İçeriğe atla

Viktor Bryuhanov

Viktor Bryuhanov
DoğumViktor Petroviç Bryukhanov
1 Aralık 1935
Taşkent, Özbekistan SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm12 Ekim 2021 (85 yaşında)
MilliyetRus
Tanınma nedeniÇernobil Nükleer Santrali yöneticisi

Viktor Petroviç Bryuhanov (RusçaВиктор Петрович Брюханов) (1 Aralık 1935 - 12 Ekim 2021), Çernobil Nükleer Santrali'nin eski inşaat müdürü ve 1970'ten 1986'ya kadar santralin yöneticiliğini yapmıştır.[1]

Biyografi

Viktor Bryuhanov, 1 Aralık 1935'te Özbekistan'ın (eski adıyla SSCB) Taşkent şehrinde doğdu. Dört çocuğun en büyük oğlu, babası camcı, annesi temizlikçiydi.[2] 1959'da Taşkent Politeknik Enerji Bölümü'nden elektrik mühendisliği diploması alarak yüksek öğrenim gören tek erkek kardeş oldu.[2] Mezun olduktan sonra kendisine Özbekistan İlimler Akademisi'nde bir iş teklif edildi.[2]

1966'da Slavyanskaya Termik Santralinde çalışmaya davet edildi. Kıdemli bir ustabaşı olarak başladı ve atölye şefi rütbesine yükseldi daha sonra baş mühendis yardımcısı ve sonunda 1970'te Ukrayna'da bir nükleer santral inşa etmek için işinden istifa etti.[2] 1966'dan beri Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin bir üyesiydi. 1970 ve 1986 yılları arasında defalarca Kiev ve Çernobil bölgelerinde ofisinin ve partinin Prypiat şehir komitelerinin üyeliğine seçildi.[1]

Viktor, karısı Valentina ile Angren Santrali'nde tanıştı. Valentina bir türbin mühendisinin asistanıydı ve Viktor üniversiteden yeni mezun olmuş bir stajyerdi.[1][2]

Çernobil faciası

26 Nisan 1986'da, kimyasal bölüm başkanı, istasyondaki bir olayı bildirmek için Bryukhanov'u aradı. Bryukhanov vardiya amiri ile bağlantı kurmaya çalıştı ama dördüncü reaktörden cevap yoktu. Tüm yetkililerin sivil savunma karargahındaki sığınakta buluşmasını emretti. Dördüncü reaktörün yanından geçen bir otobüste Bryukhanov, reaktörün çatısının gitmiş olduğunu fark etti.[3][4]

Patlama 1000 tonluk reaktör kapağını kaldırmıştı. Yüksek menzilli dozimetrelerden yoksun olan yetkililer, bir radyasyon salınımının olup olmadığını ve eğer öyleyse ne kadar radyasyon salındığını belirlemekte güçlük çekiyorlardı. Müdür Dyatlov ve baş mühendis Fomin'in yardım ettiği Bryukhanov, operatörlere daha fazla soğutma suyu eklemelerini emretti.

Dyatlov'dan gelen hatalı bilgilere dayanarak, Bryukhanov reaktör çekirdeğinin patladığını inkâr etmeye devam etti. Bryukhanov, sabah saat 3:00'te, Moskova'daki Komünist Partinin nükleer meselelerinden sorumlu yetkilisi Vladimir V. Marin ile kazayı bildirmek ve durumun kontrol altında olduğuna dair güvence vermek için temasa geçti.

Ailesi

  • Karısı – Valentina, elektrik mühendisi, 1975–1990 yıllarında – Çernobil üretim bölümünün kıdemli mühendisi, şimdi emekli
  • Kızı – Lily (1961 doğumlu), bir çocuk doktoru, Kherson'da ikamet ediyor
  • Oğlu – Oleg (1969 doğumlu), Kiev'de otomatik CHP-5 yönetim sistemleri tamircisi

Medya

  • Bryukhanov, Radiophobia belgeselinde yer aldı.
  • Chernobyl adlı mini dizide Con O'Neill tarafından canlandırıldı.

