Aşağıda, dünya çapında, 2006 yılı itibarıyla, Amerikan doları milyarderlerinin bir listesi bulunmaktadır. Bu liste Forbes tarafından hazırlanmış olup, zenginlikleri bulundukları pozisyona milyarderleri, bunların yarıdan fazlasını oluşturmaktadır. 2006 yılında Rusya, Hindistan ve Brezilya kaynaklı milyarderlerin sayısında gözle görülür bir artış olmuştur.
Forbes milyarderler listesi Forbes dergisi tarafından derlenip her yıl yayınlanan bir sıralamadır. Listedeki her bireyin serveti, varlıkları ve borçlarının tahmini olarak hesaplanması ile bulunmuştur. Liste, döviz kuru ve hisse senedi değerlemeleri arasındaki günlük dalgalanmalar nedeniyle her birey servetinin tek bir gününü gösterir.
Milyarder, kısa ölçekli sayı adlandırma sistemini kullanan ülkelerde, genellikle Amerikan doları, euro ve sterlin gibi büyük para birimlerinin ya da belirli bir para biriminin en az bir milyar birimine sahip olan kişidir. Ek olarak, bir yüz milyar dolar (100.000.000.000) servete sahip bir milyardere yaygın olarak centimilyarder (centi-milyarder) denmektedir. Amerikan iş dergisi Forbes, her yıl bilinen Amerikan dolarına sahip milyarderlerin küresel listesini oluşturmakta ve bu listenin internet versiyonu gerçek zamanlı olarak güncellenmektedir. Amerikan petrol mühendisi John D. Rockefeller, 1916'da dünyanın ilk onaylanmış Amerikan doları milyarderidir ve hala tarihin en zengin şahsiyeti unvanını elinde tutmaktadır.
1990'lı yılların başında Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası, özellikle Rusya ve Ukrayna'da ortaya çıkan gelir kaynağı bilinmeyen, seçkin zümreye ait kişilere verilen isim. Yunanca oligarkhia yani azınlık kuralı anlamına gelmektedir.
Rusya ekonomisi stratejik alanlarda devlet mülkiyeti ile karma, yüksek gelire sahip bir ekonomidir. 1990'larda Pazar yenilikleri, enerjide meydana gelen özelleştirmelerle önemli istisnalarda ve savunmayla ilgili dallarda, Rus sanayisi ve tarımı çok özelleştirilmiştir.
PMC Wagner olarak da bilinen Wagner Grubu, bir Rus paramiliter örgütüdür. Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanıyor. Grup, özel askeri müteahhitlerin resmi olarak yasak olduğu Rusya'da yasaların ötesinde faaliyet gösteriyor. Wagner Grubu'nun kendisi ideolojik olarak yönlendirilmese de, Wagner'in çeşitli unsurları batı tarafından neo-Naziler ve aşırı sağcı aşırılık yanlıları ile ilişkilendirilmiştir.
ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası İran, Kuzey Kore, Suriye ve Rusya'ya yaptırımlar uygulayan bir Birleşik Devletler federal yasasıdır. Tasarı, Meclis 419-3 oy oranı ile geçtikten sonra 27 Temmuz 2017'de Senatoda 98–2 oy oranı ile kabul edildi. 2 Ağustos 2017'de Başkan Donald Trump, yasanın "ciddi şekilde kusurlu" olduğuna inandığını belirterek imzaladı.
Petr Kellner Çek milyarder girişimci ve PPF Grup'un kurucusu ve çoğunluk hissedarıydı (%98.93). Öldüğü sırada tahmini net serveti 17,5 milyar dolardı ve bu onu Çek Cumhuriyeti'ndeki en zengin kişi yapıyordu.
Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri, dünyanın en güçlü iki ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya diplomatik ve ticari ilişkilerini sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin (1991-99) döneminde, 1999 baharında NATO’nun Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni bombalamasına kadar ilişkiler genel olarak sıcaktı ve o zamandan beri önemli ölçüde kötüleşti. 2014 yılında ilişkiler, Ukrayna krizi, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi, Rusya'nın Suriye İç Savaşı'na askeri müdahalesi ile ilgili farklılıklar ve 2016'nın sonundan itibaren Rusya'nın 2016 ve 2020 ABD seçimlerine müdahalesi iddiasıyla biraz kötüleşti.
Ekonomik yaptırımlar, bir veya daha fazla ülke tarafından hedeflenen bir devlete, gruba veya bireye karşı uygulanan ticari ve finansal cezalardır. Ekonomik yaptırımlar çeşitli siyasi, askeri ve sosyal konular için uygulanabilir. Ekonomik yaptırımlar yerel ve uluslararası amaçlara ulaşmak için kullanılabilir.
