İçeriğe atla

Viktória Mohácsi

Viktória Mohácsi (d. 1 Nisan 1975, Berettyóújfalu) Roman etnik kökenli bir Macar politikacı. 2004 ve 2009 yılları arasında, Avrupa Parlamentosu üyeleri arasında az sayıdaki Roman vekilden biriydi. Avrupa Liberal Demokrat ve Reform Partisi'nin bir parçası olan Hür Demokratlar İttifakı'nın bir üyesiydi. 1 Aralık 2004'te partiden bir meslektaşı olan Gábor Demszky'nin yerini alarak seçildi. Temmuz 2009 Avrupa seçimlerinde koltuğunu kaybetti.

2008'de Roma'da Romanların insan haklarını savunmadaki faaliyetlerinden dolayı "Premio Minerva" ile ödüllendirildi. 21 Ekim'de, Macaristan'da Romanlara yönelik şiddetin belgelenmesinde başı çeken Mohácsi, New York'ta Önce İnsan Hakları (Human Rights First) Derneğinin 2010 yılı ödülünü aldı.

Eski Avrupa Parlamentosu Üyesi Viktória Mohácsi liderliğindeki Roman karşıtı saldırıların ve nefret suçlarının önde gelen yerel gözlemcisi olan Ayrımcılığın Kaldırılması Hareketi Vakfı, Ocak 2008 ile Haziran 2010 arasında 12'si ölümle sonuçlanan 68 saldırıyı belgeledi. Belgelenen bu saldırılardan birinde Tatarszentgyorgy'de bir adam ve 5 yaşındaki oğlu yanan evlerinden kaçarken vurularak öldürülmüştü. Yerel polis, adam ve çocuğun dumandan zehirlenerek öldüğünü kaydetti, ancak Mohácsi'nin baskısı altında dava yeniden açıldı ve saldırının neo-nazi failleri tutuklandı. Olayla ilgili olarak iki polis memuruna da disiplin cezası verildi.[1][2]

2009 yılında Mohácsi, etnik kökenine atıfta bulunan ölüm tehditleri nedeniyle polis koruması talep etti. Népszabadság Gazetesi Şubat 2012'de Avrupa Parlamentosu eski Üyesi Mohácsi'nin Kanada'dan sığınma talebinde bulunduğunu bildirdi.[3] Talebi ilk olarak 2017'de[4] reddedilmiş olsa da, birkaç kuruluş aksini yayınlasa bile, temyiz başvurusu 2018'de de başarılı olmadı.[5] Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Kanada, Geri Gönderme Öncesi Risk Değerlendirmesini askıya aldı ve 26 Nisan 2018'de İnsani Gerekçelerle başvurusunu kabul etti.

Kaynaklar

  1. ^ "Canada grants former MEP Viktoria Mohacsi asylum". European Roma Rights Centre. 21 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2021. 
  2. ^ "EU lawmaker to Canada asylum seeker: a Roma's long trek". Reuters. 20 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Hungarian Roma activist, former member of European Parliament emigrates to Canada". Romea.cz. 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  4. ^ "RomNet - - Nem kapta meg a menedékjogot Kanadában Mohácsi Viktória". Romnet.hu. 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  5. ^ "RomNet - - Politikai menedékjogot kapott Kanadában Mohácsi Viktória". Romnet.hu. 12 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rom (içki)</span> Alkollü içeçek

Rom veya Rum, şeker kamışı, şeker kamışı suyu, melası ve damıtılmasından arta kalan vinas, su ile karıştırılarak oluşturulan damıtılmış içkidir. Kuru üzüm de kullanılır. Şıra 48 saat ile 5 gün arası bir süre mayalandıktan sonra damıtılır. Meşe fıçılarda eskitilip süzüldükten sonra içmeye hazır hale gelir. Şeker kamışı üretilen yerlerde yaygınca üretimi yapılmaktadır. Alkol derecesi en az %37,5 olduğu için yüksek alkollü bir içkidir.