Kaynakça

  1. ^ a b c Higginbotham, A. (2019). Midnight in Chernobyl: the untold story of the world's greatest nuclear disaster. London: Bantam Press.
  2. ^ a b c d e "Бывший директор ЧАЭС Брюханов: в день взрыва в Припяти была моя беременная дочь". fakty.ua (Rusça). 29 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2019. 
  3. ^ "Личная катастрофа директора Чернобыля". www.mk.ru (Rusça). 29 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2019. 
  4. ^ "Бывший директор чернобыльской атомной электростанции виктор брюханов: «ночью, проезжая мимо..." fakty.ua (Rusça). 22 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Faciası</span> 1986 yılında Sovyet Ukraynasında yaşanan nükleer kaza

Çernobil Faciası, 26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe gerçekleşen nükleer kazadır.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer enerji santrali</span> Nükleer reaktör yardımıyla elde edilen enerjiyi dağıtan merkez

Nükleer santral (NPP) veya atom santrali (APS), ısı kaynağının nükleer reaktör olduğu termik santraldir. Termik santrallerde tipik olduğu gibi, ısı, elektrik üreten jeneratöre bağlı buhar türbinini çalıştıran buhar üretmek için kullanılır. Eylül 2023 itibarıyla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, dünya çapında 32 ülkede faaliyette olan 410 nükleer santral ve inşa halinde olan 57 nükleer santral olduğunu bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil</span> Çernobil felaketinden dolayı mahvolmuş şehir

Çernobil, Ukrayna'nın kuzeyinde Kiev Oblast'ına bağlı Çernobil Hariç Tutma Bölgesi'nde bulunan, Çernobil Nükleer Santrali'nin infilak etmesiyle oluşan Çernobil faciası'ndan dolayı kısmen terk edilmiş bir şehirdir. Şehir tahliye edilmeden önce 14.000 nüfusu bulunurken günümüzde yalnızca 1000 kişi burada yaşamaktadır. Belarus'un Gomel şehrine 160 km. uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silahlanmanın kronolojisi</span> Nükleer Silahlanma Tarihi

20. yüzyıl, teknolojik ilerleme ve başarı bakımından aynı zamanda uygarlaşmış milletlerin birbirlerine sarf ettikleri şiddet içerici suçlamalar bakımından dikkate değerdir. Birkaç saat içerisinde, hatta bir anda bile insanoğlunun tümünü yok edebilecek nükleer silahların icadı ve nükleer enerjinin gelişmesi, medeniyet ve tehdit kavramlarını hiçbir yerde birbirine bu kadar yaklaştırmamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Pripyat</span>

Pripyat, Ukrayna'nın kuzeyinde, Kiev Oblastında, terk edilmiş bir şehirdir. Şehir Çernobil Nükleer Santrali çalışanları için 1970 yılında kurulmuştur. 1986 yılında Çernobil reaktör kazasının meydana gelmesi sonucu şehir boşaltılmıştır. Yaklaşık 1000 yıl sonra tekrar yaşanabilecek radyasyon düzeyine erişebilecek olan şehir, bugün terkedilmiş hâliyle ilgi çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fukuşima I Nükleer Santrali kazaları</span> nükleer bir felaket

Fukuşima I Nükleer Santrali kazaları; 2011 Tōhoku Depremi ve Tsunamisi sonrasında, 11 Mart 2011 tarihinde Fukuşima I Nükleer Santrali'nde atmosfere radyoaktif maddelerin denize karışmasına sebep olan olaylar dizisidir. Uzmanlar kazayı Çernobil Felaketinden sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer kazası olarak tanımlamakla birlikte, tüm reaktörlerde sorun yaşanması kazaları bugüne kadarki en karmaşık Nükleer kazalardan biri yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

<i>Chernobyl</i> (mini dizi) Çernobil felaketini ele alan 2019 yapımı mini dizi

Chernobyl, İngiliz-Amerikan yapımı beş bölümlük tarihi drama türünde çekilen TV mini dizisidir. Dizi Craig Mazin tarafından yaratılıp yazılmıştır. Yönetmeni ise Johan Renck'dir. Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson ve Paul Ritter gibi isimler dizinin oyuncu kadrosunu oluşturmaktadır. Chernobyl, Amerikan kablo kanalı HBO ile İngiliz televizyon kanalı Sky'ın ortak yapımıdır. Dizinin ilk bölümü ABD'de 6 Mayıs 2019'da, Birleşik Krallık'ta 7 Mayıs 2019'da yayımlanmıştır. Dizi, Nisan 1986'da Sovyetler Birliği'nde meydana gelen Çernobil faciasını ve ardından gelen tasfiye girişimlerini ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Nükleer Santrali</span> Ukraynada yer alan kapalı ama tamamen devreden çıkarılmamış nükleer santral

