk kadın ressamlarındandır.