<span class="mw-page-title-main">Çingeneler</span> Kuzey Hindistandan tüm dünyaya, özellikle Avrupaya yayılan göçebe bir topluluk

Çingeneler, aslen Kuzey Hindistan kökenli olup günümüzde ağırlıklı olarak Avrupa'da yaşayan göçebe bir halk. Türkçede Roman sözcüğü de sıklıkla Çingene anlamında kullanılır. Hindistan'ın Pencap-Sind nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan'ın da içinde bulunduğu bölgelerden M.S. 420 civarında İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint-Avrupa halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Halk Partisi</span> Avrupadaki en büyük uluslararası siyasi parti

Avrupa Halk Partisi (EPP), Hıristiyan demokrat, liberal-muhafazakar ve muhafazakar üye partilere sahip bir Avrupa siyasi partisidir. Ulusötesi bir örgüt olup diğer siyasi partilerden oluşur. 1976'da ağırlıklı olarak Hristiyan demokrat partiler tarafından kurulan parti, o zamandan beri üyeliğini liberal-muhafazakar partileri ve diğer merkez sağ siyasi perspektiflere sahip partileri kapsayacak şekilde genişletti. 31 Mayıs 2022'de parti, aynı zamanda EPP'nin de üyesi olan Manfred Weber'i Başkan olarak 2019'da Spitzenkandidat seçti.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Sosyalistler Partisi</span>

Avrupa Sosyalistler Partisi, Avrupa Birliği'ndeki sosyal demokrat partililerin bir araya geldiği partidir. Asıl adı Party of European Socialists olan parti kısaca PES olarak bilinir. PES'in genel amacı Avrupa'da sosyal demokrat hareketleri güçlendirmektir. Son manifestolarında NATO ile uyum içerisinde bir Avrupa savunulmuş ve demokratik bir serbest piyasa talep etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada'nın vize politikası</span>

Dünyadaki vizeden muaf 51 ülkelerden birinin vatandaşı olunmadığı sürece Kanada'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaş geçici ikamet vizesi alması gerekmektedir. Her yıl, 35 milyondan fazla kişi Kanada'yı ziyaret etmektedir. Kanada, Nisan 2015 tarihine kadar vizeden muaf ülkelerin vatandaşlarına elektronik seyahat izni programını tanıtmayı planlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Nicole Fontaine</span> Fransız siyasetçi (1942 – 2018)

Nicole Fontaine, Fransız siyasetçi, Avrupa Parlamentosu'nun eski başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Tajani</span> İtalyan siyasetçi

Antonio Tajani, İtalya Dışişleri Bakanı. 2017-2019 yılları arasında Avrupa Parlamentosu Başkanı olarak görev yapmış ve 2014-2022 yılları arasında Avrupa Parlamentosu üyesi olarak görev yapan İtalyan politikacı, gazeteci ve eski İtalyan Ordusu subayıdır.

2022 yılı itibarıyla Hristiyan Ermeniler en eski Hristiyan kiliselerinden biri olan, Ermenistan'ın ulusal kilisesi olan Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlıdır. MS 1. yüzyılda kurulmuştur ve MS 301'de devlet dini haline gelen ilk Hristiyan mezhebi olmuştur. Ülkenin etnik homojenliği nedeniyle, Yezîdîzm ve İslam gibi Hristiyanlık dışı dinlerin çok az sayıda inananı var.

<span class="mw-page-title-main">Delara Burkhardt</span> Alman politikacı

Delara Burkhardt, 2019 yılından bu yana Avrupa Parlamentosu üyesi olarak görev yapan bir Sosyal Demokrat Parti (SDP) siyasetçisidir. Avrupa Parlamentosu Çevre, Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Rosa Estaràs</span> İspanyol politikacı

Rosa Estaràs Ferragut İspanyol bir politikacıdır. Avrupa Parlamentosu'nun (AP) ve Halk Partisi'nin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yana Toom</span> Estonyalı politikacı

Yana Toom Estonyalı bir politikacı ve Estonya'dan Avrupa Parlamentosu Üyesidir. Avrupa Merkez Liberaller ve Demokratlar İttifakı'nın bir parçası olan Estonya Merkez Partisi'nin bir üyesidir. Yana Toom'un annesi, Rus-Yahudi kökenli bir politikacı Margarita Chernogorova'ydı.