Saint Petersburg'daki Fabergé Müzesi, Viktor Vekselberg ve Link of Times vakfı tarafından kayıp kültürel değerleri Rusya'ya iade etmek amacıyla kurulmuş özel bir müzedir. Müze, Saint Petersburg'un merkezinde, Fontanka Nehri üzerindeki Shuvalov Sarayı'nda yer almaktadır. Müzenin koleksiyonu, altın ve gümüş eşyalar, tablolar, porselen ve bronz dahil olmak üzere 4.000'den fazla dekoratif uygulamalı ve güzel sanat eseri içeriyor. Müze koleksiyonunun öne çıkan bir özelliği, Fabergé tarafından son iki Rus Çarı için yaratılan dokuz İmparatorluk Paskalya yumurtası grubudur.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından çok sayıda ülke tarafından Rusya ve Kırım'a karşı uluslararası yaptırımlar uygulandı. Yaptırımlar Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, diğer birçok ülke ve uluslararası kuruluşlar tarafından özellikle Rus başkan Vladimir Putin'e yakın olmasıyla bilinen kişi ve işletmelere uygulandı. Yaptırımlara karşılık olarak Avustralya, Kanada, Norveç, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nden gıda ithalatını tamamen yasaklayan Rus hükûmeti, Kanada'dan, Amerika Birleşik Devletleri'nden ve Avrupa Birliği'nden bazı yetkili isimlere aynı şekilde karşılık verdi. Aşağıdaki liste yaptırım uygulananları temsil etmektedir.
Belarus-Ukrayna ilişkileri, Belarus ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Bakü Girişimi ve Orta Avrupa Girişimi'nin tam üyesidir. 2021'in son günlerinde, Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişki hızla bozulmaya başladı ve Şubat 2022'nin sonlarında tam ölçekli bir istila ile sonuçlandı. Belarus; topraklarında Rus birliklerinin ve teçhizatının konuşlandırılmasına, topraklarının Kuzey Ukrayna'ya yönelik saldırılar için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasına izin verdi ancak Ukrayna'da Belarus birliklerinin varlığını reddetti.
Arkadi Romanoviç Rotenberg, Rus milyarder iş insanı ve oligark. Kardeşi Boris Rotenberg ile birlikte, Rusya'daki en büyük gaz boru hatları ve elektrik tedarik hatları inşaat şirketi olan Stroygazmontaj'ın ortak sahibiydi.
Pyotr Olegoviç Aven, Rus-Leton iş insanı, siyasetçi ve oligark. Mart 2022'ye kadar Rusya'nın en büyük ticari bankası olan Alfa-Bank'a başkanlık etmiş olup yaptırımlardan kaçınmalarına yardımcı olmak için Alfa-Bank ve LetterOne Group'ta yönetim kurulundan istifa etti. 2022'de, yaklaşık 4,7 milyar dolarlık net servetiyle dünyanın en zengin 665. kişisi seçildi.
Aleksey Aleksandroviç Mordaşov, Rus milyarder iş insanı ve oligark. Rusya'nın en büyük çelik ve madencilik şirketi olan Severstal'ın ana hissedarı ve yönetim kurulu başkanıdır.
Mihail Maratoviç Fridman, Rus-İsrailli milyarder iş insanı ve oligark. Çok uluslu bir Rus holdingi olan Alfa Group'un kurucularından biridir. Forbes'e göre 2017 itibarıyla Rusya'nın en zengin yedinci kişisidir. Mayıs 2017'de bne IntelliNews tarafından Rusya'nın en önemli iş adamı seçildi. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Ağustos 2022'de Fridman'ın net serveti 11,2 milyar ABD dolarıydı.
Oleg Vladimiroviç Deripaska, Rus iş insanı ve oligark. Deripaska, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından özelleştirilen, daha önce devlete ait olan varlıklarla zenginleşti. Rusya'nın en büyük sanayi gruplarından biri olan Basic Element'in ve Rusya'nın en büyük hayır kurumu olan Volnyoe Delo'nun kurucusudur. 2018'de her iki rolü de bırakana kadar Rus enerji şirketi En+ Group'un başkanı ve dünyanın en büyük ikinci alüminyum şirketi olan Rusal'ın başındaydı.
Vladimir Olegoviç Potanin, Rus milyarder iş insanı ve oligark. Interros'un başkanı olup servetini, özellikle 1990'ların başından ortalarına kadar Rusya'daki tartışmalı hisse karşılığı kredi programı aracılığıyla elde etti.
Nikolay İvanoviç Bortsov, Sovyet-Rus siyasetçi ve iş adamı.