Çernobil Nükleer Santrali veya resmî adıyla Vladimir İlyiç Lenin Nükleer Santrali, Ukrayna'nın Pripyat şehrinin yakınında yer alan kapalı fakat tamamen devreden çıkarılmamış nükleer santraldir. Santral, Çernobil şehrinin kuzeybatısına 14,5 km; Belarus-Ukrayna sınırına 16 km ve Kiev'in kuzeyine yaklaşık 110 km uzaklıktadır ve Kızıl Orman tarafından çevrelenmektedir. 4 numaralı reaktörde, 1986'daki Çernobil reaktör kazası meydana geldi ve santral günümüzde Çernobil Yasak Bölgesi olarak bilinen geniş bir alanda yer almaktadır. Hem bölge hem de eski santral, Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da enerji</span>

Rusya'da enerji, Rusya'daki enerji ve elektriğin üretim, tüketim ve ihracatını açıklar. Rusya'nın enerji politikası, Rusya siyasetindeki enerji politikasını daha ayrıntılı olarak açıklamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Orman</span>

Kızıl Orman, Çernobil Nükleer Santralini çevreleyen 10 kilometre karelik bir orman. Polesiye bölgesinde yer almaktadır. İsmini Çernobil Faciasının ardından yüksek düzeyde radyasyona maruz kaldıktan sonra renkleri solan kızıl-kahverengi çam ağaçlarından almaktadır. Kızıl Orman'ın bulunduğu alan günümüzde dünyada en çok radyoaktif kirliliğin olduğu yerlerden biridir.

Anatoliy Stepanovych Dyatlov, Çernobil Nükleer Santralinin işletilmesinde eski başmühendis yardımcısıydı.

Leonid Fedorovych Toptunov 26 Nisan 1986 Çernobil Faciası'nın yaşandığı gece Çernobil Nükleer Santrali 4 numaralı Reaktör Ünitesinde kıdemli reaktör kontrol mühendisi olan bir Sovyet mühendisti.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Akimov</span>

Aleksandr Fyodorovich Akimov 26 Nisan 1986 Çernobil faciasının yaşandığı gece Çernobil Nükleer Santrali 4 numaralı Reaktör Ünitesi'nde çalışan gece vardiyasının vardiya süpervizörü olan bir Sovyet mühendisti.

Nikolai Maximovich Fomin Ukraynalı bir mühendis. 1981'den 1986'daki Çernobil nükleer felaketine kadar Çernobil Nükleer Santrali'nin baş mühendisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Pikalov</span>

Vladimir Karpovich Pikalov Sovyet generaliydi. 1968'den 1988'e kadar SSCB Kimyasal Birliklerine liderlik etti.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Hodemçuk</span>

Valery Ilyich Khodemchuk Çernobil santralinde gece vardiyasında sirkülasyon pompası operatörüydü ve Çernobil felaketinin ilk kurbanı olan bir Sovyet mühendisti.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Muharebesi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinin bir parçası

Çernobil Muharebesi, Rus Silahlı Kuvvetleri ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında Çernobil Tecrit Bölgesi'nde 24 Şubat 2022'de, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk gününde başlayan askeri bir çatışmaydı. Belarus'tan gelen istilacı Rus kuvvetleri o günün sonunda Çernobil Nükleer Santrali alanını ele geçirdi. 300'den fazla kişi - 100 işçi ve 200 Ukraynalı muhafız - Rusların bölgeyi ele geçirmesinden 7 Mart'a kadar santralde mahsur kaldı. 31 Mart'ta Çernobil'i istila eden Rus birliklerinin çoğunun Rus kuvvetlerinin yeniden gruplandırılmasının bir parçası olarak bölgeden geri çekildiği bildirildi.

<span class="mw-page-title-main">Enerhodar Muharebesi</span> Rusyanın Ukraynayı işgali sırasındaki çatışma

Enerhodar Muharebesi, Zaporijya Oblastı'ndaki Enerhodar şehri üzerindeki Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinın Güney Ukrayna Taarruzu sırasında Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasındaki bir askeri çatışma ve kuşatmaydı. Enerhodar, ülkenin nükleer enerjiden elde edilen elektriğinin yaklaşık yarısını ve Ukrayna'da üretilen toplam elektriğin beşte birinden fazlasını üreten Zaporijya Nükleer Santrali'nin yanı sıra yakındaki termik santralin de yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Hariç Tutma Bölgesi</span>

Çernobil Nükleer Enerji Santrali Hariç Tutma Bölgesi, Çernobil nükleer reaktör faciasının olduğu alanın etrafında belirlenmiş yasaklı bölge. Yaygın olarak Çernobil Hariç Tutma Bölgesi, 30 kilometrelik bölge ya da Bölge olarak da bilinir.