İçeriğe atla

Viktor Rydberg

Viktor Rydberg
Doğum18 Aralık 1828
Jönköping, İsveç
Ölüm22 Eylül 1895
Djursholm, İsveç
AnıtlarViktor Rydbergs gravvård Östra Kyrkogården Göteborg
Milliyetİsveç
MeslekYazar
Önemli eser(ler)Singoalla
StilRomantizm

Viktor Rydberg (18 Aralık 1828, Jönköping - 22 Eylül 1895, Djursholm), İsveçli yazardır. Yazar, romantik İsveç edebiyatının 19. yüzyıldaki isimlerindendir.

Hayatı

Rydberg'in Göteborg'daki heykeli.

Viktor Rydberg, bir hapishane memuru ve bir ebenin oğlu olarak doğdu. Annesi, 1834'te koleradan öldü. Babası, daha sonraları alkol bağımlısı oldu. Viktor Rydberg, farklı üvey ebeveynlerce büyütüldü. Ortaokula başlayan Rydberg, burada bir gazeteci olarak çalışmaya başladı. Sonrasında hukuk okudu ve gazeteci olarak yaşamını sürdürdü. 1877'de İsveç'te bir akademinin üyesi oldu. Kuvvetli Hristiyan bir inancın çerçevesinde, açık görüşlü fikirleri ve iyimser inancı onu ilerlemeye sevk etti. Rydberg, dogmatik kiliseye karşı saldırgan tutum sergiledi.

Eserleri

Viktor Rydberg'in, romancı olarak ünlenmiştir. En ünlü romanı Singoalla ilk olarak, 1857'de yayımlandı. Roman, Çingene Singoalla'ya bir şövalye ve yasak sevgilisinin Orta Çağ'a özgü bir hikâyesidir. 1859'da romanı Siste Atenarene ("Son Atina") yayımlandı. Sanatçı, birçok şiir de yazdı. Şiirlerinde çoğunlukla felsefi soruları işledi. En ünlü şiiri, Tomten'dir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çetin Altan</span> Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçi

Çetin Altan, Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Fakir Baykurt</span> Toplumcu gerçekçi Türk yazar

Fakir Baykurt, Türk yazar ve sendikacı.

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Attilâ İlhan</span> Türk şair, yazar ve düşünür (1925–2005)

Attilâ İlhan, tam adıyla Attilâ Hamdi İlhan, Türk şair, romancı, düşünür, deneme yazarı, gazeteci, senarist ve eleştirmen. Entelektüel çalışmalarıyla Türk edebiyat ve düşünce dünyasına önemli katkıları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Boris Pasternak</span> Rus yazar (1890-1960)

Boris Leonidoviç Pasternak, Rus şair, oyun yazarı, romancı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Rifat</span> Türk şair, romancı ve oyun yazarı

Ali Oktay Rifat, Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır. 1955 yılından itibaren İkinci Yeni adlı şiir akımına yönlenmiştir. Şiir dışında roman ve oyun türlerinde de eserler vermiştir. Şair Nazım Hikmet'in kuzenidir.

Şemsettin Ünlü,, Türk şair, roman yazarı ve çevirmen.

Melisa Gürpınar, Türk şair, yazardır. Şiir, oyun, roman, çocuk kitabı türlerinde eserler vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Talip Apaydın</span> Yazar

Talip Apaydın, Türk toplumcu yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Jaroslav Seifert</span> Çek yazar

Jaroslav Seifert Çek yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Jönköping</span>

Jönköping [], İsveç'in güneyinde bulunan bir kenttir. 2015 yılı verilerine göre nüfusu 93.797 olan Jönköping İsveç'in dokuzuncu büyük kenti olup, Jönköping ilinin de yönetim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">George Eliot</span>

George Eliot George Eliot takma adıyla yazan Mary Anne ya da Marian Evans, Victoria döneminin en ünlü İngiliz yazarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Djursholm</span>

Djursholm, İsveç'in güneydoğu kuşağında yer alan bir şehirdir. Şehir Baltık Denizi kıyısına kurulmuştur.

Tekin Sönmez, Türk roman, öykü, deneme yazarı, gazeteci, şair, fotoğraf sanatçısı, sinevizyon editörüdür.

Abdurehim Tileshüp Ötkür, Uygur modern edebiyatındaki önemli isimlerden biri, yazar ve şairdir.

Nigâr Hanım ile Çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak 1923 yılında dünyaya gelen Yaşar Kemal, hayatı boyunca öykü, roman, çeviri, deneme, derleme, şiir ve röportaj alanlarında eser vermiştir. On altı yaşındayken 1939'da ilk şiiri "Seyhan"ı Görüşler adlı Adana halkevleri dergisinde yayımladı. Ortaokuldan ayrıldıktan sonra folklor derlemelerine başladı ve 1940-1941 yılları arasında Çukurova'dan ile Toroslardan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar, 1943 yılında Adana Halkevi tarafından; 1944 yılında ilk hikâyesi Pis Hikâye'yi yayımladı. 1940'larda Adana'da çıkan Çığ dergisi çevresinde Pertev Naili Boratav, Nurullah Ataç, Güzin Dino gibi isimlerle tanıştı. Özellikle, ressam Abidin Dino'nun ağabeyi Arif Dino'yla kurduğu yakınlık onun düşün ve yazın dünyasının gelişimini önemli bir ölçüde etkilemiştir. Kemal Sadık Göğceli adı ile çeşitli yayımlarda yazarken Yaşar Kemal adını Cumhuriyet gazetesine girince kullanmaya başladı ve 1951-1963 yılları arasında gazetede fıkra ve röportaj yazarı olarak çalıştı. 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı olan Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü burada tefrika edildi. 1947'de İnce Memed'i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54'te bitirdi. Dört ciltten oluşan seri, otuz dokuz yılda tamamlandı. Teneke (1955), Dağın Öte Yüzü serisi, Üç Anadolu Efsanesi (1967), Binboğalar Efsanesi (1971), Yılanı Öldürseler (1976), Hüyükteki Nar Ağacı (1982) dahil olmak üzere yazarın birçok eseri, Çukurova'da geçmektedir. Ayrıca eserlerden sekizi tiyatro oyununa, on ikisi sinemaya ve ikisi baleye uyarlanmıştır. Yaşar Kemal'in ayrıca senaryosunu yazdığı filmleri de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Memmed Said Ordubadi</span>

Memmed Said Ordubadi, Azerbaycan yazar, şair, oyun yazarı ve gazeteciydi.

İsveç edebiyatı, İsveççede veya İsveçli yazarlar tarafından yazılmış edebiyatı ifade eder.