Bulgaristan 2007'de Avrupa Birliği'ne katıldı ancak insan hakları normlarına uyumu mükemmel olmaktan çok uzaktı. Medyanın tarafsızlığına dair bir rapor kaydı olmasına rağmen, Bulgaristan'ın medyayı devlet müdahalesinden koruyan özel mevzuat eksikliği teoriksel bir zayıflıktır. Bulgaristan'ın aşırı kalabalık cezaevlerindeki koşullar genellikle kötüdür. 2005'in ortalarında geçici bir reformunun hapishanelerin aşırı kalabalıklaşmasını hafifletmesi bekleniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Çingene karşıtlığı</span> Çingene karşıtlığı

Çingene karşıtlığı, Romanofobi veya Antiziganizm; Çingenelere yönelik düşmanlık, ön yargı, ayrımcılık veya ırkçılıktır. Avrupa'daki Yeniş, İrlandalı ve İskoç Gezginler gibi Roman olmayan gezgin gruplara sık sık yanlış bir biçimde "Çingene" adı verilir ve Romanlarla karıştırılır. Sonuç olarak, başlangıçta Romanlara yönelik olan duygular diğer gezgin gruplara da yöneltilir ve onlara da bir ayrımcılık uygulanabilir.
Antigypsyism terimi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu tarafından olduğu kadar sivil toplumun geniş bir kesimi tarafından da kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gabrielius Landsbergis</span> Litvan siyasetçi

Gabrielius Landsbergis, Litvanyalı politikacı, Centras - Žaliakalnis seçim bölgesinden Seimas üyesi ve Avrupa Parlamentosu'nun eski bir üyesidir. Avrupa Halk Partisi Grubunun üyesiydi. Landsbergis, 2015 yılında Anavatan Birliği Başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Roberta Metsola</span> Maltalı politikacı

Roberta Metsola Tedesco Triccas, Maltalı siyasetçi. 18 Ocak 2022'den beri Avrupa Parlamentosu Başkanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zita Gurmai</span> Macar siyasetçi

Zita Gurmai, 2004'ten 2014'e kadar Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yapan Macar bir politikacı. Avrupa Sosyalistler Partisi'nde Macar Sosyalist Partisi'nin üyesi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">István Szent-Iványi</span> Macar siyasetçi

István Szent-Iványi bir Macar politikacı, Macaristan'ın Slovenya Büyükelçisi, Hür Demokratlar İttifakı siyasi partisinin kurucu üyesi ve Avrupa Liberal Demokratlar ve Reform Partisi'nin bir parçası olan bu partinin Avrupa Parlamentosu adına eski üyesidir. Szent-Iványi, Ekim 2015 ile Nisan 2018 arasında Macaristan Liberal Partisi'nin dış politika baş danışmanıydı. 2021'den beri Szent-Iványi, UVNP'nin dış-politik danışmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Demokratik Sırp Partisi</span> Siyasi Parti

Bağımsız Demokratik Sırp Partisi, Hırvatistan'da Hırvat Sırplarının çıkarlarını temsil eden sosyal demokrat bir siyasi partidir. İlerici, Avrupa yanlısı duruşlara sahiptir ve genellikle merkez sol bir parti olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı</span> Avrupa Parlamentosunda siyasi grup

Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı (S&D), Avrupa Sosyalistler Partisi'nin (PES) Avrupa Parlamentosu'ndaki siyasi grubudur. Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı resmî olarak 29 Haziran 1953'te kurulmuş olup, Avrupa Parlamentosu'nda Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı grubundan (ALDE) sonra en eski ikinci siyasi gruptur. Günümüzdeki adını 23 Haziran 2009 tarihinde almıştır. Merkez sol yönelimli olan grup, çoğunlukla sosyal demokrat partilerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lívia Járóka</span> Macar siyasetçi

Lívia Járóka, Macar politikacı. Avrupa Parlamentosu üyesidir ve ilk kez 2004 yılında Fidesz listesinin bir üyesi olarak seçilmiştir. Járóka, Avrupa Parlamentosu'na seçilen ikinci Roman oldu.